کاربر

ANA(آزمایش آنتی بادی ضد هسته ای)

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

ANA (آزمایش آنتی بادی ضد هسته ای): عبارت است از در بدن آنتی بادی پروتئینی وجود دارد که Antinuclear Antibody نامیده می‌شود. این آنتی بادی پروتئینی که با عبارت لاتین ANA شناخته می‌شود، با ماده هسته‌ایی سلول‌ها واکنش می‌دهد. آنتی بادی ANA در واقع ضد هسته محسوب می‌شوند و آنتی بادی‌هایی را که به عنوان آنتی ژن‌های هسته‌ای و سیتوپلاسمی شناخته می‌شوند، مورد هدف قرار خواهند داد. آزمایش ANA به دو روش EIA ارزیابی اثرات زیست محیطی وIFA  روشی برای یافتن یک آنتی ژن یا یک آنتی بادی انجام می‌شود که هر دو به نمونه خون ورید بازویی نیاز دارند. زمانی که نمونه خون از شخص مشکوک به بیماری‌های خود ایمنی گرفته می‌شود، مقدار آنتی بادی پروتئینی Antinuclear Antibody در آن اندازه‌گیری خواهد شد.در واقع مقدار و سطح ANA در آزمایش خون، نشان‌دهنده میزان حاد بودن بیماری‌های خود ایمنی بافت همبند است. البته پزشکان معتقد هستند که برای تشخیص و شروع فرآیند درمان این بیماری‌ها نباید به نتیجه آزمایش ANA بسنده کرد و نیاز به یک سری آزمایش تکمیلی است.

میزان طبیعی:

  • نتیجه آزمایش ANA با یک سری اعداد مشخص می‌شود. برای این اعداد یک حد نرمال و بحرانی در نظر گرفته شده است که اگر در حد نرمال قرار داشته باشند، جواب آزمایش منفی و اگر در حد بحرانی قرار داشته باشند، جواب آزمایش مثبت خواهد شد. به عبارت ساده‌تر می‌توان گفت: نتایج آزمایشمنفی (Negative)، نشان‌دهنده این است که مقدار آنتی بادی پروتئینی Antinuclear Antibody در بدن کمتر از ۱ است. نتایج آزمایش مثبت  (Positive)، نشان ‌دهنده این است که مقدار آنتی بادی پروتئینی Antinuclear Antibody در بدن بیشتر یا مساوی با ۱ است.

نکته:

  • افزایش ANA در موارد زیر مشاهده می‌شود: لوپوس، روماتیسم، هپاتیت مزمن، پلی آرتریت ندوزا، درماتومیوزیت، اسکلرودرما، مونونوکلئوز عفونی، بیماری رینود، سندرم شوگرن، سرطان خون، میاستنی گراویس، سیروز کبدی، فیبروز ریوی.
  • چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟ داروهایی مانند هیدرالازین، کاربامازپین، کلروپرومازین، اتوسوکسیمید، ایزونیازید، مفنی توئین، متیل دوپا، پنی سیلین ها، فنی توئین، پریمیدون ، پروکائین‌آمید و کینیدین ممكن است موجب نتیجه مثبت کاذب تست ANA بشوند. نتیجه مثبت تست ANA ممکن است بعد از بیماری های ویروسی و برخی از عفونت های مزمن دیده شود.
  • نحوه جمع‌آوری نمونه چگونه است؟ برای این آزمایش، خونگیری از ورید بازویی انجام می شود. قبل از نمونه گیری، فرد مراجعه کننده باید داروهایی که مصرف می کند به همراه آخرین زمان مصرف دارو را به اطلاع پرسنل نمونه گیر در آزمایشگاه برساند.
  • مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند؟ معمولاً قبل از انجام این تست بهتر است شرایط ناشتایی رعایت شود.
  • علائم بیماری‌های خود ایمنی: زمانی که مقدار آنتی بادی ANA در بدن نوسان پیدا کند وبه محدوده بحرانی می‌رسد، فرد به بیماری‌های خود ایمنی دچار خواهد شد. شاید از خود بپرسید چطور می‌توانیم متوجه این بیماری‌ها شویم؟ در پاسخ باید به علائم بالینی و اختلالاتی که بیماری‌های خود ایمنی در بدن ایجاد می‌کنند، توجه ویژه‌ای داشته باشید. این علائم می‌توانند شامل موارد زیر باشند: تب خفیف، بروز ضایعه‌های پوستی، ریزش مو بیشتر از حد نرمال، مورمور شدن دست و پا و بی‌حسی آن‌ها، کاهش قدرت تمرکز، قرمز و ملتهب شدن پوست، احساس درد در عضلات، احساس خستگی و بی‌حالی.
error: محتوا محافظت شده می باشد.