طاسی منطقه ای (آلوپسی): عبارت است از ریزش ناگهانی قسمتی از موی سر، صورت یا ابرو را آلوپسی (داءالثعلب) می گویند؛ در این عارضه قسمتی از پوست سر یا صورت بدون مو شده و حالت طاسی پیدا می کند. طاسی منطقه ای یا آلوپسی، یک بیماری پوستی است که در آن مو به صورت سکه ای با دایره های کوچک با تکه های بیضی شکل و اغلب در پوست سر ریزش می کند؛ بعضی اوقات پوست، قبل از ریزش مو دچار خارش و یا درد می شود و اگر درمان آن به تأخیر افتد ممکن است پیش رفت کند و اکثر یا تمامی سر و صورت را فرا گیرد؛ ریزش موی سکه ای بیشتر دامن گیر موهای سر و ریش و سبیل می گردد و گاهی ابروها را نیز فرا می گیرد؛ مردانی که بالای سبیل خود را می تراشند اکثراً به دلیل ایجاد آلوپسی در این بخش این کار را انجام می دهند.
انواع آلوپسی:
- آلوپسی یونیورسالیس: آلوپسي یونیورسالیس از نادر ترین نوع آلوپسي می باشد که طی آن همه موهای سر و بدن می ریزد.
- آلوپسی توتالیس: این نوع آلوپسي، کل موهای سر را تحت تأثیر قرار می دهد و موجب ریزش همه موی سر شود. البته ممکن است تنها موهای سر بریزد و موهای ابرو، مژه و بدن حفظ شود.
- آلوپسی آره آتا: این نوع آلوپسي شایع ترین نوع این بیماری می باشد که ریزش مو در آن به صورت سکه ای در اندازه های مختلف می باشد و بر اثر اختلالات خود ایمنی رخ می دهد. این نوع آلوپسي خود به دو نوع تقسیم خواهد شد: نوع اول: در نوع اول معمولاً بیمار نتیجه خوبی از درمان خواهد گرفت و موها به صورت تکه تکه و در نواحی محدود می ریزد. نوع دوم: متأسفانه این نوع آلوپسی نسبت به درمان داروها مقاومت نشان می دهد و موهای دور سر (دور مو، پشت سر و پشت گوش) می ریزد.
علائم:
- کاهش وزن
- نازک شدن تدریجی مو
- احساس افسردگی مکرر
- رشد مجدد موهای سفید در نواحی متاثر از ریزش مو
- موهای مرده (موهایی که پیش از رسیدن به سطح پوست کنده می شوند).
- ریزش ناگهانی موها در یک منطقه دایره ای با حاشیه کاملاً مشخص. در موارد نادر، ریزش مو ممکن است کامل باشد (طاسی کامل). هیچ دردی وجود ندارد. هیچ خارشی وجود ندارد. گاهی ممکن است این بیماری به روی ناخن های دست و پا نیز تأثیرات منفی بگذارد. از نشانه های تاثیر آلوپسی به روی ناخن عبارتند از: 1) ایجاد فرورفتگی به روی ناخن ها. 2) ظاهر شدن لکه ها و خطوط سفید. 3) از دست رفتن درخشندگی ناخن ها. 4) ترک برداشتن، نازک و زمخت شدن ناخن.
علت:
- ژنتیک
- سن و سال
- شرایط محیطی
- کم خونی از نوع وخیم
- سیگار کشیدن بیش از حد
- عوارض جانبی برخی از داروها
- آلوپسی، بلغمی است که از شدت غلبه صفرا رسوب کرده است.
- این نوع ریزش مو در موقع استرس، ناراحتی، ضعف حادثه، کم بودن گرمی پدید می آید.
- هورمون تستوسترون: شایع ترین علت آلوپسی در مردان هنگام غلبه صفرا، افزایش حساسیت هورمون تستوسترون است که منجر به الگوی مشخص ریزش مو می گردد.
- غده تیروئید: افزایش عملکرد غده تیروئید هنگام غلبه صفرا مشکلاتی همچون آلوپسی (ریزش مو) را ایجاد می کند که اگر غلبه صفرا ادامه دار باشد این ریزش گسترش پیدا می کند.
