خواب آلودگی و خواب زیاد: عبارت است از خواب فرآیندی است که طی آن بدن به آرامش نسبی دست پیدا کرده، سوخت و ساز بدن افزایش یافته و روند جوان سازی سیستم های بدن از قبیل سیستم ایمنی، اسکلتی، ماهیچه ای و عصبی شدت می گیرد؛ اما بعضی مواقع، میزان خوابیدن در فرد تا حدی افزایش می یابد که طول روز و شب به خوابیدن اختصاص می یابد و شخص عملاً قادر به انجام کار مفیدی نیست. و اگر خواب آلودگی در ساعت طبیعی خودش رخ دهد، خوب است و نباید آن را غیر عادی تلقی کرد؛ خواب آلودگی طبیعی از ساعت ۱۰ الی ۱۱ شب شروع می شود، بین ساعات ۲ تا ۴ بامداد به اوج خود می رسد و از ساعات ۵ و ۶ صبح کاهش یافته و ۸ صبح به حداقل خود می رسد. خواب آلودگی طبیعی طی روز هم بین ساعات ۱ تا ۴ بعدازظهر اتفاق می افتد؛ معمولاً اگر فرد بی حرکت و در محیط آرام قرار داشته باشد، این خواب آلودگی بیشتر احساس می شود. احساس خواب آلودگی در غیر ساعات یاد شده، می تواند علامتی از وجود یک اختلال خواب باشد در این صورت نیاز است که علت آن جدی تر بررسی و بعد از کشف علت، اقدام درمانی صورت پذیرد؛ اما این مسئله را نیز باید مد نظر قرار داد که مقدار خواب هر شخص در سنین مختلف، متفاوت بوده و ساعت بیولوژیک بدن با بالا رفتن سن دچار تغییر و تحول می شود. به طور کلی، نوزادان تازه متولد شده تا ۲ ماهه، بین ۱۲ تا ۱۸ ساعت از روز، نوزادان ۳ تا ۱۱ ماهه، بین ۱۴ تا ۱۵ ساعت، نوپاهای یک تا ۳ ساله، ۱۲ تا ۱۴ ساعت، کودکان ۴ تا ۵ ساله، ۱۱ تا ۱۳ ساعت، کودکان ۶ تا ۱۰ ساله، بین ۱۰ تا ۱۱ ساعت، نوجوانان ۱۱ تا ۱۸ ساله، ۸ تا ۹ ساعت، بزرگ سالان ۱۹ تا ۴۰ سال نیز بین ۷ تا ۹ ساعت و افراد میان سال به بالا متوسط زمان خوابیدن حدود ۷ ساعت خواب شبانه است؛ بنابراین کسی که بیش از حد نرمال می خوابد مبتلا به پرخوابی است. در کل استاندارد زمان خواب برای بزرگ سالان، حدود ۶ تا ۸ ساعت می باشد که در هر فردی ممکن است کمی بیشتر یا کمتر باشد؛ یعنی افراد با طبیعت «سرد و تر» و «گرم و تر» به خواب بیشتری نسبت به افراد با طبع خشک یعنی «گرم و خشک» و «سرد و خشک» نیازمند می باشند.
علت:
- کم خونی
- غلظت خون
- اختلالات هومورنی
- شرایط محیطی و آب و هوایی.
- مصرف برخی داروهای شیمیایی.
- تغییر ناگهانی برنامه های غذایی.
- روشن بودن هرگونه وسیله صوتی و تصویری در زمان خواب.
- سوء مصرف مواد مخدر، الکل، غذاهای ناسالم و تنقلات زیاد.
- دیر وقت شام خوردن، پرخوری، مصرف غذاهای پرچرب، غذاهای پرادویه و… باعث غلبه دم شده و کیفیت خواب را کاهش می دهد.
- اختلالات هومورنی: غلبه بلغم در زنان باعث کاهش هورمون استروژن شده که در اغلب موارد می تواند سبب خستگی و خواب آلودگی گردد.
- کاهش مایعات بدن: یکی از نشانه های غلبه بلغم کاهش تمایل به مصرف مایعات است که همین امر عاملی برای خستگی و خواب آلودگی است.
