کاربر

غلبه بلغم

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

افراد بلغمی مزاج: بلغم مایعی است شبیه سفیده تخم مرغ که در بدن تولید می شود و یکی از خلط های مهم و حیاتی بدن است و اگر در بدن زیاد تولید شود، ایجاد سستی، رخوت و کسالت می کند. در این حالت رطوبت بدن زیاد می شود. بلغم از نظر طبیعت (سرد و تر) است. وظیفه این خلط، دفاع از بدن است و نشاط انسان به تعادل این اخلاط بستگی دارد. امروزه طب مدرن یا جدید آن را سیستم لنف    می نامند که وظیفه آن تأمین ایمنی بدن است. بلغم در مقابل میکروب ها، باکتری ها و ویرس ها مقاومت و سلامتی بدن را تضمین می کند. PH بلغم کمتر از 7 است. مصرف غذاهای سردی بخش، این سیستم را بیش از حد فعال می کند و موجب می شود که یکی از گلوبول های سفید به نام اریتروسیت بیش از حد تولید شود. رسوب اریتروسیت ها در مفاصل، باعث بیماری رماتیسم مفصلی یا آرترید روماتوئید می شود. در این افراد، بلغم افزایش می یابد و غالب است، سیستم لنف آنان پرکار است و علاقه زیادی به خوردن غذاهایی مانند لبنیات به ویژه ماست دارند، معمولاً تنبل، بی حال، سست و کسل اند و بیشتر خواب را دوست دارند و در هر فرصتی که پیش می آید، چرت می زنند عموماً پوست آنها سفید و بدن شان نرم و لخت است، دارای استعداد چاقی اند، از انجام کارهای دقیق و حساس زود خسته می شوند و حوصله شان سر می رود و خواب به سراغشان می آید. معمولاً حرکات آرام و سنگینی دارند، صورتشان پف آلود است، بی خیال و خوش گذرانند: صبح که از خواب بیدار می شوند، زیر چشمان شان پف کرده و بی حال و حوصله و سنگین هستند، نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلاء به بیماری های پوستی مانند برص یا لک و پیس هستند، در صورت عدم رعایت تغذیه مناسب، در معرض ابتلاء به بیماری های مغز و اعصاب، مانند بیماری MS، پارکینسون و آلزایمر قرار خواهند گرفت.

مشخصات افراد بلغمی:

نشانه های افراد با طبع (سرد و تر): غلبه عنصر «آب» نسبت به عناصر دیگر در بدن باعث بروز و به وجود آمدن خاصیت سردی و تری در بدن می شود که عوامل هورمونی به صورت مستقیم در به وجود آمدن این خواص دخیل هستند. کاهش ترشح هورمون هایی مانند تیروکسین، تری یدوتیرونین، کورتیزول و… باعث کاهش متابولیسم و حرارت بدن می شوند که سردی طبع را در بر خواهند داشت و افزایش ترشح هورمون هایی مانند وازوپرسین، آلدسترون و… باعث جلوگیری از هدر رفتن مایعات از بدن می شود که تری مزاج را به وجود می آورند و همین مسائل ساده طبع یا مزاج سرشتی افراد را به طرف سردی و تری سوق می دهند که خصوصیات ظاهری، باطنی و اخلاقی خاصی را در این طبایع ایجاد  می کنند که عبارت اند از:

  • معمولاً بدن درشت، چاق و پر چربی دارند، جمجمه و سر بزرگ دارند، بینی پر گوشت، چهره پف آلود، نرم بودن گوشت اندام ها، پوست لطیف، نرم و مرطوب، پنهان بودن رگ ها، روشنی رنگ پوست، روشن بودن رنگ چشم ها، روشن بودن رنگ موها، نرم، نازک و لخت بودن موها، غالباً صاحب موهای کم پشت و کم مو، افزایش چین و چروک اطراف چشم با بالا رفتن سن، پنهان بودن مفاصل، دهان مرطوب و پر آب، کم رنگی ادرار، نبض ضعیف، نداشتن بوی بد مدفوع، کم بودن تشنگی و عطش، تعریق کم، کم انرژی، میل و توان جنسی کم، صحبت کردن با تأنی، سنگینی خواب، حساس به غذاهای سردی بخش، آرام و خوش اخلاق، دیر عصبانی شدن، دوست داشتنی، خوش مشرب و خوش گذران، نظم گرا و پایبند به قانون، خون سرد، بی خیالی مثبت، اهل سازش، متأثر از دیگران، انعطاف پذیر، عدم شجاعت در انجام امور، تجارت پیشه، بی اراده، منفی باف، برون گرای متمایل به تنهایی، نیازمند محبت، بی علاقه به یادگیری، راحت و بی قید و عدم پذیرش مسئولیت، عدم درگیری با مسائل مختلف.