- غلبه صفرا: در این بیماری ریشه و فولیکول های مو در نتیجه حرارت و خشکی زیاد ناشی از غلبه صفرا آسیب دیده و ریزش پیدا می کنند (تجمع حرارت و خشکی در یک نقطه، آلوپسی را ایجاد می کند).
- خونی که مواد مغذی مورد نیاز بدن را تأمین نکند، باعث ایجاد مشکلاتی در سلامت انسان خواهد شد؛ یعنی خون باید در سطح بهینه ای از سلامت باشد تا بتواند سلامت سایر قسمت های بدن همچون پوست سر را تأمین کند.
- بیماری کبد و کلیه: کبد و کلیه ها از مکان های اصلی و شناخته شده برای پردازش موادی است که از بدن خارج می شوند؛ لذا زمانی که این دو عضو به دلیل غلبه صفرا، تحت فشار قرار گیرند سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فولیکول های مو در پوست سر حمله می کند (فولیکول ها ساختارهایی هستند که باعث رشد مو می شوند).
- کم آبی بدن: کاهش میزان مایعات عروق، منجر به کمبود جریان خون به خصوص در فولیکول های مو شده بنابراین ریزش مو ایجاد می گردد؛ در حقیقت عوامل بسیار زیادی وجود دارد که بر روی جریان خون تأثیر می گذارد که یکی از آنها غلبه صفرا می باشد (استرس، رژیم غذایی ضعیف و سایر فاکتورها نیز می توانند در این شرایط دخیل باشد).
- آلوپسی نوعی پاسخ فیزیولوژیک است که توسط آندروژن ها، در مردان حساس از نظر ژنتیکی ایجاد می شود. الگوی وراثتی احتمالاً چند ژنی است. این بیماری می تواند در هر زمانی پس از بلوغ شروع شود و به طور معمول در اوائل چهل سالگی بیمار کاملاً طاس می شود.
- شایع ترین علت آلوپسی در مردان حساسیت بیش از حد به هورمون تستوسترون است که منجر به الگوی مشخص ریزش مو می گردد. ریزش موی ناحیه ای معمولاً به دلیل آلوپسی آره آتا، که یک بیماری خود ایمنی است می باشد و باعث ظاهر شدن نواحی بی مو روی سر می شود. این نواحی طاس، توسط موهای شکننده و کوتاه احاطه شده اند. معمولاً موها در عرض ۶ ماه دوباره شروع به رشد می کنند. اما در موارد نادر، آلوپسی آره آتا می تواند باعث ریزش دائمی همه موهای بدن گردد.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- استرس، سابقه خانوادگی طاسی منطقه ای.
پیشگیری:
- از اضطراب و استرس دوری کنید
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای پرهیز کنید.
- از مصرف غذاهای گرم و خشک بدون مصلح پرهیز کنید.
عواقب مورد انتظار:
- معمولاً خوب می شود، به نحوی که رشد مجدد مو در عرض 18 ماه تا 3 سال ناحیه طاسی را ترمیم می کند. در بیمارانی که تعداد این نواحی کم و اندازه آنها کوچک است معمولاً بهبودی کامل است. این اختلال در 25% موارد دوباره رخ می دهد.
عوارض احتمالی:
- ریزش کل موها، کند بودن یا ناکامل بودن رشد مجدد مو.
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- درمانهای جراحی
- استرادیول و هورمون های ضد اندروژن با نظر پزشک.
- برای این نوع ریزش مو تا به حال درمان دارویی قطعی مطرح نگردیده است.
- ماینوکسیدیل (اثرات آن پس از حدود ۴ ماه ظاهر می شود و با قطع مصرف آن، موها مجدداً ریزش پیدا کرده و به وضعیت سابق برمی گردند).
- فیناستراید (این دارو در حال حاضر تنها برای مردان مجاز شناخته شده است و مصرف آن در زنان می تواند باعث ایجاد ناهنجاری هایش در جنین شود).
