نام های دیگر: لوبا – لوبیا ریزه – لوبیای بلدی – لوبیای کُل – لوبیای گلی
مشخصات: گیاهی است از خانواده ی بقولات و نزدیک به ،لوبیا یک ساله و مختص مناطق گرمسیر ساقه ی آن قائم و افراشته و برگهایش مرکب به طول حدود پانزده سانتی متر برگچه های آن نازک و بیضی نوک تیز و دارای بریدگی است. گلهای آن زرد یا زرد مایل به قرمز در کنار برگها ظاهر می شود. میوه ی آن نیام مانند لوبیا و غلاف آن دراز است که طول آن در بعضی ارقام مثلاً در دولیک آسپرژ تا نود سانتی متر میرسد که در آن ده تا چهل دانه قرار دارد دانه ها شبیه لوبیا ولی کوچک تر و به رنگ سفید مایل به زرداند که در قوس وسط دانه اش یک خال سیاه دارد این گیاه در مناطق گرم ،آسیا آمریکا و جنوب اروپا و در هندوستان می روید، در بلوچستان میروید و در سایر مناطق گرم ایران نیز پرورش داده میشود.
ترکیب شیمیایی: در هر صد گرم دانه ی خشک آن مواد زیر وجود دارد: آب حدود 10.5 درصد – پروتئین 22.8 درصد – مواد چرب 5.1 درصد – هیدراتهای کربن ۵۶ گرم – کلسیم ۷۴ میلیگرم – فسفر ۴۲۶ میلیگرم – آهن 5.8 میلیگرم – سدیم ۳۵ میلیگرم – پتاسیم ۱۰۲۴ میلی گرم تیامین ۱ میلیگرم – رایبوفلاوین 0.21 میلیگرم – نیاسین ۲/۲ میلیگرم – استیگما سترول – تریپتوفان – آرژی نین – لیزین – تایروزین – انواع آمینواسیدها کوکینین. ویتامین ۳۰A واحد بین المللی در آن وجود دارد.
خواص:
- پخته ی آن را بخورید ضد انگل است روماتیسم را درمان می کند، معده را تقویت می کند.
- آب پخته ی آن را بخورید، تونیک، مقوی، تب بر مدرّ و قاعده آور است ضد مسمومیت های گیاهی ایشی دو یا ضد مسمومیت های ناشی از خوردن الکل می باشد ضد اسپاسم است و برای معالجه ی کولیک مفید خواهد بود از اسهال ساده و اسهال خونی مزمن جلوگیری می کند و با را درمان می کند تکرار ادرار را معالجه می کند تشنگی را کاهش می دهد.
مضرات:
- ایجاد نفخ می کند.