CALCIUM (کلسیم): عبارت است از آزمایش خون کلسیم برای اندازه گیری میزان کلسیم موجود در خون استفاده می شود.
میزان طبیعی:
- 5/8 تا 5/10
علائم CALCIUM (کلسیم) پایین:
- گرفتگی عضلات و معده
- مورمور در انگشتان، پاها و لب ها
- ضربان قلب نامنظم
علائم CALCIUM (کلسیم) بالا:
- حالت تهوع و یا استفراغ
- ادرار بیشتر از حد طبیعی
- یبوست
- بی اشتهایی
- خستگی
- افزایش تشنگی
علت کمبود کلسیم (CALCIUM):
- هیپوپاراتیروئیدیسم: هیپوپاراتیروئیدیسمیکی از شایع ترین دلایل سطح کلسیم است و هنگامی ایجاد می شود که غدد پاراتیروئید به خوبی کار نکند و به اندازه کافی هورمون های پاراتیروئید (یا اصلاً) تولید نکند. اگر پزشک شما مشکوک باشد که این مورد وجود دارد، وی آزمایش خون را برای بررسی میزان فسفر و هورمون پاراتیروئید شما تجویز می شود.
- بیماری کلیه: اگر پزشک شما مشکوک است که شما مبتلا به بیماری کلیوی هستید، وی آزمایش خون به نام تست عملکرد گلومرولی تخمین زده شده (EGFR ) را برای بررسی میزان عملکرد کلیه های شما تجویز خواهد کرد.
- پانکراتیت حاد: این وضعیتی است که پانکراس قبل از بهبودی ناگهان دچار التهاب می شود. برای تشخیص پانکراسیت حاد، پزشک معالج شما را آزمایش می کند تا میزان منیزیم، پتاسیم، سدیم، قند و چربی خون شما را اندازه گیری کند.
- سطح پروتئین کم: نتیجه کلسیم کل می تواند به معنای کمبود پروتئین به خصوص پروتئین آلبومین باشد. سطح پایین آلبومین می تواند نشان دهنده بیماری کبد و سایر شرایط جدی باشد. به همین دلیل، پزشک شما ممکن است آزمایش خون آلبومین را انجام دهد تا بررسی کند که سطح آلبومین شما در واقع چیست.
- کمبود منیزیم: برای تأیید تشخیص این بیماری، پزشک شما احتمالاً یک آزمایش خون با اندازه گیری میزان منیزیم شما تجویز خواهد کرد. این آزمایش معمولاً در یک تست پانل متابولیک اساسی انجام می شود.
- کمبود ویتامین D
علت بالا بودن کلسیم (CALCIUM):
- هایپرپاراتیروئیدیسم: با هایپرپاراتیروئیدیسم، یکی از چهار غده پاراتیروئید بیش از حد هورمون پاراتیروئید تولید می کند. اگر پزشک به این موضوع مشکوک باشد، وی دستور تکرار آزمایش کل و یک آزمایش خون دیگر را می دهد تا میزان هورمون پاراتیروئید شما را بررسی کند. اگر آزمایش های بیشتر سطح بالایی را نشان دهند، احتمالاً تشخیص هایپرپاراتیروئیدیسم انجام می شود.
- بیماری پاژه: بیماری پاژه نوعی اختلال است که استخوان های شما بزرگ و ضعیف می شوند. اگر پزشک شما بعد از در نظر گرفتن نتایج آزمایش کلسیم و علائم شما به این موضوع شک کند، قبل از تشخیص، دستور آزمایش اشعه ایکس و اسکن استخوان را به همراه آزمایش خون برای اندازه گیری قلیای فسفات سرم می دهد.
- سرطان: سرطان ریه، سرطان پستان و برخی سرطان های خون می تواند باعث هایپرکلسمی شود. اگر پزشک شما مشکوک باشد که مبتلا به سرطان هستید، او آزمایش های مناسب آزمایش خون اضافی و بیوپسی را انجام می دهد تا وجود بدخیمی را بررسی کند.
- پرکاری تیروئید: این شرایطی است که تیروئید شما بیش از حد فعال باشد و بیش از حد هورمون تیروئید تولید کند. پرکاری تیروئید با تجویز تست هورمون تحریک کننده تیروئید(TSH) تشخیص داده می شود. آزمایش های تیروکسین (T4) و تریودوتیرونین T3نیز ممکن است تجویز شوند.
- ساركوئیدوز: این بیماری نادر است كه در آن توده های كوچك سلول های التهابی در قسمت های مختلف بدن شما رشد می كنند. تشخیص آن دشوار است و تعداد بیشماری از تست ها وجود دارد از معاینه جسمی، اشعه X قفسه سینه گرفته تا سی تی اسکن که پزشک شما در صورت وجود احتمال سارکوئیدوز می تواند تجویز دهد.
- مصرف بیش از حد ویتامین D
نکته:
- دو نوع آزمایش خون کلسیم وجود دارد: آزمایش خون کلسیم و آزمایش خون کلسیم یونیزه شده بخش زیادی از کلسیم بدن تقریباً به پروتئین هایی مانند آلبومین متصل است. آزمایش خون کلسیم، کل غلظت کلسیم خون اعم از متصل و غیر متصل را اندازه گیری می کند. با یک آزمایش خون کلسیم یونیزه شده، تنها کلسیم موجود در خون شما که به پروتئین ها متصل هست، اندازه گیری می شود. هر دو آزمایش به یک روش انجام می شوند، اما یک آزمایش خون کلسیم کامل بیشتر رایج است.