- پزشک احتمالاً قادر خواهد بود که آلوپسی آره آتا را از روی ظاهر سرتان تشخیص دهد. ایـن بیماری معمولأ نيازمند درمان نمی باشد. اما کورتیکو استروئیدهای تزریق شده به نواحی کم مو، ممکن است در تسریع روند رویش دوباره مو، مؤثر باشند. در اکثر موارد دیگر ریزش مو، به محض درمان علت زمینه ای، موها دوباره می رویند.
- در مرحله حاد بیماری می توانید از کلاه گیس استفاده نمایید. در موارد ساده و خود محدود شونده که طاسی اصلاً جلب توجه نمی کند، شاید هیچ گونه درمانی لازم نباشد. به همان ترتیبی که قبلاً حمام گرفته اید یا از شامپو استفاده می کرده اید عمل کنید. این بیماری مسری نیست. سعی کنید موی اطراف ناحیه طاس را به شدت نکشید.
درمان طب سنتی:
- مالیدنی های موضعی گرم.
- سر را با گل خطمی بشویید.
- از استرس و اضطراب بپرهیزید.
- خوراک گرمی ها و کاهش سردی ها
- از غذاهای ممنوع و مضر استفاده نشود.
- سیر و فرفیون را با زهره گاو مخلوط کنید و بمالید.
- کف دریا را با مقداری نمک مخلوط کنیدو روی موضع بکشید.
- با شانه کردن زیاد، بلغم ناطبیعی را به طبیعی تبدیل می کنیم.
- بیمار بهتر است که روزانه حداقل دو بار اجابت مزاج داشته باشد.
- به بیمار توصیه می شود که بیشتر از غذاهای گیاهی استفاده کند.
- سیر و عاقرقرها را مساوی بکوبید بعد با زهره گاو مخلوط کنید و بمالید.
- استفاده از سبزیجات و میوه جات تازه فصل که به بیماران توصیه می شود.
- روغن مالی محل ریزش مو با روغن سیاهدانه روزی سه مرتبه به مدت 21 روز.
- بهتر است که بیمار ورزش و نرمش و فعالیت های فیزیکی مناسب داشته باشد.
- ترک سردی ها و خوردن گرمی ها خصوصاً بادام 14 عدد در روز به صورت آدامس جویده شود.
- خوردن دمنوش (۳ واحد عناب + ۱ واحد زرشک + ۱ واحد خاکشیر) روزانه چند لیوان بدون شیرینی.
- دمنوش ترکیب (۳ واحد عناب + ۱ واحد لیموعمانی زرد + ۱ واحد ختمی) روزانه چند لیوان بدون شیرینی.
- ضماد (آرد جو + سرکه سیب): آرد جو را با سرکه مخلوط کرده مثل خمیر به محل ریزش مو ضماد نمایند.
- دمنوش ترکیب (۳ واحد عناب + ۱ واحد هلیله سیاه ۱۰ واحد سبوس برنج) روزانه چند لیوان بدون شیرینی.
- ضماد (برگ مورد + سرکه انگور): برگ مورد را با سرکه مخلوط کرده مثل خمیر به محل ریزش مو ضماد نمایند.
- جوشانده (اسطوخدوس + سنبل الطیب) شبی یک لیوان با کمی عسل موقع خواب مصرف شود. (به مدت 40 شب).
- یک عدد سیر را نصف کنید و به موضع خوب ماساژ دهید تا موضع خوب قرمز شود سپس روغن سیاهدانه به موضع بمالید.
- بیمار روزانه چند قاشق غذاخوری جوانه گندم تازه را همراه با سالاد فصل (با لیموترش تازه و روغن زیتون بکر) استفاده کند.
- داشتن برنامه مدوم و منظم و استفاده از غذاهای مناسب و عدم استفاده از غذاهای ممنوع و مضر موجب بهبودی این بیماری می شود.
- روغن بنفشه پایه زیتون یا روغن زیتون به موها و کف سر بمالید و به مدت 5 دقیقه ماساژ دهید و این کار را دو ماه تا یک سال تکرار کنید.
