مشخصات: یک نوع درختچه گلدار کوچک با گلهای بنفش یا سفید رنگ در شرق اروپا، خاورمیانه و غرب آسیا میروید. این درختچهها دارای میوههای سیاه و کوچکی هستند که هزاران سال است توسط مردم بومی این مناطق مورد استفاده قرار میگیرند. دانههای این میوه در آشپزی و برای تهیه نان و ترشی به کار گرفته میشوند. طعم اصلی سیاهدانه تلخ است. به همین دلیل از پونه کوهی و زیره برای بهتر شدن مزه این دانههای پرخاصیت استفاده میشود. سیاه دانه با عناوینی مانند زیره سیاه و دانه پیاز سیاه نیز شناخته میشود. این دانه دارای خواص آنتیاکسیدان است و هرگونه التهاب داخلی بدن و پوست را التیام میبخشد. و اما یکی از محصولات سیاه دانه روغن آن است که کاربردهای خاص خودش را دارد.
طرز ساخت روغن سیاهدانه:
- روش اول: برایروغن گیری با استفاده از روش پرس گرم، در ابتدا باید دانه های روغنی سیاهدانه را تمیز کرده و به دستگاه وارد کنید. در این روش، دمای آن تا حدود ۱۰۰ درجه افزایش پیدا می کند. سپس دانه ها تحت فشار قرار گرفته و پرس میشوند. در این روش روغن گیری، نسبت به روش پرس سرد، روغن بیشتری به دست می آید؛ اما خواص آن تا حدودی از بین می رود.
- روش دوم: در روغنگیری پرس سرد فقط چربی دانه وارد روغن میشه و بیشتر مواد موثره دانه از روغن جدا میشه روغن سیاهدانه نباید بیشتر از ۴۳ درجه حرارت ببینه وگرنه اسانسش از بین میره همینطور مواد مخدر ملایم داخل سیاهدانه در اثر حرارت بیشتر از ۴۳ درجه تبدیل به سم میشه روغن سیاهدانه باید رنگدانه سیاه داخلش باشه روغن سیاهدانه مخصوص بیماری های استخوان با روغن سیاهدانه برای تقویت مو متفاوته اسانس سیاهدانه خواص دارویی زیادی داره که متأسفانه در روش کمپرس سرد بیشتر بوی سوختگی میده تا اسانس اسانس سیاهدانه خیلی حساس و قراره اشیاء فلزی نباید با سیاهدانه و روغن سیاهدانه زیاد برخورد داشته باشند چون مولکولهای سیاهدانه با مولکول فلزات واکنش نشان میدهند و تولید سم میکنند در موقع درست کردن روغن سیاهدانه باید از روپوش مناسب در روی ظرفهای حاوی سیاهدانه و روغنش استفاده کرد با دستگاههای کلدپرس تفالش سالمتر از روغنشه ویتامین دی که برای استخوان نیازه در تفاله سیاهدانه بیشتره در واقع در روش کلدپرس به (جز) گنجد موادی که در کنار هم میتونن یک داروی کامل را تشکیل بدهند از هم جدا میکنیم در روغنش مقداری ویتامین آ هست و باید حتماً در کنار ویتامین دی باشه چون ویتامین ها در کنار هم سمیت و عوارض همدیگر را خنثی می کنند حالا روشی که بتونه واکنش مولکولی سمی تولید نکنه و تمام مواد موثره در کنار هم بمونه میگم روغن سیاهدانه با دستگاه کلد پرس بدرد بیماری های استخوانی نمیخوره یا حداقل روند درمانی کامل در این زمینه نداره گفتیم که سیاهدانه اسانس پرخاصیت اما حساس و فراری داره که تحت فشار و گرما از بین میره ابتدا یک هاون و دسته هاون سنگی یا مرمری تهیه میکنم مقدار ۲۰۰ گرم سیاهدانه