مزاج: گرم و خشک رو به معتدل
ترکیب:
- آرد و سبوس گندم را نرم تر از آرد نان آسیاب کرده و با حرارت بسیار کم، بدون هیچ افزودنی جداگانه تفت داده می شود و بعد آرد و سبوس تفت داده شده مخلوط می گردد.
خواص:
- مقوی
- چاق کننده
- تقویت کننده معده
- افزایش دهنده نیروی جنسی
- بر طرف کننده پوکی استخوان
- بر طرف کننده ضعف عمومی بدن
طرز استفاده:
- روش مصرف سویق گندم، صبح ناشتا ۲ الی ۳ قاشق غذاخوری می باشد.
- البته می توانید با آن شیرینی، حلوا، کوکو و کاچی درست کنید.
- می توانید میان وعده در اختیار کودکان قرار دهید (داخل شیر بریزید) روی خورشت، سوپ و آبگوشت بریزید.
- توجه: برای تهیه سویق گندم گفته می شود که آرد گندم و سبوس گندم را به نسبت مساوی جداگانه تفت داده و سپس با هم مخلوط کنید؛ ولی تجربه ما نشان می دهد که لازم به جدا تفت دادن آرد گندم از سبوس گندم نیست. اگر سبوس گندم از آرد گندم جدا نشود و با هم و با حرارت ملایم تفت داده شوند، بهتر است، زیرا: نسبت مقدار سبوس به مقدار آرد، همان نسبتی است که خداوند سبوس گندم از خود گندم است و نیازی نیست که از سبوس متعال تعیین کرده است. گندم های دیگر استفاده شود.
روش تهیه سویق:
- سویق را می توان از کنار، سیب، کدو تنبل، دانه انار، سنجد، نخود، عدس، جو، گندم و …، تهیه کرد، البته بهترین سویق، سویق گندم و جو است. برای تهیه این سویق، مقدار مساوی از سبوس گندم، آرد گندم، سبوس جو و آرد جو را جداگانه تفت دهید، سپس همه آنها را با هم مخلوط کنید و به صورت خشک مصرف کنید.
- نکته مهمی که باید به آن توجه کنید، این است که حتماً باید هر کدام را به طور جداگانه تفت دهید؛ زیرا سبوس، زود و آرد، دیرتر تفت داده می شود.
روش تهیه سویق شسته:
- وقتی آرد و سبوس گندم یا جو یا … را جداگانه تفت دادید، تبدیل به سویق می شود. حال برای تهیه سویق شسته، سویق را در ظرف آبی بریزید و صبر کنید تا کامل ته نشین شود، بعد آب آن را خالی کنید و دوباره در ظرف آب بریزید و این را سه مرتبه یا هفت مرتبه تکرار کنید، البته مرحله آخر را با آب گرم انجام دهید، سپس سویق شسته را در پارچه ای قرار دهید تا آبش کامل برود و آرام آرام در سایه خشک شود.
- توجه: در بعضی روایات می فرمایند سویق را بشویید که البته شستن آن کمی سخت است، زیرا چون آرد است، تبدیل به خمیر می شود. برای رفع این مشکل، راهش این است که روی سویق آب بریزید و وقتی رسوب کرد، آب ظرف را خالی کنید و دوباره در ظرف آب بریزید. سویق مانند آرد نیست که سریعاً به خمیر تبدیل شود بلکه بیشترش سبوس است و وقتی هم تفت داده شد به راحتی از آب جدا می شود و شاید چیزی که در این فرآیند خارج می شود، نشاسته اضافی سویق باشد.