خلط سینه: عبارت است از ترشحات مخاطی به صورت پیوسته توسط غشای مخاطی برای حفاظت از دستگاه تنفسی تولید میشود. این خلطها به صورت دائمی تولید شده و در دهان، بینی، گلو، سینوس و ششها وجود دارند. زمانی که سیستم ایمنی بدن در حال مبارزه با یک عامل مزاحم باشد، مخاط غلیظ و چسبناکتر شده که به رنگهای زرد، سبز، قهوهای و خاکستری دیده میشود. بعضی از خلطها ممکن است حاوی خون هم باشند که به رنگ قرمز مشاهده میشوند. گاهی سرفه با خلط سینه همراه است که بیشتر در اوایل صبح روی میدهد. تجمع خلط در گلو یا قفسه سینه میتواند از عوارض سرماخوردگی، عفونتهای ریوی و … هم باشد.
رنگ انواع خلط:
- خلط معمولاً نشان دهنده مبارزه بدن با با یک عامل مزاحم، عفونت ویروسی یا سرماخوردگی است. رنگ خلط اغلب به عوامل ایجاد کننده آن بستگی دارد. این رنگ با توجه به شرایط به انواع زیر طبقه بندی میشود:
- خلط صورتی: این خلط معمولاً نشان دهنده تجمع مایع در ریهها یا ادم ریوی است.
- خلط روشن و شفاف: این نوع خلط معمولاً به گرفتگی سینوس یا عفونت در دستگاه تنفسی فوقانی مرتبط است. مخاط در این شرایط غلیظ شده و به دلیل کاهش رطوبت، متراکم میشود.
- خلط زرد: خلط زرد و غلیظ اغلب به دنبال ابتلا به عفونت ویروسی یا باکتریایی یا درگیری سینوسها و یا مجاری تنفسی تحتانی با عفونت ایجاد میشود.
- خلط قهوه ای: خلط قهوهای میتواند نشان دهنده وجود خون خشک ناشی از خون دماغ شدن یا سرماخوردگی در مخاط بینی باشد. این مسئله در میان معتادان بیشتر دیده میشود.
- خلط خاکستری: این نوع خلط معمولاً در اثر استنشاق خاک یا گرد و غبار شکل میگیرد. سیگار کشیدن هم میتواند به ایجاد چنین خلطی منجر شود. هر چه خلط تیرهتر باشد خطرناکتر است و نیاز به مداخله پزشکی دارد.
- خلط قرمز: میتواند در اثر وجود خون در خلط باشد که اغلب نشان دهنده وجود عفونت در قفسه سینه یا توده در ریه است. گاهی خلط به دلیل سرفههای شدید و التهاب طولانی مدت هم ممکن است با کمی خون خارج شود. برای بررسی علت دقیق آن حتماً از پزشک راهنمایی بگیرید.
علت:
- سرفه
- آلرژی
- سینوزیت
- سرطان ریه
- شیمی درمانی
- رفلاکس مری و معده
- آنفولانزا: یکی دیگر از عفونتهای دستگاه تنفسی که میتواند نشانهای چون خلط داشته باشد، آنفولانزا است. آنفولانزا ممکن است باعث ایجاد خلط سبز شود.
- پنومونی یا ذات الریه: سرفهای که باعث تولید خلط زرد، سبز، قهوهای یا خونی شود، ممکن است نشانهای از پنومونی یا ذاتالریه باشد که یک عفونت باکتریایی است و منجر به تورم بافت ریهها میشود. اگر فکر میکنید که مبتلا به پنومونی شدهاید، به پزشک مراجعهکنید.
- آسم: افراد مبتلا به آسم دارای راههای هوایی حساس به آلرژنها، آلودگی محیط زیست و عفونتهای تنفسی هستند. این حساسیت میتواند منجر به ایجاد التهاب در راههای هوایی و افزایش تولید موکوس شود. هنگامی که موکوس بیشتر تولید میشود، خلط بیشتری تولید میگردد و با سرفه به بیرون میآید.
