کاربر
شنبه 14 تير 1404

مصطکی

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

نام های دیگر: مستکی، ازاه، کندر رومی، رماس، سطنجی، گیا، سخینا (درخت آن)، سنحیوس، علک رومی، کیه، سخینس (درخت آن)، ماستیک، ماستیکندر، المیکه، سخجینوس، رماست، وکشک (درخت)، ولمشک (درخت)، مصطکی رومی، مصطکا

نام خانواده: پسته

نوع گیاه: درخت یا درختچه

قسمت مورد استفاده: رزین که از پوست داخلی آن به دست می آورند.

مزاج: طبع درخت آن سرد و خشک است و طبع صمغ آن گرم و خشک است.

مقدار و دستور مصرف: رزین آن را به مقدار 4 الی 2 گرم روزی سه بار به صورت دم کرده.

ترکیب شیمیایی: اسانس و حدود ۹۰ درصد اسیدهایی از جمله ماستی سیک ،اسید ماستی کولیک اسید و ماستیکورزن.

مشخصات: مصطکی صمغ یا شیره ی رزینی زرد رنگی است که از شاخه ها و ساقه های درختچه ای از خانواده ی پسته Anacardiaceae گرفته میشود که درختچه یا درخت کوچکی است به بلندی معمولاً تا سه متر ولی اگر پرورش داده شود و از آن مراقبت کنند در باغ ها ارتفاع آن به چهارده متر نیز میرسددرختچه ای است با برگهای تقریباً ناخزان و همیشه سبز که بوی رزین مصطکی از تمامی اندام گیاه استشمام میشود گلهای آن دو پایه در ابتدا سبز ولی بتدریج قرمز رنگ می شود. میوه ی آن کروی کوچک و قرمز رنگ است که پس از رسیدن سیاه میشوداین درخت در سوریه و کشورهای اروپایی و در اطراف شام میروید در ماههای گرم سال قطرات کوچکی خود به خود از ساقه و شاخه های این درخت به خارج ترشح میشود و پس از مدت کوتاهی در مجاورت هوا سخت میگردد برای تولید بیشتر اهالی شکافهایی به ساقه و شاخه های درخت وارد میکنند که از هر درخت به طور متوسط ۵ – ۳ کیلوگرم صمغ رزینی میگیرند مصطکی که در بازار عرضه میشود شکل قطعات اشک سخت کوچک در ابعاد یک عدس و یا نخود ،کوچک زردرنگ نیمه شفاف و کمی معطر است و هنگامی که در دهان جویده شود، نرم شده و طعم معطری احساس می شود. مصطکی از قدیم در مصر باستان جهت مومیایی مردگان مورد استفاده قرار میگرفت. این محصول در یونان به عنوان نگهدارنده (پرزرواتیو) و خوشبو کننده دهان مصرف می شود و هنوز به عنوان عطر و طعم دهنده مشروبات الکلی و جویدنی مورد استفاده قرار می گیرد «دیوسکورید»، دانشمند مشهور یونان، بیش از دو هزار سال قبل در مورد خواص و اثرات دارویی مصطکی شرح داده است. از نظر کمیت و کیفیت مواد مؤثر، تفاوت زیادی میان مصطکی های نقاط مختلف جهان وجود دارد. همچنین ممکن است مواد مؤثر مصطکی نو و کهنه با هم متفاوت باشد. برای مصطکی نام های عمومی مختلفی در کتب و منابع ذکر شده است؛ از جمله Mastic Mastich Mastix Mastick و Lentisk مصطکی ممکن است باعث حساسیت شود که بیشتر مربوط به گرده گل آن است. مصرف خوراکی آن در حد مصارف دارویی توصیه شده عوارض جانبی ندارد.

