کاربر

لیموترش

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

نام های دیگر: لیمو بلدی، لیمون مالح، لیمو مصری، لیمون، سیتروس، سیترون

نوع گیاه: درخت

مصلح: عسل، نمک

مزاج: سرد و خشک

نام خانواده: نارنج (مرکبات)

قسمت مورد استفاده: پوست لیمو، آب لیمو و اسانس لیموف دانه.

ترکیب شیمیایی: دی آلفا پینن – دی. لیمونن – کامفن – لینالول – هسپریدین – اسانس روغنی ـ یک ماده ی تلخ، اسید سیتریک، اسیدهای گیاهی متنوع، کومارین ها و پکتین.

ترکیب شیمیایی آب لیمو: قندها، پلی ساکاریدها، اسیدهای آلی، چربی ها، کاروتنوئیدها، ویتامین ها، مواد معدنی، فلاونوئیدها، لیمونوئیدها و اسانس، مهمترین اسید آلی آبلیمو اسید سیتریک به مقدار تا حداکثر 10 درصد است، نزدیک به 2 درصد سیترات های کلسیم و پتاسیم نیز در آن وجود دارد. لیمو یک از منابع غنی پتاسیم است و میزان پتاسیم موجود در آن 145 میلی گرم در 100 گرم لیمو است. ویتامین C به میزان 50 الی 40 میلی گرم در 100 گرم لیمو (دو برابر میزان موجود در پرتقال) و کلسیم به میزان 61 میلی گرم در 100 گرم است. همچنین ویتامین های B1,B2,B3,B5,B9 و املاح آهن، منیزیم، منگنز، روی، فسفر و پتاسیم در آن وجود دارد، آب لیمو کالری کمی دارد و حاوی 27 کیلو کالری در هر 100 گرم میوه است. ترکیبات دیگر لیمو شامل 2.5 درصد اسانس در پوست میوه ها است.

مقدار و دستور مصرف: دمنوش: تهیه دمنوش از لیموترش به طور مستقل معمول نیست، ولی همراه با گیاهان دیگر به صورت تی بگ مصرف می شود و در بسته های 3 الی 2 گرمی موجود است.

مشخصات: لیمو ترش یا به اختصار لیمو، میوه درخت لیمو و از مرکبات است. که هیمشه سبز و به ارتفاع تا 6 متر، دارای ساقه ای راست و شاخه هایی خاردار. برگ های آن متناوب، به رنگ سبز یا سبز مایل به زرد و براق و میوه ها کوچک، تخم مرغی و به رنگ سبز، سبز مایل به زرد یا زرد هستد، درخت لیموترش در نواحی مدیترانه و نواحی نیمه گرمسیری کشت می شود، این درخت برعکس واریته های دیگر سیتروس دائماً در حال میوه دادن است. اگرچه به ‌خصوص در آشپزی از پوست و گوشت لیمو استفاده می‌شود، اما لیموها را بیشتر به علت آب آن‌ها پرورش می‌دهند. لیموها حاوی مقدار زیادی اسید سیتریک هستند که موجب طعم ترش آن‌ها می‌گردد. لیمو، بومی آسیای جنوب شرقی و احتمالاً هند یا جنوب چین است. گرچه شرایط آب و هوایی در مواد موثر گیاهان تأثیر می گذارد، ولی مواد و خواص لیمو در نواحی مختلف جهان یا ایران با هم مشابهند، البته درختچه لیمو بیشتر با آب و هوای گرم سازگار است. در بسیاری از نقاط ایران پوست لیمو را به صورت ترشی مصرف می کنند که دارای همان خاصیت پوست تازه یا گرد پوست لیمو است. توجه داشته باشید چون پوست و مخصوصاً دانه های لیمو بسیار تلخ هستند، در زمان تهیه آبلیمو نباید روی آنها بیش از اندازه فشار آورد، در غیر این صورت آبلیمو تلخ خواهد شد. ترکیباتی در آبلیموی تازه وجود دارد که با مرور زمان تغییر می کنند، بنابراین آبلیموی تازه و کهنه کمی از نظر مواد موثر با یک دیگر اختلاف دارند، البته خصوصیات دارویی و درمانی آنها تا حد زیادی مشابه است.