- ده گرم برگ سداب را با ۵ گرم خردل و ۵ گرم کم عربیک و نصف لیوان زهره گاو (آب داخل کیسه صفرای گاو) مخلوط کرده و روزی سه بار بمالید.
- افزایش مصرف مایعات: چون هنگام غلبه صفرا، بدن دچار کمبود مایعات می شود، لذا توصیه داریم که مصرف مایعات را به صورت جدی افزایش دهید.
- دو الی سه عدد زالو روی محل ریزش، بسته به شدت آن، بگذارید. این کار را دو الی سه مرتبه تکرار کنید هر دو هفته یکبار، تا رویش مجدد آغاز شود.
- حبه الخضرا و پوسته فندق از هر کدام ۵۰ گرم بسوزانید. سوخته آن را با ۳۰ گرم پیاز عنصل کوبیده شده و یک لیوان روغن بادام تلخ مخلوط و روزی سه بار بمالید.
- برای روغن مالی اگر از اسانس نعنا هم کمک بگیرید نتیجه بهتر خواهد بود. به این ترتیب که به ازای هر 60 سی سی روغن، 14 قطره از اسانس نعنا به آن اضافه کنید.
- گیاهانی که برای درمان این عارضه مورد استفاده قرار می گیرند قادر هستند باعث رشد دوباره موها شوند؛ این کار از طریق تحریک سلول های فولیکول مو انجام می شود.
- قسط تلخ، کف دریا، پر سیاوشان، افسنطین، ابهل و درمنه ترکی از هر کدام ۵ گرم را مخلوط کنید و بسیار نرم بکوبید بعد با کمی روغن زیتون مخلوط کرده و روزی سه مرتبه بمالید.
- روزی سه مرتبه یک تکه پیاز عنصل یا یک حبه سیر نصف شده را آنقدر روی موضع مالش دهید تا محل مولسک قرمز شود و پس از مدتی صبر کردن با صابون گوگرد موضع را بشویید.
- پیاز عنصل، کندش، تخم ترب و پرسیاوشان را مخلوط کرده و بسیار نرم بسایید و با کمی روغن زیتون یا روغن کنجد مخلوط و روزی سه مرتبه بمالید. برای شستن آن از آب جوشانده گل زوفا استفاده کنید.
- ضماد ترکیب (شلتوک برنج + سدر + ختمی): این مواد را به مقدار مساوی مخلوط کرده، هر بار مقداری از آن را با کمی سرکه به مدت ۲۰ دقیقه روی محل، ضماد کنید (این کار را می توان ۳ الی ۱ بار در روز انجام داد).
- ضماد (فندق + سرکه): فندق را سوزانده در سرکه سیب حل کرده و روی پوست مبتلا به آلوپسی به مدت ۲۰ دقیقه ضماد نمایید (این ضماد فقط برای ابرو مفید بوده و می توان روزانه ۲ الی ۱ بار آن را تکرار کرد).
- در این نوع بیماری معمولاً داروی پوستی داده نمی شود چون این بیماری، بیماری پوستی نیست بلکه ریزش سیستمیک است که خوراک گرمی می دهیم و درست می شود مثل : 14 عدد بادام، انجیر 5 عدد، شربت عسل صبح و شب یک لیوان، ارده و شیره هر صبح، و اگر بخواهیم شتاب بدهیم روغن سیاهدانه به ملاج سر می زنیم.
- بیست گرم پیاز عنصل را بسیار نرم بکوبید، با ۵ گرم خردل ساییده شده در یک لیوان سرکه مخلوط کنید و روزی سه مرتبه اول با آب جوشانده گل زرفا و یا آب خرفه تازه خوب موضع را ماساژ دهید سپس آن دارو را روی موضع بمالید.
- شستشو و ضماد با جوشانده (برگ چغندر + سبوس برنج): سه قاشق برگ چغندر ریز شده و یک قاشق سبوس برنج را با دو لیوان آب بجوشانید تا نصف گردد؛ سرد که شد صاف نموده و با آب آن، آلوپسی را شستشو داده و تفاله آن را نیز ضماد نمایید.
