TGS (تری گلیسیرید): عبارت است از آزمایش میزان تریگلیسیرید (Triglycerides) به اندازهگیری میزان تری گلیسیرید در خون کمک میکند. تری گلیسیرید نوعی چربی یا لیپید است که در خون وجود دارد. پزشک به کمک نتیجهی آزمایش تریگلیسیرید میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را در شما تشخیص دهد. نام دیگر این آزمایش تست تری آسیل گلیسرول است.
میزان طبیعی:
- طبیعی: کمتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر
- لب مرز: تری گلیسیرید بالای 150 تا 199 میلی گرم در دسی لیتر
- زیاد: تری گیسیرید بالای 200 تا 499 میلی گرم در دسی لیتر
- بسیار زیاد: تری گلیسیرید بالای 500 میلی گرم در دسی لیتر
علائم TGS (تری گلیسیرید) پایین:
- هیچ علامت مستقیمى در رابطه با داشتن سطح پایین یا بالاى تری گلیسرید وجود ندارد، اما با توجه به علت این سطوح مختلف ممکن است علائم مختلفی را تجربه کنید. تری گلیسیرید پایین به علت سوء تغذیه می تواند نشانه هایی از قبیل بی حسی، احساس سرما، خشکی پوست، موهای شکننده، تحلیل عضلات، اسهال و کاهش وزن باشد.
علائم TGS (تری گلیسیرید) بالا:
- کلسترول بالا معمولاً علائم خاصی به همراه ندارد. در بیشتر موارد علائم چربی خون فقط شرایط اورژانسی و خطرناک را به وجود می آورد. به عنوان مثال حمله قلبی یا سکته ممکن است در اثر بالا بودن سطح کلسترول بدن به وجود بیایند. زمانی که کلسترول بالا در بدن منجر به ایجاد رسوبات یا پلاک در شریان های خونی شود، احتمال بروز شرایط اورژانسی و خطرناک بالا می رود.
علت کمبود تری گلیسیرید (TGS):
- رژیم غذایی کم چرب
- پر کاری تیروئید (با آزمایش تیروئید مشخص می شود)
- سندرم سوء جذب
- سوء تغذیه
- هایپرلیپیدمی ترکیبی خانوادگی
- دیس بتا لیپوپروتئینمی خانوادگی
- هایپرتریگلیسیریدمی خانوادگی
- کمبود لیپوپروتئین لیپاز خانوادگی
- سکته در اثر اترواسکلروز
علت بالا بودن تری گلیسیرید (TGS):
- سیگار کشیدن
- عدم فعالیت و تحرک فیزیکی
- اضافه وزن یا چاقی مفرط
- افزایش مصرف الکل
- رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات و مصرف کم پروتئین
- سیروز کبدی
- دیابت، به خصوص اگر به خوبی تحت کنترل نباشد
- عوامل ژنتیکی
- هایپرلیپیدمی
- کم کاری غده تیروئید
- سندرم نفروتیک یا بیماری کلیوی
- پانکراتیت
نکته:
- تری گلیسیرید یا (Triglycerides) نوعی لیپید یا چربی است. بدن فوراً کالریهای بلا استفاده را به صورت تری گلیسیرید ذخیره میکند. تری گلیسیرید در خون انرژی مورد نیاز برای عملکرد عضلات را فراهم میکند. تری گلیسیرید مازاد بعد از مصرف غذا وارد خون میشود. اگر بیشتر از نیاز بدن کالری مصرف کنید، میزان تری گلیسیرید بالا میرود.
- لیپوپروتئین بسیار کم چگالی (VLDL) تری گلیسیرید را در خون حمل میکند VLDLدرست مانند لیپوپروتئین کم چگالی و پر چگالی، نوعی لیپوپروتئین است. میزان VLDL در پیدا کردن روش مناسب برای کاهش میزان تری گلیسیرید به شما و پزشک کمک میکند.
- اگر میزان قندخون تحت کنترل نباشد، تریگلیسیرید افزایش مییابد.
- اگر کودک در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار داشته باشد، باید تست تری گلیسیرید را انجام دهد. از جمله میتوان به کودکان دارای اضافه وزن یا کودکانی که سابقه خانوادگی بیماری قلبی، دیابت یا فشارخون بالا دارند اشاره کرد. کودکانی که در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار دارند باید بین سنین ۲ تا ۱۰ سالگی آزمایش تری گلیسیرید را انجام دهند.
- لازم است به مدت ۹ تا ۱۴ ساعت قبل از انجام آزمایش تریگلیسیرید از خوردن و نوشیدن هر چیز به جز آب بپرهیزید. پزشک به شما اطلاع میدهد لازم است چه مدت قبل از انجام آزمایش تری گلیسیرید ناشتا باشید. همچنین باید به مدت ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش تری گلیسیرید از مصرف الکل بپرهیزید.
- داروهای زیادی روی نتیجه آزمایش تری گلیسیرید تأثیر می گذارند عبارت اند از: اسید اسکوربیک، آسپاراژیناز، بلوک کننده ی بتا، کلستیرامین (Prevalite)، کلوفیبریت، کلستیپول (کلستید)، استروژن، فنوفیبرات (فنوگلید، Tricor)، روغن ماهی، جم فیبروزیل (لوپید)، اسید نیکوتنیک، قرص های ضد بارداری، مهارکننده ی پروتئاز، رتینوئید، بعضی از داروهای ضد روانپریشی، استاتین.
- معمولاً میزان تری گلیسیرید در حالت ناشتا از روزی به روز دیگر متغیر است. بعد از مصرف یک وعده غذا میزان تری گلیسیرید به شدت افزایش مییابد و ممکن است ۵ تا ۱۰ برابر بیشتر از حالت ناشتا باشد.
- اگر میزان تری گلیسیرید در حالت ناشتا بیشتر از ۱۰۰۰ (mg/dL) باشد، خطر بروز پانکراتیت افزایش مییابد. اگر میزان تریگلیسیرید بیشتر از ۱۰۰۰ (mg/dL) باشد، باید فوراً تحت درمان قرار بگیرید.
- اگر میزان تری گلیسیرید بالا باشد، ممکن است میزان کلسترول هم بالا باشد. به این وضعیت هایپرلیپیدمی میگویند.
- بارداری در نتیجهی آزمایش تری گلیسیرید تداخل ایجاد میکند.
- نتیجهی آزمایش تری گلیسیرید در کودکان متفاوت است.
- پلاک می تواند مسیرهای انقال خون در بدن را باریک کرده و در نتیجه میزان جریان انتقالی خون را کاهش دهد. بنابراین پوشش شریانی در بدن شما با تغییراتی روبرو می شود که می توانند در نوع خود خطرناک و جدی باشند.
- آزمایش خون تنها راه برای فهمیدن این موضوع است که میزان کلسترول شما در چه وضعیتی قرار دارد. مشکل کلسترول بالا زمانی وجود دارد که میزان کلسترول در خون شما بیشتر از 240 میلی گرم در هر یک دهم لیتر باشد.