ظروف پلاستیکی: عبارت است از طی سالهای گذشته، پلاستیک به دلیل مزایای زیادی که داشت، بسیار استفاده می شد. پلاستیک عایق حرارتی و الکتریکی مناسب و در عین حال سبک و نشکن است، در برابر حلالهای شیمیایی مقاوم است، قابلیت رنگپذیری دارد و قارچ یا کپک هم نمیزند. این در حالی است که مواد موجود در ظروف پلاستیکی خطرات بالقوهای برای سلامت دارد. مصرف ظروف پلاستیکی می تواند باعث ابتلا به بیماری های مختلفی مانند: بی خوابی، خستگی و حتی سرطان شود. ظروف یک بار مصرف پلاستیکی تنها برای سرو غذای سرد مناسب هستند.
زمان ماندگاری غذا در ظروف پلاستیکی: مضرات استفاده از ظروف پلاستیکی با افزایش زمان ماندن غذا در این ظروف بیشتر شده و اسیدهای مضری وارد غذا می شود. ظروف پلاستیکی از هر نوعی که باشد (از فومی گرفته تا براق و سفید) دارای ترکیباتی است که مضر بوده و در اثر گرمای غذا و تماس با چربی و اسید، مواد تشکیل دهنده اش جدا شده و داخل موادغذایی می شود. ظروف پلاستیکی، در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای 40 درجه، مادهای شیمیایی به نام استایرن از خود خارج میکنند که موجب تلخی غذا شده و بیش از 77 نوع بیماری سرطان زا را به همراه دارد. چربیهایی که روی مایعات داغ داخل لیوانهای یکبار مصرف پلاستیکی قرار میگیرد را بارها مشاهده کرده اید. این چربی همان سم خارج شده از پلاستیک است که روی سیستمهای عصبی، قلب و گوارش انسان تأثیر منفی می گذارد. به طور کلی به هر میزان که غذا درجه حرارت بالاتری داشته باشد و یا محیط اسیدیتر باشد، (مانند غذاهایی که آبغوره و آبلیمو دارند)، طبیعتاً نفوذ و حلالیت غذا در ظرف پلاستیکی بیشتر میشود.
مضرات ظروف پلاستیکی:
- این نوع ظروف معمولاً بهداشتی نیستند و استفاده از آنها برای کودکان مضر است. ظرف پلاستیکی در کودکان آلرژی و حساسیت ایجاد می کند و دچار بیماری های پوستی می شوند، متأسفانه امروزه استفاده از مواد پلاستیکی همه گیر شده اند و ضررهای مربوط به خود را دارند، بنابراین، بهتر است تا حد امکان کمتر از آنها استفاده شود تا از عوارض آن در امان بمانیم.
- بیسفنول، ماده سمی است که موجب بسیاری از ناهنجاریهای غیرقابل جبران در بدن میشود که بعضی از آنها عبارتند از: بلوغ زودرس و رشد بیش از اندازه سینه در دختران جوان، به وجود آمدن رفتارها و خلق و خوی جنس مخالف در شخص، تغییر عملکرد هورمونها و کاهش ترشح هورمون تستوسترون، بزرگ شدن غده پروستات در مردان، کم شدن تعداد و کیفیت اسپرم مردان، تغییر فعالیت سیستم ایمنی بدن، تغییرات خلق و خو و بروز تندخویی و پرخاشگری، همچنین زنان بارداری که در معرض دائم این ماده قرار میگیرند، بیشتر صاحب فرزند پسری میشوند که دچار اختلالات تناسلی است.
- چاقی و دیابت: ماده شیمیایی بیسفنول با بروز چاقی و دیابت در ارتباط است. مقادیر کمی از این ماده ممکن است در بدن واکنش ایجاد کرده و بر هورمون ها تأثیر منفی بگذارد. این ماده باعث افزایش میانگین میزان چربی ها و تولید هورمون انسولین میشود که مسئول کنترل سطح قند در خون در بدن است. اگر میزان این هورمون افزایش یابد، بدن در مقابل تأثیرات آن مقاوم میشود که این امر باعث افزایش وزن و دیابت نوع دوم میشود. ماده بیسفنول بر لوزالمعده که تولید کننده انسولین است، تأثیرات منفی میگذارد.
