نام های دیگر: بصل الزیزا، بصل الذنب، سیر کوهی، ثوم الجبل، بصل الذیب، بصل الزیز، اشقردیون، کرات، ابوشوشه، اسقوردیون، ثوم البری، ثوم الکلب.
نوع گیاه: بوته
نام خانواده: لاله
مزاج: گرم و خشک، درجه 3
قسمت مورد استفاده: بولب غده زیر زمینی
مصلح: پختن آن در آب و نمک، روغن بادام شیرین، کره، سکنجبین، ماست.
مقدار و دستور مصرف: 4 الی 2 گرم از پودر آن روزی سه بار به صورت دم کرده.
ترکیب شیمیایی: موسیر از نظر ترکیبات شیمیایی دارای حدود ۱- 0.06 درصد اسانس میباشد که شامل آلیل پروپیل – دی سولفید و دو ترکیب گوگردی میباشد همچنین دارای آلیسین – آلیساتین ۱و۲ می باشد.
مشخصات: غده ی زیرزمینی گیاهی است شبیه گل نرگس با گلهای بنفش که در زیر خاک غده ای پیاز مانند تولید می کند و دارای چهل گونه ی گوناگون می باشد.
خواص:
- ادرار آور
- قاعده آور
- اشتها آور
- درمان نقرس
- درمان سرطان
- دارای ویتامین C
- درمان مرض قند
- درمان فشار خون
- درمان بی خوابی
- درمان مسمومیت
- درمان درد مفاصل
- تقویت کننده معده
- درمان التیام زخم ها
- درمان تصلب شرایین
- درمان دل درد (با فلفل)
- درمان سنگ کیسه صفرا
- درمان سستی بدن (با عسل)
- درمان شکافت استخوان (با آرد جو)
- موثر در جاذبه خون به سطح پوست
- درمان رگ به رگ شدن (ضماد برگ)
- درمان شوره سر (مالش با زرده تخم مرغ)
- تقویت کننده نیروی جنسی (ضماد روی ناحیه)
- درمان لکه های سیاه پوست (در آفتاب خوابید و بمالید)
- مصرف مداوم آن از سفید شدن و ریزش مو جلوگیری میکند.
- برای درمان بی خوابی شبها موسیر را در سوپ بپزید و بخورید.
- آن را با زیره و برگ صنوبر بجوشانید و پای دندانها بگیرید لثه ها را قوی و دندان ها را محکم میکند.
- آن را بکوبید و با نشادر مخلوط کرده و هر شب ضماد کنید برص یا لکهای سفید بدن را برطرف می کند.
- اگر زالو در حلق چسبیده باشد مقداری موسیر را در سرکه بجوشانید و یا تازه ی آن را آب بگیرید و در گلو قرقره کنید زالو را از جا میکند و بیرون می آورد یا از بین می برد.
- مردهایی که نعوظ به آنان دست نمیدهد و به رخاء آلت تناسلی مبتلا شده اند، اگر موسیر را با مغز گردو در روغن تازه ی گاو یا گوسفند سرخ کنند و میل نمایند به سرعت به حالت طبیعی در می آیند.
- افرادی که آب تصفیه شده برای نوشیدن در اختیار ندارند اگر با توجه به مزاج خود و فصول سال و شرایط دیگر گاهگاهی همراه با غذا مقداری موسیر مصرف کنند از ابتلا به بعضی بیماری ها که به وسیله ی آب منتقل می شود در امان می مانند.
- خوردن آن رسوبات دستگاه گوارش و مفاصل بدن را کم میکند، مدر بول و عرق است، بشاش و گلگون کننده ی پوست بدن می باشد برای بیشتر امراض عصبی مفید است، تقویت کننده ی طحال است، انگل ها را دفع می کند اثر سم مار و عنکبوت صحرایی که شبیه رتیل میباشد را نقصان میدهد، محلل و ضد عفونی کننده زخم ها و التیام دهنده ی آنها است.
مضرات:
- نفخ
- شیاف
- اعصاب
- سقط جنین
- پیچش شکم
- تولید کننده خلط غلیظ
- مداومت در خوردن آن برای افراد گرم مزاج مضر است.