بیماری آلزایمر: عبارت است از یک بیماری مغزی که مشخصه آن رو به زوال گذاشتن تدریجی توانایی های ذهنی است. نوع سریعاً پیش رونده آن در سنین 45 الی 36 سالگی بروز پیدا می کند. نوع تدریجاً پیش رونده آن که در آن علائم به کندی حدوداً در سنین 70 الی 65 سالگی شروع می شود.
علائم:
- گم شدن در خیابان
- حالت تهاجمی شدید
- مشکل در غذا خوردن
- ناتوانی در شناسایی افراد آشنا
- از دست دادن خودداری جنسی
- فراموشی وقایع اخیراً اتفاق افتاده
- اضطراب و بی خوابی مراحل پیشیگری
- داستان های قدیم زیاد تعریف می کنند.
- بی علاقگی به بهداشت شخصی یا ظاهر فرد
- گرفتن حالت تهاجمی و انکار اینکه اصلاً مشکل وجود دارد
- مشکل در انجام کارهای ساده مثل انتخاب لباس، یا انجام محاسبات ساده ریاضی
- تغییرات شخصیتی، از جلمه ناتوانی در کنترل هیجانات و اختلال در قضاوت مراحل بعدی
- دشواری فزآینده در انجام کارهای نیازمند قوه عقلانی مثل وظایف شغلی، رسیدگی به امور مالی، یا مدیریت خانه
- از دست دادن کامل حافظه، کلام، و عملکرد عضلانی (از جمله کنترل ادرار و مدفوع). در این حالت فرد نیاز به مراقبت و نظارت کامل دارد.
علت:
- خوابیدن در محیط مربوط
- رطوبت یا خشکی بیش از حد.
- خوابیدن در زمان بین الطلوعین
- استشمام بوهای سرد مانند بوی سرکه و …
- استفاده از بالش پنبه ای و اسفنج و … نباشد.
- خوردن زیاد سردی جات مانند: دوغ، کاهو و …
- مشکلات گوارش (نفخ، ورم، التهاب روده و …)
- خوابیدن در محیطی که در معرض بوهای سرد است
- آسیب برگشت ناپذیر یا از دست رفتن سلول های مغز به علت ناشناخته.
- خوابیدن با موهای خیس (زنان بعد از حمام با موی خیس نخوابند بلکه قبل از خواب موی سر را خشک کنند).
- زیاد کوتاه کردن مو در خانم ها (به دلیل سردی مزاجی خانم ها کوتاهی مو موجب زوال عقل و آلزایمر می شود).
- آلزایمر (فراموشی) از شدت سردی مغز بوجود می آید. برای پیشگیری، بهترین کار کاهش سردی ها به طور کلی است.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- پیر شدن
- سابقه خانوادگی بیماری آلزایمر
پیشگیری:
- هیچ گونه روش خاصی برای پیشگیری وجود ندارد.
عواقب مورد انتظار:
- این بیماری در حال حاضر غیر قابل درمان است و درمان فقط برای بهبود علائم انجام می شود، تحقیقات وسیعی در زمینه علل و درمان آن در حال انجام است، بنابراین امید به پیدا کردن درمان قطعی آن وجود دارد.
عوارض احتمالی:
- آسیب های ناشی از زمین خوردن: افراد مبتلا به آلزایمر بسیار مستعد زمین خوردن هستند و ممکن است بیماران دچار شکستگی استخوان و یا ضربه به سر و بدنبال آن خونریزی مغزی شوند.
- مشکلات ناشی از ماهیت بیماری: بعلت اختلالات شناختی و حافظه، فرد ممکن است درصورت ایجاد درد یا عارضه ای در بدن، نتواند مشکل خود را بازگو کند که این موضوع می تواند باعث بیقراری، پرخاشگری و ایجاد توهم و هزیان گویی در بیمار شود.
- زمانی که بیماری آلزایمر به مراحل پیشرفته خود می رسد، تغییرات مغز منجر به ایجاد اختلال در کارکرد اندام و فعالیت های جسمانی می شود،مانند اختلال بلع، عدم حفظ تعادل، عدم کنترل ادرار و مدفوع. این تغییرات به نوبه خود می توانند فرد را مستعد مشکلات و بیماری های دیگری کند.
