کاربر

کدو تنبل

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

نام های دیگر: کدوی تخم، قرع کوسه

نوع گیاه: بوته

نام خانواده: کدو

قسمت مورد استفاده: دانه، پوست و میوه

مقدار و دستور مصرف: 10 الی 20 گرم از مغز دانه ها روزانه جویده شود.

ترکیب شیمیایی: حاوی 35 الی 40 درصد روغن مایع، به میزان تا 30 درصد پکتین و 25 الی 30 درصد پروتئین است، املاح معدنی موجود در کدو تنبل شامل منگنز، روی، مس و به مقدار کم سلنیوم می باشد. مهم ترین ویتامین کدو تنبل ویتامین E است. از دیگر ترکیبات با اهمیت آن چربی ها، هورمون ها، آنزیم ها و کوکوربیتاسین هاست.  مواد فعال ضد کرم دانه ها، کوکوربیتاسین ها (از مشتقات کربوکسی پیرولیدین) هستند. انتشار این ماده به طور محدود در این خانواده است. میزان این مواد در گونه MAXIMA از 0.53 تا 1.94 درصد، در گونه MOSCHATA از 0.4 تا 0.84 درصد و در گونه PEPO از 0.18 تا 0.66 درصد متغیر است، میوه کدو حاوی مقدار زیادی کاروتنوئید و دانه های نارس آن حاوی کاروتن، بتاکاروتن و لکتین می باشد. همچنین گونه های مختلف کدو از نظر میزان و تعداد کاروتنوئیدها متفاوتند.

مشخصات: کدو تنبل، گیاهی است یکساله با ساقه علفی پیچک دار و گسترده بر روی زمین یا بالارونده به طول تا 10  متر. کدو تنبل ساقه استوانه ای شیاردار و در وسط تو خالی دارد که پوشیده از تارهای خشن است، برگ های این گیاه بزرگ، پوشیده از کرک دندانه دار و همچنین منقسم به پنج لوب زاویه دار است، گل های درشت و به رنگ زرد هستند که در دو نوع نر و ماده روی یک پایه قرار گرفته اند. میوه گیاه که کدو تنبل نامیده می شود، کروی، حجیم و بزرگ است و اکثراً دو فرو رفتگی در بالا و پایین آن وجود دارد، قسمت گوشت دار میوه، خوراکی و به رنگ زرد تا نارنجی است، داخل میوه حفره بزرگی وجود دارد که دانه های فروان به جدار آن چسبیده است. دانه های کدو بیضی شکل، و به طول تا 20 متر، عرض تا 10 و به قطر تا 4 میلی متر است که ته آن گرد و نوک آن باریک می باشد، مغز دانه حاوی روغن فراوان است و مصرف خوراکی دارد، دانه ها نیز به رنگ سفید یا سفید مایل به زرد هستند. این گیاه بومی آمریکاست، اما امروزه در همه مناطق کشت می گردد، از کشورهای شوری سابق، یوگسلاوی سابق، چین، اتریش، مجارستان و مکزیک به دیگر نقاط جهان صادر می شود. بیشترین فرآورده های دارویی حاصل از کدو مربوط به مغز دانه آن است که در رده داروهای اورولوژی به منظور کاهش تورم پروستات تهیه شده است.

خواص:

  1. ضد تجمع پلاکت ها، ضد آندروژن، ضد قند، ضد ادم، ضد التهاب، ضد اکسیدان، ضد تورم پروستات، ضد تب، ضد کرم، مقوی اعصاب، ملین، مهار کننده 5 آلفاردوکتاز، ادرارآور و خلط آور.
  2. خاصیت کاهش تورم پروستات در مشکلاتی از جمله تکرر ادرار، تأخیر در ادرار، باقی ماندن ادرار در مثانه و مجرای ادرار از دانه کدو تنبل در ارتباط با ماده ای به نام کوکوربیسین می باشد.
  3. مهم ترین اثر دانه های کدو مهار ۵ آلفاردوکتا است که دی هیدروتستسترون را به SHBG تبدیل میکند. در این عمل کوکوربیتاسین های دانه نقش مهمی دارند اثر مهم دیگر آن به عنوان آنتی اکسیدان می باشد. گزارش هایی در مورد اثرات ضد کرم ضد تومور و کاهش چربی از بعضی گونه های کدو نیز وجود دارد. خاصیت کاهش قند خون مربوط به میوه کدو در بعضی گونه ها گزارش شده است. همچنین خاصیت کاهش تورم پروستات در مشکلاتی از جمله تکرر ادرار تأخیر در ادرار باقی ماندن ادرار در مثانه و مجرای ادرار از دانه کدو تنبل در ارتباط با ماده ای به نام کوکوربیسین گزارش شده است.

مضرات:

  • تاکنون هیچ گونه سمیت و عارضه ای از کدو تنبل گزارش نشده است.
error: محتوا محافظت شده می باشد.