- سل: سل یک بیماری جدی است؛ اما میتواند با یک دوره ۶ ماهه آنتیبیوتیک درمان شود. اگر چه سل یک عفونت باکتریایی است که عمدتاً بر ریهها اثر میگذارد، اما میتواند بر غدد، استخوانها و سیستم عصبی قسمت فوقانی بدن نیز تأثیر بگذارد. توبرکلوز یا سل منجر به تولید خلط سبز یا خونی میشود.
- گاهی خلط به صورت طبیعی در گلو ایجاد میشود. میدانیم که مژکهای تنفسی، هر آنچه که در گلو وجود دارد را به سمت بیرون میرانند. این حرکت یکی از واکنشهای دفاعی بدن است تا میکروبی به داخل بدن وارد نشود. بنابراین به طور طبیعی بدن مقداری خلط تولید میکند که مشکل ساز نیست و میتوان آن را با سرفه به بیرون پرت کرد. اما در حالتی که طبیعی نیست و خلط بیش از اندازه تولید میشود، میتوان گفت که مشکلی وجود دارد. دلایل مختلفی برای تولید خلط بیش از حد شمرده میشود. در زیر، لیستی از برخی از این علل، همراه با نحوه بروز خلط، آورده شده است.
- سیگار کشیدن: دود سیگار باعث از کار افتادن مژکها میشود. گفتیم که مژکها با حرکت خود باعث بیرون راندن مواد زائد و گیر افتاده در مجاری تنفسی میشوند. زمانی که این مژکها از کار افتاده باشند، نمیتوان چیزی را به بیرون راند. بنابراین این مواد جمع میشوند و ایجاد خلط میکنند که نمیتواند به سمت حلق رانده شود. در سیگاریها، موکوس تولیدی در ریهها، موجب “سرفه سیگاریها” میشود. خلط تولید شده ممکن است سبز، زرد و یا خونی باشد. سرفههای قطاری در سیگاریها دیده میشود و این افراد با سرفههای خود خلط را به بیرون میرانند. در صورتی که یک فرد سیگاری، سیگار را ترک کند، بعد از مدتی مژکها مجدداً فعالیت خود را از سر میگیرند و این مشکل برطرف میشود.
- فیبروز کیستیک: فیبروز کیستیک یک بیماری ارثی است که توسط یک ژن معیوب ایجاد میشود. در این بیماری، راههای هوایی کوچک به وسیله موکوس ضخیم، مسدود میشوند که باعث مشکلات تنفسی میشود. مخاط ضخیم در فیبروز کیستیک، یک محیط ایدهآل برای رشد باکتریها میشود. بسیاری از افراد مبتلا به فیبروز کیستیک دچار عفونت باکتریایی مزمن ریه میشوند. پاکسازی ریه از خلط در این افراد ضروری است و در مراکز درمانی و به روشهای مختلف انجام میشود تا تنفس آسانتر شود و احتمال ابتلا به عفونت کاهش پیدا کند.
- عفونت های دستگاه تنفسی: خلط با رنگ متفاوت از بزاق، ممکن است نشانهای از عفونتهای دستگاه تنفسی پایینی باشد. در عفونتهای دستگاه تنفسی باکتریایی، خلط ممکن است قوام ضخیم و بوی ناخوشایند داشته باشد. به عنوان یک قاعدهی کلی، در مراحل اولیه یک بیماری عفونی، خلط سبز تیره است و به تدریج با بهبود عفونت، رنگ خلط روشنتر میشود. حضور آنزیمی به نام میلوپروکسیداز در طی عفونت، باعث رنگ سبز خلط میشود. برخی از عفونت ممکن است باعث تغییر رنگ خلط به رنگهای زرد، خاکستری و یا رنگ زنگ زدگی، شوند. در مراحل اولیه یک بیماری عفونی، خلط سبز تیره است و به تدریج با بهبود عفونت رنگ خلط روشنتر میشود. وجود خلط، زمانی که فرد به عفونتهای دستگاه تنفسی مبتلا است، نشان دهندهی مبارزهی بدن با میکروبهاست. در این خلطها، موکوس، چرک، بافتها و سلولهای از بینرفته و میکروبها وجود دارند.