- مصرف شربت آب زرشک همراه با ترکیب مساوی (اسفرزه + بالنگو + خاکشیر): دو قاشق زرشک را با یک لیوان آب به مدت ۲ دقیقه داخل مخلوط کن بریزید، سپس صاف کرده و ۲ قاشق شکر و یک قاشق سرپر از ترکیب مساوی (اسفرزه + بالنگو + خاکشیر) که از قبل آب کرده اید را اضافه کرده و روزانه چند لیوان میل نمایید.
- تربد مجوف، فلفل سیاه، شهم حنظل، قاریقون، افطیمون شامی، بسفایج و صبر زرد از هر کدام ده گرم، مشک ترامشیع بیست گرم. پوست هلیله زرد، پوست هلیله کابلی و استوخدوس هندی از هر کدام سی گرم، همه را نرم بسایید سپس با یک کیلو عسل مخلوط کنید و صبح و ظهر و شب مرتبه یک قاشق شربت خوری از آن را میل فرمایید.
- تخم شاهی، تخم ترب، کف دریا، سیاهدانه، زاج سفید، زرآوند و عاقرقرها از هر کدام ۵ گرم نرم بسایید و بعد روی ۴ مثقال پیاز عنصل تازه ریخته و با آن نرم بکوبید سپس در ظرفی غیرفلزی ریخته در آفتاب خشک کنید و پس از خشک شدن مجدداً نرم بسایید بعد در یک لیوان سرکه انگور بریزید و روزی سه مرتبه به موضع و حتی اطراف آن بمالید.
- ريشه اریسا، پوست هلیله زرد، کندر، مرمکی، چددروا و ریوند چینی از هر کدام ۵ گرم مخلوط کنید و بسیار نرم بسایید، بعد روی چهار مثقال پیاز عنصل تازه ریخته و نرم بکوبید، آن را در ظرف غیر فلزی ریخته و در آفتاب خشک کنید. مجدداً بسیار نرم بسایید و با یک لیوان سرکه انگور مخلوط کنید، روزی سه مرتبه روی موضع و حتی کمی اطرف آن بماليد.
- تربد و قاریقون از هر کدام ۵ گرم را نرم بسایید و ۴ قسمت کنید و هر روز صبح قبل از صبحانه یک قسمت از آن را در دهـان بریزید و با آب بخورید. همچنین ۱۰ گرم تخم شوید را با ۱۵ گرم تخم ترب و ۲۰ گرم ریشه اریسا نرم بکوبید. آن را ۱۰ قسمت کرده هر قسمت را یک روز صبح قبل از صبحانه با عسل مخلوط کنید و میل نمایید و هر شب نیز ماءالاصول و گل قند بخورید و روزی سه مرتبه یکی از دستورات زیر را انجام دهید.
- حجامت موضعی (1 تا 3 مرحله و هر ماه یک بار)، حجامت راه کار مناسبی برای خروج مواد زائد از جریان خون محسوب می گردد؛ فقط توصیه می شود که ۲ الی ۱ رور قبل از حجامت مصرف غذاهای گرمی بخش و چرب را کاهش داده و بیشتر از غذاهای سردی بخش، سبک و زود هضم استفاده نمایید تا با تبع زدن، کثافات خون دفع گردد؛ همچنین نیم ساعت قبل از حجامت تا آنجا که امکان دارد مایعات زیادی استفاده نمایید که خیلی مؤثر است.
- گوگرد زرد، کات کبوت، خردل، صبر زرد، کف دریا و ریشه اریسا از هر کدام ۱۰ گرم مخلوط نمایید و بسیار نرم بکوبید. ۴۰ گرم پیاز عنصل تازه را در ظرفی غیرفلزی ریخته به وسیله ته استکان یا ته لیوان یا ته بطری یا شیء غیرفلزی دیگر له کرده و با له کردن مدام، آن را بسیار نرم کنید. بعد همه را با یک لیوان سرکه انگور مخلوط کنید و هر روز صبح، ظهر و شب هر بار پس از آنکه خوب به هم زدید روی موضع و حتی کمی اطراف آن بمالید. با مصرف یکی از فرمول های فوق موضع، ضد عفونی شده و میکروب به مرور ضعیف و نابود می گردد و پیاز مو مجدداً قوی و مو رشد خود را از سر می گیرد. بدین طریق که پس از مدتی مصرف کردن دارو موهای بسیار نازک و ریز و بی رنگی در آن ناحیه هویدا می گردد و با ادامه مصرف دارو به مرور رشد کرده و مانند موهای دیگر رنگ به خود می گیرد و حالت عادی خود را بدست می آورد. ضمناً می توانید برای شستشوی آن موضع به جای صابون های دیگر از صابون گوگرد استفاده نمایید.