- آلرژی ها: یکی از عوارض غلبه بلغم ایجاد آلرژی و حساسیت می باشد و جالب است بدانید هیستامین و دیگر ترکیبات شیمیایی که بدن برای مقابله با آلرژی ترشح می کند، خواب آور می باشند.
- انواع عفونت ها: بدن برای جلوگیری از تلف شدن و ذخیره انرژی در سلول ها هنگام مواجهه با عفونت، هورمون ملاتونین را به میزان زیادی ترشح می کند تا فرد خواب آلود گشته و بتواند عفونت را با قدرت بیشتری از بدن دفع نماید.
- آپنه خواب: وقفه های تنفسی در خواب ناشی از ترشحات ته حلق به دلیل غلبه بلغم، نوعی اختلال تنفسی است که فرد هنگام خواب دچار قطع یا افت تنفس شده به طوری که برای چند لحظه، تنفس قطع می شود؛ چنین افرادی معمولاً شبها خواب راحت و عمیقی نداشته و در طول روز کسل هستند.
- اختلال در غده هیپوفیز: افزایش ترشحات مغزی ناشی از غلبه بلغم و غلبه دم بر عملکرد غده هیپوفیز تأثیر منفی گذاشته و باعث کاهش ترشح هورمون هیپوکرتین (هورمون بیداری) و افزایش هورمون ملاتونین (هورمون خواب) می گردد؛ این مسئله نیز عامل افزایش میزان خواب و خواب آلودگی طی روز است.
- ضعف سیستم ایمنی بدن: در بیماری های مربوط به ضعف سیستم ایمنی، عفونت ممکن است خود را به شکل خستگی شدید بروز دهد؛ سردی و تری ناشی از غلبه بلغم باعث تضعیف سیستم دفاعی بدن شده و عاملی است برای رشد و تکثیر میکروب ها و سایر موجودات ذره بینی در بدن که خود موجب خواب آلودگی می گردد.
- پرخوری: سلول های بدن در هنگام استراحت بهتر غذا را هضم می کنند، بنابراین هر چه بیشتر غذا خورده شود سلول ها برای هضم غذا به زمان بیشتری نیاز پیدا می کنند، بنابراین مغز به صورت هوشمندانه دستور ترشح هورمون ملاتونین را به مدت طولانی تری ارسال نموده که همین مسئله باعث خواب بیشتر می گردد.
- بیماری های قلبی عروقی: رسوب چربی در عروق هنگام غلبه بلغم در طولانی مدت عاملی است برای مشکلات قلبی عروقی و ابتلا به خواب آلودگی و نیاز بیشتر به خواب. به عبارت دیگر زمانی که به خواب می رویم، قلب مجبور نیست به سختی کار کند؛ بنابراین افرادی که به این عارضه دچاراند بیشتر به خوابیدن تمایل پیدا می کنند.
- کم خونی: اصلی ترین کار گلبول های قرمز رساندن اکسیژن از ریه ها به دیگر ارگان های بدن است؛ وقتی فردی دچار کمبود گلبول قرمز شود یا اختلالی در عملکرد آنها پیش آید دچار کم خونی شده و در ضمن به قدری احساس خستگی می کند که دائم می خواهد بخواید؛ لازم به ذکر است که یکی از عوارض غلبه بلغم کم خونی است.
- افزایش سردی و رطوبت بدن: اساساً سردی و رطوبت بدن موجب افزایش خواب می شود و افرادی که دارای طبیعت سرد و تر هستند، بیشتر از سایر افراد می خوابند؛ خاصیت بلغم «سرد و تر» بوده و زمانی که در بدن نسبت به اخلاط دیگر غالب گردد بدن را دچار سردی و رطوبت زیاد کرده و خواب آلودگی را ایجاد می نماید (مانند خوابیدن زیر کولر).
- کم کاری تیروئید: غلبه بلغم در طولانی مدت بر عملکرد صحیح غده تیروئید تأثیر گذاشته و باعث کاهش متابولیسم (سوخت و ساز) بدن می شود که همین مسئله یکی دیگر از دلایل خواب آلودگی است. به عبارت دیگر بررسی ها نشان داده، کمبود نوعی پروتئین موسوم به «هیپوکرتین» که نوعی انتقال دهنده عصبی است در این بیماری باعث احساس خواب آلودگی می شود.