خواص:

  1. ملین
  2. ادرار آور
  3. عرق آور
  4. اشتها آور
  5. شادی آور
  6. درمان نفخ
  7. درمان پیوره
  8. رفع خستگی
  9. درمان انگل
  10. درمان حصبه
  11. درمان سکته
  12. درمان خارش
  13. درمان احتلام
  14. درمان مالاریا
  15. درمان ترومبوز
  16. درمان استفراغ
  17. تقویت رشد قد
  18. درمان مننژیت
  19. درمان ورم لوزه
  20. درمان سیاتیک
  21. زیاد کننده بزاق
  22. درمان قند خون
  23. بیماری آمیزشی
  24. تقویت کننده لثه
  25. درمان ورم دست
  26. درمان ورم روده
  27. درمان مسمومیت
  28. درمان فشار خون
  29. درمان مرض قند
  30. تقویت پا (مالش)
  31. درمان اسکوربوت
  32. زیاد کننده اسپرم
  33. درمان کم خونی
  34. التیام دهنده زخم
  35. سفیدکننده دندان
  36. درمان آبله مرغان
  37. درمان تب عفونی
  38. درمان سنگ کلیه
  39. تقویت کننده قلب
  40. دارای رادیو اکتیو
  41. رقیق کننده خون
  42. قلیایی کننده خون
  43. تصویه کننده خون
  44. درمان چربی خون
  45. درمان کک و مک
  46. درمان آنژین قلبی
  47. اسیدی کننده ادرار
  48. درمان جوش سیاه
  49. دارای آنتی بیوتیک
  50. دارای آنتی اکسیدان
  51. درمان سرماخوردگی
  52. درمان گلودرد چرکی
  53. درمان جوش صورت
  54. موثر در نرمی پوست
  55. درمان سودای پوستی
  56. موثر در روشنی چشم
  57. درمان بی خوابی (کم)
  58. درمان خونریزی داخلی
  59. درمان تورم غدد لنفاوی
  60. پیشگیری از آب مروارید
  61. افزایش دهنده طول عمر
  62. درمان اختلالات هاضمه
  63. ترمیم شکستگی استخوان
  64. درمان ناراحتی کیسه صفرا
  65. درمان خون دماغ (چکاندن)
  66. درمان اگزما (خوردن و مالش)
  67. صفرابر (خام با شکر بجوشانید)
  68. احتمال جنین پسر را بالا می‌برد
  69. درمان کمردرد (مالش و خوردن)
  70. درمان زخم معده (آب تازه با عسل)
  71. درمان چسبندگی پلاکت های خون
  72. درمان سیاهی زیر چشم (خوردن آب)
  73. درمان زکام مغزی (چکاندن در بینی)
  74. درمان یرقان (روزی ۲۰ الی ۱۵ عدد)
  75. درمان زخم روده و معده (آب تازه آن)
  76. درمان میگرن (کمپرس با برش نازک)
  77. درمان سرطان‌ها به ویژه سرطان خون
  78. درمان آروغ (دم کرده پوست آب آن ناشتا)
  79. درمان عرق کردن زیاد (بعد از حمام بمالید)
  80. درمان تصلب شرایین و کلسترول بالا (رژیم)
  81. درمان کبد چرب (آب آن با پوست رنده شده)
  82. دارای ویتامین های بسیار خصوصاً ویتامین C
  83. درمان طاسی و ریزش مو (شستشو با تازه آن)
  84. درمان اسید اوریک بالا (با دو عدد سیر هر روز)
  85. درمان سنگ کیسه صفرا (همراه با روغن زیتون)
  86. درمان تپش قلب (کم و زیادی آن نتیجه عکس دارد)
  87. درمان پارگی مویرگ های چشم در اثر فشار خون (یک لیوان در روز)
  88. بالا برنده مقاومت در مقابل گرما (به زائرین خانه خدا پیشنهاد می گردد)
  89. درمان واریس (خوردن و مالش با روغن زیتون سپس سیر و لیمو ترش بمالید)
  90. درمان بیماری های مفاصل (پیشگیری و درمان به صورت خوراکی و موضعی)
  91. پوست لیموترش را به پوست بمالید برای معالجه ی اگزما و جوش مفید است.
  92. برای درمان نزله ی گوش با جوشانده ی پوست لیموترش به گوش بخور دهید.
