شناخت دارو: عبارت است از تب زرد یک بیماری جدی است که توسط ویروسی ایجاد میشود که از طریق نیش یک پشه آلوده گسترش مییابد. تب زرد میتواند باعث تب و بیماری مانند آنفولانزا، زردی (زردی چشم و پوست)، نارسایی کبد، نارسایی ریه، نارسایی کلیه، استفراغ خون و احتمالاً مرگ شود. واکسن تب زرد برای افرادی که قصد زندگی یا سفر به مناطقی که تب زرد وجود آن در این ناحیه ناشناخته است را دارند، یا افرادی که از طریق دیگری در معرض خطر تماس با ویروس هستند، توصیه میشود. این واکسن برای جلوگیری از تب زرد در بزرگسالان و کودکانی که حداقل 9 ماه سن دارند، استفاده میشود. واکسن با قرار دادن شما در معرض مقدار کمی ویروس عمل میکند، و این باعث میشود بدن ایمنی علیه بیماری ایجاد میکند. این واکسن عفونت فعال که قبلاً در بدن ایجاد شده است را درمان نمیکند. واکسن را باید حداقل 10 روز قبل از ورود به منطقهای که احتمالاً در معرض ویروس هستید، دریافت کنید. این واکسن همچنین برای افرادی که در یک آزمایشگاه تحقیقاتی کار میکنند و ممکن است به صورت تصادفی از طریق سوزن یا استنشاق قطرات ویروسی در هوا در معرض ویروس تب زرد قرار گیرند، توصیه میشود. مانند هر واکسن دیگری، واکسن تب زرد ممکن است از هر فردی در مقابل بیماری، محافظت نکند.
دسته دارویی:
- واکسن ها
فارماکولوژی و مکانیسم اثر دارو:
- واکسن تب زرد یک واکسن زنده است که ایمن سازی فعال در برابر عفونت تب زرد را با سرعت پاسخ دهی ایمنی مؤثر تقریباً 100٪ بیماران ارائه می دهد. شروع اثر: تغییر سرولوژی: 10 تا 14 روز، مدت زمان اثر: بیشتر از 30 سال (احتمالاً محافظت در طول عمر).
اشکال دارو:
- ویال تزریقی
مقدار مصرف صحیح:
- دوز معمول بزرگسالان برای پروفیلاکسی از تب زرد: 5 میلی لیتر به صورت زیر جلدی. دوز تقویت کننده ممکن است به بیمارانی که حداقل 10 سال قبل واکسینه شده اند و در معرض خطر بالای عفونت تب زرد قرار دارند، داده شود.
- دوز معمولی کودکان برای پروفیلاکسی از تب زرد: 9 ماه و بالاتر: 0.5 میلی لیتر زیر جلدی، دوز تقویت کننده ممکن است به بیمارانی که حداقل 10 سال قبل واکسینه شده اند و در معرض خطر بالای عفونت تب زرد قرار دارند، داده شود.
عوارض جانبی دارو:
- سیستم عصبی: سردرد، ضعف.
- عصبی عضلانی و اسکلتی: آستنیا، میالژی.
- متفرقه: تب.
- پوستی: راش پوستی.
- موضعی: اریتما در محل تزریق. ورم موضعی (در محل تزریق)، درد در محل تزریق.
- گزارش موردی: آنسفالومیلیت حاد منتشر، آنافیلاکسی، فلج عصب کرانیال، سندرم گیلین باره، ازدیاد حساسیت در محل تزریق، واکنش ازدیاد حساسیت، تشکیل تاول در محل تزریق، توده باقیمانده در محل تزریق، کهیر، بیماری عصبی مرتبط با واکسن تب زرد (نادر)، بیماری ویسروتروپیک مرتبط با واکسن تب زرد (نادر است؛ ممکن است با نارسایی چند عضو همراه باشد).
تداخلات دارویی:
- تیموگلوبولین , لوموستین , پردنیزولون , پردنیزون , دکسرازوکسان , ساریلوماب , داساتینیب , پرالاترکسات , آلفاسپت , باسی لیکسی مب , افلیبرسپت , ترابکتدین , ایبروتینیب , دوولیزیب , موروموناب cd3 , آزاتیوپرین , دفلازاکورت , فینگولیمود , متوترکسات , مرکاپتوپورین , دی متیل فومارات , داکلیزومب , ونتوکلاکس , ریسانکیزوماب , برودالومب , گوسلکومب , آکسیکابتاگان سیلولوسل , تیساگنل سلوسل , ودولیزوماب , تیلدراکیزوماب , افاتوموماب , اکرلیزوماب , دوپیلوماب , سکوکینوماب , آنتراکس ایمونو گلوبولین , فم تراستوزومب , نیراپاریب.
موارد منع مصرف:
- ازدیاد حساسیت به این دارو و ترکیبات آن، سن کمتر از 9 ماه، خانم های شیرده که به نوزادان کمتر از 9 ماه شیر می دهند، بیماران با سیستم ایمنی سرکوب شدهحساسیت به هر یک از مواد تشکیل دهنده یا تخم مرغ.