- عفونت ریه و سایر عفونت ها: اشکال در بلع ممکن است سبب آسپیره شدن مواد غذایی یا مایعات به مجاری هوایی و ریه ها شود و منجر به عفونت ریه گردد. عدم توانایی در کنترل تخلیه مثانه (بی اختیاری ادرار) احتمال دارد فرد را نیازمند استفاده از سوند ادراری نماید که ممکن است منجر به ایجاد عفونت های خطرناک مجاری ادرار شود. عدم تحرک در مراحل پیشرفته بیماری می تواند این بیماران را مستعد زخم بستر نماید.
تشخیص:
- امروزه آزمایشی برای تشخیص قطعی ابتلاء به آلزایمر وجود ندارد. پزشک از مجموعه بیانات بیمار و همراه وی و علائمی که برایش شرح داده شده و همچنین اطلاعات حاصل از انجام آزمایشات مختلف در مورد ابتلاء به بیماری، قضاوت خواهد نمود. تشخیص قطعی تنها پس از فوت بیمار و بررسی میکروسکوپیک مغز و مشاهده پلاک ها و ساختارهای غیرطبیعی می تواند ثابت شود.
- بررسی های آزمایشگاهی: آزمایش خون می تواند به پزشک در تشخیص علل دیگر محتمل در ایجاد فراموشی و گیجی مانند اختلالات تیروئیدی و کمبود ویتامینی بخصوص کمبود ویتامین ب ۱۲، کمک نماید.
- سی تی اسکن: برای انجام سی تی اسکن فرد بر روی یک تخت باریک که در یک تونل کوچک در حرکت است دراز می کشد. اشعه ایکس، از زوایای مختلف به بدن می تابد و اطلاعات حاصل از آن از طریق کامپیوتر به عکس هایی از لایه های مختلف مغز تبدیل می شود. این روش به طور عمده در تشخیص تومورها،سکته مغزی و آسیب های سر به کار می رود و تنها یافته مثبت در سی تی اسکن که بنفع آلزایمر است، جمع شدگی و کوچک شدن مغز می باشد.
- ام آر آی: در ام.آر.آی از امواج رادیویی در یک میدان قوی مغناطیسی استفاده می شود تا یک تصویر از جزئیات مغز به دست آید. در این روش نیز فرد بر روی تخت دراز می کشد و به درون دستگاه ام.آر.آی که مانند یک تونل باریک است انتقال می یابد. تصویربرداری ام.آر.آی بدون درد است، اما چون با سر وصدای زیادی همراه است برخی افراد می ترسند یا آزرده می شوند. ام.آر.آی به طور عمده برای تشخیص سایر علل اختلال حافظه ( مانند تومور مغزی) به کار می رود.
- نوار مغز (EEG): در بیماری آلزایمر بعلت کاهش فعالیت مغز، کندی امواج مغزی در نوار مغز دیده می شود و امواج دلتا و تتا که امواج آهسته مغزی می باشند، جایگزین امواج طبیعی آلفا می گردند.
- توموگرافی پوزیترون (PET): در اسکن PET یک مایع ردیاب با خاصیت رادیواکتیویتی ضعیف مانند نوع خاصی از قند گلوکز به فرد تزریق می شود و جریان این ماده در مغز از بیرون توسط یک اسکنر ردیابی می شود. فعالیت کلی بخش های مختلف مغز از این طریق نشان داده می شود و مشخص می شود که کدام یک از مناطق مغز عملکرد مناسبی ندارد. اسکنرهای جدید PET می توانند پلاک های مرتبط در ایجاد آلزایمر را مشخص نمایند.
درمان طب نوین:
- تاکنون هیچ روش درمانی برای علاج بیماری کشف نشده، اما برخی داروها می توانند علایم بیماری را برطرف نموده و همچنین روند پیشرفت بیماری را آهسته تر کنند و مرگ بیمار را به تأخیر بیندازند.
درمان طب سنتی:
- دائم الذکر بودن
- به اندازه نیاز بخوابید.
- کشمش روزی 40 عدد.
- سینوزیت را درمان کنید.
- به اندازه نیاز ورزش کنید.
- پشت گوش زالو بیاندازید.
- بعد از حمام سر را بپوشانید.
- روغن نارگیل استفاده کنید.
- از طب سوزنی کمک بگیرید.
- شربت عسل روزی 2 استکان
- با چوب اراک مسواک زده شود.
- در دستشویی سر خود را بپوشانید.
- کندر روزی یک نخود جویده شود.
- ابتدا اگر بیمار سینوزیت دارد، درمان کنید.
- سر با حنا هفته ای یک مرتبه خضاب شود.
