شناخت دارو: عبارت است از ودولیزوماب اثرات مادهای در بدن را کاهش میدهد که میتواند باعث التهاب شود. ودولیزومب در بزرگسالان مبتلا به کولیت اولسراتیو متوسط تا شدید (UC) یا بیماری کرون متوسط تا شدید استفاده میشود. این دارو بیماری فعال را درمان میکند و ممکن است در طولانی مدت علائم UC یا کرون را تحت کنترل داشته باشد. همچنین ممکن است نیاز به داروهای استروئیدی را برای کمک به کنترل علائم طولانی مدت کاهش دهد. تجویز این دارو معمولاً پس از آزمایش سایر داروها بدون موفقیت انجام میشود.
دسته دارویی:
- مهار کننده های ایمنی
فارماکولوژی و مکانیسم اثر دارو:
- ودولیزوماب یک آنتیبادی مونوکلونال انسانی است که به آلفا 4 بتا 7 اینتگرین متصل میشود و برهمکنش آلفا 4 بتا 7 اینتگرین را با MAdCAM (مولکول چسبندگی سلول آدرسین مخاطی-1) مهار میکند و مانع از انتقال لنفوسیتهای T در سراسر اندوتلیوم به داخل روده ملتهب میشود. تعامل آلفا 4 بتا 7 اینتگرین با MAdCAM-1 به عنوان یک عامل مهم در التهاب مزمن که یک مشخصه بارز کولیت اولسراتیو و بیماری کرون است، نقش دارد. حجم توزیع: 5 لیتر، نیمه عمرحذف: 25 روز (سرم، با دوز 300 میلی گرم).
اشکال دارو:
- ویال تزریقی
مقدار مصرف صحیح:
- دوز معمول بزرگسالان برای بیماری کرون نگهدارنده: 300 میلیگرم به صورت وریدی در طی 30 دقیقه در هفته 0، 2 و 6 و بعد از آن هر 8 هفته پس از آن، نظرات: قبل از شروع درمان، بیماران باید طبق تمام دستورالعملهای واکسیناسیون، تمام واکسیناسیونها را بهروز کنند. در صورت عدم اثبات فایده درمانی تا هفته چهاردهم، درمان را ادامه ندهید.
- دوز معمول بزرگسالان برای کولیت اولسراتیو: 300 میلیگرم به صورت وریدی در طی 30 دقیقه در هفته 0، 2 و 6 و بعد از آن هر 8 هفته پس از آن، نظرات: قبل از شروع درمان، بیماران باید طبق تمام دستورالعملهای واکسیناسیون، تمام واکسیناسیونها را به روز کنند. در صورت عدم اثبات فایده درمانی تا هفته چهاردهم، درمان را ادامه ندهید.
عوارض جانبی دارو:
- درد بدن یا درد، لرز، مشکل در تنفس، گرفتگی گوش، تب، سردرد، از دست دادن صدا، گرفتگی بینی، آبریزش بینی، عطسه، گلو درد، خستگی یا ضعف غیرمعمول.
تداخلات دارویی:
- واکسن حصبه (تیفوئید) , واکسن مننگوکوک کنژوگه , آدنوویروس نوع 4 و 7 زنده خوراکی , اینفلیکسی ماب , فینگولیمود , ناتالیزومب , کلادریبین , واکسن آنفلوانزا , تری فلونوماید , واکسن فلج اطفال , واکسن تب زرد , تالیموژن لاهرپارپوک , واکسن زوستر , اوزانیمود , واکسن اوریون , واکسن سرخجه , گولیمومب , باریسیتینیب , روتاویروس , سیپونیمود , واکسن ب ث ژ داخل مثانه ای , توفاسیتینیب , آدالیمومب , سرتولیزوماب , واکسن واریسلا زوستر , واکسن سرخک , آلیروکوماب.
موارد منع مصرف:
- ازدیاد حساسیت به این دارو و ترکیبات آن.
شرایط نگهداری:
- در مکانی خشک و خنک به دور از نور خورشید و دسترسی کودکان نگهداری شود.
نکات مهم:
- در صورت حساسیت به آن نباید از این دارو استفاده کرد.قبل از شروع درمان، پزشك ممكن است آزمایشاتی را انجام دهد تا مطمئن شود كه سل یا عفونت های دیگری ندارید.
- ودولیزوماب از طریق وریدی به رگ تزریق می شود.
- یک ارائه دهنده خدمات درمانی این تزریق را برای شما انجام می دهد.
- تزریق این دارو باید به آرامی انجام شود و تزریق وریدی برای تکمیل حدود 30 دقیقه طول می کشد.
- برای مدت کوتاهی پس از دریافت دارو، از نزدیک مراقبت خواهید شد تا مطمئن شوید که نسبت به دارو واکنش حساسیتی ندارید.
- تزریق این دارو معمولاً در برنامه ای انجام می شود که از روز اول تزریق شروع می شود.
- تزریق بعدی در 2 هفته و 6 هفته پس از اولین تزریق انجام می شود. سپس هر 8 هفته (یا هر 2 ماه) بعد از آن تزریق دریافت خواهید کرد.
- در حین استفاده از این دارو، واکسن “زنده” دریافت نکنید و از تماس با هرکسی که اخیراً واکسن زنده دریافت کرده است، خودداری کنید.
- احتمال انتقال ویروس به بیمار وجود دارد. واکسن های زنده شامل واکسن سرخک، اوریون، سرخچه (MMR)، فلج اطفال، روتاویروس، حصبه، تب زرد، واریسلا (آبله مرغان)، زوستر (زونا) و واکسن آنفولانزای بینی (آنفلوانزا) می باشد.
- ممکن است واکسن های ویروس کشته شده مانند آنفولانزا، واکسن فلج اطفال، واکسن هاری یا هپاتیت A دریافت کنید.
- قبل از دریافت هرگونه واکسن در حالی که تحت درمان ودولیزوماب قرار دارید، با پزشک خود مشورت کنید.
- از نزدیک شدن به افرادی که مریض هستند یا عفونت دارند خودداری کنید.
- در صورت بروز علائم عفونت، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.