- عفونت های شایع دستگاه تنفسی: بیماریهای تنفسی میتوانند علائمی چون خلط داشته باشند. خلط در بیماریهای تنفسی انواع مختلفی دارد و با رنگها و بوهای مختلفی دیده میشود. بررسی خلط در تعیین بیماری تنفسی موثر است. در ادامه به برخی از عفونتهای شایع دستگاه تنفسی اشاره میکنیم.
- برونشیت: برونشیت عفونت راههای اصلی ریه است. در برونشیت، برونش ملتهب میشود و موکوس بیشتری تولید میکند. افراد مبتلا به این بیماری میتوانند خلط زرد خاکستری یا سبز رنگ، داشته باشند. برونشیت یک بیماری ریه است که میتواند حاد یا مزمن باشد. بیماری برونشیت حاد ۳ هفته طول میکشد. برونشیت مزمن به عنوان یک سرفه روزانه که باعث تولید خلط میشود و به مدت حداقل ۳ ماه طول میکشد و برای ۲ سال متوالی رخ میدهد. بیماری برونشیت نشانهای از سایر بیماریهای ریوی، از جمله آمفیزم و بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) است. اکثر موارد برونشیت حاد با استفاده از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID) و نوشیدن مقدار زیادی مایعات درمان میشود.
تشخیص:
- هنگام مراجعه به متخصص ریه، ممکن است آزمایش کشت خلط لازم شود. این تست برای تشخیصپنومونی باکتریایی یا برونشیت استفاده میشود. همچنین برای بررسی کارآیی و موثر بودن روند درمانی یک بیماری خاص نیز، میتواند مورد استفاده قرارگیرد. آزمون کشت خلط با رنگ آمیزی گرم، برای شناسایی باکتری عامل عفونت، انجام میشود. اگر رنگ آمیزی گرم، قادر به تشخیص باکتریهای عامل عفونت نباشد، آزمایشهای تخصصی شامل اسمیر AFB و کشت برای تشخیص سل و عفونت مایکوباکتریوم غیر سلی، کشت قارچی یا کشت لژیونلا، ممکن است انجامشود. برای انجام تست کشت خلط نیاز به رعایت نکاتی است که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد:
- نمونه خلط معمولاً در صبح اول وقت جمعآوری میشود.
- هنگام نمونه گیری از ریهها، معمولاً از فرد خواسته میشود سرفهی عمیق کند.
- بسته به نوع عفونت، ممکن است سه نمونه یا بیشتر در روزهای آتی گرفته شود.
- علاوه بر آزمایش کشت خلط، یک آزمایش خون برای بررسی دیگر علائم بیماری، توسط پزشک درخواست میشود.
- قبل از نمونه گیری خلط، فرد باید مسواک بزند و دهان خود را کاملاً با آب بشوید و از ۱ تا ۲ ساعت قبل، غذا نخورد.
- اگر کسی نمیتواند با سرفهکردن خلطها را خارجکند، استفاده از استنشاق محلول استریل سالین (نمکی)، استنشاق محلول استریل گلیسیرین و یا استنشاق بخار، باعث شل شدن خلطهای موجود در ریهها و خروج راحتتر خلط میشود.
درمان طب نوین:
- برای درمان خلط، ابتدا باید علت ایجاد آن را بدانید. بنابراین مراجعه به متخصص ریه ضروری است. در صورتی که علت ایجاد خلط مشخص شود، میتوان از روشهای درمانی زیر برای بهبود آن استفاده کرد.
