شناخت دارو: عبارت است از یک داروی کاهنده چربی خون می باشد، این دارو علاوه بر کاهش چربی خون، در پیشگیری از بیماری های عروق قلب و درمان خارش های پوستی مصرف می شود.
دسته دارویی:
- داروی کاهنده چربی خون
فارماکولوژی و مکانیسم اثر دارو:
- کلستیرامین باعث اتصال به صفرا در دستگاه گوارش و ممانعت از بازجذب آن می شود. کلستیرامین یک رزین تعویض آنیونی قوی می باشد، به این معنی که قادر به تعویض آنیون های کلراید خود با اسید های صفراوی آنیونی در دستگاه گوارش و اتصال قوی آن ها در داخل ماتریکس رزینی می باشد .
- گروه عاملی رزین تعویض آنیونی، یک گروه آمونیوم چهارتایی متصل به یک کوپلیمر استیرن- دیوینیل بنزن خنثی می باشد.کلسترول احتمالا مهم ترین پیش ساز اسید های صفراوی می باشد. در طی فرایند هضم طبیعی، اسید های صفراوی به داخل روده ترشح می شوند. بخش اعظم اسید های صفراوی از مسیر روده جذب شده و توسط چرخه ی روده ای- کبدی به کبد باز می گردد. فقط بخش کوچکی از اسید های صفراوی در سرم نرمال یافت می شوند.
- کلستیرامین اسیدهای صفراوی روده را به خود جذب کرده و با آن ها ترکیب می شود و یک کمپلکس نامحلول تشکیل می دهد که توسط مدفوع دفع می شود. این امر موجب حذف بخشی از اسید های صفراوی از چرخه ی روده ای-کبدی توسط ممانعت از جذبشان می گردد.جذب : در تجویز به صورت خوراکی، از دستگاه گوارش جذب نمی شود.
- متابولیسم: اسید های صفراوی، مسیر حذف: به صورت کمپلکس نامحلول با اسیدهای صفراوی توسط مدفوع دفع می گردد. نیمه عمر: ۶ دقیقه.
اشکال دارو:
- پودر
مقدار مصرف صحیح:
- در ابتدا 4 گرم که بر اساس نیاز افزایش می یابد و طی 1 الی 4 مرحله در روز می باشد.
- دوز شروع پیشنهادی سوسپانسیون خوراکی کلستیرامین برای بزرگسالان، یک ساشه یک یا دو بار در روز می باشد. دوز نگه دارنده پیشنهادی ۲ تا ۴ ساشه به طور روزانه دو بار در روز می باشد. حداکثر دوز پیشنهادی روزانه ۶ ساشه (معادل۲۴ گرم از رزین بی آب کلستیرامین) می باشد. زمان پیشنهادی تجویز در زمان خوردن غذا می باشد اما ممکن است جهت جلوگیری از تداخل با جذب دیگر داروها تغییر یابد. اگرچه برنامه دوز پیشنهادی سوسپانسیون کلستیرامین ۲ بار در روز می باشد، اما ممکن است روزانه بین ۱ تا ۶ دوز متغیر باشد.
اثر دارو:
- ظاهر شدن اثرات تکمیلی دارو ممکن است هفته ها به طول بیانجامد.
قبل از مصرف دارو:
- در افرادی که مبتلا به زخم های گوارشی، مبتلایان به بواسیر و یرقان هستند باید مصرف این دارو طبق نظر پزشک باشد.
عوارض جانبی دارو:
- تهوع , یبوست , اسهال , بی اشتهایی , نفخ , درد شکمی , تحریک زبان , خارش یا تحریک اطراف مقعد.
تداخلات دارویی:
- اسپیرونولاکتون , بتامتازون , بتاکاروتن , روغن کبد ماهی , فولیک اسید , والپروات سدیم , ویتامین آ , پروپرانولول , تتراسیکلین , فنوباربیتال , لووتیروکسین , وارفارین , فنیل بوتازون , فلوواستاتین , فنین دیون | فنیندیون , فوسیدیک اسید , بندروفلومتازید.
موارد منع مصرف:
- ازدیاد حساسیت به این دارو و ترکیبات آن، در بیماران با انسداد کامل صفراوی.
شرایط نگهداری:
- در مکانی خشک و خنک به دور از نور خورشید و دسترسی کودکان نگهداری شود.
نکات مهم:
- استفاده از این دارو ممکن است موجب کاهش بعضی از ویتامین ها در بدن شود، بنابراین برای جبران این امر باید از مواد غذایی اکه حاوی ویتامین هستند استفاده کرد.
- کلستیرامین به کاهش کلسترول در خون کمک می کند. کلسترول بالا موجب افزایش خطر بیماری قلبی و آترواسکلروزیس (انسداد شریان ها) می گردد. کلستیرامین در کاهش سطح بالای کلسترول خون، به ویژه لیپوپروتئین های با چگالی پایین (LDL) (کلسترول بد) نقش دارد. پودر کلستیرامین هم چنین در درمان خارشی که توسط انسداد مجاری صفراوی در کیسه صفرا ایجاد شده، استفاده می شود.
- فنیل کتونوری : سوسپانسیون خوراکی کلستیرامین حاوی ۲۸ میلی گرم فنیل آلانین در هر ۵.۵ گرم دوز می باشد.در صورت بارداری یا تصمیم به آن و یا شیردهی به پزشک متخصص خود اطلاع دهید.
- مایعات زیاد بنوشید و هر دوز ۵.۵ گرمی از پودر سوسپانسیون خوراکی کلستیرامین را در حداقل 60 تا 180 میلی لیتر مایعات ترکیب کنید.
- چشیدن یا نگاه داشتن سوسپانسیون کلستیرامین در دهان به مدت طولانی ممکن است موجب تغییرات سطح دندان ها همچون تغییر رنگ، فرسایش مینای دندان ها یا پوسیدگی گردد؛ بهداشت دهانی به خوبی باید نگاه داشته شود.