نام های دیگر: آذرگون، ابرون، میشن، حی العالم، اقحوان اصغر، خیری زرد، قوقهان، کحلاء، میش بهار، سهلابی، خیر، داغ توتونی، زبیدهف همیشه جوان، دایم الحیوه، ابزارالقطه، ابلیمو، زرگل، پیش بهار، میشا، اذن القاضی، اذن القسیس.
نوع گیاه: بوته
مزاج: سرد و خشک
نام خانواده: گل مینا یا کاسنی
قسمت مورد استفاده: گل و برگ
مقدار و دستور مصرف: دمنوش: روی 1 الی 3 گرم از گل های همیشه بهار یک استکان یا لیوان، آب در حال جوش ریخته و پس از 10 الی 5 دقیقه صاف کرده و مصرف کنید، می توان این میزان مصرف را تا سه بار در روز تکرار کرد. تنتور: 0.5 تا 1 میلی لیتر از تنتور را در کمی آب یا آبمیوه حل کرده و میل کنید، این میزان مصرف را می توان تا سه بار در روز تکرار کرد.
ترکیب شیمیایی: کاروتنوئید، مواد رنگی، استرهای کلسترنیک، ساپونی، موسیلاژ، فلاونوئید، رزین (کالاندولین) یک ماده تلخ، روغن فرار، استرولها، اسید سالیسیلیک و اسید گلوکورتیک.
مشخصات: گل همیشه بهار (آبرون) نام علمی Calendula officinalis یا Calendula persica از گونه Calendula است. همیشه بهار گیاهی از تیره ستارهای، علفی و پایا که ارتفاع آن تا 50 سانتی متر می رسد است. ساقه هوایی افراشته منشعب و دارای پرزهای غدهای گل آن زرد رنگ است. کاپتول ها دارای دو نوع گل لوله ای، در وسط و زبانه ای در کنار نهنج هستند که اکثراً در صبح ها، باز و در عصرها جمع می شوند. گیاه همیشه بهار از قدیم به صورت خوراکی در سالاد و برای رنگ کردن مورد استفاده بود است و از قرن دوازدهم در باغ های اروپا کشت می شد و کار در آن در فرهنگ عامه به همان قدمت می رسد. تنتور و عصاره گل آن به طور موضعی برای تسریع در درمان زخم و کاهش تورم استفاه می شود، مصرف خوراکی تنتور و عصاره آن نیز برای پایین آوردن تب، قاعدگی دردناک و درمان سرطان موثر است. گلبرگ های خشک گیاه همیشه بهار مانند زعفران، به عنوان ادویه استفاده می شود حتی گاهی آن را با زعفران مخلوط کرده و به صورت تقلبی به فروش می رسانند. بوی تند گل همیشه بهار، حشره کش موثری است و اغلب به منظور راندن حشرات، روی سبزیجات پاشیده می شود. همیشه بهار، بومی نواحی مرکزی، شرقی و جنوبی اروپاست، در کشورهای مدیترانه ای مانند بالکان، همچنین شرق اروپا، شمال آمریکا و به صورت محدود در آلمان کشت می شود. کشورهای صادر کنده شامل مصر، لهستان و مجارستان هستند. از اسانس همیشه بهار، در عطرسازی و از رنگ زرد آن (کاروتنوئیدها) در صناعی آرایشی به عنوان رنگ کننده، استفاده صنعتی به عمل می آید.