- روغن بنفشه پایه کنجد به بینی ریخته شود.
- مالیدن روغن کنجد روی ملاج سر، هر شب
- شربت عسل روزی 2 لیوان (صبح و شب میل شود).
- استشمام مداوم عطرهای گرم (گلاب، یاس، نرگس)
- ارده با شیره (انگور یا خرما) هفته ای 5 وعده صبحانه.
- یک قاشق چایخوری آسیاب برگ چغندر شب ها میل شود.
- شبی یک قاشق غذاخوری اسفند خوراکی با آب ولرم ببلعید.
- ابتدای شب خوابیدن و صبح زود بیدار شدن (سحر خیز بودن)
- مرتب سر بیمار را با روغن های گرم نظیر سیاهدانه ماساژ بدهید.
- استفاده از بالش گرم مانند بالش پر یا پشم و پنبه و اسفنج نباشد.
- داروی بلغم زدا، مرکب 1، سلق، قلیل الحفظ، فراموشی تجویز شود.
- فسنجان بادام (نیم بادام درختی + نیم گردو) هفته ای 3 وعده شام.
- محیط خانه را طوری تغییر دهید که فرد بیمار دچار آسیب بدنی نشود.
- دمنوش اسطوخدوس + مرزنجوش + عسل شبی یک لیوان میل کنید.
- وقتی بیمار حمام میرود از زداینده ها استفاده کنید مانند سرکه + سفیداب.
- اگر یکی از اعضای خانواده دچار این بیماری است، حالت خصومت آنها را به خود نگیرید.
- 21 عدد مویز صبح ناشتا و 19 عدد مویز در طول روز آرام آرام خورده شود تا جذب بزاقی انجام شود.
- خوراک دانه ها از قبیل (بادام درختی تازه، فندق پسته، گردو) دانه دانه مثل آدامس جویده شود تا جذب بزاقی شود.
- اگر گروه حمایتی برای خانواده بیماران آلزایمر وجود دارد به آن بپیوندید و اگر وجود ندارد به ایجاد آن اهتمام ورزید.
- استفاده از دمنوش گل سرخ کاهش دهنده الزایمر در سنین بالا است، با مصرف گل سرخ در مقابل فراموشی سالمندی ایمن شوید.
- کلاهی که با پشم و کرک شتر باشد باعث می شود هیچگاه دچار فراموشی نشوید. اما اگر کسی مبتلا شده است ضمن رعایت موارد فوق جهت درمان خود باید موارد زیر را بین 4 تا 8 ماه انجام دهید تا درمان شود.
- استفاده از کپسول زنجبیل (کپسول های زنجبیل نیز در بازار موجود هستند که معمولاً در کپسول های 250 میلی گرم تا یک گرمی تولید می شوند. می توانید روزانه 3 مرتبه نیز از این کپسول ها استفاده کنید.)
- اگر مراقبت از یکی از اعضای خانواده که دچار این بیماری است را به عهده دارید، از دیگران درخواست کمک کنید تا بتوانید به خود استراحت دهید، از اینکه نیاز به استراحت و فراغت دارید احساس گناه نکنید حتی اگر بیمار از این مساله احساس رضایت نداشته باشد.
- از غذاهای گرم و خشک کمتر استفاده کنید و ترکیبی از سرکنگبین (سرکه سیب + عسل + عرق اسطوخدوس هندی یا مرزنجوش) به بیمار شبی یک لیوان از این ترکیب میدهید و اگر طبع بیمار گرم است میزان سرکه را افزایش میدهید و اگر طبع بیمار سرد است میزان عسل را افزایش می دهیم.
- شیره انگور یک قاشق غذاخوری + شیره توت یک قاشق غذاخوری + شیره خرما یک قاشق غذاخوری + شیره انجیر یک قاشق غذاخوری (اگر حساسیت ندارید) + شهد خرما یا عسل خرمایی یک قاشق غذاخوری + روغن نارگیل یک قاشق غذاخوری + ارده یک قاشق غذاخوری ترکیب کنید و بعنوان وعده صبحانه میل کنید.
- گیاهان دارویی ضد آلزایمر: اسطوخدوس، اکلیل کوهی، انگور، بابونه، بادرنجبویه، جینکو، چای، ریحان، کرفس، مریم گلی، میخک، زرشک، کندر، نعنای گربه ای، انار، انجیر، پسته، سداب، سم زنبور عسل، فندق، مرزنجوش.
