مواد لازم:
- گندم تازه با پوست 300 گرم
- کیسه نخی سفید و کاملاً تمیز 1 عدد
- آب به مقدار لازم
طرز تهیه:
- ابتدا، گندم را پاک کرده و خوب بشویید و در ظرف مناسبی بریزید.
- سپس، روی آن آب بریزید تا مقداری آب روی گندم قرار گیرد.
- روزانه حداقل 2 بار آب آن را عوض کنید تا بو نگیرد.
- به محض اینکه گیاهک گندم سفیدک زد؛ آن را آزماشی کنید که کاملاً نرم شده باشد.
- آن را خوب بشویید و در کیسه نخی تمز قرار دهید و آن را کمی مرطوب کنید تا گندم ریشه بزند.
- برای رشد بیشتر جوانه گندم، می توانید هر روز با آب پاش، کیسه نخی که جوانه ها را در آن ریخته اید، مرطوب کنید.
- اکنون جوانه گندم آماده است، می توانید با این جوانه ها، انواع غذاهای لذیذ و خوش مزه را تهیه کرده و مورد استفاده قرار دهید.
طریقه مصرف:
- در این حال می توانید هر روز چند قاشق از آن را به سالاد خود اضافه کرده، میل کنید. جوانه گندم را به صورت دیگر نیز می توان استفاده کرد، اگر آن را مانند گوشت چرخ کرده، چرخ نمایید؛ دارای چسب بوده، می توانید آن را در تهیه انواع غذاهای خام استفاده کنید، صورت دیگر این است که اجازه دهید تا ریشه گندم به اندازه یک سانتی متر رشد کند، سپس آن را خشک کرده، آسیاب کنید، با این کار، آرد جوانه گندم به دست می آید که از آن در تهیه انواع شیرینی جات خام و طبیعی می توان مصرف نمود. این جوانه سرشار از ویتاین E بوده، برای رفع اختلالات ماهانه خانم ها، ضعف تخمدان و تخمک گذاری فوق العاده مفید بود، همچنین برای ضعف غدد جنسی در آقایان بسیار سودمند است.
خواص و ویژگی های جوانه گندم:
- این جوانه، به واسطه سلنیوم، منیزیم و ویتامین E، رادیکال های آزاد مضر بدن را حذف و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش فعالیت های مغزی می شود.
- دارای ویتامین های گروه B می باشد که برای پوست و مو بسیار مفید است.
- ویتامین B موجود در جوانه گندم، با تنظیم سیستم عصبی، کم خوابی، استرس، خستگی و بی حالی را رفع و باعث آرامش اعصاب و روان می شود.
- فولات که به نام اسید فولیک یا فولاسین نیز شناخته شده است، یک ویتامین مهم برای سلول های قرمز خون و تشکیل مواد ژنتیکی در بدن است. فقط 2 قاشق غذاخوری جوانه گندم، 38 میلی گرم فولات مورد نیاز بدن را تأمین می کند، (مقدار مجاز روزانه توصیه شده برای بزرگسالان، 400 میلی گرم در روز است).
- خوردن جوانه گندم، برای حفظ سلامتی و تولید مقاومت در برابر بیماری توصیه شده است.
- از جمله مزایای جوانه گندم، می توان به توانایی آن در کاهش کلسترول، جلوگیری از سرطان روده بزرگ، کمک به کاهش یبوست و رفع مشکلات هاضمه اشاره کرد. جوانه، جنین دانه گندم است که شامل پروتئین، فیبر، ویتامین، مواد معدنی، چربی اشباع نشده و منبع اصلی ویتامین E می باشد.
- مصرف جوانه گندم در دوره بارداری، سبب حفظ ریز مغذی های ارزشمندی مثل آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم و نیتروژن و سبب بهبود عملکرد شیردهی مادران می شود.
- علاوه بر مصرف خوراکی، از ماسک آن نیز استفاده می گردد. پودر جوانه گندم، یک مکمل غذایی پر ارزش و سرشار از ویتامین E و ویتامین های گروه B است. ویتامین E، امروز به عنوان معجزه گر و اکسیر جوانی معرفی می شود. سلنیوم و منیزیوم موجود در جوانه گندم، در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان موثر شناخته شده است.
- جوانه گندم فعالیت غدد جسی را زیادو اکسیژن بدن را تأمین می کند و برای رفع التهابات بدن مفید است. به اعتقاد برخی از متخصصان پوست، مو و زیبایی، جوانه گندم در درمان ریزش مو، رفع شوره سر و رفع انواع جوش صورت و ناراحتی پوستی موثر است بدین منظور می توانید از ماسک جوانه گندم استفاده نمائید؛ به این صورت که پودر جوانه گندم را با ماست تازه خمیر کنید و روی پوست صورت بگذارید.
نکته:
- سعی کنید از دانه های سالم و تازه استفاده کنید، ترجیحاً از دانه هایی که دیمی و به رنگ زرد طلایی باشد استفاده کنید.
- برای تهیه غذاهای گیاهی از جوانه گندم، سعی کنید که ریشه گندم از 2 میلی متر بیشتر نشود، تا مزه غذای شما با کیفیت و خوش خوراک باشد.
- سعی کنید غذایی که تهیه می کنید مختص همان روز یا همان وعده باشد که در طعم و مزه غذا بسیار موثر است. غذای مانده و بیات از طعم خوبی برخوردار نیست.
- پایه غذاهای گیاهی عموماً جوانه گندم می باشد؛ سعی کنید در عمل آوری آن، نهایت دقت و توجه را داشته باشید تا از غذاهای خوشمزه برخودار باشید.
- اغلب دانه ها را می توان برای جوانه زدن انتخاب کرد، ولی باید از جوانه دانه هایی که ممکن است سمی باشند اجتناب نمود. بهترین دانه ها برای جوانه زدن عبارت اند از: یونجه، عدس، گندم، ماش، شبدر و نخود.
- با مصرف جوانه های گوناگون، می توان مقدار قابل توجهی از ویتامین های گروه C، B و E را که برای آرامش اعصاب و روان موثرند، به بدن رساند. همچنین افزایش منیزیم در جوانه ها، به کنترل بی خوابی و فشارخون کمک شایانی می کند و سلنیوم که در سلامت قلب و عروق بدن و روی که جهت جلوگیری از ریزش مو و بلوغ جنسی نوجوانان لازم است، طی جوانه زدن دانه ها افزایش می یابد.
- جوانه ها به علت خاصیت غذایی بالا، فرد گرسنه را خیلی زود سیر می کند و خاصیت چاق کنندگی ندارند. جوانه ها، طی جوانه زدن خاصیت نفخ زایی خود را از دست داده و از حساسیت زایی و پروتئین آن ها کاسته می شود؛ این موضوع برای کسانی که دستگاه گوارش حساسی دارند، بسیار مناسب است.
- به دلیل آن که در جوانه ها نشاسته به قند تبدیل می شود، این جوانه بسیار شیرین، خوشمزه و لذیذ هستند و تا زمان مصرف در حال رشد بوده و زنده می باشند. از این رو، مصرف آن را به عنوان میان وعده ای مغذی برای تمامی افراد خصوصاً دانش آموزان، توصیه می کنیم.