کاربر

DHEAs (بررسی غدد آدرنال کلیه)

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

DHEAs (بررسی غدد آدرنال کلیه): عبارت است از آزمایش DHEAs به بررسی سطح هورمون DHEAs در بدن می پردازد. زنانی که در آنها صفات مردانه دیده می‌شود و با اختلالات دوره قاعدگی مواجه هستند به این تست نیاز خواهند داشت. همچنین پزشک این آزمایش را برای پسران جوانی که در آنها علائم بلوغ زودرس دیده می‌شود، تجویز خواهد کرد. آزمایش DHEAs یا آزمایش سرم DHEA-sulfate به بررسی عملکرد غدد آدرنال  می‌پردازد. منظور از غده آدرنال، همان غدد فوق کلیوی هستند. آنها جزء غدد درون‌ ریز بوده و هورمون‌های متعددی را تولید می‌کنند که یکی از آنها هورمون  DHEA است. تست دهیدروپیاندروسترون (DHEA) اغلب برای زنانی انجام می‌شود که به نظر می‌رسد هورمون‌های مردانه بیش از حدی دارند. لازم است بدانید که متناسب نبودن مقدار DHEAs در بدن در کودکان منجر به بلوغ زودرس و رشد موهای زائد زودهنگام می‌شود.دهیدروپیاندروسترون یا DHEA  هورمونی است که در بدن مردان و زنان وجود دارد. این هورمون از غدد فوق کلیوی در بالای کلیه‌ها ترشح می‌شود و به صفات مردانه کمک می‌کند. همچنین در هورمون‌های دیگر از جمله تستوسترون در مردان و استروژن در زنان نیز موثر است. محل اصلی ساخت این هورمون، قشر غده فوق کلیوی است، ولی میزان کمی ‌از آن در بیضه‌ها و تخمدان‌ها ساخته می‌شود.‌ ترشح این هورمون به وسیله هیپوفیز کنترل می‌شود.

میزان طبیعی:

  • DHEA و DHEA-S در هر دو شکل هیپرپلازی مادرزادی آدرنال(CAH)  (اشکال ۱۱- بتاهیدروکسیلاز و ۲۱- بتاهیدروکسیلاز) و نئوپلاسم‏های مردنمایی آدرنال افزایش پیدا می‌کند. در خانم‌هایی که علایم هیرسوتیسم دارند، بالا بودن DHEA-S پایه و تستوسترون به نفع یک علت آدرنالی است. هنگامی که در خانم مبتلا به هیرسوتیسم مقادیر DHEA-S و تستوسترون طبیعی است، احتمال یک تومور آدرنال بعید خواهد بود. شایع‌ترین علت بروز علائم مردانگی در دخترانی که در سن بلوغ یا پیش از بلوغ قرار دارند، وجود adrenarche است. این حالتی است که از آن به عنوان حالت فیزیولوژیک نشانگر شروع ترشح آندروژن از آدرنال یاد می‌شود. علت کمتر شایع مردنمایی دختران،  CAH  با شروع دیرهنگام یا نئوپلاسم مردنمایی آدرنال خواهد بود. در هر سه حالت فوق DHEA-S بالا می‏رود. در بسیاری از بیماران مبتلا به بی‏‌کفایتی آدرنال و به خصوص در زنان، مقادیر پایه DHEA و DHEA-  S  بالا خواهد بود. هورمونDHEA-S مسئول بروز صفات ثانویه جنسی در مردان است و بعد از متابولیزه شدن در بدن می‌تواند به تستوسترون و آندرستندیون و یا استروژن تبدیل شود. از آزمایشDHEA-S برای بررسی عملکرد غده فوق کلیوی، به منظور تشخیص تومورهای فوق کلیوی و برای بررسی علت وجود صفات مردانه در خانم‌ها و بلوغ زودرس در پسران استفاده می‌شود. زمانی که خانم‌ها نشانه‌هایی از هیرسوتیسم مانند رشد بیش از اندازه موهای زائد، آکنه، فقدان عادت ماهیانه و یا ناباروری بروز می‌دهند، آزمایش DHEAs   انجام می‌شود. سطح هورمونDHEA-S  در نوزادان در هر دو جنس بالا است و زمان کوتاهی بعد از تولد سطح این هورمون کم می‌شود و در دوره بلوغ مجددا افزایش پیدا می‌کند. مقادیر DHEA و DHEA-Sدر بالغین به طور آشکاری با افزایش سن کم می‌شود.