- عدم رعایت بهداشت خواب: کسانی که بهداشت خواب را رعایت نمی کنند، ممکن است احساس خواب آلودگی کنند؛ مثلاً کسی که نظم در زمان خواب ندارد. به نکات لازم قبل از خواب توجه نمی کند و از مواد محرک چون قهوه یا چای استفاده می کند و یا در مکانی می خوابد که شرایط مناسبی ندارد، پر سرو صدا است یا دمای مناسبی ندارد، خواب عمیق و خوبی را تجربه نمی کند و طی روز هم خواب آلوده خواهد بود.
- دیابت: کاهش متابولیسم (سوخت و ساز بدن) ناشی از غلبه بلغم به مرور زمان فشار مضاعف به لوزالمعده وارد کرده و باعث کاهش ترشح انسولین و بیماری دیابت می گردد؛ این مسئله یکی دیگر از دلایل زیاد خوابیدن می باشد. به عبارت دیگر عدم رسیدن قند خون به سلول های بدن، فشار بیش از حد به سلول های کلیه و عدم تحریک سلول های مغز استخوان برای تولید گلبول های قرمز و نوسان قند خون از دلایل عمده خواب آلودگی در این بیماری محسوب می گردد.
- افسردگی: یکی از عوارض غلبه بلغم، افسردگی است که در صورت مداومت، عوارضی را در پی خواهد داشت که یکی از آنها زیاد شدن خواب است؛ بررسی ها نشان می دهد افسردگی، انسان را دچار اختلالات گوارشی کرده و ارتباط تنگاتنگی با خوابیدن بیش از حد دارد؛ زمانی که شخصی با داشتن خوابی کامل باز هم تمایل به خوابیدن دارد، می تواند یکی از نشانه های ابتلا به افسردگی باشد؛ علائم افسردگی از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و برخی با خوابیدن زیاد آن را بروز می دهند؛ در واقع، خوابیدن فرآیندی برای رهایی از دغدغه های ذهنی است.
تشخیص:
- آزمایش خون
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب سنتی:
- شب ها یک پیاله ارده و شیره بخورید..
- ماساژ سر یا برس کشیدن سر با شانه های چوبی.
- زالو درمانی پشت گوش برای خواب آلودگی فصل بهار.
- پرخوری ممنوع: پرخوری عامل اصلی غلبه دم و پرخوابی است.
- خوردن خوراک های گرم و پرهیز از سردی ها بخصوص شب ها.
- مالیدن عطرهای گرم (گل محمدی) به جلوی بینی، شب ها قبل خواب
- مصرف نوشیدنی های کافئین دار را تا ۲ساعت قبل از خواب محدود کنید.
- در صورت امکان از خواب قیلوله (قبل از ظهر) یا خواب بعد از ظهر بهره ببرید.
- هیچگاه استرس را با خود به رختخواب نبرید، چرا که دلیلی بر پرخوابی خواهد بود.
- اگر قصد کم کردن ساعات خواب تان را دارید به مرور زمان این کار را انجام دهید.
- پزشک ممکن است برای این افراد داروهای آمفتامین تجویز کند تا به بیدار ماندن آنها کمک کند.
- در هنگام کار وقتی احساس کردید که دیگر کشش ندارید و خسته شده اید به خود یک استراحت کوتاه دهید.
- از مصرف سیر و غذاهای پرادویه در وعده شام خودداری کنید، زیرا معده را آزرده کرده و باعث اختلال خواب می گردد.
- بعضی مواقع فرد به دلیل آنکه شب ها دیر می خوابد کسری خواب خود را در روز جبران می کند در نتیجه تصور می شود که خواب او زیاد است.
- اگر میل شدید به خواب دارید، اول تنقیه و بعد ۱۰ گرم جند بید استر را نرم بسایید و بخورید و از خوراک هایی که طبیعت گرم دارند بیشتر استفاده کنید.
- خوابیدن زیاد، قشر مغز را بی حس می کند و باعث خواب آلودگی بیشتر می شود؛ پس هر قدر بیشتر بخوابید، بیشتر احساس کسالت و خواب آلودگی می کنید.
- فعالیت های شدید بدنی در روز، با خواب آلودگی و افزایش خواب همراه هستند و گریزی از آنها نیست، لذا اگر این نوع فعالیت های شما زیاد هستند آنها را تعدیل کنید.
