نام های دیگر: کدو تنبل، قباق، قرع (کدوی) رومی، بطیخ صیفی، سیتروییل، یقطین (بوته).
نوع گیاه: بوته
نام خانواده: کدو
مزاج: سرد و تر، درجه 1- 2
قسمت مورد استفاده: دانه، میوه
مصلح تخم کدو: آبغوره، آب انار، سرکه
مزاج تخم کدو: سرد و تر، درجه 1- 2
مصلح: آب عسل، میخک، زیره، نعناع، نمک، روغن زیتون، فلفل، خردل، آبغوره
مقدار و دستور مصرف: مغز دانه کدو 100 الی 5 گرم همراه با روغن کرچک و عسل
ترکیب شیمیایی: در یک صد گرم قسمت قابل خوردن کدو حلوایی به طور خام مواد زیر وجود دارد: آب ۹۱ گرم – پروتئین ۱ گرم – چربی 0.10 گرم – مواد قندی و هیدراتهای کربن 5.4 گرم – خاکستر 0.8 گرم – کلسیم ۲۱ میلی گرم – فسفر ۴۴ میلیگرم آهن 0.8 میلیگرم – سدیم ۱ گرم – پتاسیم ۳۴۰ میلی گرم – تیامین 0.05 گرم – رایبوفلاوین 0.11 میلی گرم – نیاسین 0.6 گرم. ویتامین ها: A ۱۶۰۰ واحد بین الملل و ۹ میلی گرم در آن وجود دارد.
مشخصات: گیاهی است از خانواده ی کدو Cucurbitaceae یک ساله علفی و خزنده که انواع مختلف دارد و میوه ی آن بسته به نوع کدو شکل میگیرد برگهای آن ،قلبی ،پهن با دمبرگ ،بلند، پوشیده از کرک زبر و گلهای آن زرد رنگ میباشد که به صورت گل ماده و گل نر روی یک پایه قرار دارند. ریشه اش باریک و بلند، کمی شیرین و سکرآور است کدو در اغلب مناطق کشور کاشته می شود.
خواص:
- ملین
- تب بر
- صفرابر
- ادرار آور
- خلط آور
- دافع اخلاط
- درمان جنون
- درمان یرقان
- درمان عطش
- درمان بواسیر
- درمان واریس
- درمان مننژیت
- درمان گلو درد
- درمان وسواس
- درمان خستگی
- کم کننده عرق
- دفع سودا (مربا)
- فعال کننده کلیه
- ضد انگل (تخم)
- درمان ثقل معده
- درمان روماتیسم
- درمان فشار خون
- تقویت کننده کبد
- تقویت کننده قلب
- تقویت کننده روده
- درمان سوء هاضمه
- درمان سرطان ریه
- تقویت کننده حافظه
- دارای وانادیوم (تخم)
- درمان سردرد (ضماد)
- دارای اسید پانگامیک
- درمان ورم ها (ضماد)
- درمان ورم معده (خام)
- درمان ترک مواد مخدر
- درمان زخم مثانه (تخم)
- موثر در زیبایی (ماسک)
- درمان سوختگی (روغن)
- افزایش دهنده طول عمر
- درمان خلط خونی (تخم)
- درمان بی خوابی (ضماد)
- درمان یبوست (روغن تخم)
- درمان انزال زودرس (پوست)
- درمان ورم پروستات (کمپوت)
- درمان اسهال (جوشانده برگ)
- درمان بیماری های کیسه صفرا
- درمان خشکی پا (ضماد برگ تازه)
- درمان سختی و سوزش ادرار (تخم)
- درمان مسمومیت ناشی از الکل و جیوه
- درمان گل مژه (شستشو با جوشانده برگ)
- درمان زردی چشم (مالش با آب گل و میوه)
- درمان استسقاء (جوشانده شیر و تخم آن در شیر)
- آن را سرخ کنید و بخورید. اسهال را بند می آورد.
- دافع اخلاط صفراوی و دموی (با ترنجبین و گل بنفشه)
- درمان بهق و برص (با سرکه و پوست سوخته خشک آن)
- درمان خلل و فرج پوست (ضماد به مدت یک و نیم ساعت)
- درمان ورم مجاری ادرار (شیره تخم آن را جوشانده با شیر میل کنید)
- گوشت کدوی تازه و خام را ضماد کنید. زخم سوختگی را درمان می کند.