- هسته هلیله زرد و هسته هلیله کابلی را در بیارورید و به همراه هلیله سیاه از هر کدام 10 گرم مخلوط کنید و پودر می کنید و با یک کیلو عسل گرم (مانند عسل آویشن و اگر شخص تجمع مایع بین بافتی دارد با عسل اسطوخدوس و اگر ناراحتی پوستی دارد با عسل گون) مخلوط می کنید و شخص هر روز صبح یک قاشق مرباخوری از این ترکیب بخورد.
- سنا مکی + سعد هندی یا سعد کوفی + فلفل سفید + کندر خوراکی + زعفران و به نسبت مساوی با هم ترکیب می کنید و با یک کیلو عسل گرم (مانند عسل آویشن و اگر شخص تجمع مایع بین بافتی دارد با عسل اسطوخدوس و اگر ناراحتی پوستی دارد با عسل گون) مخلوط می کنید و به مدت 7 الی 14 روز یک قاشق چایخوری سر پر از این ترکیب بخورد.
- افراد مراقبت کننده از بیمار می توانند برخی از مشکلات بیمار را با اجرای بعضی کارها کاهش دهند، مانند تکرار کردن: برای بیمارانی که مشکلی در حافظه دارند شاید یادآوری مکرر کمک کننده باشد. اطمینان دهی: یک گفتگوی صمیمانه مختصر و در عین حال قوی می تواند بیمار مضطرب یا آشفته را آرام کند. منحرف کردن ذهن بیمار: ذهن بیمار آشفته و وامانده را منحرف کنید. قدم زدن با بیمار می تواند در این زمینه کمک کننده باشد.
داروها:
- تاکرین
- دونپزیل
- ممانتین
- تیوریدازین
- گالانتامین
- ریواستیگمین
- سیتی کولین
- ممانتین: این دارو سرعت پیشرفت علائم را در آلزایمر متوسط تا شدید کاهش می دهد و در بهبود علائم آلزایمر خفیف موثر نیست.
- مهارکننده های کولین استراز، دونپزیل (donepezil)، گالانتامین (galantamine)، ریواستیگمین (rivastigmine)، مهمترین عارضه جانبی این داروها شامل اسهال، تهوع و اختلال در خواب می باشد.
- خیلی از داروهایی که برای مشکلات دیگر مورد استفاده قرار می گیرند می توانند باعث گیجی یا خواب آلودگی شوند، این داروها را باید حتی الامکان قطع کرد، هم اکنون داروهای زیاد دیگری تحت بررسی هستند، بعضی از آنها برای کنترل علائم آشفتگی مفید هستند. داروهای جدیدی که با نسخه پزشک تجویز می شوند ممکن است پیشرفت بیماری را در بعضی از بیماران به تأخیر اندازد.
فعالیت:
- تا حدی که امکان دارد بیمار آلزایمری باید فعالیت خود را حفظ کند. با پیشرفت بیماری، نهایتاً تمامی فعالیت های نیاز به نظارت خواهند داشت.
رژیم غذایی:
- رژیم غذایی عادی، نهایتاً بیمار برای غذا خوردن به کمک نیاز خواهد داشت.