- کافئین: مصرف طولانی مدت مواد کافئین دار برای بیدار ماندن و حفظ هوشیاری در طولانی مدت اثر معکوس خواهد داشت؛ پس برای بیدار ماندن سراغ این نوع مواد نروید.
- در مصرف نوشیدنی های کافئین دار افراط نکنید، زیرا ادرار آور بوده و زیاده روی در مصرف آنها باعث کاهش آب بدن و در نتیجه، خستگی و کاهش سطح هوش یاری می گردد.
- خوردن شام سر شب: دیر وقت غذا خوردن باعث افزایش فعالیت سلول های بدن و عدم توانایی در داشتن خواب عمیق است که یکی از عوارض آن خستگی و خواب آلودگی می باشد.
- افزایش مصرف ویتامین های گروه B: مانند: (حبوبات، غلات سبوس دار، حبوبات و غلات جوانه زده، انواع میوه جات و سبزیجات تازه) از خواب های اضافه و کسلی جلوگیری می کنند.
- برای اینکه خواب كم شود و به طور کلی بتوانید بی خوابی را تحمل کنید، مغز زاغ سیاه را با سرمه مخلوط و در چشم بکشید. تا زمانی که اثر آن در چشم است خواب تان نخواهد گرفت.
- رعایت آداب شام خوردن: شام را سر شب میل کنید و قبل از رفتن به رختخواب از غذاهای چرب و پرحجم و غذاهای سردی بخش مانند: (لبنیات گاو، ترشی جات لیته و…) خودداری کنید.
- خوب جویدن غذا: نتایج تحقیقات دانشمندان، نشان داد قسمتی از مغز که مربوط به حافظه و هوشیاری است هنگام جویدن فعال می ماند پس غذا را خوب بجوید تا همیشه سرحال و قبراغ باشید.
- افزایش مصرف مواد غذایی حاوی آهن: مانند: (زرشک، تمشک، غوره، آلبالو، هلو، زردآلو، آلو، اسفناج) هنگام غلبه دم باعث بهبود عملکرد مغز و افزایش هوشیاری و کاهش خواب آلودگی می گردد.
- وعده های غذایی کم حجم: در صورتی که علاقه به خوردن زیاد دارید توصیه داریم از وعده های غذایی مکرر با حجم اندک استفاده کنید؛ چرا که وعده های حجیم و سنگین باعث خواب آلودگی انسان می شوند.
- امگا 3: این ماده باعث بهبود عملکرد مغز شده و برای هوشیاری بیشتر و دوری از خواب آلودگی مفید می باشد؛ روغن زیتون، مغزیجات گیاهی مانند (گردو، بادام و…)، ماهی و موارد دیگر سرشار از آمگا ۳ می باشند.
- پیش از خواب از خوردن غذاهای چرب و سنگین پرهیز کنید، اما در عین حال گرسنه هم به رختخواب نروید، زیرا گرسنگی باعث کاهش کیفیت خواب می شود (با یک عدد سیب می توان معده را از خالی بودن رها کرد).
- حجامت: این کار علاوه بر تأمین سلامتی از غلظت خون نیز می کاهد و سبب نشاط و شادابی است و از کسالت جلوگیری می کند (البته حجامت به منظور کاهش غلظت خون بدون رعایت یک برنامه غذایی سالم میسر نمی باشد).
- فعالیت بدنی: خواب آلودگی که معمولاً در میانه روز و بعد از صرف غذا به سراغ انسان می آید، جریان ثابتی نیست، برخی فعالیت های سبک جسمانی می توانند این خواب آلودگی ها را از بین برده و مانع از ایجاد اختلال در خواب شبانه گردند.
- غلات سبوس دار: غلات سبوس دار سرشار از فیبر و ویتامین E هستند؛ با پیشگیری از رسوب چربی در عروق خونی و بهبود جریان خون بدن، باعث خونرسانی بهتر به مغز و بهبود عملکرد آن می شوند که بر خواب نیز تأثیر خوبی می گذارند.
- چرت روزانه: دین مبین اسلام برای چرت روزانه یا همان خواب قیلوله که به خواب ظهر معروف است اهمیت زیادی قائل شده و تنها قانون آن این است که نباید زیاد طولانی گردد، مگر این که فرد بیمار یا خیلی خسته باشد آن موقع اشکال ندارد.