علائم غلبه بلغم:

  • سفیدی، نرمی، سردی و رطوبت پوست بدن (مانند مردم اروپا)، دیر هضم شدن غذا، آروغ ترش زدن، میل بسیار به خواب داشتن، جاری شدن آب از دهان مخصوصاً هنگام خواب، رقیق بودن آب بینی، کم حواسی، زیادی ادرار، دفع ادرار با فشار زیاد و حجم بسیار، سستی و بی حالی، بی حس بودن بدن، سفید شدن موی سر و ریش، درد معده و درد پشت، گرفتگی ماهیچه های پشت، کمردرد، گردن درد، پا درد، زانو درد، نقرس، فلجی، لک و پیس (ویتیلیگو)، لقوه (کج شدن دهان و صورت)، رعشه (پارکینسون)، ضعف مثانه، ترش شدن دهان، به وجود آمدن لک سفید در چشم، ضعف بینایی، تنگی نفس، تپش قلب به خصوص هنگام بیدار شدن از خواب، تولید کرم های کدو یا کرمک در انتهای روده بزرگ، ریزش مو قبل از موعد پیری، سفیدی رنگ رخساره، عرق سرد، سردی دست و پاها، خال های سفید و گوشتی، چشم های سفید و آبی، پف زیر چشم ها، بروز سینوزیت و میگرن، زبان باردار و مرطوب و سفید، لکنت زبان، بزاق زیاد و چسبنده، عدم تشنگی، ضعف هاضمه، نفخ معده، رفلاکس گوارشی، کندی حرکات، نبض ضعیف و نازک و کند و مبهم، سفیدی رنگ ادرار، تکرر ادرار، مثانه عصبی، شب ادراری در دوران کودکی، سنگ کلیه، ورم پروستات، خواب زیاد و کم بازده، رویای آب و برف و رودخانه ها و سرمای سخت، تخیل اشیای سفید، دردهای استخوانی، دندان ها و ناخن های نرم و شکننده دارند، بیشتر از دیگران آرتروز استخوان دچار می شوند، زانوها و استخوان هایشان سرو صدا می کند، ناسازگار با غذاهای سرد مثل ماست و ترشی، بد حال در زمستان، از کولر فرار می کنند، به بخاری و پوشیدن لباس های گرم علاقه ی زیادی دارند، زود به زود مریض می شوند، فراموشکاری، سست اراده، تنبل، محافظه کار، شوخ و خوش مشرب، میل جنسی ضعیف و ناتوانی، قولنج و درد کمر و گرده، سرفه زیاد، لکه های قهوه ای در سفیدی چشم، چاقی های شحمی به عبارتی حالت پف کرده دارند، سر کوچک، چشم درشت، بینی کوچک، پراکندگی عروق کم تا پنهان، موی نازک و لخت با رنگ روشن، خستگی زودرس، سرماگریز، مسئولیت پذیر، تمایل به شیرینی جات، تعریق زیاد، سوء هاضمه، خواب زیاد و احساس سنگینی چشم در هنگام بیدار شدن از خواب، آبریزش از بینی، ترش بودن مزه دهان در هنگام بیدار شدن از خواب، بی خیالی، اینگونه افراد را (بلغمی مزاج) می گویند. غلبه این خلط بسیار خطرناک است و انسان را دچار بیماری های صعب العلاج می کند؛ از جمله بیماری های مانند آرترید روماتوئید، بیماری خطرناک ام اس (MS)، بیماری لاعلاج لک و پیس یا برص و برخی دیگر از بیماری های صعب العلاجی که امروزه از نظر علم پزشکی علت آن مشخص نیست و آنها را (اتوایمیون) می نامند. از این رو لازم است هرچه سریعتر در به تعادل در آوردن این خلط کوشید.

