نام های دیگر: بکین پودر، یکین پادر، بکین پاودر، مخمر شیمیایی.
مزاج: گرم
میزان و دستور مصرف: مخمر به عنوان مکمل غذایی و ویتامینی میتواند روزانه تا چهار نوبت و هر نوبت تا ۱۰ گرم مصرف شود.
ترکیب شیمیایی مخمر خشک: حدود ۴۶ درصد پروتئین، ۳۶ درصد کربوهیدرات، به خصوص گلیکوژن، چربی ها، استرول و آنزیم ها (از جمله زیماز گلیکوژناز، انور تاز، مالتاز، امولسین) و از همه مهمتر ویتامین های گروهی از جمله اسيد نيكوتينيك ريبوفلاوين اسيد فوليك، سيانوكوبالامین و آنورین) از مهمترین ترکیبات مخمر هستند.
ترکیب شیمیایی: در هر یک صد گرم خشک آن مواد زیر وجود دارد: آب ۵ درصد – پروتئین ۳۸ درصد مواد چرب ۱ درصد – هیدراتهای کربن ۳۸ درصد – خاکستر ۱ درصد – کلسیم ۲۱۰ میلی گرم – فسفر ۱۷۵۳ میلی گرم آهن 3.17 میلیگرم – سدیم ۱۲۱ میلی گرم – پتاسیم ۱۸۹۴ میلی گرم – تیامین 15.8 میلیگرم – رایبو فلاوین 4.28 میلی گرم – نیاسین 37.9 میلی گرم – انرژی ۲۸۳ کالری زیماز – انورتین – کاتالاز – هیدروژناز – پیسین – ترپیسین – فسفاتاز. ویتامین ها: گروه B و ویتامین E در مخمر آب جو وجود دارد.
مشخصات: مخمر آبجو و قرص مخمر آبجو نوعی مخمر است که به طور معمول در رازک رشد می کند و از آن برای تهیه آبجو استفاده می شود. این ترکیب به عنوان محصول جانبی فرآیند تخمیر در بیشتر فروشگاه های مواد غذایی موجود است و طعم کمی تلخ دارد. این ماده حاوی انواع مواد مغذی مهم و طیف وسیعی از مزایای بالقوه برای سلامتی است و به اشکال رشته ای، پودر، قرص، کپسول و محلول تولید می شود. قیمت پودر مخمر آبجو یا قرص مخمر آبجو بر اساس کیفیت و مارک آن متفاوت است مثلا مخمر آبجو فرانسوی و مخمر آبجو تاپ لوور از نظر قیمت با یکدیگر متفاوت هستند. این ترکیب برای استفاده بیشتر از مزایای آن به شکل مکمل نیز موجود است و مخمر آبجو هلث اید یکی از انواع آنهاست که می توانید آنرا از داروخانه تهیه نمائید. خواص و مضرات قرص مخمر آبجو بسیار مورد بحث است. مخمر خشك (Dried yeast) شامل موجوداتی به نام ساکارومیسس سرویزیه از خانواده ساکارومای ستاسه است که برای جلوگیری از تخریب ویتامین آنها را خشک می کنند. مخمر خشک به شکل پودر گرانول و قرص های فشرده در بازار وجود دارد. تاریخ مصرف این محصولات حدود يك سال است و حتماً باید به تاریخ انقضای آنها توجه کرد. هر گرم مخمر خشك استاندارد حاوی حدود ۳۰۰ میکروگرم نیاسین ۱۲۰۰ میکروگرم تیامین، ۴۰ میکروگرم ریبوفلاوین و مقداری ویتامین های دیگر است. ماءالشعیر تازه قبل از تاریخ انقضاء دارای مقادیری از ویتامینهای گروه B می باشد. چون ساکارومیسس سرویزیه در تخمیرات تهیه ی آبجو استفاده می شود به آن مخمر آبجو نیز گفته میشود و به نام عمومی بروورز پست (Brewer’s yeast) نیز مشهور است. در صورتی که مخمر آبجو حاصل تهیه ی آبجو باشد باید از محلول های قلیایی برای شست و شوی اسیدهای تلخ رزینی حاصل از رازک (Hops) که در آبجو سازی استفاده می شود كمك گرفت تا مخمر تولیدی عاری از این مواد و مزه ی تلخ باشد. قارچ دیگری به نام عمومی تورولایست (Torula yeast) با نام علمی کاندیدا اوتی لیس (Candida unis)، از خانواده ی کریپتوکوکاسه را می توان در محیط های مغذی همانند مخمر آبجو کشت داد و پس از خشک کردن استفاده هایی مشابه مخمر آبجو (از نظر مکمل ویتامینی) از آن به عمل آورد.
