مواد لازم (برای 6 الی 8 نفر):
- گوشت خورشتی گوسفندی 500 گرم
- قلم گوسفند 1 عدد
- بادمجان رسیده قلمی متوسط 4 عدد
- لپه 200 گرم
- سیب زمینی 6 عدد متوسط
- گوجه فرنگی 500 گرم
- پیاز متوسط 2 عدد
- مغز لیموعمانی 4 قاشق غذاخوری
- سیر درشت 1 حبه
- نعناع خشک 1 قاشق مرباخوری
- هل، دارچین، زنجبیل، زردچوبه، فلفل و زعفران 2 قاشق مرباخوری
- نمک به مقدار لازم
- روغن 4 قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
- ابتدا گوشت را پاک کرده، شسته و در صافی قرار دهید تا آب آن کشیده شود، بعد قلم را از وسط نصف کرده، همراه با گوشت و چند لیوان آب سرد، در یک ظرف مناسب ریخته، روی اجاق قرار دهید تا بجوشد، سپس کف گوشت را گرفته، پیاز خلال شده را با کمی ادویه جات به گوشت اضافه کرده، صبر کنید تا به آرامی بپزد، نیم ساعت مانده به آماده شدن غذا، لپه را با آب گرم بشویید و به غذا اضافه کنید. بعد از پختن لپه، بقیه ادویه جات و لیموعمانی را نیز به غذا بیفزایید، در آخر، گوجه فرنگی ها را با سیر و نمک در مخلوط کن ریخته، مخلوط و به غذا اضافه کنید، اکنون بادمجان های پوست کنده را به مدت 20 دقیقه در آب نمک قرار دهید تا مواد زائد آن خارج شود، در یک ظرف مناسب قرار داده، پیاز خلال شده، نعناع و روغن را به آن اضافه کرده، با 2 لیوان آب می گذاریم تا به آرامی بپزد، هم زمان با پختن گوشت، بادمجان ها هم آماده می شود. آنگاه بادمجان ها را به خورش اضافه کرده و صبر می کنیم تا بعد از چند جوش ملایم، غذا جا بیفتد و آماده شود، این غذا بسیار خوش عطر و خوش طعم است، از خوردن آن، لذت خواهید برد.
نکته:
- بادمجان باید قلمی و بدون تخم و رسیده باشد، یعنی پوست آن مشکی و براق باشد، از بادمجان های قلمی برای خورش ها و خوراک ها و از بادمجان های درشت برای تهیه خوراک میرزاقاسمی و انوع کباب بادمجان می توان استفاده کرد. با بادمجان انواع غذاهای خوش مزه و متنوعی قابل تهیه است. بعد از پوست کندن بادمجان ها، بهتر است آن ها را بسته به نوع غذا، از طول یا عرض خرد کنید و به مدت 20 تا 30 دقیقه در آب نمک قرار دهید تا مواد زاید آن، یعنی (سولانین) خارج شود، سپس آنها را شسته و استفاده کنید.
- در خورش هایی که با کدو خورشتی تهیه می شود، سعی کنید که آن را با پوست در غذا استفاده کنید.
- در خورش هایی که با بادمجان درست می شود، ابتدا پوست بادمجان را جدا کرده و ۲۰ آن را در آب نمک قرار داده، سپس آبکش می کنیم تا کاملا بدون آب شود.
- پودر لیمو عمانی ۱۰ دقیقه مانده به پایان پخت به خورش اضافه می شود.
- در فصل هایی که آلوچه سبز موجود نیست، از آلو بخارا نیز می توان به جای آن استفاده کرد.
- قارچ را با چند قطره آب لیموترش تازه، ۲ الی ۳ دقیقه تفت می دهیم.