نام های دیگر: حسینی (گلابی آذربایجان یا همدان)، انچوچک (دانه گلابی جنگلی)، عباسی، شاه امرود کمثری، امرود، انجاس، شربت منجمد، اقبوس، خوج (گلابی رشت)، شاه میوه، آبندی.
نوع گیاه: درخت
نام خانواده: گل سرخ
قسمت مورد استفاده: میوه، برگ، پوست و ساقه
مقدار و دستور مصرف: 15 الی 10 گرم برگ خشک شده به صورت دم کرده
مزاج برگ درخت گلابی: سرد و خشک
مزاج شکوفه درخت گلابی: سرد و خشک
مزاج گلابی وحشی: سرد و خشک، درجه 1
مزاج تخم گلابی: کمی گرم و از نظر تری و خشکی معتدل است.
مزاج گلابی: معتدل متمایل به گرم، درجه 1 (نوع شیرین و درشت آن معتدل مایل به گرم و در ضمن تر می باشد).
مصلح: عسل، دارچین، هل، رازیانه، مربای زنجبیل، کندر، زیره
ترکیب شیمیایی تخم گلابی: آمیگدالین و روغن ثابت به میزان ۱۵ درصد در آن وجود دارد.
ترکیب شیمیایی برگ درخت گلابی: تانن اور سولیک اسید – یک ترکیب جدید فنولیک به نام کمپوند.
ترکیب شیمیایی: در هر یک صد گرم خام پرورشی اهلی با پوست به طور متوسط مواد زیر وجود دارد: آب ۸۳ درصد – هیدرات های کربن ۱۴ درصد – خاکستر 0.40 درصد – کلسیم ۸ میلیگرم – فسفر ۱۱ میلی گرم – پتاسیم ۱۳۰ میلیگرم – آهن 0.3 میلیگرم – سدیم ۲ میلیگرم – تیامین 0.02 میلی گرم – رایبو فلاوین 0.04 میلی گرم – نیاسین 0.10 میلی گرم – اسیدهای آلی آزاد مانند مالیک اسید و سیتریک اسید -تانن در حدود ۱ تا ۲ درصد. ویتامین ها: ۸ ۲۰ واحد بین المللی و ۴ میلی گرم در آن وجود دارد.
مشخصات: میوه ی گیاهی است از خانواده ی Rosaceae درخت کوچکی دارد به ارتفاع حدود شش متر سر شاخه های آن خاردار و شاخه های جوان آن کرکدار سفید مخملی است که پس از مسن شدن صاف می شود. برگ های آن بیضی با کناره ی صاف یا دندانه های قوسی نامحسوس میباشد که با کرک های بلند ابریشمی پوشیده شده ابعاد برگ حدود ۵/۵×۲ سانتی متر دمبرگ آن کوتاه و گاهی نیز بدون دمبرگ و گلها چند تایی به رنگ سفید خاکستری نمدی است میوه ی آن مخروطی ،شکل گوشت،دار شیرین یا ترش و شیرین (میخوش) و آبدار میباشد و داخل میوه دانههای آن قرار دارد که شبیه دانههای به و سیب است. ریشه ی آن عمودی است و به طور مخروطی و ضخیم در زمین فرو میرود. این درخت در مناطق مختلف ایران از مرطوب و نیمه مرطوب تا استپی خشک و نیمه خشک کاشته می شود.