- پوست خام کدو حلوایی را ضماد کنید سوختگی های شدید را درمان می کند.
- اگر آب کدو را در دهان قرقره و مزمزه کنید درد دندان گرم را تسکین میدهد.
- پوست خشک آن را نرم بسایید و بر زخم بپاشید. از خون ریزی زخم جلوگیری می کند.
- خوردن پوست خشک آن برای درمان بواسیر و رفع خونریزی از آلات داخل شکم مفید است.
- سر را با آب کدو بشویید و از آن هم بخورید. برای تسکین سردرد گرم و خواب آوردن مفید است.
- آب خام آن را با روغن گل سرخ مخلوط کرده و در گوش بچکانید برای رفع درد گوش نافع است.
- کدوی پخته شده را روی قسمت های معده و کبد و کلیه ضماد کنید مسکن حرارت و التهاب آنها می باشد.
- هربار سه مثقال از گل کدو را مثل چای دم کنید بعد آب صاف کرده ی آن را بنوشید. سیاه سرفه را درمان می کند.
- مقداری کدو حلوایی کاملاً پخته شده را له کنید و به صورت بمالید و پس از نیم ساعت بشویید. پوست صورت را زیبا می کند.
- تازه ی برگ کدو را بکوبید و ضماد کنید انواع سوختگی را درمان می کند، خستگی و کوفتگی دست و پا را برطرف می سازد.
- مربای کدو بدن را تقویت کرده و ضعف بدن را زایل می کند لاغری غیر طبیعی را مرتفع می سازد و قدرت و نشاط فراوان به انسان می دهد.
- چند قطره آب کدوی خام را با چند قطره شیر انسان مخلوط کرده و در گوش و بینی بچکانید. برای رفع سرسام هذیان ورم های گرم و بی خوبی مفید است.
- پوست آن را بخشکانید، بعد بسوزانید و خاکسترش را با سرکه مخلوط کرده و هر شب مثل مرحم بر موضع بمالید. لک های بهق و لک های سفید بدن یا برص را برطرف می کند.
- آن را با آب به یا آبغوره یا آب انار یا سرکه در روغن بادام شیرین یا روغن زیتون بپزید و بخورید خون ساز است و برای افراد گرم مزاج و صفراوی و تب های گرم بسیار شفابخش می باشد.
- آن را بکوبید و بر پیشانی اطفال ضماد کنید ورم گرم سر و پیشانی و همچنین سردرد گرم، خشکی دماغ و بی خوابی او را درمان می کند و اگر آن را بر چشم ضماد کنید برای رفع ورم گرم چشم مفید است.
- اگر بدون شکر پخته و خورده شود، قدرت حافظه را زیاد می کند خنک کننده است، عطش را تسکین میدهد برای افراد گرم مزاج و صفراوی غذای مناسبی است، گرمی و التهاب کبد گرم را فرو می نشاند.
- اگر آن را بخورید انسداد مجاری را باز می کند مدر است برای رفع یرقان مفید می باشد برای پیشگیری از انواع سرطان مفید است و خطر ابتلا به سرطان ریه، نای معده، مثانه، حنجره و پروستات را کاهش میدهد.
- آن را بپزید بعد با فشار آب آن را بگیرید و ۱۵۰ تا ۳۰۰ گرم از آب آن را با عسل مخلوط کرده بخورید. ملین و مسهل معتدلی است و اگر آب آن را با تمرهندی و شکر مخلوط کنید و بخورید، مسهل صفرای سوخته و پاک کننده ی روده ها و کلیه است و برای تسکین تب های گرم نافع می باشد برای تسکین حرارت دماغ وسواس، جنون و سردردهای گرم نافع است.
مضرات:
- معده
- اشتها
- قولون
- حافظه
- بچه ها
- کلیه (تخم)
- نیروی جنسی
- زیاد کننده سودا
- نفخ (زیاده روی)
- قولنج (کولیت) معده
- عدم جذب ویتامین C
- عامل انگل کدو (باید بعد از آن کمی آبغوره خورده شود).
- برای پیران و سرد مزاجان و در مناطق سرد خوب نیست و موجب شستی و بی حسی معده و روده ها می شود و ایجاد نفخ و بی اشتهایی می کند و باعث قولنج می گردد.