- ویتامین C: این ویتامین به نوبه خود یکی از مهم ترین عوامل در از بین بردن حالت خواب آلودگی است؛ علاوه بر آن، این ویتامین جذب آهن در بدن را افزایش داده و کم خونی را نیز از بین می برد؛ در نتیجه بی حالی ناشی از کمبود آهن کاهش می یابد.
- حذف غذاهایی که ارزش غذایی ندارند: از خوردن غذاهای بی ارزش مانند بیسکوئیت، کیک، شیرینی جات، آب میوه های بازاری، چای و… به عنوان صبحانه جداً خودداری کنید، زیرا در این صورت انرژی سریع به بدن شما تزریق می شود و خیلی زود هم تخلیه خواهد شد.
- افزایش مصرف ویتامین C: این ویتامین باعث بهبود خونرسانی به سلول های مغز شده و عملکرد آن را اصلاح می کند (آب غوره، آب زرشک، لیموترش، نارنج، گریپ فروت، نارنگی، پرتقال، لیموشیرین، کیوی و سایر سبزیجات و صیفی جات مملو از این ویتامین می باشند).
- حمام آفتاب: حمام آفتاب به شما کمک خواهد کرد تا چرخه خواب تان را منظم کنید، چرا که آفتاب به تنظیم ساعت بدن کمک می کند؛ خورشید فقط برای جذب ویتامین D نیست؛ اگر به اندازه کافی در معرض نور طبیعی نباشید، بدن دچار خستگی، خواب آلودگی و کسالت می شود.
- ورزش: جریان کند اکسیژن رسانی به مغز، احساس خواب آلودگی ایجاد می کند؛ پس قبل از طلوع خورشید در هوای آزاد ورزش کنید تا باعث افزایش هورمون سروتونین (هورمون نشاط و شادی) در مغز شوید؛ یک دوش آب ولرم بعد از آن نیز در رفع خواب آلودگی و کسالت مؤثر است.
- خوردن صبحانه: حتماً یک وعده غذایی کامل و سالم، پس از بیدار شدن از خواب داشته باشید (البته بعد از نوشیدن مایعات به صورت آب یا دمنوش و بعد از عبادت یا حدوداً ۳۰ الی۲۰ دقیقه بعد از بیدار شدن)؛ این کار باعث می شود تا بدن انرژی لازم برای یک روز کاری خوب را داشته باشد.
- خوردن کندر: کندر برای درمان خواب آلودگی و بی حالی ناشی از تجمع بلغم در بدن بسیار مفید است؛ کافی است به اندازه یک نخود از کندر را با یک نخود از مصطکی ترکیب کرده و آن را بجوید یا این که آسیاب نموده و با آب مصرف کنید (این کار را یک روز در میان انجام دهید، چرا که مصرف هر روز کندر برای انسان مضر است).
- قند: مصرف خوراکی های شیرین و مواد قندی به میران معقول برای افزایش میزان هوش یاری و تمرکز در طول روز مناسب است، اما دریافت بیش از حد مواد قندی باعث ترشح ناگهانی انسولین و در نتیجه افت قندخون و احساس کسلی و خواب آلودگی می گردد؛ توصیه داریم بیشتر از قندهای طبیعی مانند: (عسل، خرما، کشمش، توت خشک، انجیر خشک و…) استفاده کنید.
- مصرف مایعات کافی: یکی از دلایل مهمی که باعث خواب آلودگی می شود کم آبی بدن است؛ سعی کنید در طول روز به میزان کافی آب بنوشید؛ همچنین نوشیدن یک لیوان آب یا دمنوش پس از بیدار شدن از خواب در جلوگیری از کسالت بسیار مؤثر است؛ مصرف مایعات کافی باعث کارکرد بهتر مغز می گردد (مایعات را اندازه ای استفاده کنید که رنگ ادرار همیشه روشن یا زرد روشن باشد).
- سبزیجات تازه: این نوع مواد غذایی به دلیل داشتن پتاسیم بالا و افزایش جذب مواد غذایی و فیبر بالا از افزایش رطوبت بدن جلوگیری کرده و خواب را تنظیم می کنند؛ البته به نسبت طبع و مزاج خود از این نوع سبزی جات استفاده نمایید (محققان دریافته اند افرادی که زیاد می خوابند، اکثرا رژیم غذایی مناسبی ندارند؛ این تحقیقات نشان داد این نوع افراد کمتر از میوه و سبزی ها استفاده می کنند).