خواص:
- درمان آکنه
- درمان پیوره
- درمان اگزما
- درمان چاقی
- درمان اسهال
- درمان احتلام
- تقویت رشد قد
- درمان لاغری
- موثر در زیبایی
- درمان قندخون
- درمان زرد زخم
- درمان درد روده
- درمان ورم روده
- درمان کم خونی
- درمان روماتیسم
- درمان ورم معده
- درمان تکرر ادرار
- درمان مرض قند
- سم زدایی از بدن
- تقویت کننده کبد
- غدد چربی در سر
- تصفیه کننده خون
- تقویت کننده قلب
- درمان ترش کردن
- درمان سوء هاضمه
- درمان دندان قروچه
- درمان اسهال خونی
- تقویت کننده اعصاب
- درمان جوش صورت
- درمان تصلب شرایین
- موثر در زایمان راحت
- منبع ویتامین های B
- درمان عوارض پوستی
- جلوگیری از سقط جنین
- درمان ضعف و بی حالی
- درمان زخم های واریسی
- درمان راه رفتن در خواب
- موثر در فعالیت زیاد شدید
- درمان بیماری های عفونی
- درمان شب ادراری بچه ها
- درمان تشنج عصبی و لقوه
- دارای آنتی بیوتیک طبیعی
- جلوگیری از سفید شدن مو
- تقویت کننده نیروی جنسی
- درمان قاعدگی های سخت
- درمان ناراحتیهای گوارشی
- درمان ناراحتیهای یائسگی
- درمان جوش صورت کودکان
- درمان سرطان (خصوصاً کبد)
- درمان بسیار موثر در گشودن قاعدگی
- درمان پیدایش کرک های زیاد در بدن
- در روز دوبار هر مرتبه دو قاشق سوپ خوری مخمر تازه را با کمی شربت مخلوط کنید و بخورید. کم خونی مهلک را درمان می کند.
- هر روز صبح ناشتا و شب قبل از خواب هر بار یک قاشق چای خوری از آن را در یک لیوان آب حل کنید و بنوشید سوزه های باز نشده را فرو می نشاند.
- آن را بخورید جوش و کورک و گل مژه را مداوا میکند بیماری قند، سل سرطان و ناراحتی هایی که منشأ آنها کمبود ویتامین B در بدن باشد را درمان می کند.
- آن را با دو تا سه قاشق قهوه خوری مخمر کرده و تازه مخلوط در ۱۵۰ گرم آب جوشیده ی سرد شده تنقیه کنید. ورم روده و ناراحتی های روده ای را برطرف می کند.
- طرز تهیه مخمر آبجو: خمیر تازهی جو را با آب سرد میشویند این شست و شو را کمی ادامه میدهند تا آبی که از شست و شوی خمیر به دست میآید کاملاً صاف و زلال شود و آن چه که از خمیر باقی میماند را گرفته و فشار می دهند تا باقیماندهی آب داخل آن کاملاً خارج شود سپس آن را در گرمای سی درجه ی سانتی گراد خشک میک یکنند به این ترتیب مخمر خشک با بوی مطبوع طعم کمی تلخ و رنگ خاکستری روشن به دست می آید.
- روش تهیه مخمر خشک: میکروارگانیزم ها را در محلول حاوی قند و ترکیبات نیتروژنی تکثیر کرده سپس به وسیله تقطیر کردن و یا پختن محلول قارچ ها را کمپرس (فشرده) و از محیط جدا می کنند این محصول اصولا جزء محصولات فرعی کارخانجات تهیه لیکور و آبجوست و گاه توسط کارخانجات تولید مخمر تهیه می شود مخمر فشرده شده حدود ۷۰ درصد رطوبت دارد این مخمر را در حرارت حدود ۳۰ درجه قرار می دهند تا رطوبت آن کم شود و به کمتر از ۹ درصد برسد. مشخصات مخمر به صورت پودر خشک و به رنگ زرد کمرنگ نخودی است. این پودر زیر میکروسکوپ به صورت سلول هایی، کروی بیضی و یا تخم مرغی به قطر ۸ میکرومتر دیده می شود. بعضی از این سلول ها جوانه دارند و هسته سلول به صورت جسم کوچکی نزديك مركز سلول قرار گرفته است که بدون رنگ آمیزی دیده نمی شود در سلول های مخمر ترکیبات نشاسته ای وجود ندارد. این سلول های بی رنگ داخل سلول پروتوپلاسمی حاوی گرانول ها هستند يك يا دو عدد و اکنول گلیکوژن در هر سلول وجود دارد.
مضرات:
- اشخاصی که مبتلا به ناراحتی های مرتبط با Yeast (عفونت مخمری ناحیه واژینال) هستند به خصوص زن ها، باید در خوردن آن احتیاط کنند.