نام های دیگر: زلم بستانی، عکوب بستانی، خربع بستانی، آرتیشو، انگنار، انگنار، انگیناز، کنگر بستانی، حرشوف (بستانی)، کنگر بستانی
نوع گیاه: بوته
مزاج: گرم و خشک، درجه 2- 1
مصلح: ادویه گرم، سرکه، روغن زیتون
نام خانواده: کاسنی (خانواده گل مینا)
قسمت مورد استفاده: اندام های هوایی و ریشه
ترکیب شیمیایی: آلکالوئید، اینولین، اینولازوفلاونوئید، گلی کوزیدها.
مقدار و دستور مصرف: کپسول: 2 تا 3 کپسول 100 میلی گرم در روز. عصاره خشک: روزانه 500 میلی گرم. برگ خشک: روزانه تا 3 بار و هر بار 1 تا 4 گرم. پودر و شیرابه خشک: روزانه تا 3 بار و هر بار 1 تا 4 گرم. ساقه خشک: روزانه تا 3 بار و هر بار 1 تا 4 گرم.
مشخصات: کَنگَر فرنگی یا اَنگَنار نام علمی Cynara scolymus که در منابع طب سنتی ایرانی ارده شاهی نامیده میشود، نوعی گیاه یکساله و بومی جنوب اروپا و کناره مدیترانه است. غنچه این گیاه خوراکی است و بیشتر به صورت آب پز پخته میشود. همچنین، در ایتالیا، این گیاه سبزیِ اصلی پیتزای چهار فصل در فصل بهار است. روغن کنگر فرنگی در تهیه صابون، شامپو، رزین ها و پولیش ها استفاده می شود.
خواص:
- مقوی
- تب بر
- صفراآور
- ادرار آور
- اشتها آور
- درمان سل
- درمان چاقی
- از شیر گرفتن
- درمان اسهال
- درمان نقرس
- درمان سردرد
- رفع سموم خون
- درمان اوره خون
- درمان روماتیسم
- درمان زخم روده
- درمان ضعف کبد
- دارای ویتامین C
- درمان مرض قند
- تصفیه کننده خون
- تقویت کننده قلب
- تصفیه کننده خون
- درمان چربی خون
- درمان سکته مغزی
- درمان اسپاسموفیلی
- تقویت کننده حافظه
- درمان کلسترول بالا
- درمان هپاتیت کبدی
- درمان تصلب شرایین
- موثر در ترک دخانیات
- مفید برای ورزشکاران
- درمان اسید اوریک بالا
- درمان استسقاء (شربت)
- درمان حصبه (جوشانده)
- درمان سنگ کیسه صفرا
- تقویت کننده نیروی جنسی
- درمان سنگ مجاری ادراری
- درمان سوء هاضمه و بیماریهای معده
- کنگر فرنگی خواص گوناگونی به قرار زیر دارد: خاصیت ضد اکسیدان این گیاه به دلیل داشتن موادی از جمله فلاونوئیدها، پلی فنل ها، تری ترپن، تاراگزاسترول و سیلی مارین است. اثرات روده ای و معده ای کنگر فرنگی عبارت اند از هضم غذا، اشتهاآور، حل سنگ صفرا و رفع سوء هاضمه. کاهش کلسترول: برگ گیاه خاصیت جلوگری از بیوسنتز کلسترول دارد که ماده سینا روزید را مسئول این عمل می دانند. به همین دلیل از فرآورده های آن برای امراض قلبی عروقی و جلوگری از تصلب شرائین استفاده می شود. اثرات دیگر آن شامل کاهش چربی خون، محافظت کبد، ضد درد، ضد التهاب، کاهش قند خون و ادرار آور ضعیف است. مواد گیاه می تواند با غلظت یک بر صد و پنجاه هزار، شیر را لخته کند؛ به همین دلیل برای تولید پنیر از آن استفاده می کنند.
مضرات:
- کلیه
- مثانه
- حصبه
- زیاد کننده سودا
- سوء هاضمه (زیاد)
- کم کننده شیر مادران
- سنگ کلیه و مثانه (خام)