شرایط نگهداری:
- در مکانی خشک و خنک به دور از نور خورشید و دسترسی کودکان نگهداری شود.
نکات مهم:
- سنکوپ با استفاده از واکسن های تزریقی گزارش شده است و ممکن است منجر به آسیب جدی ثانویه شود (به عنوان مثال، شکستگی جمجمه، خونریزی مغزی).
- به طور معمول در بزرگسالان و افراد جوان و در مدت 15 دقیقه پس از واکسیناسیون گزارش می شود.
- برای جلوگیری از صدمات افتادن و ترمیم پرفیوژن مغزی در صورت بروز سنکوپ باید روش هایی انجام شود.
- موارد ایزوله آنسفالیت پس از واکسن (برخی کشنده) در طی 30 روز پس از تجویز گزارش شده است.
- عوامل خطر شامل سن کمتر از 9 ماه ، سن بیشتر از 60 سال و نقص ایمنی است.
- موارد منع مصرف تولید کننده شامل استفاده در نوزادان کمتر از 9 ماه به دلیل خطر ابتلا به آنسفالیت است.
- CDC استفاده در نوزادان 6 تا 8 ماه را وقتی که در معرض قرارگیری احتمالی با ویروس تب زرد قابل اجتناب است و ریسک عفونت وجود دارد، اجازه می دهد. در صورت داشتن واکنش آلرژیک تهدید کننده زندگی، پس از اولین تزریق، نباید واکسن تقویت کننده دریافت کنید.
- اگر تا به حال واكنش آلرژیك تهدید كننده زندگی نسبت به واكسن تب زرد داشته اید یا اگر شرایط زیر را دارید، نباید این واكسن را دریافت كنید: حساسیت به ژلاتین، تخم مرغ یا پروتئین های مرغی، سرطان، لوسمی یا لنفوما، سیستم ایمنی ضعیف ناشی از بیماری (مانند سرطان یاHIV)، یا با مصرف داروهای خاصی مانند استروئیدها.
- اختلالی مانند میاستنی گراویس
- یک بیماری یا تومور غده تیموس یا اگر تیموس شما با جراحی خارج شده باشد.
- اگر پیوند دریافت کرده اید.
- اگر در معرض خطر زیادی برای تب زرد هستید، ممکن است لازم باشد واکسن را دریافت کنید حتی اگر به تخم مرغ یا محصولات مرغ حساسیت دارید.
- پزشک شما می تواند واکسن را در چندین دوز کوچک برای جلوگیری از واکنش آلرژیک به شما بدهد.
- در موارد خاص، پزشک یا مقام بهداشتی می توانند تشخیص دهند که کودک بین 6 تا 9 ماه باید واکسن تب زرد دریافت کند. كودكان كمتر از 6 ماه نباید این واكسن را دریافت كنند.
- برای اطمینان از اینکه واکسن تب زرد برای شما بی خطر است، اگر تاکنون موارد زیر را تجربه کرده اید به پزشک خود اطلاع دهید: تشنج، یک اختلال عصبی یا بیماری مؤثر بر مغز (یا اگر واکنشی به واکسن قبلی داشته اید)، یک اختلال خونریزی یا لخته شدن خون مانند هموفیلی، سندرم گیلن باره، حساسیت به لاتکس، این واکسن به صورت تزریق به عضله داده می شود. واکسن تب زرد هر 10 سال یکبار به افرادی داده می شود که در معرض خطر بالای تب زرد قرار دارند.
- اولین دوز را می توان به کودکی داد که حداقل 9 ماه داشته باشد.
- برنامه تقویت کننده فرد ممکن است با این دستورالعمل ها متفاوت باشد.
- دستورالعمل پزشک یا برنامه ای را که توسط بخش بهداشت محلی یا مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) توصیه می شود، دنبال کنید.
- بعد از دریافت واکسن، از کلینیکی که واکسن تب زرد خود را دریافت می کنید، یک گواهی بین المللی واکسیناسیون (کارت زرد) به شما داده می شود.
- برای ورود به برخی از کشورها به این کارت به عنوان اثبات واکسیناسیون نیاز دارید.
- این کارت 10 روز پس از دریافت واکسیناسیون معتبر می شود و 10 سال اعتبار دارد.
- واکسن تب زرد می تواند منجر به نتایج نادرست در آزمایش خون برای dengue یا آنسفالیت ژاپنی شود.
- اگر در طی 4 تا 6 هفته گذشته واکسن تب زرد دریافت کرده اید، به پزشک معالج خود بگویید.
- علاوه بر دریافت واکسن تب زرد، از لباس های محافظتی، دافع حشرات و استفاده از پشه گیر در اطراف تخت خود استفاده کنید تا از گزش پشه که می تواند شما را به ویروس تب زرد آلوده کند، جلوگیری کنید.
- در صورت ادامه مسافرت یا زندگی در مناطقی که تب زرد رایج است، باید هر 10 سال یک بار تقویت کننده واکسن تب زرد دریافت کنید.
- شرایط نگهداری:در یخچال نگهداری شود؛ از یخ زدگی محافظت شود.در صورت شیر دادن به نوزاد، نباید این واکسن را دریافت کنید.