شناخت دارو: عبارت است از فکسوفنادین هیدروکلراید یک داروی آنتی هیستامین است که در درمان تب یونجه و علایم حساسیتی مشابه به کار می رود . این دارو به عنوان جایگزین ترفنادین تولید شد . فکسوفنادین به مانند سایر آنتی هیستامین های نسل دوم و سوم به راحتی از سد خونی ، مغزی عبور نمی کند و بنابر این خواب آلودگی با آن کمتر از آنتی هیستامین های نسل اول گزارش شده است .
دسته دارویی:
- آنتی هیستامین ها
فارماکولوژی و مکانیسم اثر دارو:
- فکسوفنادین آنتاگونیست گیرنده H1 هیستامین است که برای اتصال به محل گیرنده H1 در سلول های هدف در مجاری تنفسی ، عروق خونی و مجاری گوارشی با هیستامین ، رقابت می کند ، این دارو متابولیت اصلی ترفنادین است. فکسوفنادین کانال های پتاسیمی که در رپلاریزاسیون سلول های قلبی دخالت دارد را مهار نمی کند بنابراین فاقد اثرات سمیت قلبی ترفنادین می باشد.فکسوفنادین یک آنتی هیستامین نسل دوم و آنتاگونیست طولانی اثر گیرنده H1 می باشد که فعالیت آنتاگونیستی H1 آن اختصاصی و محیطی است. هیستامین ، ماده شیمیایی است که علل بسیاری از علایم ناشی از واکنش های آلرژیک مانند تورم بافت ها می باشد . هیستامین از سلول های ذخیره کننده هیستامین ( ماست سل ها ) ترشح می شود و به سایر سلول هایی که گیرنده هیستامین دارند متصل می شود . اتصال هیستامین به گیرنده ها باعث می شود سلول فعال شده و موجب ترشح سایر مواد شیمیایی با اثراتیکه ما به عنوان آلرژی می شناسیم شود. فکسوفنادین ، نوعی از گیرنده هیستامینی را مهار میکند ( گیرنده H1 ) و باعث پیشگیری از فعالیت سلول ها به وسیله هیستامین می شود. برخلاف بیشتر آنتی هیستامین ها ، فکسوفنادین از طریق خون به مغز وارد نمی شود بنابراین موجب خواب آلودگی نمی شود .جذب : طول اثر دارو مساوی و یا بالای 12 ساعت است. زمان رسیدن به حداکثر غلظت سرمی دارو 2 تا 3 ساعت در مورد قرص های بلعیدنی و 2 ساعت در مورد قرص های باز شونده در دهان و 1 ساعت در مورد سوسپانسیون های خوراکی می باشد. حداکثر غلظت پلاسمایی دارو 131 نانوگرم در میلی لیتر است. توزیع : 60 تا 70 درصد دارو به پروتئین های پلاسما متصل می شوند، متابولیسم : 5 درصد متابولیسم دارو کبدی است ، نیمه عمر دارو 14.4 ساعت است (که در نارسایی کلیوی 31 تا 72 درصد افزایش می یابد)، 80 درصد دفع دارو از طریق مدفوع و 11 درصد از طریق ادرار می باشد.
اشکال دارو:
- قرص
مقدار مصرف صحیح:
- رینیت آلرژیک فصلی/ کهیرهای پوستی مزمن با علل نا شناخته: 180 میلی گرم خوراکی روزانه یا 60 میلی گرم خوراکی 2 بار در روز.
عوارض جانبی دارو:
- تهوع , سردرد , سرگیجه , اسهال , سرفه , درد در اندامهای انتهایی , خواب آلودگی , ناراحتی معده , درد پشت , آبریزش بینی , مشکلات ادراری , افزایش دمای بدن , دیسمنوره (دردهای ابتدای قاعدگی).
تداخلات دارویی:
- ترانیل سیپرومین , ایزوکربوکسازید , گریپ فروت , ایزواتارین.
موارد منع مصرف:
- ازدیاد حساسیت به این دارو و ترکیبات آن.
شرایط نگهداری:
- در مکانی خشک و خنک به دور از نور خورشید و دسترسی کودکان نگهداری شود.
نکات مهم:
- این دارو ممکن است روی برخی آزمایشات تأثیر بگذارد بنابراین قبل از انجام هر آزمایشی به پزشک خود در مورد مصرف این دارو اطلاع دهید.
- قبل از مصرف الکل یا استفاده از سایر داروها و محصولات طبیعی که موجب کند شدن فعالیت شما می شوند با پزشک خود مشورت کنید.
- در صورت مصرف گریپ فروت یا آبمیوه آن با پزشک خود مشورت کنید.
- در افراد 65 سال و بالاتر استفاده از این دارو باید با احتیاط صورت گیرد چون می تواند عوارض جانبی بیشتری را ایجاد نماید.
- این فرآورده در بیماران فنیل کتونوری باید با احتیاط مصرف شود زیرا برخی از فراورده هایاین دارو حاوی فنیل آلانین می باشند .از مصرف این دارو با آبمیوه خود داری نمایید.
- آنتی اسید های حاوی منیزیوم یا آلومنیوم را همزمان با این دارو مصرف نکنید ؛ در این مورد با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
- دارو را با معده خالی، (1 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا) مصرف نمایید.
- دارو را تا زمان مصرف آن از بسته خارج نکنید . این دارو را بلافاصله پس از باز شدن از بسته آن مصرف نمایید. داروی خارج شده را برای مصرف آینده نگهداری ننمائید.
- در زمان خارج کردن قرص های باز شونده در دهان دستانتان خشک باشد.
- قرص های باز شونده در دهان را روی زبان بگذارید و اجازه دهید خودش حل شود. نیازی به مصرف آب نیست ، کل دارو را ببلعید . آن را نجوید ، نشکنید و خورد نکنید.