مشخصات: میوه ی گیاهی است از خانواده ی Sapindaccae درختی است با برگهای پهن ،بیضی، از دو طرف باریک و نوک تیز و موجی گلهای آن کوچک و میوه ی آن در ابعاد یک سیب و به رنگ قرمز و دارای پوست نازک شکننده است که درون آن را گوشت شیرین شبیه ژله فرا گرفته و درون آن یک دانه قرار دارد. این درخت بومی چین و مخصوص مناطق حاره است، در هندوستان نیز کاشته میشود. میوه ی آن در سطح وسیعی به اروپا، آمریکا و آسیا صادر می شود. این گیاه بومی اروپاست ولی در آسیا در هند و ایران نیز انتشار دارد. در ایران در آذربایجان در کلیبر و اهر و در شمال در لوشان در مزارع گندم داماش زیاد دیده می شود.
ترکیب شیمیایی: مادهی آلفامنتیل انسیکلوپروپیل گلیسین لوکوسیانیدین در آن وجود دارد.
ترکیب شیمیایی هسته لیچی: ماده ی آلفامنتیل انسیکلوپروپیل گلیسین – لوکوسیانیدین در آن وجود دارد.
خواص:
- هسته آن را دم کنید و آبش را بنوشید سرفه را تسکین می دهد.
- هسته آن را در الکل بخیسانید بعد بخورید برای رفع ناراحتی های روده ای مفید است.
- میوه را همراه با دانه اش دم کنید و آب آن را بنوشید سرفه را تسکین میدهد، برای کاهش قند خون مفید است، اختلالات عصبی و دردهای عصبی را برطرف میکند.
- آن را بخورید مغذی و مقوی معده است و به هضم غذا کمک میکند در موارد بزرگ شدن غده ها و تومورها تجویز میشود برای معالجه ی گزش جانوران سمی مصرف می شود.
- هسته آن را بخورید تشنگی را تسکین میدهد خنک کننده و قابض است، مسکن درد می باشد برای معالجه ی آماس بیضه مفید است در موارد اختلالات عصبی و تسکین دردهای عصبی فتق تجویر میشود برای درمان بزرگ شدگی غده ها و تورم مصرف میشود برای معالجه ی گزش جانوران سمی طرف منتهی به نوک قوسی شکل می شوند.