درمان طب سنتی:
- دمنوش دارچین + زنجبیل به همراه عسل به مدت ده روز میل کنید.
- لعاب به دانه، تخم شنبلیله و تخم بزرک را شیرین و به تدریج میل کنید.
- یکصد گرم مغز فندق خام کوبیده را با عسل مخلوط کنید و به مرور بخورید.
- روزی پنج مرتبه هر بار یک لیوان مخلوط آب کرفس تازه و آب لیمو را بنوشید.
- دمنوش برگ گل گاوزبان را بجوشانید با عسل شیرین کنید و روزی یک تا سه لیوان میل کنید.
- هر روز صبح و عصر هر بار دو حبه سیر را در یک لیوان شیر بجوشانید و آن شیر را گرم بخورید.
- روزی سه مرتبه ریشه کاسنی نیم کوب شده را بجوشانید و آبش را صاف و شیرین ساخته و بنوشید.
- گل گاوزبان، گل بنفشه، عناب، سه پستان و انجیر شکافته را بجوشانید و آب آن را صبح، ظهر و شب بنوشید.
- هر روز گل زوفا، ریشه اریسا و بادیان از هر كدام ۱۰ گرم با ۱۰ عدد انجیر شکافته مخلوط بجوشانید و آب آن را صبح و ظهر و شب بنوشید.
- یک عدد نارنج را به دو قسمت تقسیم کنید بعد مقداری نبات ساییده شده و مقداری هم نشاسته روی آن بپاشید و روی آتش بگذارید تا یکی دو جوش بخورد و آب آن را بمکید.
- تباشیر هندی، کندر خوراکی، مصطکی رومی، تخم شربتی، به دانه و تخم مرو را مساوی مخلوط کنید و نرم بکوبید. هر صبح، ظهر و شب یک قاشق از آن را با آب سرد بخورید.
- پنجاه گرم ریشه زنبق را در یک لیتر آب ۲۰ دقیقه بجوشانید و ۲۰ دقیقه هم آن را دم کنید سپس صاف و آب آن را با عسل شیرین کنید و هر ساعت نیم فنجان از آن بنوشید.
- عصاره شیرین بیان، تخم انجره، قردمانا، انیسون، گل زوفا و پودینه را به نسبت مساوی نرم بکوبید بعد با مقداری عسل مخلوط کرده تا به صورت خمیری درآید. هر صبح، ظهر و شب یک قاشق غذاخوری از آن را میل فرمایید.
- گل بنفشه، عصاره شیرین بیان، انزروت، رازیانه، شهم حنظل، قاریقون، رازیانه، تربد مجوف، زرآوند مدحرج، فراسیون و گل زوفا همه را نرم بسایید و با کمی گلاب به صورت خمیر سفتی در آورده و قرص هایی به اندازه یک نخود بسازید. پس از خشک شدن هر صبح، ظهر و شب دو عدد میل فرمایید.
- ریشه اریسا، رازیانه و گل زوفا از هر کدام ۲۰ گرم را با هم بجوشانید. آب آن را صاف کرده، بعد ۱۰ گرم پیاز عنصل کوبیده و ۵۰۰ گرم عسل به آن اضافه کرده و دوباره روی آتش ملایم حرارت دهید تا قوام گیرد و در جای خنک نگه دارید. هر صبح، ظهر و شب هر بار یک قاشق شربت خوری میل کنید.
- برای پاک کردن سینه از اخلاط باید ریشه اریسا و گل زوفا از هر کدام ۶ مثقال، تخم انجره، انیسون، پودینه و گل خطمی سفید از هر کدام ۲ مثقال همه را مخلوط و نیم کوب کرده و به ۱۰ قسمت مساوی تقسیم کنید و هر قسمت از آن را یک مرتبه بجوشانید و آب آن را صاف و شیرین کنید و میل فرمایید و این کار را هر صبح و شب تکرار کنید.
