نام های دیگر: جلجبین (گلقند عسلی)، گلنگبین
مشخصات: گلقند یا گلکند مربای ساخته شده از گلبرگهای گل رز است که در ایران، هند و پاکستان با استفاده از گلبرگ گل سرخ و عسل یا شکر تهیه میشود که گاهی به ترکیب گلبرگ رز با عسل گل انگبین هم گفته میشود و در طب سنتی ایرانی به عنوان ملین خصوصاً برای رفع یبوست مادران باردار که منع مصرف داروهای شیمیایی دارند استفاده میشود. به عبارت دیگر گلقند یا همان مربای گل رز به ترکیب شکر یا عسل با گل رز گفته میشود. در ایران این ترکیب معمولا با گل محمدی که یکی از گونههای گل رز است درست میشود و به همین دلیل در بعضی از نقاط کشور به آن مربای گل محمدی هم گفته میشود.
مزاج: گرم
خواص:
- درمان آروغ
- درمان سنگ کلیه
- تقویت کننده معده
- تقویت کننده حافظه
- درمان سخت ادراری
- درمان سردرد (۶۰ گرم)
- مسهل (۶۰ گرم ناشتا)
- درمان سل (۲۰ گرم روزانه)
- درمان کابوس (با ایارج فیقرا)
- دافع بلغم (روزی ۲۵ گرم با رازیانه)
- درمان آبریزش چشم (۱۰۰ گرم بعد از غذا)
- درمان ناخنک چشم (بپزید با زاج سفید و زاج سبز و نشادر ضماد کنید)
- خواص ویژه آن آرام بخشی، مقوی مغز، مقوی معده، مفید برای خانم های باردار، پیشگیری کننده از سقط جنین و مقوی رحم و بسته به محل تهیه گل میتواند ملین یا حتی ضد اسهال باشد.
- چهار مثقال از آن را صبح ناشتا بخورید خشک کننده ی رطوبات زیادی بدن و همچنین یبوست معده که از سردی و برودت باشد را برطرف می کند مقوی مغز و قوای دماغی می باشد و اگر ۱۲ مثقال از آن خورده شود باد و نفخ که در اثر رطوبت منجمده در معده باشد را برطرف می کند.
- بعضی افراد به خصوص افراد مسن که در اثر کثرت رطوبات بدن و مراکز عصبی شست و بی حال و کم حوصله و کم حافظه شده اند همچنین افرادی که آثار مقدمات فلج اعضای بدن در آنها هست یا فرادی که درد مفاصل رطوبی دارند اگر هر شب بعد از شام مقداری گل قند بخورند بهبود می یابند.
- اگر ۸ مثقال از آن را بخورید بعد روی آن ۲۰ مثقال سکنجبین غلیظ را بدون آب میل کنید و تا دو ساعت اصلاً آب نخورید اخلاط معده را برطرف می کند.
- طرز تهیه مربای گل قند: بسیاری ممکن است مربای گل قند را از ترکیب متناسب گلبرگ گل محمدی با قند یا شکر بدانند که مانند بسیاری از مرباها بر روی آتش تهیه میشود. اما یکی از بهترین روشهای تهیه که در غرب کشور تهیه میشود گل قند آفتابی است. گل محمدی و عسل به نسبت یک به دو تهیه میشود. برخی گل را خرد و با عسل مخلوط کرده کمی گلاب به آن اضافه میکنند، در یک قابلمه ریخته روی درب آن یک پارچه نازک سفید برای ممانعت از ورود حشرات میکشند و سپس روی آن شیشه میگذارند. این مربا بر روی پشت بام یا هر قسمت که بیشترین مدت آفتاب گیری دارد میگذارند. پس از 40 روز این مربا آماده است. در طی این مدت البته مثل هر پختنی دیگر درب ظرف باز شده و به هم زده میشود. رنگ این مربا نسبت به انواع دیگر تیره تر است. اغلب گل محمدی کاشان، شیراز و طارم که بسیاری عقیده دارند نسبت به بقیه ته مزه تلخ تری دارند ملین هستند برعکس گل محمدی زنجان و تبریز و اردبیل که شیرین تر هستند گاهی حتی قابض هستند.
طرز تهیه گل قند:
-
- مقداری گل محمدی تازه + یک عدد قند طبیعی + کمی زعفران بسایید سپس به حبه های کوچک درآورید و درون آفتاب بگذارید تا خشک شود صبح و ظهر و شب یک عدد میل کنید.
- یک برابر گلبرگ گل سرخ را بکوبید و با دو برابر آن عسل طبیعی یا شکرنی مخلوط کنید و آن را در ظرف شیشه ای سربسته ریخته و در آفتاب گذارید تا سرشته شود و گل قند آماده گردد.
- گل محمدی تازه خرد کنید توجه داشته باشید نباید آب بیاندازد دو برابر وزن شکر سرخ و مقدار کمی گلاب به مدت سه روز چنگ بزنید و به مدت 40 روز داخل آفتاب قرار دهید و هر روز به اندازه یک فندق می توانید استفاده کنید.
- گلبرگ های غنچه گل سرخ ساییده شده ده واحد گلاب بیست، واحد قند سفید ساییده شده شصت و پنج واحد گلیسیرین پنج واحد؛ ساییده ی گل را با گلاب مخلوط کرده و بگذارید دو تا سه ساعت بماند بعد قند و گلیسیرین را با آن مخلوط کنید و خوب مالش دهید.
- گلبرگ های غنچه ی گل سرخ خشک را بسایید و با قند ساییده شده و گلاب خمیر کرده و در آفتاب بخشکانید، بعد خشک آن را نرم بکوبید و دوباره با مقداری قند ساییده و گلاب مخلوط کرده در آفتاب بخشکانید و پس از تکرار سه بار خشکانیدن آن را بسایید و مصرف کنید.
مضرات:
- خون
- عطش
- وسواس
- مالیخولیا
- مرض قند
- افرادی که بسیار گرم مزاج هستند یا افرادی که عادت به اسهال های صفراوی دارند و افراد مبتلا به ناراحتی و سواس از خوردن گل قند پرهیز کنند افراد گرم مزاج می توانند گل قند را همراه با آبلیمو یا سکنجبین میل نمایند.