خواص:
- صفرابر
- شادیآور
- نیرو بخش
- رفع عطش
- درمان صرع
- درمان پا درد
- درمان سرطان
- درمان خستگی
- زیاد کننده بزاق
- دارای سوربیتول
- درمان شاش بند
- درمان کم خونی
- درمان روماتیسم
- منبع فیبر گیاهی
- درمان بی خوابی
- درمان مرض قند
- درمان مسمومیت
- دافع اخلاط خونی
- درمان تقطیر البول
- ادرارآور (بعد از غذا)
- درمان احتقان بینی
- ضد مسمومیت قارچ
- تقویت کننده حافظه
- درمان کلسترول بالا
- دارای آنتی اکسیدان
- موثر در زیبایی نوزاد
- سرشار از ویتامین ها
- درمان تصلب شرایین
- موثر در پاکسازی روده
- درمان نازایی (تمام آن)
- درمان اسید اوریک بالا
- درمان بیماریهای کلیه
- تقویت کننده معده (رب)
- درمان یبوست (با پوست)
- افزایش دهنده طول عمر
- تقویت کننده نیروی جنسی
- درمان سوء هاضمه (رسیده)
- درمان زخم روده و اثنی عشر
- درمان میگرن (دم کرده برگ)
- درمان ورم کلیه (دم کرده برگ)
- موثر در درمان شیمیایی شده ها
- معده را دباغی می کند (با پوست)
- درمان چسبندگی پلاکت های خون
- درمان کابوس (دم کرده برگ درخت)
- تقویت کننده اعصاب (میوه دم کرده برگ)
- درمان سنگ کلیه (دم کرده برگ و پوست)
- درمان انگل معده و روده (10 گرم تخم آن)
- درمان بیماریهای ناشی از جذب اشعه رادیواکتیو
- خشک شده ی آن را نرم بکوبید و بخورید. اسهال را بند می آورد.
- تخم گلابی را بکوبید و در آب شیره بکشید و بخورید. قاعده آور است.
- شکوفه درخت گلابی را پشت چشم ضماد کنید ورم چشم را تحلیل می برد.
- پاشیدن گرد خشک برگ درخت گلابی برای خشک کردن و التیام زخم نافع است.
- آب دم کرده ی شکوفه درخت گلابی را بنوشید مقوی دل است، اسهال را بند می آورد.
- پوست دو عدد گلابی را یک ربع ساعت دم کنید و آب آن را بنوشید. ادرار را زیاد می کند.
- مادری که دوست دارد طفلش زودتر دندان در بیاورد باید در دوران شیردهی هر روز گلابی بخورد و آفتاب هم بگیرد.
- یک قاشق قهوه خوری از کوبیده ی خشک پوست میوه گلابی را در یک فنجان آب دم کنید و بنوشید. برای هضم غذا مفید است.
- هر روز ۵۰ گرم از برگ درخت گلابی را با ۵۰ گرم پوست سیب درختی بجوشانید و آب آن را بخورید سنگ کلیه و وسنگ مثانه را برطرف می کند.
- تخم گلابی را بخورید مدر است برای نرم کردن سینه و حنجره و رفع اعصاب متشنج مفید می باشد فربه کننده است در افزایش نیروی جنسی نقش دارد.
- یک صد گرم از برگ درخت گلابی را دم کنید و آب صاف کردهی آن را بنوشید ادرار را زیاد میکند، کلیه و مثانه را شست و شو میدهد و ورم مثانه را می نشاند.
- آن را بخورید آرام بخش، تب بر مقوی و فرح آور است و دماغ را تر و تازه میکند، مقوی قلب و معده و هاضمه است رافع خفقان و تشنگی میباشد سوزش مثانه را برطرف می سازد، ملین مزاج استولی بعد از لینت دادن و کار کردن شکم را قبض می کند.
- یکصد و ده گرم برگ خشک آن را در یک لیتر آب جوش بیست دقیقه دم کنید، بعد یک عدد گلابی کامل یعنی با پوست و دانه را در صاف کرده ی آن خرد کنید و نگه دارید و هنگام شروع سردرد یک فنجان از آب آن را بنوشید. سردرد نیمه ی سر یا میگرن را بهبود میبخشد نوشیدن روزی یک فنجان از آن تشنجات عصبی را آرام میکند و اسهال را بند میآورد اگر شب موقع خواب نوشیده شود بی خوابی را برطرف میکند.
مضرات:
- نفخ
- فتق
- آسم
- مفاصل
- زنان شیرده
- سرد مزاجان
- تشمع کبدی
- ناراحتی ریوی
- کولیت روده (با پوست)
- بیماران دیالیزی کلیوی
- ضعیف کننده (در زمستان)
- افراد مسن (غیر از کمپوت)
- ورم روده (باید کمپوت آن مصرف شود تا زیان آور نباشد)
- تخم گلابی ایجاد آشفتگی می کند اسراف در خوردن آن برای معده خوب نیست مصلح آن شیرینی ها هستند.
- اسراف در خوردن آن در سرد مزاج ها و کسانی که معده ی ضعیف دارند نفاخ است؛ خصوصاً اگر میوهنارس باشد.