شناخت دارو: عبارت است از نفازولین یک داروی سمپاتومیمتیک تنگ کننده عروق ملتحمه چشم و عروق بینی با شروع اثر سریع می باشد. این دارو سبب کاهش احتقان عروق در چشم و بینی پس از استفاده موضعی می شود. نفازولین در بسیاری از فرآورده های بدون نسخه وجود دارد.
دسته دارویی:
- داروهای مهار کننده سرفه، خلط آورها، نرم کننده های مخاط و ضد احتقان بینی
فارماکولوژی و مکانیسم اثر دارو:
- نفازولین با اثر بر رسپتورهای آلفا آدرنرژیک منجر به تنگی عروق و در نتیجه کاهش احتقان عروق کاهش می شود. این دارو ملح هیدروکلراید نفازولین و از مشتقات ایمیدازول می باشد و یک آمین سمپاتومیمتیک است که اثرات تنگ کننده عروقی دارد. به دنبال مصرف موضعی نفازولین بعد از 10 دقیقه اثراتش شروع شده و 2 الی 6 ساعت ادامه می یابد. معمولاً مقدار کافی از آن جذب می شود تا اثرات قابل ملاحظه ای ایجاد نماید. در مورد توزیع و دفع آن در انسان اطلاعاتی در دسترس نیست.
اشکال دارو:
- قطره بینی، قطره چشمی، اسپری بینی
مقدار مصرف صحیح:
- 1 تا 2 قطره هر 3 تا 4 ساعت.
عوارض جانبی دارو:
- سردرد , تهوع , گیجی , تاری دید , ضعف , افزایش فشارخون , اختلالات قلبی عروقی , تعریق , خواب آلودگی , اشک ریزش , میدریاز , خارش و قرمزی چشم , عصبی شدن , افزایش فشار چشم , افزایش قندخون , عطسه و سوزش و درد در بینی.
تداخلات دارویی:
- آمی تریپتیلین , فلوتیکازون پروپیونات , ماپروتیلین , بیزوپرولول.
موارد منع مصرف:
- ازدیاد حساسیت به این دارو و ترکیبات آن، گلوکوم زاویه بسته.
شرایط نگهداری:
- در مکانی خشک و خنک به دور از نور خورشید و دسترسی کودکان نگهداری شود.
نکات مهم:
- بیماران تحت درمان با MAOI در صورت مصرف داروهای سمپاتومیمتیک ممکن است دچار افزایش شدید فشارخون شوند.
- در کودکان و به ویژه نوزادان ممکن است سبب ضعف CNS و در نهایت کما و همچنین قابل ملاحظه دمای بدن شود.
- در صورتی که بیمار دچار فشارخون بالا یا اختلالات قلبی عروقی، دیابت، پرکاری تیرویید یا عفونت یا جراحتی در چشم یا بینی می باشد با احتیاط مصرف شود.
- در صورتی که علائم احتقان بعد از 48 ساعت از شروع مصرف داروی نفازولین برطرف نشود یا تحریک و تاری دید و قرمزی چشم افزایش یابد و یا علائمی مانند گیجی و سرگیجه و سردرد و تهوع و کاهش دمای بدن و خواب آلودگی رخ داد حتماً با پزشک مشورت شود.