Uric Acid (اسید اوریک): عبارت است از«Uric Acid» یا اسید اوریک از تجزیه پورین نوعی ترکیب نیتروژنی در مواد بوجود میآید و از طریق کلیه با ادرار دفع میشود. اسید اوریک دارای خواص آنتی اکسیدانی خون است. اسید اوریک ترکیبی نیتروژنی می باشد که حاصل تجزیه نهایی کاتابولیسم پورین یکی از اجزاء سازنده DNA می باشد. 25 درصد اسید اوریک از طریق روده و 75 درصد آن از طریق کلیه ها دفع می شوند. سطوح بالای اسید اوریک هایپراوریسمی می تواند نشان دهنده نقرس باشد که این بیماری نوعی آرتریت ناشی از رسوب کریستال های اسید اوریک در بافت اطراف مفصل می باشد.
میزان طبیعی:
- میزان طبیعی اسید اوریک در خون 3 تا 7 میلی گرم در دسی لیتر و در ادرار 250 تا 750 میلی گرم است. برای اندازهگیری اسید اوریک خون بهتر است 8 تا 12 ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشید. اسید اوریک را هم میتوان در ادرار و هم در خون اندازهگیری کرد، اما در بیشتر موارد از طریق خون میزان آن را اندازهگیری میکنند.
- خانم ها: 6/2 الی 1/6
- آقایان: 6/3 الی 2/8
علائم Uric Acid (اسید اوریک) بالا:
- نقرس
- سنگ های اسید اوریکی در مجاری ادراری
- رسوبات اسید اوریکی در کلیه ها
- رسوبات اسید اوریکی در بافت های نرم
علت بالا بودن اسید اوریک (Uric Acid):
- به طور کلی کمبود پتاسیم، استفاده از داروهای دیورتیک، کمبود کلسیم و منیزیم، مصرف داروهای ضد فشارخون، مصرف الکل، برنامه غذایی نامناسب، کمتحرکی، داشتن اضافه وزن، شیمی درمانی، کمبود ویتامین A، E، B5، پرکاری تیروئید و ابتلا به نارسایی کلیه و کبد سبب افزایش اسید اوریک میشود.
نکته:
- اگر اسید اوریک خون بالا باشد سبب رسوب این ماده در مفاصل، اندامها و کلیه شده و منجر به ابتلا به بیماری نقرس، سنگ کلیه، بیماریهای قلبی، کبدی و کلیوی میشود. مواردی که اسید اوریک خون پایین باشد کمی نادر است و کمتر اتفاق می افتد.