گواتر: عبارت است از به رشد غیرطبیعی غده تیروئید گواتر گفته میشود. تیروئید غدهای پروانهای شکل است که در قاعده گردن قرار دارد و دو هورمون موثر در عملکرد بدن را میسازد. این هورمونها تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) نامیده میشوند. تیروئید سرعت ضربان قلب و سرعت کالری سوزی را کنترل میکند. تیروئید، هورمونها را برای کنترل متابولیسم آزاد میکند. هورمون مهم دیگری که تیروئید تولید میکند، هورمون پاراتیروئید نام دارد. این هورمون به حفظ مقدار سالم کلسیم در خون کمک میکند. اگر تیروئید به هر علتی بزرگ شود به صورت برجسته در جلوی گردن قابل مشاهده خواهد بود که به آن گواتر میگویند. گواتر ممکن است به دلیل کمبود ید و یا به دلیل تکثیر خوشخیم سلولهای تیروئید ایجاد شود. در برخی شرایط با ظاهر شدن گواتر تغییری در سطح هورمونهای تیروئیدی رخ نمیدهد، اما گاهی نیز ممکن است سطح هورمونها تحت تأثیر قرار گیرد. در کشورهایی که کمبود ید در آنها شایع نیست گرههای تیروئید و التهاب عوامل اصلی گواتر به شمار میروند.
انواع گواترها:
- گواتر کلوئیدی:این نوع گواتر به دلیل کمبود ید برای تولید هورمونهای تیروئیدی پدیدار میشود. افراد مبتلا گواتر کلوئیدی معمولاً در مناطقی زندگی میکنند که ید غذایی محدود است.
- غیر سمی:علت گواتر غیر سمی ناشناخته است؛ اما بعضی عوامل مثل مصرف داروهای لیتیومی در ایجاد چنین اختلالی تأثیر دارند. داروهای لیتیومی برای درمان اختلالات خلقی نظیر اختلال دوقطبی تجویز میشوند. در گواتر غیر سمی تولید هورمونهای تیروئیدی تحت تأثیر قرار نمیگیرد و عملکرد تیروئید نرمال است.
- گواتر ندولی یا سمی:تودههای جامد یا مایع به نام ندول در تیروئید است که به صورت تودههای ناصاف و سخت ظاهر میشوند. تعداد گرهها از یک تا چندین گره متغیر است و هر گره هورمون تیروئید خود را تولید میکند و این روند باعث پرکاری تیروئید میشود.
علائم:
- همه گواترها علائم ایجاد نمیکنند. در صورت بروز ممکن است علائم و نشانهها شامل موارد زیر باشد:
- سرگیجه
- سرسختی
- سرفه کردن
- گرفتگی صدا
- مشکل در بلع
- مشکل در تنفس
- تورم ورید گردن
- احساس تنگی در گلو
- تورم در پایه گردن که هنگام اصلاح و آرایش کردن ممکن است کاملاً مشهود باشد.
- در اغلب موارد، ورم گواتر خفیف است و به همین علت علائمی که در فرد بروز میکند خفیف هستند و با درمان به موقع فروکش میکنند. علائم گواتر خفیف بهصورت زیر است:
- سرفه گهگاه و خفیف
- تغییر اندک و ملایم تن صدا
- احساس فشار جزئی در ناحیه گلو
علت:
- غده تیروئید دو هورمون اصلی تولید می کند: تیروکسین (T4) و تریودوتیرونین (T3). این هورمونها در جریان خون گردش میکنند و در تنظیم سوخت و ساز بدن نقش دارند. آنها به کنترل مصرف چربیها و کربوهیدراتها، دمای بدن، ضربان قلب و تولید پروتئین کمک میکنند. غده تیروئید همچنین کلسی تونین تولید می کند؛ هورمونی که در تنظیم مقدار کلسیم خون نقش دارد. غده هیپوفیز و هیپوتالاموس میزان تولید و رهاسازی T4 و T3 را کنترل میکنند. هیپوتالاموس، ناحیهای در پایه مغز که به عنوان یک ترموستات برای کل سیستم عمل میکند، به غده هیپوفیز سیگنال میدهد تا هورمونی به نام هورمون محرک تیروئید (TSH) تولید کند. غده هیپوفیز، که آن هم در پایه مغز قرار دارد، بسته به میزان تیروکسین و T3 در خون، مقدار مشخصی از TSH را آزاد میکند. غده تیروئید، به نوبه خود، تولید هورمونهای خود را بر اساس میزان TSH دریافتی از غده هیپوفیز تنظیم میکند. داشتن گواتر لزوماً به این معنی نیست که غده تیروئید به طور عادی کار نمیکند. حتی در صورت بزرگ شدن، تیروئید ممکن است مقادیر طبیعی هورمون ایجاد کند. با این وجود میزان تیروکسین و T3 تولیدی میتواند بسیار کم یا بسیار بالا باشد.