خواص:

  1. قابض
  2. ضد درد
  3. اشتها آور
  4. ضد قارچ
  5. ضد تومور
  6. دافع سودا
  7. ضد سرفه
  8. درمان فتق
  9. ضد باکتری
  10. درمان صرع
  11. درمان نقرس
  12. جاذب رطوبت
  13. درمان یبوست
  14. درمان استفراغ
  15. درمان استسقاء
  16. درمان زخم روده
  17. درمان زخم معده
  18. درمان بی خوابی
  19. درمان دندان درد
  20. درمان احتقان ها
  21. تقویت کننده روده
  22. تقویت کننده معده
  23. درمان سوء هاضمه
  24. درمان تشنج عصبی
  25. درمان اسهال خونی
  26. درمان انزال زودرس
  27. صفرابر (با صبر زرد)
  28. دافع بلغم (با غاریقون)
  29. درمان اسید اوریک بالا
  30. درمان ورم های داخلی
  31. درمان زخم های داخلی
  32. درمان بیماری‌های کبدی
  33. تسریع کننده جریان خون
  34. درمان سنگینی دست و پا
  35. تقویت کننده لثه (جویدن)
  36. درمان سردرد سرد مزاجان
  37. درمان پوست انداختن روده
  38. کاهش دهنده پلاک دندان
  39. درمان بیماری‌های قاعدگی
  40. درمان خلط خونی (با کهربا)
  41. افزایش دهنده نیروی جنسی
  42. تقویت کننده حافظه (با کندر)
  43. تقویت کننده حافظه (با کندر)
  44. درمان دیابت بی مزه (با کندر)
  45. درمان خروج مقعد (ضماد برگ)
  46. درمان سنگینی گوش (در روغن کنجد جوشانده بچکانید)
  47. بوییدن دایم آن وسواس و مالیخولیا را به مرور برطرف میکند.
  48. آن را با سعد کوفی بجوشانید و با آن دندانها را بشویید. بوی بد دهان را مرتفع می کند.
  49. موثر در حجیم کردن آلت (با زفت ۲۵۰ گرم و بوره ارمنی ۱۰ گرم بکوبید و با روغن یاسمن بمالید)
  50. اگر به طور متناوب مقدار کمی از آن با کمی کندر خورده شود برای تقویت هوش و حافظه بسیار مؤثر است.
  51. آن را در روغن کنجد بجوشانید و در گوش بچکانید. گرفتگی گوش را رفع میکند و سنگینی و کری را درمان می کند.
  52. آن را در آب بجوشانید و بخورید برای آرام کردن سرفه های سرد قطع خونروی از سینه، تقویت کبد کلیه، معده و روده ها و قطع اسهال مفید است.
  53. پنج برابر مصطکی را با یک برابر صبر زرد مخلوط کرده بخورید رطوبات زیادی مغز سر و پرده های منتر را جذب میکند و سردردهای سرد مزاج را تسکین می دهد.
  54. از این ماده در نوار چسب های قوی برای جراحی ها به عنوان اسانس درمانی، چسب های دندانپزشکی به عنوان افزودنی جهت طعم و بو و به عنوان ماده جویدنی استفاده می شود.
  55. آن را در آب بجوشانید و پس از سرد شدن روزی سه بار هر مرتبه دو سه قطره در گوش بچکانید. غده داخل گوش را باز میکند و سنگینی گوش و کری که در اثر غده ی گوش باشد برطرف خواهد شد.
  56. آن را مثل آدامس بجوید و دایم آب دهان را پایین ببرید و در آخر آن را میل کنید. محلل و مقوی است تقویت کننده ی قلب و دماغ میباشد در مورد سل ریه باعث اخراج اخلاط می شود، اختلال هواس که همراه با عصبانیت باشد را درمان میکند لثه را سالم و محکم میکند و بر آن گوشت می آورد، دهان را خوش بو میکند و درد دندان را تسکین میدهد موجب تقویت معده می شود.

مضرات:

  1. آروغ
  2. اشتها
  3. کلیه و مثانه

نکته:

  • مصطکی در آب حل نمی شود ولی در اسانس تربانتین و اتروبنزین حل می‌شود و در الکل ۹۰ درصد نیز حل می شود.
error: محتوا محافظت شده می باشد.