- باروری: اگر غلظت بیسفنول زیاد باشد، میتواند روی کیفیت اسپرم در مردان تأثیر منفی بگذارد و در زنان نیز احتمال ناباروری را افزایش دهد و بیماریهای قلبی و عروقی ایجاد کند. وجود بیسفنول تنها به قوطی های کنسرو و شیشه شیرها محدود نمیشود، بلکه برای ساخت اسباببازیهای پلاستیکی، بسته بندیهای مواد غذائی و اشیاء دیگری که ما به طور روزمره با آنها در تماس هستیم نیز از این ماده سمی استفاده میشود.
- مادران باردار: افزایش ماده بیسفنول یا BPA در بدن مادران باردار، خطر بروز نارساییهای مادرزادی را در نوزاردان افزایش میدهد. افزایش سطح این ماده شیمیایی در خون مادران احتمال نارسایی های عصبی، رفتاری را در نوزادان آنها تشدید می کند.
- تأثیر بر سلامت زنان و مردان: بیسفنول به عنوان مختل کننده کار غدد درون ریز نیز شناخته شده است که سبب ایجاد اختلال در کار بیضهها، رشد مغزی، غدد سینه ای و تخمدان میشود و همچنین بر بافت دستگاه گوارش تأثیر منفی می گذارد. مردانی که مجبور به تماس با مواد پلاستیکی به مقدار زیاد بودهاند: 4 برابر بیش از مردان دیگر دچار ناتوانی جنسی شده و نیز 7 برابر بیش از سایرین از زود انزالی، احساس ناراحتی میکنند.
- سرطان: استفاده از این ظروف باعث ایجاد عوارضی همچون: بی خوابی و بی حوصلگی شده و در نهایت با مصرف طولانی مدت این ظروف، بعضی ترکیبات پرخطر آن همچون مونومر، وارد مواد غذایی شده و منجر به سرطان می شود.
نکات مفید:
- بطری پلاستیکی آب را در فریزر برای انجماد قرار ندهید، چون این کار باعث آزادسازی سم دیوکسین از ظروف پلاستیکی میشود.
- غذاهای فوری (Fast Food) و سوپها باید از ظرف یک بار مصرف تخلیه و در ظرف دیگری گرم شوند.
- چایساز و ظروف همزن پلاستیکی به دلیل ماهیت پلاستیکی که دارند، در اثر مجاورت با گرما، مواد مصنوعی پلاستیکیشان وارد آب یا مواد غذایی شده و آن را سرطان زا میکند.
- نباید غذاهای خود را در ظروف پلاستیکی در مایکروویو گرم کنید، این موضوع بخصوص در مورد غذاهای حاوی روغن و چربی اهمیت مییابد. ترکیب «چربی و حرارت بالا و پلاستیک» باعث آزادسازی دیوکسین به داخل غذا میشود.
- از ورقههای پلاستیکی برای پوشش غذا در موقع گرم کردن آن در مایکروویو خودداری کنید، زیرا به راحتی مواد شیمیایی موجود آن به داخل غذا راه یافته و سبب آلوده شدن غذا میشود.
- در موقع خرید مواد خوراکی سعی کنید از کیسههای پلاستیکی استفاده نکنید.
- بطریهای شیر و آب و پستانکهای نوزادان که از پلاستیک درست شدهاند، میتوانند در مسمومیت کودکان نقش داشته باشد.
- در موقع شستن ظروف پلاستیکی به هیچ عنوان نباید از وسیله یا مواد شیمیایی قوی استفاده کرد، زیرا اگر سطح داخلی یا خارجی این ظروف آسیب ببینند و خراش پیدا کنند، غیرقابل استفاده خواهد شد، چون موجب ترشح مواد شیمیایی درون بدنه پلاستیک به غذا خواهد شد.