مواد لازم (برای 5 الی 6 نفر):
- گوشت خورشتی گوسفندی 750 گرم
- قلم گوسفند 1 عدد
- مغز بادام خام و شیرین خلال شده 150 گرم
- تخم مرغ بومی 5 تا 6 عدد
- مغز لیموعمانی 4 قاشق غذاخوری
- پیاز متوسط 1 عدد
- هل، دارچین، زردچوبه، زنجبیل و زعفران مجموعاً 2 قاشق مرباخوری
- گوجه فرنگی متوسط 3 عدد
- سیر 1 حبه
- نمک به مقدار لازم
طرز تهیه:
- ابتدا گوشت و قلم را مثل بقیه خورش ها آماده کرده، با چند لیوان آب سرد در یک ظرف مناسب ریخته، روی اجاق بگذارید و صبر کنید تا بجوشد، سپس کف آن را گرفته، پیاز خلال شده را به همراه ادویه جات به گوشت افزوده، صبر کنید تا به مرور جوشیده و آماده شود. حال گوجه فرنگی ها را شسته، خرد کرده و در مخلوط کن بریزید و سیر و نمک را نیز به آن اضافه و مخلوط کرده و آن را به گوشت بیفزایید و صبر کنید تا غذا جا بیفتد و آماده شود، خلال بادام را شسته و با نصف لیوان آب، روی حرارت ملایم گذاشته تا به مرور نرم و آب آن تمام شود، آنگاه غذا را برای هر نفر در بشقاب های کوچک بکشید. تخم مرغ ها را نیز به همراه چند قاشق غذاخوری روغن، در ماهی تابه بریزید و هم نزنید تا با هم مخلوط نشوند و به صورت عسلی بپزند، آنگاه با کف گیر مخصوص، هر یک از تخم مرغ ها را به گونه ای از داخل ماهی تابه بردارید که شکل آن به هم نخورد، سپس آن را روی بشقاب بگذارید و یک قاشق خلال بادام روی تخم مرغ بریزید و میل کنید، برای آن که این خورش خوش مزه شود، نباید زیاد آب داشته باشد، این خورش قیمه یکی از غذاهای سنتی اردبیل است.
نکته:
- در خورش هایی که با کدو خورشتی تهیه می شود، سعی کنید که آن را با پوست در غذا استفاده کنید.
- در خورش هایی که با بادمجان درست می شود، ابتدا پوست بادمجان را جدا کرده و ۲۰ آن را در آب نمک قرار داده، سپس آبکش می کنیم تا کاملا بدون آب شود.
- پودر لیمو عمانی ۱۰ دقیقه مانده به پایان پخت به خورش اضافه می شود.
- در فصل هایی که آلوچه سبز موجود نیست، از آلو بخارا نیز می توان به جای آن استفاده کرد.
- قارچ را با چند قطره آب لیموترش تازه، ۲ الی ۳ دقیقه تفت می دهیم.