اصلاح مزاج افراد بلغم مزاج:

  • این افراد باید برای مدتی از خوردن لبنیات و ترشیجات و مصرف غذاهای سردی بخش خودداری نمایند و بیشتر از غذاهای گرمی بخش، مانند ارده و عسل، ارده و شیره انگور یا خرما یا ارده و خرما استفاده کنند.
  • به جای چای، از نوشیدنی های گرمی بخش، دم کرده دارچین و مقدار کمی زنجبیل استفاده نمایند و هنگام خوردن برنج، از ادویه جاتی، مانند هل، دارچین، زیره ساییده، شوید و نیز میوه جات شیرین و رسیده مصرف نمایند.
  • روزانه مقداری نرمش و ورزش انجام دهند.
  • با رعایت مسائل فوق به زودی طبع آنان اصلاح و از کسالت و بیماری نجات خواهند یافت، با استفاده از انواع غذا می توان هر نوع مزاجی را اصلاح و از بیماری نجات پیدا کرد.
  • دمنوش مخلصه با عسل در طول روز یک تا 3 لیوان میل کنید.
  • هفته ای دو الی سه بار مربای شقاقل استفاده کنید.
  • آویشن شیرازی + زنیان + سیاهدانه + مصطکی + کندر خوراکی به نسبت مساوی به صورت جداگانه آسیاب کنید و با هم مخلوط کنید و با عسل ترکیب کنید و هر شب به اندازه یک فندق میل کنید.
  • از پارچه های نمد و لباس ها و کفش های نمدی استفاده کنید.
  • از جواب ها و لباس های پشمی استفاه کنید.

غذاهای مفید برای افراد بلغمی مزاج:

  • بورانی بادمجان و ماست سویا، آش گندم با کرفس، آش گندم با شلغم، آش حبوبات ۱، حلیم گندم و بادمجان، حلیم گندم با مغزیجات، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش کرفس ۱، خورش قیمه بادمجان، کتلت سویا با گندم جوانه زده، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، کشک سویا، سس جعفری و تمام غذاهای گرمی بخش؛ از گوشت ها: گوشت شتر، گوسفند، کبوتر، سار، گنجشک، بوقلمون کباب شده؛ از میوه جات: همه میوه های رسیده و شیرین، از ادویه جات: هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، جوز هندی، فلفل سیاه و فلفل سفید و دانه فلفل، دانه خردل، سیر و موسیر؛ از ریشه ها: چغندر، شلغم، هویج، کلم قمری، ترب سیاه و سفید؛ از سبزی جات: همه سبزی جات گرم، مانند: انواع کلم، ساقه کرفس، نعناع، ریحان، جعفری، مرزه، ترخون، تره و شوید. از حبوبات: نخود، گندم، لوبیا چیتی، لوبیا کشاورزی یا کپسولی، دال عدس و لپه.
  • در صورت استفاده از سایر حبوبات و غلات، بهتر است از ادویه­جات گرم مانند: زیره سیاه، زیره سبز، زنجبیل، دارچین، هل، زعفران و کمی زردچوبه استفاده شود. از بذرهای ملین مانند تخم ریحان، تخم شربتی، قدومه شیرازی، خاکشیر و بارهنگ نیز می­توان استفاده کرد. از خشکبار: بادام، گردو، فندق، پسته، کنجد و ارده مفید است و از عسل و شیره خرما نیز می­توان مصرف کرد.
  • مصرف این نوع مواد غذایی بسیاری از بیماری های اتوایمیون، همانند بیماری های رماتیسم، پارکینسون و سایر بیماری های صعب العلاج را درمان می کند، اکثر افراد مبتلا به این بیماری ها طبع سرد دارند.