- مالیدن روغن به سینه: برای این کار لازم است یک یا دو قطره از این روغنهای طبیعی را با حدود ۱۰ قطره از یک روغن دیگر مانند روغن نارگیل ترکیب کرده و آن را بر روی قفسه سینه مالیده و ماساژ دهید. فراموش نکنید که این کار نباید بر روی پوست زخمی یا ملتهب انجام شود و پیش از استفاده باید حتماً به مدت ۲۴ ساعت بر روی بخش کوچکی از پوست تست شود.
- ریشه کرفس و ریشه بادیان از هر کدام ۱۰ گرم، تخم انجره ۵گرم، تخم بادیان، تخم کرفس، تخم شنبلیله، گل زوفا، پودر شیرین بیان، فراسیون و پودینه از هر کدام ۱۵ گرم، پر سیاوشان و ریشه اریسا از هر کدام ۲۰ گرم همه را مخلوط، بعد نیم کوب کرده و به ۲۰ قسمت مساوی تقسیم کنید. هر صبح و شب هر بار یک قسمت از آن را با ۱۰ عدد مویز و سه عدد انجیر شکافته و پنج عدد عناب زخمی شده مخلوط بجوشانید بعد آن را صاف و شیرین سازید و بنوشید.
- غرغره آب و نمک: استفاده از محلول آب گرم و کمی نمک برای غرغره میتواند مخاط تجمع یافته در پشت گلو را خارج کرده و به پاکسازی آن کمک کند. برای این کار فقط باید کمتر از نصف قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کرده و غرغره کنید. این کار را چند نوبت در طول روز میتوانید انجام دهید تا دفع مخاط راحتتر شود. فراموش نکنید که غرغره کردن آب خیلی شور نه تنها به بهبود وضعیت کمکی نمیکند، بلکه ممکن است باعث تشدید علائم و سرفه شود.
- نوشیدن مایعات: توصیه به نوشیدن مایعات فراوان برای درمان خلط سینه ممکن است توصیهای تکراری به نظر برسد؛ اما باید بپذیرید که بسیار موثر است. مایعات به رقیق شدن مخاط کمک میکنند. به ویژه مایعات گرم میتوانند باعث تخلیه راحتتر خلط از قفسه سینه و بینی شوند. این کار به تسکین گرفتگی کمک کرده و علائم ناشی از تجمع خلط در سینه را کاهش میدهد. بهتر است این مایعات را به آهستگی و جرعه جرعه بنوشید. از بهترین این خوراکیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد: آب ولرم به تنهایی یا همراه با کمی عسل، سوپ خروس رقیق، آب سیب ولرم، دمنوش آویشن.
- استفاده از رطوبت: بخار میتواند باعث رقیق و شل شدن مخاط سینه و رفع گرفتگی آن شود. بسته به نیاز فرد میتوان از دستگاههای بخار ساز خانگی، اتاق بخار یا دستگاه بخور کوچک استفاده کرد. رطوبتسازهای سرد هم برای مناطق گرم و خشک مناسب و کاربردی هستند. در بعضی موارد قرار دادن یک دستگاه بخار ساز در کنار تخت خواب میتواند رطوبت محیط را در طول شب فراهم کرده و از تجمع خلط صبحگاهی جلوگیری کند. این روش با کاهش احتقان باعث میشود که فرد خواب راحتتری را هم تجربه کند. در هنگام استفاده از دستگاه های بخار ساز بهتر است که در و پنجره اتاق بسته باشد تا از خروج بخار جلوگیری شود. البته بدون استفاده از دستگاه بخار ساز هم میتوان از معجزه بخار برای رفع خلط سینه استفاده کرد. دو روش ساده خانگی برای این کار وجود دارد: حمام بخار: در این روش لازم است که دوش آب گرم را باز کنید و اجازه دهید تا فضای حمام پر از بخار شود. البته از تماس پوست با آب داغ جلوگیری کنید؛ چون میتواند باعث سوختگی شود. برای چند دقیقه در این محیط مرطوب بمانید و رطوبت را به داخل ریههای خود بکشید. 2. استفاده از کاسه آب گرم و حوله: برای این کار مقداری آب داغ را که در حال بخار کردن است در یک ظرف قرار دهید، سر را با یک حوله پوشانده و صورت خود را با فاصله بالای کاسه قرار دهید. بخار جمع شده در زیر حوله را تنفس کنید تا خلط موجود در قفسه سینه رقیق شود. از قرار گرفتن پوست صورت در تماس نزدیک با آب بسیار گرم خودداری کنید. این کار میتواند باعث آسیب پوستی شود.