درمان آلوپسی یونیورسالیس:
- کاهش جدی سردی ها (مخصوصاً 40 روز اول)
- روغن مالی کل بدن هر شب با روغن سیاهدانه
- بادکش کتف و کمر یک شب در میان (21 مرحله)
- حجامت عام به شرط رعایت همه موارد فوق، (بعد 40 روز)
- ارده با شیره انگور هفته ای 5 وعده به عنوان صبحانه میل شود.
- فسنجان بادام (نیم گردو + نیم بادام درختی) هفته ای 3 وعده شام میل شود.
- دم کرده (اسطوخدوس + سنبل الطیب) هر شب یک لیوان با مقداری عسل میل نمایید.
- ضمناً لازم به توضیح است که اولاً مصرف هر دارویی را که شروع می کنید تا نتیجه کامل ادامه دهید. ثانیاً هر بار هنگام شستن موضع از صابون گوگرد استفاده کنید. ثالثاً چون با مصرف دارو موهای بسیار ریز و ضعیفی بیرون می زند آنها را با تیغ بتراشید تا رشد آنها افزون گردد.
- دو هفته بعد از حجامت عام، 10 عدد زالو پشت گوش ها و یک ماه بعد آن 10 عدد زالو روی دست ها و یک ماه بعد آن 10 عدد زالو روی پاها بیاندازید. (این نحوه زالو درمانی برای کسی است که موهای کل تنش ریخته است، اگر موضعی ریزش دارید، روی همان محل ها برایتان زالو انداخته شود).
داروها:
- امکان دارد استروئید موضعی برای شما تجویز شود. استروئید موضعی را یک یا دوبار در روز به روی ناحیه بمالید، مگر اینکه دستور دارویی به گونه دیگر باشد. بهتر است دارو را بلافاصله پس از حمام کردن یا شامپو به روی ناحیه بمالید، زیرا بهتر پخش و جذب می شود. برای پوست سر و ناحیه تناسلی، تنها از استروئیدهای کم قدرت و بدون فلوئور استفاده نمایید. در موارد خاص، امکان دارد در ناحیه دچار ریزش مو استروئید تزریق و نیز کورتیزون خوراکی یک روز در میان تجویز شود. مینوکسیدیل مالیدنی نیز شاید کمک کننده باشد. این دارو برای تحریک رشد مو استفاده می شود. اما این دارو گران و تأثیر آن بسیار متغیر و غیر قابل پیش بینی است. برای بعضی از بیماران می توان داروی تریامسینولون را در پوست سر تزریق کرد. ممکن است نور شیمی درمانی با روش PUVA توصیه شود. در این روش اول یک دارو داده می شود که پوست را به اشعه فرابنفش حساس می سازد، سپس یک مقدار مشخص و کنترل شده از اشعه فرابنفش تابانده می شود.
فعالیت:
- هیچ محدودیتی برای آن وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین غذاهای گرم و خشک بدون مصلح پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: عدس، ماش، باقلای تازه، گشنیز، اسفناج، کاهو، بامیه، قارچ، انار، خیار سبز بوته ای، کدو خورشتی، گوجه فرنگی، هندوانه، آلو، آلوچه، پرتقال، لیموشیرین، نارنگی، گریب فروت، نارنج، لیموترش، شلیل، کیوی، هلو، آلوبخارا، آلبالو، تمرهندی، دوغ و ماست و شیر گاو محلی، سفیده تخم مرغ، چغندر، جو، توت فرنگی، شاه توت، توت قرمز، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدس و اسفناج، خوراک عدسی ساده، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و سیب زمینی، خوراک قارچ طعم دار، خوراک گل کلم، خوراک کلم بروکلی، خوراک تند بامیه، خوراک بورانی، خوراک مخلوط، آش گوجه فرنگی ۱، آش شولی ۱، آش رب، پلو مخلوط، کلم پلو با قارچ، عدس پلو ساده، عدس پلو با قارچ، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، سوپ کدو خورشتی، سوپ قارچ ۱، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ گل کلم، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، دلمه کدو خورشتی، سس معطر.