علائم نرمال نبودن DHEAs در مردان و زنان:

  1. ریزش مو
  2. پرمویی زنان
  3. آکنه ی شدید
  4. کبودی پوست
  5. مشکلات باروری
  6. رشد بیش از حد مو
  7. بلوغ زودرس پسران
  8. صفات مردانه در زنان
  9. چربی شکمی و پشت گرد

علت بالا بودن (DHEAs):

  • ریزش مو
  • آکنه شدید
  • مشکلات باروری
  • زیاد شدن موهای صورت و بدن
  • برخی صفات مردانه مثل صدای مردانه، تیروئید مردانه و..

نکته:

  • چرا آزمایش DHEAs  تجویز می شود؟این تست عملکرد غده آدرنال را  ارزیابی خواهد کرد. از جمله کاربردهای این تست می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: تشخیص تومور یا سرطان آدرنال، بررسی علت بروز صفات مردانه در زنان، بلوغ زودرس در پسران یا آلت تناسلی خارجی دوگانه، بررسی پرموئی خانم‌ها، آكنه، آمنوره، یا ناباروری، چنانچه پسر بچه‌ای در حال بلوغ زودرس است یا دختر بچه‌ای‌ علائمی از بروز صفات مردی نشان می‌دهد، انجام آزمایش DHEAs ضرورت دارد. همچنین بررسی DHEAs در خون در تشخیص تومورها در قشر غده آدرنال (تومورهای آدرنوکورتیكال)، سرطان آدرنال هیپرپلازی مادرزادی یا هیپرپلازی آدرنال بالغین کاربرد دارد. نتایج این تست به پزشک کمک می‌کند تا این بیماری‌ها را  از تومور و سرطان‌های تخمدان  تفکیک کند. اگر علائمی از بالا یا پایین بودن سطح DHEA-S دارید ، ممکن است به این آزمایش نیاز داشته باشید. مردان ممکن است هیچ علائمی از سطح بالای DHEA-S نداشته باشند. علائم و نشانه‌های انجام این آزمایش در زنان عبارتند از: آکنه، صدای بم، رشد زیاد مو در صورت و بدن، طاسی با الگوی زنانه، افزایش توده عضلانی، ازدست رفتن دوره‌های قاعدگی، عقیم بودن. سطح بالای DHEA-S در پسران می‌تواند باعث بلوغ زودرس شود و در دختران می‌تواند باعث بزرگ شدن دستگاه تناسلی خارجی و دوره‌های غیرطبیعی قاعدگی شود.
  • شرایط آزمایش DHEAs چگونه است؟آزمایش DHEAs نیازی به ناشتایی و محدودیت رژیم غذایی ندارد. مقداری از نمونه خون ورید بازو برای انجام این آزمایش کافی است.
  • ارتباط آزمایش DHEAs با باروری چیست؟ غلظت‌های DHEASاغلب همراه با سایر هورمون‌هایی مانند  FSH، LH، پرولاکتین، استروژن و تستوسترون،‌ برای کمک به تشخیص سندرم تخمدان پلی كیستیك (PCOS) و برای کمک به رد دیگر علل ناباروری، آمنوره و پرموئی اندازه گیری می‌شود.
  • بیماری‌های پیش زمینه‌ای تاثیر گذار در نتیجه آزمایش DHEAs: هایپرپلازی مادرزادی آدرنال سرطان آدرنال، تومور آدرنوکورتیکال، بیماریکوشینگ، هایپرپلازی آدرنال، سندرم تخمدان پلی کیستیک.
error: محتوا محافظت شده می باشد.