MCHC (غلظت متوسط هموگلوبین): عبارت است از MCHC در آزمایش خون میانگین غلظت هموگلوبین گلبولهای قرمز یا متوسط غلظت هموگلوبین در گلبولهای قرمز خون شما است. هموگلوبین مولکول پروتئینی است که به گلبولهای قرمز خون اجازه میدهد اکسیژن را به بافتهای بدن منتقل کنند. MCHC شما حتی در صورت طبیعی بودن تعداد گلبولهای قرمز خون میتواند در بازههای کم، طبیعی و زیاد قرار گیرد.
میزان طبیعی:
- مقدار طبیعی MCHC در آزمایش خون (CBC) بین 31 تا ۳۶ گرم در دسی لیتر است و افزایش و کاهش آن می تواند علل مختلفی داشته باشد.
علائم MCHC (غلظت متوسط هموگلوبین) پایین:
- ضعف و خستگی مزمن
- تنگی نفس
- رنگ پریدگی پوست
- کبود شدن پوست به راحتی
- سرگیجه
- ضعف
- از دست دادن استقامت
- افرادی که سطح MCHC آنها اندکی پایین است یا اخیراً کم شده است ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند.
علائم MCHC (غلظت متوسط هموگلوبین) بالا:
- خستگی
- زردی
- ضعف
- رنگ پریدگی
- ناراحتی شکمی
- بزرگ شدن طحال
- ضربان قلب سریع
- غش
- کاهش وزن
- کاهش اشتها
- شکنندگی مو و ناخن
- اسهال
- مشکل تمرکز
- مشکلات حافظه
- تهوع
- استفراغ
- درد بالای سمت راست شکم
- تعریق
- گرسنگی بیش از حد
- خستگی
- تپش قلب
- بی قراری
- ضعف
علت کمبود غلظت متوسط هموگلوبین (MCHC):
- شایعترین علت MCHC پایین، کم خونی (آنمی) است. آنمی هیپوکرومیک میکروسیتیک معمولاً منجر به کاهش MCHC میشود. این بیماری به این معنی است که گلبولهای قرمز خون شما کوچکتر از حد معمول بوده و سطح هموگلوبین آن کاهش یافته است.
- کمبود آهن
- عدم توانایی بدن در جذب آهن، که میتواند ناشی از شرایطی مانند بیماری سلیاک، بیماری کرون و جراحی بای پس معده باشد.
- از دست دادن مزمن و خفیف خون ناشی از چرخه قاعدگی یا زخم معده طولانی مدت
- همولیز یا تخریب زودرس گلبولهای قرمز در طول زمان
- سرطان، از جمله سرطانهایی که باعث از دست دادن خون به صورت داخلی میشوند
- عفونتهای انگلی مانند عفونت با کرم قلاب دار
- مسمومیت با سرب
علت بالا بودن غلظت متوسط هموگلوبین (MCHC):
- کم خونی همولیتیک خود ایمن: این یک بیماری است که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به گلبول های قرمز خون حمله میکند. گاهی اوقات بالا بودن MCHC به خودی خود بروز میکند، اما میتواند همراه با لوپوس یا لنفوم نیز رخ دهد. همچنین میتواند در نتیجه مصرف داروهای خاصی رخ بدهد.
- کم خونی ماکروسیتیک: یک نوع از اختلال خونی است که طی آن، بعضی از سلول های خونی اندازهای بزرگتر از معمول دارند. گاهی اوقات کمبودB-12 نیز میتواند موجب کم خونی ماکروسیتیک شود.
- اسفروسیتوز وراثتی: جهش ژنتیکی که غشاهای سلول های خونی را شکننده میسازد. این شرایط معمولاً از یکی از والدین به کودک منتقل میشود.
- سوختگیهای شدید: سوختگی ممکن است موجب دچار شدن شخص به کم خونی همولیتیک و MCHC بالا شود.
- بیماری کبد: کبد هموگلوبین را ذخیره و پردازش میکند، بنابراین افرادی که مبتلا به بیماری کبد هستند اغلب نوعی کم خونی دارند. اگر کبد آنها گلبول های قرمز را آلوده کند، فرد ممکن است دارای MCHC بالا باشد.
- تیروئید پرکار: مشکلات تیروئید اغلب منجر به تغییرات در گلبول های قرمز فرد میشود.
- داروها: در موارد نادر، بالا بودن سطح MCHC در افرادی که در حال مصرف داروهای سرکوب کننده ایمنی یا شیمی درمانی هستند، دیده میشود.
نکته:
- شایعترین عارضه زندگی با سطح MCHC پایین، کمبود انرژی و کاهش استقامت است. این عارضه میتواند فعالیتهای شما را محدود کند.
- در موارد شدید، هیپوکسی ناشی از آنمی میتواند در نتیجه MCHC پایین رخ بدهد. وقتی سطح MCHC بسیار کم باشد، بدن شما میتواند برای رساندن اکسیژن کافی به تمام بافتهای خود به سختی تلاش کند. در نتیجه، این بافتها از اکسیژن محروم شده و نمیتوانند دی اکسید کربن را دفع کنند. در واقع این اتفاق میتواند تهدید کننده حیات باشد.
- بهترین راه برای جلوگیری از سطح MCHC پایین پیشگیری از کم خونی فقر آهن است. برای این کار سعی کنید مطمئن شوید که به اندازه کافی آهن و ویتامین B6 در رژیم غذایی خود دارید.