نام های دیگر: آب قاشق – اولادن – قصعة الماء.
مشخصات: گیاهی است از خانواده ی Unbelliferae، که گونه های متعددی دارد و در مناطق حاره ی آسیا، استرالیا، چین تایوان و هندوستان انتشار دارد و در ایران دو گونه ی آن تا به حال شناسایی شده است: 1) گونه H.Vulgaris، گیاهی است یک ساله کوچک، خزنده دارای برگهای دایره ای شکل و دندانه دار که دمبرگ درازی به وسط پهنهی برگ چسبیده است، قطر دایره ی برگها از یک تا چهار سانتی متر میباشد و یک ساقه ی خزنده و خوابیده روی زمین دارد که دمبرگهای بلندی از جاهای مختلف ساقه خارج و منتهی به برگهای دایره ای شکل می.شود گلهای آن سفید و کوچک از بین دمبرگها در تابستان ظاهر میشود. میوه ی آن کوچک و کروی شکل است این گیاه در چمن زارهای مرطوب و با تلاقها میروید و در ایران به طور خودرو در اراضی مرطوب و آبهای راکد مناطق شمال ایران دیده می شود. 2) گونه ی H.asiatica شبیه گونه ی قبلی است با این اختلاف که در این گونه دم گلهای فرعی وجود ندارد. این گیاه در ایران در اراضی مرطوب باتلاق ها و آب های راکد لاهیجان و مناطق اطراف آن در کنار آب بنده شناسایی شده است.
ترکیب شیمیایی: اسانس روغن چرب – مواد رزینی – ماده ی سنتلوزید – وتارین – آزیا تیکوزید – سیتوسترول – تانن – هیدروکوتیلین – آزیا تیکوزید – تری ترپنیک اسید. ویتامین C در این گیاه وجود دارد.
خواص:
- عصاره گیاه تازه را بگیرید و به صورت تصفیه نشده برای التیام جراحت ها زخم ها سفلیس و خنازیر استفاده کنید.
- با آب دم کرده ی گیاه کمپرس کنید جراحت ها و سودا را درمان میکند تاول و تومورهای سرخ فلسی شکل و دردناک بیماری سودا را درمان می کند.
- هر روز صبح و شب هر بار نصف قاشق مرباخوری برگ خشک آن را در یک لیوان آب جوش پانزده دقیقه دم کنید و آب آن را صاف کرده بعد چند قطره آبلیمو اضافه کنید، سپس با عسل شیرین سازید و بنوشید جریان خون در پاها و اعضای سفلای بدن را افزایش میدهد بعضی از بی خوابی ها را برطرف میکند خنک کننده، است خون را تصفیه اشتها را تحریک و به هضم غذا کمک میکند، ضد جذام و سل است، مدر می باشد برای بیماری های اعصاب تشمع کبد و تقویت حافظه مفید است.