غذاهای مضر برای افراد بلغمی مزاج:

  • خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی ساده، خوراک عدسی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو بادمجان، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ و سیب زمینی، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و بامیه، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک لوبیا سفید با جعفری، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا و عدس، خوراک لوبیا با قارچ، خوراک تند بامیه، خوراک بورانی، خوراک مخلوط، آش باقلا، آش صیفی، آش سماق، آش اسفناج ۲، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش شولی ۱، آش شولی ۲، آش رب، سبزی پلو، ماش پلو، پلو مخلوط، کلم پلو با قارچ، عدس پلو ساده، عدس پلو با قارچ، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۲، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، پلوی آلو اسفناج، بلغور پلو، خورش آلو و قیسی، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، خورش قارچ و آلو، خورش قارچ و لوبیا سفید، خورش کدو خورشتی، سوپ کدو خورشتی، سوپ قارچ ۱، سوپ کلم قمری، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ شهد نما، سوپ جو و اسفناج، دلمه کدو خورشتی، دلمه برگ انگور و تمام مواد لبنی مانند: شیر، ماست، دوغ، کره، سرشیر، خامه، پنیر و کشک برای افراد بلغمی مزاج مضر است. ترشی جات، سرکه، شور، برنج سفید، عدس، سیب زمینی، آب یخ، انواع نوشابه های گازدار، چای، قهوه، نسکافه، سوپ جو، آش جو و انواع آش های سرد مزاج (مانند آش رشته، آش آلو، آش ماست، آش دوغ، آش گوجه و …)، میوه جات ترش و کال، نارنگی، کیوی، گرمک، خیار پوست کنده، قارچ، ماش، جو، گوشت گاو و گوساله، انواع گوشت سفید، سس، رب، گوجه فرنگی، پرخوری، غذاهای فریز شده و زودپز شده، کدو خورشتی، تمام غذاهای ساندویچی، شیرینی جات قنادی، همه غذاهای سردی بخش، استفاده از چند نوع غذا با هم، نوشیدن مایعات همراه غذا یا بلافاصله بعد از آن، آش رشته، ماکارونی و همه تنقلات مصنوعی، مانند پفک، شکلات، آدامس، بیسکویت، یخمک، نوشمک، چیپس و … خلط بلغم را فعال می کند و آن را افزایش می دهد.
  • بلغم همان سیستم ایمنی بدن است که با این نوع تغذیه ضعیف می شود و در نتیجه بدن آدمی در مقابل انواع پارازیت ها آسیب پذیر می گردد. در واقع، سیستم ایمنی بدن علیه خود وارد عمل می شود که در اصطلاح پزشکی آن را (اتوایمیون) می نامند. غذاهای یاد شده باعث این نوع بیماری ها می شود که از نظر پزشکی مدرن برای آنها درمانی وجود ندارد. بهترین درمان برای این گونه اشخاص، استفاده نکردن از غذاهای نامبرده است. یکی از مهم ترین دلایل علمی استفاده نکردن از این نوع غذاها، پایین بودن PH آنها است که در بدن ایجاد اسیدوز می کنند. اسیدوز روی اعصاب مرکزی اثر مخربی می گذارد و این سیستم را به مرور فلج می کند.

نشانه های افراد با طبع سرد (سرد مزاج):

هورمون هایی مانند(تیروکسین، تری یدوتیرونین، کورتیزول و …) در بدن این نوع افراد کمتر از «گرم مزاجان» ترشح می شود بنابراین نشانه های زیر بروز می کند که عبارت اند از:

  1. با خوردن غذاها ی سردی بخش دچار مشکلاتی مانند :(سستی و بی حالی، ریزش آب از دهان، عصانیت، خواب زیاد، ناراحتی های پوستی و… ) می شوند.
  2. هر چه از غذاهای گرمی بخش استفاده کنند شاداب ترند.
  3. سفیدی زودهنگام موها.
  4. توان جسمی و جنسی ضعیف تر نسبت به گرم مزاجان.

