ظروف سنگی: عبارت است از دیزی های سنگی سالم ترین ظروف ارگانیک از دیدگاه طب سنتی هستند. انسان از خاک است اگر ظرف از سنگ باشد سنخیت دارد و آرامش دهنده است، لذا بهترین ظرف غذا ظروف سنگی است. اما زودپزها و ظروف تفلن همچنین ظروف آلومینیومی بیماری زا و گاهاً سرطان آور است.
مشخصات ظروف سنگی خوب و نحوه آماده سازی آن: بهترین نوع این ظروف ظروف ساخته شده از سنگ های سیاه بدون رگه های سفید است، ظروف سنگی با هیچ نوع مواد غذایی ترکیب نمی شود. برای آماده کردن این نوع ظروف برای مصرف روزانه و نیز طولانی کردن عمر ظرف از این روش استفاده می کنیم: هنگام خرید بهترین نوع آن که سنگ بدون رگه های سفید است، انتخاب شود. پس از آن ظرف را شسته و 250 گرم دنبه گوسفند را چرخ کرده و همراه با 5/1 تا 2 لیتر آب در داخل ظرف سنگی بریزید و در حالی که آن را روی توری قرار داده اید، به مدت یک ساعت با حرارت ملایم بجوشانید. سپس اجاق را خاموش و صبر کنید تا ظرف کاملاً خنک شود. محتوای ظرف را دور بریزید و آن را تمیز و خشک کنید و در جای مناسب قرار دهید. دیگ سنگی را مستقیماً روی شعله اجاق قرار ندهید، بلکه همیشه آن را روی توری فلزی قرار دهید تا به آن صدمه وارد نشود. آب غذا را طوری تنظیم کنید که نیاز به اضاف کردن مجدد آن نباشد؛ زیرا اینکار باعث می شود، غذا طعم و مزه خود را از دست بدهد.
خواص ظروف سنگی:
- آزاد شدن املاح مفید موجود در این قابلمههای سنگی، به مرور زمان و بتدریج سبب تأمین مواد مورد نیاز بدن و خوش طعم شدن فوقالعاده غذا میشود.
- استفاده از ظرفهای سنگی سبب آزاد شدن آهن و مواد معدنی در بدن میشود که برای خون سازی، شادی و نشاط در بدن مورد نیاز است.
- ظروف سنگی به خاطر خاصیت مغناطیسی که دارند، سبب تأمین آهن مورد نیاز بدن میشوند.
- ظروف سنگی غنی از آهن و منیزیم هستند و برای بدن بسیار مفید اند. این سنگ قابلیت مطلوبی در انتقال و مقاومت در برابر حرارت داشته و ظرفهای ساخته شده و سنگ هایی که با آن دیگ ساخته می شود، کاملاً طبیعی بوده و قابلیت تراش و چکش خوری فراوانی دارد.
- هیچگونه پوشش شیمیایی و غیر طبیعی داخل آن وجود ندارد تا از بیمار شدن و سرطان و… بیمناک باشیم و جالب است که درون ظروف سنگی معمولاً خط و خش هم نمیافتد.
- یکی از بهترین ظرف ها برای تهیه غذا است. با ظروف سنگی می توان بهترین غذاها را طبخ کرد، خصوصاً غذاهای گوشتی، مانند انواع خورشت و آب گوشت، ظروف سنگی برای تهیه این گونه غذاها بسیار مناسب است و غذا در کمترین زمان، حدود دو تا دو ساعت و نیم که واقعاً زمان کمی است، با حرارت ملایم پخته می شود و مهم تر از آن، غذا در آن ها بسیار خوشمزه می شود.
- طعم و مزه غذای پخته شده در ظروف سنگی قابل مقایسه با سایر ظروف نیست و غذای طبخ شده در این ظروف بسیار خوش مزه و خوش طعم است. این به دلیل ماهیت سنگی بودن ظرف است.
- از دیگر نکات قابل توجه دیزی سنگی، تمیز ماندن اطراف آن از چربی و باقیمانده غذاست.
- خانمهای خانهدار حتماً پس از مدتی استفاده از ظروف تفلون یا چدن و بخصوص آلومینیوم، از تجمع و چسبندگی روغن یا سایر مواد در سطح بیرونی قابلمهها و تمیز نشدن و ماندگاری آن گلایه دارند، اما دیگ سنگی به علت جنس سنگی آن جلوی این کار را میگیرد.
- خاصیت ضد چسبندگی آن تا پایان عمر دیگ، با او خواهد بود. جالب است که درون دیگ سنگی هیچگاه خط و خش هم نمیافتد.
- ظروف سنگی و دیزی سنگی مانند دیگ زود پز و البته بدون خطرات و بدون ضررهای آن در کوتاه مدتی غذا را می پزند. هر نوع گوشتی داخل این دیزی سنگی ها با حرارت ملایم دو ساعت به خوبی می پزد.
- بخاطر نیاز به حرارت کم و همچنین سنگی بودن و در نتیجه داغ نشدن زیاد، غذا اصلاً نمی سوزد.
- دیگ های سنگی و کلاً ظروف سنگی بسیار راحت شسته می شوند. حتی در بعضی غذاها که در آن طبخ می شود، بدون مواد شوینده و با آب ولرم و سرد به راحتی قابل شست و شو می باشند.