- خوردنی های مضر: زرده تخم مرغ، سیر، پیاز، موسیر، ترب، خربزه، بادنجان، خرما، موز، انگور، فلفل سیاه، فلفل قرمز، دارچین، زنجبیل، زعفران، زردچوبه، زیره، هل، سیاه دانه، گردو، فندق، پسته، بادام زمینی، بادام هندی، کنجد، کلیه غذاهای گرمی بخش، کلیه غذاهای چرب و شیرین، بورانی بادمجان و ماست سویا، خوراک لوبیا سفید ساده، لوبیا با سویا، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک مطبل، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش شله قلمکار، آش جو با حبوبات ۲، آش حبوبات ۱، حلیم گندم با مغزیجات، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش به، خورش لوبیا سبز، خورش هویج و به، سوپ شلغم، کتلت سویا با گندم جوانه زده، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، کماچ قارچ، کشک سویا، سس مایونز گیاهی، سس زیتون، سس جعفری.
نکته:
- ریزش ناگهانی قسمتی از موی سر، صورت یا ابرو را مولیسک یا مولیسم یا دارالثعلب گویند که بر اثر چند عامل میکروب، کثافات و … ایجاد می شود، به طوری که قسمتی از سر یا صورت بدون مو می گردد و حالت طاسی پیدا می کند. اگر درمان آن به تأخیر افتد ممکن است پیشرفت کند و اکثر و یا تمامی سر و صورت را فرا گیرد. این بیماری در اثر هجوم ویروس هایی است که وارد پوست شده و از زیر پوست، پیاز مو را نابود می سازد. یا در اثر ضعف تغذیه مواد مورد احتیاج مو، مبتلا می گردد. ضمناً مشکلات عصبی به پیشرفت آن کمک می کند، اما علت واقعی که باعث این عارضه می شود هنوز درست شناخته نشده است.
- سر سوداوی طاس نمی شود و اگر طاسی در زنان پدید آید آن ناشی از شدت سردی است حتی ابروها هم ریزش پیدا می کند که به اصطلاح داء الثعلب گفته می شود. پس مردان دو نوع ریزش مو دارند یک نوع از شدت گرمی (دموی) و یک نوع از شدت سردی (بلغمی) است.
- اگر در سوداوی ریزش مو پدید آید این فراگیر نیست و مو خالی می شود، اگر اینطور شود شدت سردی در این سوداوی زیاد است و درمانش گرمی است.
- روغن سیاهدانه که برای همه تجویز می شود در مورد ریزش مو برای زنان مفید و برای مردان مضر است چون در مردان، ریزش نوعاً از گرمی است.
- این افراد عموماً از یبوست مزاج رنج می برند.
- این بیماران عموماً عصبی اند و از این حالت رنج می برند.
- این بیماران از غذاهای ممنوع و بی محتوا بیشتر استفاده می کنند.
- در زندگی روزمره و تغذیه و استراحت خود نظم و برنامه ندارند.
- عادت غذایی ایشان بد است و اغلب از فست فود استفاده می کنند.
- این نوع افراد عموماً حساس و زودرنج اند و مدام حرص می خورند.
- غذاها و گیاهانی که قادر به دفع سموم از بدن باشند، می توانند رشد دوباره مو را تحریک نمایند. گیاهانی که بتوانند جریان و گردش خون را بهبود بخشند، قادر خواهند بود توزیع مواد مغذی مورد نیاز و اکسیژن را به سلول های فولیکول مو افزایش دهند؛ در نتیجه رشد مو نیز بیشتر خواهد شد.