نشانه های افراد با طبع تر (تر مزاج)

بعضی هورمون ها مانند وازوپرسین و آلدسترون در بدن تعدادی از افراد بیشتر ترشح می شوند که باعث جلوگیری از دفع بیش از اندازه مایعات می گردد، این مسئله باعث حفظ مایعات و بالا رفتن رطوبت در بدن و ایجاد نشانه هایی می گردد که عبارت اند از:

  1. مستعد چاقی و فشارخون بالا هستند و از هیکل درشتی برخوردارند.
  2. در خانم ها صاحب سینه های بزرگی هستند.
  3. پوست نرم و لطیفی دارند.
  4. خوش زخم (ترمیم سریع زخم ها به واسطه لطافت پوست).
  5. خوش خواب هستند.
  6. موهای لطیف، کم پشت و با ضخامت کم دارند.
  7. از حالات روحی خاصی برخوردارند مانند: (خوش گذران، انعطاف پذیر، شوخ طبع، سخاوتمند و…)

نکته:

  • قدمای از حکما و فلاسفه و اطباء معتقد بودند که جسم از چهار عنصر (آب، آتش، خاک و هوا تشکیل شده است که هر کدام به ترتیب دارای طبیعت (سرد، گرم، تر و خشک) مخصوص به خود هستند؛ مزاج انسان نیز از چهار خلط (سودا”، بلغم، خون” و صفرا”) ترکیب شده و هر کدام از آنها دارای طبیعتی هستند و هر یک از آنها که در مزاج غلبه داشت مزاج به آن نامیده می شود و دارای همان طبیعت خواهد بود. غذایی که خورده می شود بعد از اینکه از معده و کبد عبور کرد به چهار خلط تبدیل شده و وارد جریان خون می شود یکی از این چهار خلط بلغم است که برای ادامه حیات الزامی است؛ از وظایف بلغم، لیز کردن و تسهیل حرکت اندام های پرتحرک مانند مفاصل، زبان و چشم می باشد؛ بلغم تأمین کننده آب میان بافت ها، آب بین مفاصل، آب کره چشم، رطوبت سینوس ها، بزاق دهان، رطوبت مغز و اعصاب است. به طور مثال مفاصل برای کارکرد خود به بلغم نیاز دارند یعنی آب بین مفاصل و مایع لزج بین آنها بلغم است که باعث نرم و بهتر کار کردن مفاصل می شود یا این که بلغم خوراک مغز است و حیات مغز به وجود آن بستگی دارد و مسائل دیگر که وجود بلغم در بدن را الزامی می داند و باید دانست که بلغم، محلی برای ذخیره شدن ندارد و در تمام بدن در جریان است تا کارهای محوله را به شایستگی انجام دهد، اما اگر این بلغم به دلایلی بیش از اندازه در بدن تولید شود انسان را دچار بیماری های مهاجر می کند چون در تمام بدن جریان دارد، ممکن است در هر بخشی از بدن ناراحتی ایجاد کند یعنی هر جا ساکن شد.
  • اگر بلغم اضافه در مفاصل رسوب کند باعث تورم و درد مفاصل می گردد.
  • بلغم اصافه در مغز باعث کاهش حافظه و کندی در تجزیه و تحلیل می گردد.
  • غلبه بلغم باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده، لذا انسان زود به زود بیمار می شود.
  • غده های موجود در بدن در اثر غلبه بلغم بزرگ شده و کیست ایجاد می شود.
  • افرایش بلغم، ترس، تصویر گرایی منفی، نگرانی و دل شوره بی جا ایجاد می کند.
  • بلغم خلطی سرد و تر مطابق آب و فصل زمستان است که در اثر خوردن برخی غذاها از جمله سردی بخش ها و همچنین انجام بعضی افعال از جمله کم تحرکی و خواب زیاد افزایش می یابد و علائمی را در بدن ایجاد می کند.
  • بیماری های ناشی از غلبه بلغم به شدت آن بستگی دارد.
  • اختلالات غدد درون ریز ناشی از غلبه بلغم باعث کاهش متابولیسم (سوخت و ساز) بدن می گردد بنابراین سردی و رطوبت بدن افزایش یافته و انرژی به شدت کاهش می یابد (بیشترین تأثیر غلبه بلغم در این زمینه بر غده تیروئید است که این اتفاقات را ایجاد می کند).
