نام های دیگر: جوزالزنج.
مشخصات: کولا به مغز دانههای مختلف و متعدد و متنوع درختانی گفته میشود که از خانواده ی Sterculiaceae میباشند. کولاها درختانی هستند با بلندی متوسط که برگهای پهن و نوک تیز با بریدگیهای نامنظم دارند و دانه های آنها به رنگ سفید یا قرمز میباشد درختان کولا بومی مناطق حاره ی آفریقا مانند ساحل عاج ساحل طلا، سیرالئون و گینه اند و از آنجا به هندوچین ماداگاسکار و آنتیل ها رفته و انتشار یافته اند.
ترکیب شیمیایی: حدود ۲ درصد کافئین – 0.023 درصد تئوبرومین – 0.5 درصد مواد چرب و قرمز – ۳ درصد گلوکوز – ۳۴ درصد نشاسته ـ حدود ۶ درصد مواد پروتئیک – کاتچین – کولاتین – کولاتئین – تانن ـ و در تازه ی آن یک اکسیداز وجود دارد.
خواص:
- پنج گرم از آن را بخورید محرک است و ضد ناتوانی و از دست رفتگی قوا می باشد، مقوی قلب است برای اشخاصی که در اثر کار بدنی مواجه با خستگی فوق العاده می شوند مانند راه پیمایی کوه پیمایی دویدن های طولانی و کارهای فیزیکی سخت بسیار مؤثر است از نفس نفس زدن جلوگیری میکند.
مضرات:
- اسراف در خوردن آن خستگی را مخفی می کند و اشتها را از بین می برد تحریکات عصبی را افزایش میدهد و موجب فلج حرکات قلب شده به مرگ می انجامد.