طبع غذا: گرم و تر
مصلح: ادویه موجود در غذا، عرق پونه، عرق نعناع
مواد لازم (برای 4 نفر):
- لپه: ۱ لیوان
- برنج نیم کوب: 2/1 لیوان
- تره، جعفری، شوید، گشنیز، مرزه و ترخون خرد شده: ۶۰۰ گرم
- آرد نخودچی: ۶ قاشق غذاخوری
- گردو و کشمش: به میزان لازم
- گوجه فرنگی: ۵ عدد
- پیاز خرد شده: ۱ عدد بزرگ
- نمک، زردچوبه، فلفل، زنجبیل، ادویه کاری: به میزان لازم
- زعفران آب شده: به میزان لازم
- روغن کنجد: به میزان لازم
طرز تهیه:
- لپه را از قبل خیس کرده و با مقداری آب، زردچوبه و فلفل مدتی می پزیم، به صورتی که آب آن تمام شود. برنج را نیز جداگانه با مقداری آب، زردچوبه و نمک، کمی می پزیم به صورتی که برنج بدون آب شود. (توجه داشته باشید که پخت لپه و برنج نباید زیاد باشد). چند دقیقه صبر می کنیم تا برنج و لپه سرد شود. لپه را به همراه ۶ قاشق غذاخوری برنج و ۲ قاشق غذاخوری سبزی چرخ می کنیم. سپس باقی مانده سبزی خرد شده، باقی مانده برنج پخته شده، آرد نخودچی و زنجبیل را به لپه، برنج و سبزی چرخ شده اضافه می کنیم، تمام مواد را خوب ورز می دهیم. در پایان، زعفران آب شده را اضافه می کنیم. بهتر است مواد آماده شده ۱ ساعت در یخچال بماند. گردو و کشمش را می شوییم. پیاز را با روغن کنجد و مقداری زردچوبه و نمک و ادویه کاری تفت می دهیم. گوجه را به همراه مقداری آب در مخلوط کن ریخته تا نرم شود و به پیاز اضافه می کنیم و مدتی حرارت می دهیم تا گوجه قوام بیاید. مقداری از مایه کوفته را برداشته و کف دست پهن می کنیم و در وسط آن گردو یا کشمش و یا هر دو را قرار می دهیم و آن را به صورت گرد در می آوریم. آخر به همین شکل درست می کنیم، قابلمه بزرگی برمی داریم و ته آن را مقداری روغن می ریزیم و آن را روی شعله گاز قرار می دهیم تا روغن کمی گرم شود سپس آن را از روی همه مواد را تا حرارت برداشته و کوفته ها را ته قابلمه می چینیم. توجه داشته باشید که کوفته ها نباید روی هم قرار گیرند. آنها را ۱ ساعت بـا حـرارت بسیار ملایم می پزیم تا دم بکشد. حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه قبل از آماده شدن کوفته ها، سس گوجه آماده شده را به آنها اضافه می کنیم.
خواص:
- خونساز
- تقویت نیروی جنسی
- ضد پوکی استخوان
- مفید برای مشکلات قاعدگی
- مفید برای مزاج های سوداوی و فصل زمستان
نکته:
- سبزی سوپ شامل گشنیز، جعفری و شوید است.
- در سوپ می توان از شلغم و یا کلم قمری استفاده کرد. .
- اگر در سوپ ها از کلم قمری به جای شلغم استفاده کردید، مقدار مورد نیاز برای هر سوپ کمتر از شلغم است.
- موقع صرف غذا در صورت تمایل مقداری روغن زیتون به سوپ اضافه کنید.