  • خصوصیت فصل زمستان سرد و تر است و غلبه بلغم بیشتر در این فصل اتفاق می افتد.
  • دیدن خواب های برف و باران: خواب ها بر اساس بارهای الکتریکی که محرک بخش های مربوط به مغز هستند دیده می شوند؛ در هنگام دیدن چنین خواب هایی ضربان قلب و فشار خون افزایش یافته، و تنفس سریع تر می شود، در حالی که بدن حرکتی نمی کند. خواب های افراد مختلف دارای ویژگی های منحصر به فرد می باشد و رؤیاها عموماً خودمدار بوده و خود شخص، بازیگر اصلی خواب است؛ رؤیا دیدن برخواسته از ضمیر خودآگاه انسان است که تلاش می کند مسائل مختلف را پردازش کند رؤیاها را هم چنین می توان با فکر کردن قبل از خواب تحت تأثیر قرار داد، یعنی برخی از خواب ها راجع به موضوعاتی هستند که انسان ها راجع به آن موضوعات فکر کرده اند و این خواب ها تا حدود زیادی محدود به دانش و اطلاعات فرد از محیط اطرافش می باشد؛ رؤیاهای انسان از آنجا که برخواسته از معز وی هستند و متأثر از وضعیت جسمانی و روحانی او است می تواند بیان گر شرایط روحی و حتی جسمی افراد باشد یعنی رؤیاها کاملاً جهت دار هستند. بنابراین چون هنگام غلبه بلغم سردی و رطوبت به طرز چشم گیری افزایش پیدا می کند و این تغییر ناگهانی جسمی می تواند بر روح، نیز تأثیر گذاشته و روح نیز متأثر از جسم خواب هایی را در رؤیا مشاهده کند که جسم با آن در کش و قوس است یعنی فرد هنگام غلبه بلغم بیشتر خواب هایی را می بیند که با سردی و رطوبت در ارتباط هستند مانند خواب (برف, باران, سرما، اشیاء سفيد و…). و برای درمان دمنوش (سنبل الطیب + گل محمدی + بادرنجبویه) با کمی عسل نیم ساعت قبل از خواب و رعایت تمام توصیه های غذایی هنگام غلبه بلغم در طول روز و خوردن شام سبک و سرشب داشته باشید.
  • بی خیالی: بعضی افراد به دلیل عدم پذیرش مسئولیت، خود را در برابر مسائل و مشکلات شخصی و دیگران مسئول نمی دانند و در اصطلاح افراد بی خیالی هستند؛ بی خیالی باعث ایجاد اختلال در روابط بین فردی و روابط اجتماعی و بر هم خوردن نظم اجتماعی خواهد شد. در واقع پذیرش مسئولیت، یکی از مکانیسم های رشد یافته انسان است که میزان متناسبی از آن باعث ایجاد همراهی، هم دردی، همدلی و همکاری بین افراد می شود؛ اگر همه انسان ها مسئولیت پذیر باشند و سعی کنند در چارچوب منطقی و قانونی عمل کنند و حق دیگران را در نظر بگیرند و خود را در مسائل اجتماعی مشارکت دهند، جامعه ای سالم خواهیم داشت؛ اما چرا بعضی ها این قدر بی خیال هستند. تعدادی از افراد به دلیل طبع سرد و تری که دارند همیشه بی خیال هستند، اما تعدادی از افرادی در زمان های خاصی دچار بی خیالی می گردند که به دلیل افزایش سردی و رطوبت بدن و غلبه بلغم است که این عارضه ایجاد می شود. اما چه عواملی در بروز این عارضه نقش دارند؟ عوارضی مانند (تمایل به خواب زیاد، بی حسی، بی حالی، کند فهمی، درد و سنگینی سر، خواب رفتگی دست و پا، خستگی، تنگی نفس، گرفتگی عضلانی، زانو درد، ترس و غمگین شدن) عوامل اصلی بی خیالی هستند که هنگام غلبه بلغم سراغ انسان می آیند. درمان: رعایت تمام توصیه های غذایی هنگام غلبه بلغم، در برخی افراد، بی خیالی در پی غم و اندوه ناشی از غلبه بلغم به وجود می آید که در این موارد اقدام های روانشناختی در کنار رعایت تغذیه برای رفع این معضل لازم است.
error: محتوا محافظت شده می باشد.