را بعد از سه ساعت نم شدن در روغن پایه کنجد یا زیتون به جهت اینکه موقع کوبیدن با هوا کمتر ترکیب شود داخل هاون میریزیم در ضمن ظرف نگه داری سیاهدانه بهتره از جنس شیشه خالص باشه و فلزی و پلاستیکی نباشه چون به مرور زمان طولانی با مولکولهای اونها هم واکنش نشون میده و ظرف شیشه ای همیشه در بسته باشه سیاهدانه را آرام با هاون میساییم یک لیتر روغن کنجد اصل بی بو از قبل آماده کرده ایم و پس از ساییدن سیاهدانه بلافاصله سیاهدانه ساییده شده را داخل روغن کنجد میریزیم و با قاشق شیشه ای آرام هم میزنیم بمحض اینکه پودر سیاهدانه درون روغن جا گرفت دیگه خیالمون راحته که اسانسش و همه خواصش حفظ میشه دوباره مقداری سیاهدانه را بهمین شکل ساییده داخل روغن کنجد میریزیم و بهم میزنیم تا وقتی رنگ روغن نوک مدادی بشه، سپس ده دقیقه با قاشق شیشه ای بهم میزنیم و درب آن را می بندیم و در جای تاریک و دمای 25 درجه اتاق یا کمد قرار میدهیم، بمدت ۷۲ ساعت روزی سه بار آن را هم میزنیم بمدت ۳ دقیقه فقط هم با قاشق شیشه ای پس از ۷۲ ساعت دیگر آن را بهم نمیزنیم و تکان نمیدهیم تا ۴۸ ساعت سپس آن را با الک پارچه ای یا پارچه تمیز صاف کرده و تفاله ی آن را که مثل شن خیس هست در ظرفی شیشه ریخته سه برابر روغن کنجد بی بو روی آن ریخته کمی هم میزنیم تا مخلوط شود سپس درب ظرف را بسته در جایی تاریک قرار میدهیم روغن صاف شده را دوباره مثل قبل کمی سیاهدانه ساییده شده به آن اضافه میکنیم تا زمانی که رنگ روغن کاملاً سیاه شود ۷۲ ساعت روزی سه بار سه دقیقه هم میزنیم مثل قبل در جایی تاریک قرار میدهیم و پس از ۷۲ ساعت تا ۴۸ ساعت هم نمیزنیم و تکان نمیدهیم سپس روغن را به آرامی درون ظرف شیشه ای دیگر ریخته ولی لرد و ته نشینش را نمیگذاریم وارد ظرف جدید شود وقتی ته نشین از روغن جدا شد ته نشین را به روغنی که تفاله را با آن مخلوط کردیم اضافه میکنیم و بهم میزنیم حال دو نوع روغن سیاهدانه داریم که بدون حرارت و بدون از بین رفتن اسانس ساخته شد. روغن سیاهدانه ای که تفاله داره را پس از یک هفته هم زدن روزی سه بار سه دقیقه با پارچه تمیز صافش میکنیم و برای بیماری های استخوان و مفاصل بکار میبریم روغن بدون تقاله سیاهدانه را هم برای بیماریهای مو و سردرد و سینوزیت مالشی و مشکی کردن مو بکار میبریم این نوع روش ساختن روغن سیاهدانه بیشترین مواد موثره و دارویی و اسانس را در خود حفظ میکند ته نشین سیاهدانه چون تجزیه شده نباید با هوای آزاد برخورد کند چون تبدیل به سم می شود، اما وقتی به روغن آغشته باشد هوا با آن برخورد نمی کند.
مزاج: گرم و خشک
خواص:
- موثر در زیبایی
- تقویت کننده مو
- کمک به باروری
- موثر در درمان زخم
- موثر در کاهش وزن
- موثر در درمان دیابت
- حفاظت از کبد و کلیه
- خاصیت ضد باکتریایی
- تخریب سلول های سرطانی
- موثر در درمان فشار خون بالا
- کاهش علائم مشکلات گوارشی
- موثر در درمان شکستگی ها و …