خواص:
- ادرار آور
- ضد انگل
- اشتها آور
- خواب آور
- قاعده آور
- درمان آسم
- درمان سرفه
- درمان تشنج
- درمان نقرس
- درمان یرقان
- درمان خنازیر
- درمان باد سرخ
- درمان دل پیچه
- ضد عفونیکننده
- تقویت کننده مو
- درمان ورم چشم
- درمان کم خونی
- درمان تپش قلب
- رقیق کننده خون
- تصفیه کننده خون
- تقویت کننده معده
- درمان زخم واریس
- درمان خون ادراری
- درمان بواسیر خونی
- درمان غدد سرطانی
- تنظیم عادت ماهانه
- سرشار از ویتامین ها
- درمان ترشحات رحم
- تقویت کننده اعصاب
- درمان نقرس (ضماد)
- درمان خونریزی از لثه
- درمان انگل روده و معده
- درمان نیش رتیل (ضماد)
- درمان زگیل (ضماد برگ)
- درمان اختلال ترشح صفرا
- درمان احتقان کبد و صفرا
- درمان بیماریهای مفاصل
- درمان پوست چرب (بخور)
- درمان زخم معده (دم کرده)
- تقویت کننده نیروی جنسی
- درمان قولنج (کولیت) کبدی
- درمان عادت ماهانه دردناک
- درمان یبوست (جوشانده گل)
- درمان سوختگی آتش (ضماد)
- درمان بیماری های کیسه صفرا
- درمان ورم ناشی از ضرب دیدگی
- درمان اسهال مزمن (برگ ساییده)
- درمان خارش سر (شستن با دم کرده)
- درمان گرفتگی صدا (غرغره با جوشانده)
- درمان سردرد (ضماد با روغن گل سرخ)
- درمان اسهال (برگ خشک را بجوشانید)
- درمان سوزش و خارش پوست (کوبیده گل)
- درمان گزیدگی حشرات (دمکرده گل را بمالید)
- درمان سرطان (رحم، خون، روده) جوشانده گل
- درمان زگیل (ضماد برگ آن که در سرکه خیسانده باشید)
- درمانگوش درد (جوشانده برگ در روغن زیتون و چکاندن)
- درمان ترکیدگی نوک پستان و دست ها (پخته گل آن با کره حیوانی)
- درمان زخم بستر بواسطه خوابیدن زیاد (ضماد پخته آن با کره حیوانی)
- تقویت کننده مویرگ های نمایان پوست صورت (خیسانده در آب جوش که با پنبه آن را مالش دهند).
- عصاره همیشه بهار، به صورت موضعی، برای ترمیم زخم ها استفاده می شود یک فرآورده تولید شده از عصاره گل همیشه بهار نظیر پماد کالاندولا، با غلظت 5 درصد به همراه ادانتوئین به طور چشمگیر در تحریک تولید پوست، در جراحی (زخم ها) موثر بوده است، از طرفی، پژوهشگران دریافته اند که پماد همیشه بهار یا همان کالاندولا، متابولیسم تولید گلی کوپروتئین، نوکلوپورتئین و کلاژن را در محل مورد نظر زیاد می کند. همچنین، پماد آن برای التیام جراحات، التهاب، ورم ها، جوش و راش پوست، موثر است. همیشه بهار از معدود گیاهانی است که با وجود مقدار کم تانن، قابض خوبی است. همچنین عصاره خوراکی گل همیشه بهار، دارای خاصیت ضد باکتری، ضد ویروس، ضد اسپاسم، ضد گاستریت، ضد اسپاسم های روده ای، معده ای و تحریک ایمنی بدن می باشد، عصاره آبی گل همیشه بهار، روی استافیلوکوک اورئوس، تأثیر خوبی دارد و مقوی رحم است. آزمایش های کاربرد عصاره همیشه بهار، در حیوانات آزمایشگاهی، کاهش چربی خون، اثرات ضد تومور و ضد سایتوتوکسیک را نشان داده است. از همیشه بهار در طب عوام، به عنوان ضد اسپاسم، ضد کرم، معرق، ادرارآور و رفع مشکلات کبدی، استفاده می شود.
مضرات:
- زیاد کننده عرق
- مصرف این گیاه ممکن است در موارد بسیار نادر ایجاد حساسیت کند.
- به صورت خوراکی در زنان حامله و شیرده بهتر است مصرف نشود؛ ولی مصرف موضعی محصولات همیشه بهار در این شرایط، بلامانع است.