- خوردنی های مفید: فلافل با جعفری، سس جعفری، سس مایونز گیاهی، سوپ شلغم، فلافل تنوری، کشک سویا، خورش کرفس ۱، کلم پلو با سویا، خوراک صیفی جات، فلافل ساده، سوسیس فانتزی، سس زیتون، آش کلم بروکلی ۲، آش گندم با کرفس، سمنو با رب انار، کتلت سویا با گندم جوانه زده، کماچ قارچ، خورش فسنجان با کدو حلوایی، سوپ کلسیم، حلیم گندم با شیر سویا، آش گل کلم ۱، خوراک نخود با شوید، آش گندم با شلغم، عدس پلو با کدو حلوایی، سس نخود جوانه زده، سس گندم جوانه زده، آش گندم با سبزیجات، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با سویا، عدس پلو با سویا، حلیم گندم با مغزیجات، کماچ گندم و جو، آش حبوبات ۱، حلیم گندم با عدس، ساطری پلو، دلمه فلفل دلمه ای، آش شلغم ۱، خورش لوبیا سبز، خورش به، آش انار، خورش کلم بروکلی با سویا، خوراک کدو حلوایی، گشنیز پلو با سویا، آش گندم با حبوبات، دمی شیرازی، کلم قمری پلو، سوپ صیفی جات ۱، آش کلم بروکلی ۱، آش کلم قمری با عدس، حلیم گندم با سویا، آلبالو پلو، آش کلم قمری با گندم، خوراک لوبیا قرمز، نخود فرنگی پلو ۱، آش شوید باقلی، آش شله قلمکار، آش جو با حبوبات ۲، سس مخصوص ۱، خوراک نخود با سیب زمینی، قیمه پلو، خورش گوجه سبز، آش گندم با تره، انار پلو، آش کلم برگ، آش زردآلو، کلم پلو، آش عدس ۲، آش غلات، سوپ جو با شیر سویا، سوپ کلم بروکلی ۲، خوراک نخود فرنگی با شوید، آش حبوبات و غله ۱، حلیم دال عدس، سوپ کدو حلوایی، آش برنج، آش عدس ۱، نخود فرنگی پلو ۲، آش خرفه ۲، کتلت ذرت، خورش به و آلو، برگر لوبیا سفید، آش صیفی، کتلت عدس ۲، آش گل کلم ۲، خوراک کلم قمری، خوراک قارچ با سس، کتلت هویج و سیب زمینی، آش اسفناج ۱، آش کلم قمری با ماش، آش شولی ۲، خورش هویج و به، سوپ جو ۲، خوراک لوبیا سفید با سویا، آش خرفه ۱، کتلت عدس ۱، خوراک لوبیا سفید ساده، حلیم جو، سوپ لوبیا سبز، سبزی پلو، خوراک سویا با نخود، آش گندم با سویا، آش لپه ۱، خورش کدو حلوایی، کتلت سیب زمینی و حبوبات، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خورش کرفس ۲، خورش کلم بروکلی با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، شوید باقالی پلو، لوبیا سبز پلو ۱، شوید پلو با لوبیا چشم بلبلی، آش برگ چغندر، حلیم عدسی با سویا ۲، آش کدو حلوایی، کتلت اسفناج، لوبیا قرمز پلو، خوراک نخود فرنگی با رب انار، خورش قیمه آلو، آش لپه ۲، خوراک سویا با رب انار، آش گوجه سبز، خورشت قیمه قارچ، سوپ جو ۱، خوراک لوبیای سویا، حلیم گندم و بادمجان، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش بامیه با سویا ۲، خورش فسنجان با اسفناج، حلیم حبوبات و غلات، سوپ بامیه، خوراک قارچ و ذرت، خورش دال عدس با قارچ، خوراک نخود با قارچ، آش شلغم ۲، سوپ کلم برگ، سوپ صیفی جات ۲، لوبیا سبز پلو ۲، لپه پلو، آش باقلا، صیفی پلو، خورش آلو و قیسی، کماچ ساده، ماش پلو، هویج پلو، خورش آلو اسفناج، آش جو با حبوبات ۱، پن کیک سیب زمینی، آش رب، کماچ سویا، آش اسفناج ۲، برگر لوبیا چشم بلبلی، دلمه کلم، مرصع پلو، خوراک کلم برگ با عدس، دلمه سیب زمینی، رب پلو، آش حبوبات ۲، دم پخت گوجه ۱، خوراک کشمشی، خوراک نخود با سویا، آش زرشک، آش ماش، خورش بامیه با سویا ۱، خوراک بامیه با سویا، کماچ مخلوط، خورش بامیه با دال عدس، خورش تره سویا، لوبیا با سویا، آش حبوبات و غله ۲، پلوی آلو اسفناج، تاس کباب قارچ و سویا، تاس کباب سویا، خوراک پنیر سویا، خورش بامیه با قارچ، خوراک گل کلم، عدس پلو ساده، لبو پلو، خوراک دال عدس، خورش شوید باقالی، خوراک باقلا، خورش قیمه بادمجان، شیر بادام.
نکته:
- موبایل بهترین وسیله در خشک کردن مغز است خصوصاً برای سوداوی ها.
- وحشتناک ترین بیماری قرن یعنی آلزایمر که با حواس پرتی های کوچک شروع می شود بر اثر مصرف شکر به وجود می آید.
- اگر موقع صبح بخوابیم آلزایمر می گیرم چون صبح سرد و خواب هم سرد است.
- انسان هایی که گرمی ها را می خورند مغزشان گرم و مثبت اندیش می شوند و برعکس، انسانهایی که سردی ها را می خورند مغزشان سرد می شود و منفی می اندیشند.