- تنوع غذایی: تحقیقات نشان می دهند افرادی که الگوی خواب آنها طبیعی است، بیشترین میزان تنوع غذایی را در برنامه تغذیه ای خود دارند، درحالی که این تنوع غذایی در رژیم غذایی افرادی که دوره خواب نامناسب دارند، مشاهده نمی شود؛ با مصرف انواع (غلات، حبوبات، میوه جات، سبزیجات و مغزی جات گیاهی)، (پروتئین ها، کربوهیدرات ها، ویتامین ها و املاح معدنی) بدن خود را تأمین نمایید.
- ورزش: ورزش نه تنها برای سلامت بدن خوب است بلکه تحقیقات نشان می دهد که ورزش به تنظیم ساعت بدن کمک به سزایی می کند و خلق و خو را بهتر می کند و انرژی بدن را ارتقا می دهد و دلیلی بر کمتر خوابیدن هم می باشد (سعی کنید نزدیک به ساعت خواب، ورزش نکنید چرا که باعث عدم فرو رفتن به خواب عمیق می گردد چون در آن هنگام خون داخل عروق در حال غلیان است).
- مصرف غذاهای زود هضم: هضم غذاهای دیرهضم مانند: (انواع گوشت ها، سرخ کردنی ها، غذاهای ساندویچی و فست فودها، نان فتیر و خمیری، مواد غذایی نفاخ و…) به دلیل تخمیر و ماندگاری بیشتر در دستگاه گوارش انرژی زیادی را از بدن می گیرند بنابراین حس خواب آلودگی و رخوت بعد از خوردن این نوع مواد غذایی اجتناب ناپذیر است؛ بنابراین سعی کنید بیشتر از مواد غذایی زود هضم و ساده استفاده نمایید.
- رفع خواب زیاد از صفرا: اگر به علت غلبه صفرا خواب تان زیاد شده است داروهایی که برای رفع صفرا مفید است مصرف کنید. برای درمان این نوع بی خوابی پوست هلیله زرد و مغزهای تخم خیار را بکوبید بعد با مقداری شکر در آب بجوشانید و هر صبح، ظهر و شب هر بار کمی از آن را بخورید. یک مثقال بوره ارمنی و نمک را با کمی آب جوشانده غلیظ بادیان سرشته و به صورت خمیر و سپس به شکل شیاف درآورید و شبی یک عدد هنگام خواب استعمال شود.
- افزایش مصرف غذاهای سرشار از فیبر: فیبر موجود در سبزیجات برای از بین بردن تنش های عصبی بسیار مفید است، مصرف سبزیجات در اصلاح ترشح هورمون هیپوکرتین و ملاتونین نقش اساسی عمل می کند (قابل توجه افرادی که می خواهند خواب خود را با کیفیت کم کنند)، میوه جات، نان سبوس دار و غلات با پوست نیز سرشار از فیبر هستند؛ نان بدون سبوس باعث اختلال در ترشحات هیپوتالاموس مغز شده و یکی از عوارض آن خواب آلودگی می باشد.
- مایعات کافی: برای بهبود جریان خون و خون رسانی بهتر به مغز و دستگاه عصبی باید حجم خون، کافی باشد که کفایت حجم خون به مصرف مناسب آب در طول روز بستگی دارد، بنابراین با نوشیدن آب کافی به هوشیاری خود کمک کنید؛ نوشیدن یک لیوان آب پس از بیدار شدن از خواب یکی از بهترین راه کارها برای غلبه بر خواب آلودگی است، زیرا پس از خواب طولانی، بدن آب خود را از دست می دهد و نوشیدن یک لیوان آب میزان زیادی از مایعات بدن را تأمین می کند.
- صبحانه: حتماً یک وعده غذایی (جامع و کامل) هنگام بیدار شدن از خواب داشته باشید، زیرا بدن انسان مواد غذایی کامل را به مدت طولانی تری به گلوکز تبدیل کرده و مدت زمان بیشتری انرژی خواهید داشت؛ تا این که از شیرینی یا بیسکوئیت و امثال این نوع مواد غذایی استفاده کنید، زیرا خوردن این نوع مواد همان طور که انرژی را با سرعت وارد بدن می کند یا سرعت هم از بدن تخلیه می کند؛ مصرف مقدار زیاد چربی، شکر و مواد پرکالری و… در ابتدای روز نه تنها سلامت شما را به خطر می اندازد، بلکه به شما احساس خستگی و بی حالی می دهد و سبب می شود مدام احساس خواب آلودگی کنید.