  93. درمان چشم درد (پشت چشم را با کف صابون بشویید سپس آب لیمو الکل بمالید)
  94. درمان انگل روده (یک عدد با هسته له کنید و دو ساعته در یک قاشق عسل خیس کنید و قبل از خواب میل کنید)
  95. پوست لیموترش را با پوست پرتقال به اندازه ی مساوی بکوبید و از خارج روی گلو ضماد کنید. گواتر را درمان می کند.
  96. پوست لیمو مقوی معده، معطر کننده، جلوگیر از شکنندگی عروق و به خصوص در درمان فلبیت (التهاب جدار سیاهرگ) موثر است.
  97. آب جوشانده پوست لیموترش را بنوشید .بادشکن است سرفه را تسکین میدهد، معده را تقویت می کند، سوء هاضمه را برطرف می سازد.
  98. مهمترین خواص آبلیمو عبارت اند از: ضد شکنندگی عروق مویینه، ضد سم تریاک، ضد سم بعضی سموم، ضد ورم، ضد تب، ضد کمبود ویتامن C و ادرارآور.
  99. ویتامین C که ترکیب مهم لیمو به شمار می رود از خونریزی زخم ها جلوگیری و به مقاومت بدن در برابر عفونت ها کمک می کند همچنین به عنوان ضداکسیدان عمل کرده و اثرات ضد سرطان آن در مطالعات حیوانی و انسانی گزارش شده است ویتامین C به خصوص نقش مهمی در خنثی کردن نیتروزآمین ها که سرطان زا هستند دارد پکتین آن دارای خاصیت کاهش کلسترول بوده و در کاهش امراض قلبی مؤثر است پکتین در جلوگیری از اسهال و استفراغ نیز نقش بسزایی دارد. بیوفلاونوئیدهای لیمو خاصیت شکنندگی مویرگ ها را کاهش داده و در جلوگیری از تصلب شرائین، واریس و خونریزی لثه بسیار مفید است (در حقیقت بیوفلاونوئیدها در جلوگیری از شکنندگی مویرگ ها و ایجاد استحکام آنها نقش اساسی دارند). آب لیمو خاصیت ضد میکروبی خوبی داشته و مصرف آن در افرادی که دچار عفونت، تب، آنفلوانزا و سرماخوردگی هستند بسیار مفید است آب لیمو مقوی پانکراس و کبد نیز هست. مصرف آب لیمو در موارد پیوره و زخم گلو مقید بوده و در جلوگیری از خونریزی آنها مفید است. مخلوط آب لیمو و گلیسیرین به نسبت حدود ۱ به ۱۰ برای نرم کردن پوست بسیار مفید است و در آكنه (جوش صورت و آفتاب سوختگی مصرف می شود. برای این منظور مقدار ۹۰ میلی لیتر گلیسیرین را با ۱۰ میلی لیتر آب لیمو در شیشه ای مخلوط نموده و هنگام مصرف به خوبی تکان دهید و بلافاصله روی پوست بمالید. این عمل به خصوص برای پوست دست و پا و در هنگام خواب که مخلوط تا صبح به خوبی تأثیر گذار باشد، مفید است. همچنین آب لیمو به رفع عطش کمک زیادی می کند (شربت آب لیمو) و مصرف خوراکی آن در افرادی که روماتیسم دارند مفید است.

مضرات:

  1. ریه
  2. آسم
  3. تشنج میگرن
  4. سنگ فسفاته
  5. زیاد کننده بزاق
  6. خون (زیاده ‌روی)
  7. بیخوابی (زیاده ‌روی)
  8. مرض قند (زیادی آن)
  9. عدم جذب ویتامین A
  10. کم کننده نیروی جنسی
  11. روماتیسم (البته برای پیشگیری مفید است)
  12. معده (آبلیموی مانده و تبدیل به اسیدهای مضر شده)
  13. مصرف زیاد آب لمیو، به خصوص به شکل مستقیم، ممکن است اثراتی مخرب روی مینای دندان ایجاد کند؛ بنابراین، بهتر است همیشه به صورت رقیق شده مصرف شود.

نکته:

  • آب لیمو را با گوشت داخل میوه مصرف کنید چون از عوارض یبوست آن جلوگیری می کند.
error: محتوا محافظت شده می باشد.