درمان خلط متعفن:
- برای رفع خلط متعفن شکوفه های درخت سیب را پس از خشک کردن هر روز صبح، ظهر و شب دم کنید و آب آن را صاف و شیرین کرده، بنوشید.
داروها:
- گارلت
- لیکوفار
- توسیگل
- گایافنزین
- ب. ب. کلد
- برم هگزین
- برونکوتیدی
- یدید پتاسیم
- داروهای ضد سرفه
- شربتهای خلط آور مانند گایافنزین، اکسپکتورانت، برم هگزین، دیفن هیدرامین
- آنتی بیوتیک؛ برای مثال در درمان پنومونی و سل آنتیبیوتیک تجویز می شود.
- استروئید؛ برای درمان بیماریهای التهابی استفاده میشود.
فعالیت:
- محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی:
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با شوید، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک باقلا، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با کرفس، وراک کدو حلوایی، خوراک قارچ با سس، خوراک صیفی جات، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با رب انار، خوراک سویا با نخود، تاس کباب سویا، لوبیا با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک بورانی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش ماش، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش صیفی، آش خرفه ۲، آش عدس ۱، آش عدس ۲، آش برنج، آش حبوبات و غله ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش شوید باقلی، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش گل کلم ۱، آش گل کلم ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با عدس، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش حبوبات ۱، حلیم عدسی با سویا ۲، حلیم حبوبات و غلات، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم جو، حلیم دال عدس، صیفی پلو، آلبالو پلو، هویج پلو، کلم قمری پلو، کلم پلو، کلم پلو با سویا، دمی شیرازی، عدس پلو ساده، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش کرفس ۱، خورش به، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با قارچ، خورش لوبیا سبز، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش کلم، روکلی با سویا، خورش هویج و به، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ کلسیم، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ کاهو سبز، سوپ جو و اسفناج، کتلت عدس ۱، کتلت اسفناج، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه کلم، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، کشک سویا، سس مایونز گیاهی، سس زیتون، سس جعفری، جویدن سقز، خوردن سیر، پسته وحشی، سه پستان، آب هندوانه، آب هویج با شیر،
نکته:
- خلط زمانی ایجاد میشود که ریههای فرد، بیمار یا آسیب دیده باشد. خلط بزاق نیست، اما موکوس ضخیم شده (گاهی اوقات به نام چرک نیز شناخته میشود) است که از ریهها با سرفه خارج میشود. بدن برای حفظ رطوبت بافتهای نازک و ظریف دستگاه تنفسی موکوس تولید میکند، ذرات کوچک خارجی که ممکن است خطرناک باشند، در موکوس تولید شده به دام میافتند و از ریه، به بیرون دفع میشوند. گاهی اوقات، مانند زمانی که یک عفونت در ریه وجود دارد، موکوس بیش از حد تولید میشود و بدن با سرفه تلاش میکند این خلط فراوان را دفعکند. خلط در پی آسیب به ریههای فرد ایجاد میشود. خلط بزاق نیست بلکه موکوس ضخیم شدهای است که از ریهها، با سرفه، خارج میشود.