- کمبود ید: ید برای تولید هورمونهای تیروئیدی ضروری است و در درجه اول در آب دریا و خاک مناطق ساحلی یافت میشود. در کشورهای در حال توسعه، افرادی که در مناطق خشک و یا در ارتفاعات زندگی میکنند، غالباً از نظر ید کمبود دارند و وقتی تیروئید در تلاش برای به دست آوردن ید بیشتر است، امکان ایجاد گواتر وجود دارد. کمبود ید ممکن است با رژیم غذایی حاوی غذاهای مهار کننده هورمون مانند کلم، کلم بروکلی و گل کلم بدتر شود. در کشورهایی که ید به طور مرتب به نمک سفره و سایر غذاها اضافه میشود، معمولاً دلیل گواتر کمبود ید رژیم غذایی نیست.
- بیماری گریوز: گواتر ممکن است زمانی رخ دهد که غده تیروئید هورمون تیروئیدی زیادی تولید کند (پرکاری تیروئید). در شخصی که به بیماری گریوز مبتلا است، آنتی بادیهای تولید شده توسط سیستم ایمنی بدن به اشتباه به غده تیروئید حمله میکنند و باعث میشود تیروکسین اضافی تولید کند. این تحریک بیش از حد باعث تورم تیروئید میشود.
- بیماری هاشیموتو: گواتر همچنین میتواند ناشی از کم کاری تیروئید باشد. مانند بیماری گریوز، بیماری هاشیموتو نیز یک بیماری خود ایمنی است. اما به جای تولید هورمون بیش از حد، هاشیموتو به تیروئید آسیب میرساند به طوری که میزان تولید هورمون بسیار کم میشود. با کمبود سطح هورمون، غده هیپوفیز TSH بیشتری را برای تحریک تیروئید تولید میکند، که در نتیجه باعث بزرگ شدن غده میشود.
- گواتر مولتی مدولار: در این شرایط، چند برآمدگی جامد یا پر از مایع به نام ندول در هر دو طرف تیروئید ایجاد میشود و در نتیجه باعث بزرگ شدن اندازه کلی غده میشود.
- ندولهای انفرادی تیروئید: در این حالت، یک ندول منفرد در یک قسمت از غده تیروئید ایجاد میشود. بیشتر ندولها غیرسرطانی هستند (خوش خیم) و به سرطان منجر نمیشوند.
- سرطان تیروئید: سرطان تیروئید بسیار ناشایعتر از ندولهای خوشخیم است. بیوپسی ندول تیروئید در تعیین سرطانی بودن آن بسیار دقیق است.
- بارداری: هورمونی که در دوران بارداری تولید میشود، گنادوتروپین کوریونی انسان (HCG)، ممکن است باعث شود تا غده تیروئید کمی بزرگ شود.
- التهاب: التهاب تیروئید یک بیماری التهابی است که میتواند باعث درد و تورم در تیروئید شود. همچنین ممکن است باعث افزایش بیش از حد تولید تیروکسین شود.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- گواتر میتواند بر هر کسی تأثیر بگذارند. ممکن است در بدو تولد وجود داشته باشد و یا در هر زمان در طول زندگی رخ دهد. برخی از عوامل خطر شایع گواتر شامل موارد زیر است:
- سن: گواتر بعد از ۴۰ سالگی شایعتر است.
- سابقه پزشکی: سابقه شخصی یا خانوادگی بیماری خود ایمنی خطر را افزایش میدهد.
