شناخت دارو: عبارت است از لوامیزول یک داروی ضد سرطان است و در درمان سرطان روده بزرگ به کار می رود. لوامیزول رشد و توزیع سلول های سرطانی را مختل می کند. لوامیزول به صورت تجربی در زمینه اختلالات روماتیسمی مورد بررسی قرار گرفته است که ظاهرا پاسخ ایمنی را با افزایش فعالیت ماکروفاژها و T لنفوسیت ها بازیابی و تشدید می کند. این افزایش ایمنی، به طور متناقض، به نظر می رسد در آرتریت روماتوئید مفید واقع شود اگرچه که مشکلات پوستی و خونی مانند کاهش نوتروفیل ها، کاهش پلاکت ها و تهوع و استفراغ به عنوان عوارض جانبی با آن گزارش شده است. لوامیزول به علت عوارض جانبی جدی و وجود داروهای جایگزین موثر، در سال های 2000 و 2003 از بازار ایالات متحده و کانادا حذف شد. لوامیزول همچنین دارویی برای درمان عفونت ناشی از کرم های انگلی به خصوص آسکاریس و کرم های قلابدار است و ممکن است جهت مصارف دیگری که در اینجا قید نشده اند نیز تجویز گردد.
دسته دارویی:
- داروهای ضد کرم
فارماکولوژی و مکانیسم اثر دارو:
- مکانیسم اثر لوامیزول به عنوانیک داروی ضدانگل به واسطه عملکرد آگونیستی آن بر روی ساب تایپ L گیرنده های نیکوتینی استیل کولین در عضلات کرم های نماتود است. این عملکرد آگونیستی، توانایی کرم های نر برای کنترل عضلات دستگاه تولید مثل را کاهش می دهد و تکثیر آنها را مختل می کند.
- مکانیسم اثرلوامیزول به عنوان داروی ضد سرطان در ترکیب با فلورویوراسیل شناخته شده نیست.
- لوامیزول اثرات متعددی بر روی سیستم ایمنی دارد و می تواند در تشکیل آنتی بادی ها بر علیه آنتی ژن های مختلف، افزایش واکنش سلول های T از طریق تحریک فعال سازی و تقسیم سلول های T، تقویت عملکرد مونوسیت ها و ماکروفاژها شامل فاگوسیتوز و کموتاکسی، افزایش تحرک، چسبندگی و کموتاکسی نوتروفیل ها نقش داشته باشد.
- لوامیزولیک مشتق صناعی از ایمیدازوتیازول است که به صورت گسترده در درمان کرم های انگلی در انسان و حیوانات مورد استفاده قرار گرفته است. این دارو به عنوان یک ضد انگل، احتمالاً به وسیله هدف قراردادن گیرنده های نیکوتینی سیستم کولینرژیک نماتودها عمل می کند. به عنوان یک تعدیل کننده سیستم ایمنی، به نظر می رسد یک تحریک کننده سیستم ایمنی ست که باعث افزایش سلول های کشنده طبیعی (Natural Killer) و سلول های T فعال در بیمارانی می شود که از آن به عنوان داروی کمکی در مرحله 3 سرطان روده بزرگ در کنار 5-فلوئورویوراسیل استفاده کرده اند.
- جذب: لوامیزول از طریق دستگاه گوارش سریعا جذب می شود. (طی 2 ساعت)، حجم توزیعی: در دسترس نیست. اتصال به پروتئین های پلاسما: 20 تا 25 درصد، متابولیسم: اصولاً از طریق کبد به شکل گسترده با متابولیت های فعال و غیرفعال انجام می شود. مسیر حذف: در دسترس نیست. نیمه عمر: 4.4 تا 5.6 ساعت (به صورت دوفازی)، سمیت:LD50 = 40 mg/kg به صورت زیرجلدی در خوک ها LD50 = 180 mg/kg به شکل خوراکی در موش ها. ارگانیسم های تحت تأثیر: انسان و سایر پستانداران.
اشکال دارو:
- شربت، قرص
مقدار مصرف صحیح:
- دوز مصرفلوامیزول برای بیماران مختلف، متفاوت است. از دستور پزشک خود و یا دستورالعمل درج شده بر روی برچسب پیروی نمایید.
- دوز معمول بزرگسالان در بدخیمی ها: 50 میلی گرم خوراکی هر 8 ساعت به مدت 3 روز (7شروع از تا30 روز پس از جراحی). به عنوان درمان نگهدارنده ممکن است به مدت 3 روز در فواصل هر 2 هفته برای یک سال تجویز شود.
عوارض جانبی دارو:
- افسردگی , اضطراب , تب, اسهال , سردرد , سرفه , تهوع , گیجی , استفراغ , خستگی مفرط , تشنج , تاری دید , سرگیجه , کهیر , درد عضلانی , خون در مدفوع , درد مفصل , خارش , از دست رفتن حافظه , خواب آلودگی , خستگی , مشکل در به خواب رفتن , بی قراری , خشونت صدا , خون در ادرار , واکنش های آلرژیک , تورم صورت , تورم زبان , تورم لب ها , ضعف عضلانی , خونریزی یا کبودی غیر طبیعی , بثورات پوستی , افزایش اسهال خونی یا آبکی , لرز , مدفوع سیاه و قیر مانند , کمردرد , افزایش لک پوستی , نقاط قرمز رنگ روی پوست , سختی در زمان دفع ادرار , از دست رفتن اشتها , اختلال در راه رفتن , بی حسی و احساس سوزن سوزن شدن , مشکل تنفس , بسته شدن گلو , کاهش عملکرد مغز استخوان یا مشکلات خونی , علائم عفونت , مشکلات سیستم عصبی , از دست دادن هوشیاری , اختلالات گفتاری , زخم در دهان یا لب ها , پهلو درد , حرکات غیرعادی در لب ها , گزگز یا درد در صورت، دست ها یا پا ها , احساس سوءظن , حرکات سریع یا کرمی شکل زبان , لرز یا تکان شدید , احساس مزه فلزی در دهان , کابوس های شبانه , ریزش موی موقت.
تداخلات دارویی:
- دفریپرون , فنی توئین , هیدروکسی کلروکین , وارفارین , کاپسیتابین , فلورواوراسیل , کلروکین , پریماکین , دوکسی فلوریدین , تگافور , ساریلوماب , فیلگراستیم , واکسن مننگوکوک کنژوگه.
موارد منع مصرف:
- ازدیاد حساسیت به این دارو و ترکیبات آن.
شرایط نگهداری:
- در مکانی خشک و خنک به دور از نور خورشید و دسترسی کودکان نگهداری شود.
نکات مهم:
- وجود سایر مشکلات پزشکی ممکن است اثراتلوامیزول را تغییر دهد. اگر هر مشکل پزشکی دیگر و مخصوصاً عفونت در بدن خود دارید حتماً به پزشک خود اطلاع دهید. لوامیزول می تواند توانایی بدن در مقابله با عفونت را کاهش دهد.
- در صورت ابتلا به هریک از بیماری هایی از قبیل بیماری کبدی، اختلالات صرع، خونریزی یا اختلالاتی در سیستم انعقاد خون، تضعیف عملکرد مغز استخوان، دارو را بدون مشورت با پزشک مصرف نکنید.
- دارو را با معده خالی مصرف کنید.
- اگر بلافاصله بعد از مصرف دارو دچار استفراغ شدید، از پزشک خود سوال کنید که دارو مجدد مصرف کنید و یا تا زمان بعدی مصرف دارو صبر کنید.