مزاج: سرد و خشک
ترکیب:
- آرد و سبوس جو را نرم تر از آرد نان آسیاب کرده و با حرارت بسیار کم، بدون هیچ افزودنی جداگانه تفت داده می شود و بعد آرد و سبوس تفت داده شده مخلوط می گردد.
خواص:
- تقویت کننده معده
- تقویت کننده استخوان
- برطرف کننده برسام (تب شدید)
- اگر به صورت خشک به جای صبحانه مصرف کنید، بدون ایجاد ضعف باعث لاغری می شود.
- کاهش دهنده قند است، به طوری که مصرف دو قاشق غذاخوری همراه با هر وعده غذایی، در مدت کوتاهی باعث قطع انسولین می شود.
طرز استفاده:
- مصرف سویق خشک به جای صبحانه، بدون ایجاد ضعف باعث لاغری می شود.
- مصرف دو قاشق غذاخوری همراه با هر وعده غذایی، کمک به قطع انسولین می شود.
- مصرف دو قاشق قبل از غذا معده را تقویت می کند.
- می توان از آن در تهیه کیک، حلوا و پاشیدن روی سوپ، خورشت و … استفاده کرد.
- توجه: سویق گندم، چاق کننده؛ و سویق جو، تقویت کننده است، بنابراین کسانی که می خواهند تقویت شوند، سویق جو بخورند و کسانی که می خواهند چاق شوند، سویق گندم بخورند.
- توجه: برای تهیه سویق جو گفته می شود که آرد جو و سبوس جو را نسبت مساوی جداگانه تفت داده و سپس با هم مخلوط کنید؛ ولی تجربه ما نشان می دهد که لازم به جدا تفت دادن آرد جو از سبوس جو نیست. اگر سبوس جو از آرد جو جدا نشود و با هم و با حرارت ملایم تفت داده شوند، بهتر است، زیرا: نسبت مقدار سبوس به مقدار آرد، همان نسبتی است که خداوند سبوس جو از خود جو است و نیازی نیست که از سبوس جوهای متعال تعیین کرده است. دیگر استفاده شود.
- افراد سرد مزاج در مصرف سویق جو زیاده روی نکنند.
روش تهیه سویق:
- سویق را می توان از کنار، سیب، کدو تنبل، دانه انار، سنجد، نخود، عدس، جو، گندم و …، تهیه کرد، البته بهترین سویق، سویق گندم و جو است. برای تهیه این سویق، مقدار مساوی از سبوس گندم، آرد گندم، سبوس جو و آرد جو را جداگانه تفت دهید، سپس همه آنها را با هم مخلوط کنید و به صورت خشک مصرف کنید.
- نکته مهمی که باید به آن توجه کنید، این است که حتماً باید هر کدام را به طور جداگانه تفت دهید؛ زیرا سبوس، زود و آرد، دیرتر تفت داده می شود.
روش تهیه سویق شسته:
- وقتی آرد و سبوس گندم یا جو یا … را جداگانه تفت دادید، تبدیل به سویق می شود. حال برای تهیه سویق شسته، سویق را در ظرف آبی بریزید و صبر کنید تا کامل ته نشین شود، بعد آب آن را خالی کنید و دوباره در ظرف آب بریزید و این را سه مرتبه یا هفت مرتبه تکرار کنید، البته مرحله آخر را با آب گرم انجام دهید، سپس سویق شسته را در پارچه ای قرار دهید تا آبش کامل برود و آرام آرام در سایه خشک شود.
- توجه: در بعضی روایات می فرمایند سویق را بشویید که البته شستن آن کمی سخت است، زیرا چون آرد است، تبدیل به خمیر می شود. برای رفع این مشکل، راهش این است که روی سویق آب بریزید و وقتی رسوب کرد، آب ظرف را خالی کنید و دوباره در ظرف آب بریزید. سویق مانند آرد نیست که سریعاً به خمیر تبدیل شود بلکه بیشترش سبوس است و وقتی هم تفت داده شد به راحتی از آب جدا می شود و شاید چیزی که در این فرآیند خارج می شود، نشاسته اضافی سویق باشد.