فعالیت:
- روزی نیم ساعت فعالیت بدنی مناسب در حد تعریق کردن داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک باقلا، خوراک گل کلم، عدس پلو ساده، نخود فرنگی پلو ۱، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ.
- خوردنی های مضر: سوپ کلم بروکلی ۱
نکته:
- خوابی خوب است که تداوم مناسبی داشته باشد.
- بیدار شدن مکرر در حین خواب از علائم شایع اختلالات خواب است و اکثر کسانی که شب ها بیش از یک بار از خواب می پرند، به نوعی به اختلال خواب دچاراند.
- دیر وقت شام خوردن، پرخوری، مصرف غذاهای پرچرب، غذاهای پرادویه و… باعث غلبه دم شده و کیفیت خواب را کاهش می دهد.
- علت استحباب خواب قیلوله از نظر پزشکی: سردترین زمان شبانه روز، نیم ساعت یا یک ساعت مانده به اذان صبح است و این سردی، یعنی تولید بلغم، یکی از علائم زیادی بلغم، فراموشی است و درمان آن بیدار شدن قبل اذان صبح است و مزاج عبادت هم، گرم است؛ پس عبادت از بیماری ها جلوگیری می کند و برعکس، گرمترین ساعت روز که تقریباً موقع اذان ظهر است و مزاج خواب هم سرد است و خواب قیلوله از حرات بدن کم می کند.
- اثر خواب روز بر بدن: آیا تاکنون پس از بیدار شدن به چهره خود توجه کرده اید؟ حتماً بارها برای هرکدام از ما پیش آمده که پس از بیدار شدن از خواب، با چهرهی پف کرده مواجه میشویم. تجمع رطوبتِ بیشتر، در زیر پوست که موارد شدیدش به همان پف صبحگاهی معروف است. البته هر چه کیفیت و زمان خواب، اصولی و صحیح تر باشد از مقدار زاید این رطوبت کاسته خواهد شد. طبق منابع طب سنتی، در خواب شب و در مکان تاریک و آرام که خواب عمیق می گردد، روح حیوانی و حرارت غریزی به درون و عمق بدن می رود و باعث افزایش گرمای احشاء و بهبود عملکرد آنها و دفع حداکثری مواد زائد از بدن می شود. اما چرا خواب روز نتیجه عکس داشته و باعث تجمع مواد زائد و رطوبت غریبه و تشدید حالت پف آلودی چهره می گردد، بله کاملاً درست حدس زدهاید، در خواب روز به ندرت، خواب عمیق و با کیفیت خواب شب را تجربه می کنیم، زیرا بطورکلی، در طول روز، روح حیوانی و حرارت غریزی متمایل به سطح بدن بوده و به عمق نمیرود، بنابراین خواب روز باعث اختلال در عملکرد احشا و ارگان های بدن در اثر کمبود گرمای درونی و تجمع بیشتر مواد زائد شده، و از نظر طب سنتی باعث افزایش سردی و رطوبت عارضی یا بیگانه می گردد که عامل اصلی چاقی و تجمع چربی و بدشکلی بدن است. همچنین این افزایش سردی و کاهش سوخت و ساز باعث تشدید بیماری های سرد مثل: افسردگی، درد مفاصل، اشتهای کاذب و سردی معده، ضعف بینایی، کمکاری تیروئید، افزایش ابتلا به بیماری های عفونی و ویروسی به علت تضعیف سیستم ایمنی، سرطان، پیری زودرس و افتادگی پوست چهره و… می گردد.
- با خوابیدن بیش از یک ساعت در بعد از ظهر چه اتفاقاتی در بدن می افتد: فساد هضم، تیرگی رنگ چهره، تشنج، ناراحتی کبد، بدبویی دهان، ضعیف شدن گوارش، بی حالی و خستگی، البته خواب قیلوله قبل از اذان ظهر به مدت ۱۰ الی ۱۵دقیقه بسیار توصیه شده است.