- جنس مونث: از آنجا که زنان بیشتر مستعد ابتلا به اختلالات تیروئیدی هستند، احتمال ابتلا به گواتر نیز در آن ها بیشتر است.
- بارداری و یائسگی: به دلایلی که کاملاً مشخص نیست، احتمال بروز مشکلات تیروئیدی در دوران بارداری و یائسگی بیشتر است.
- داروهای خاص: برخی از درمان های پزشکی، از جمله داروی قلب آمیودارون (پاسرون و سایر) و داروی روانپزشکی لیتیوم، خطر را افزایش میدهند.
- کمبود ید رژیم غذایی: افرادی که در مناطقی زندگی میکنند که میزان ید در رژیم غذاییشان کم است و به مکملهای ید دسترسی ندارند، در معرض خطر گواتر قرار دارند.
- قرارگیری در معرض تشعشع: اگر سابقه عکسبرداری با اشعه ایکس را در مناطق گردن یا قفسه سینه دارید و یا در یک مرکز هسته ای مشغول به کارید، احتمال ابتلا افزایش مییابد.
پیشگیری:
- با افزایش دریافت ید میتوان از گواتر کلوئیدی پیشگیری کرد. هنگامی که مصرف ید به حداقل نیاز تخمینی بزرگسالان یعنی ۱۰۰ تا ۱۵۰ میکروگرم در روز برسد، احتمال بروز گواتر بهطور چشمگیری کاهش مییابد. دو روش برای افزایش دریافت روزانه ید وجود دارد. اولین روش، مصرف ید بیشتر در رژیم غذایی است که میتوان آن را از نمک یددار و یا مواد غذایی حاوی ید مثل شیر، ماهی و تخممرغ تأمین کرد. روش دوم شامل مصرف داروهای یددار است. استفاده از نمک یددار مقرون به صرفهترین روش برای تأمین ید مورد نیاز بدن است.
عوارض احتمالی:
- در مورد گواترهای کوچک که مشکلات جسمی یا زیبایی ایجاد نمیکنند، جای نگرانی نیست. اما گواترهای بزرگ میتوانند باعث مشکل در تنفس یا بلعیدن و همچنین سرفه و کوفتگی شوند.
- گواترهایی که ناشی از شرایط دیگر مانند کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید است، ممکن است با تعدادی از علائم همراه باشد؛ از خستگی و افزایش وزن گرفته تا کاهش وزن ناخواسته، تحریک پذیری و مشکل خواب.
تشخیص:
- در یک معاینه فیزیکی معمولپزشک فوق تخصص غدد ممکن است با لمس گردن و در هنگام بلع غده تیروئید بزرگ شده را کشف کند. در بعضی موارد، ممکن است پزشک بتواند وجود ندولها را نیز احساس کند. تشخیص گواتر نیز میتواند شامل موارد زیر باشد:
- آزمایش خون: آزمایش خون میتواند میزان هورمونهای تولید شده توسط غدد تیروئید و هیپوفیز را تعیین کند. اگر فعالیت تیروئید کم باشد، سطح هورمون تیروئید نیز پایین خواهد بود. در عین حال، سطح هورمون محرک تیروئید (TSH) بالا میرود، زیرا غده هیپوفیز سعی میکند غده تیروئید را تحریک کند تا هورمون تیروئید بیشتری تولید شود. در گواتر مرتبط با پرکاری تیروئید، سطح هورمون تیروئید در خون بالا و سطح TSH پایینتر از حد طبیعی است.
- آزمایش آنتی بادی: برخی از علل گواتر شامل تولید آنتی بادیهای غیر طبیعی است. آزمایش خون ممکن است وجود این آنتی بادیها را تأیید کند.
- سونوگرافی: وسیله ای مانند میله (مبدل) بالا گردن نگه داشته میشود. امواج صوتی از گردن و پشت عبور کرده و تصاویر را روی صفحه رایانه تشکیل میدهند. تصاویر اندازه غده تیروئید را نشان میدهند و این غده حاوی ندولهایی است که ممکن استدکتر فوق غدد نتوانسته آن را احساس کند.
- اسکن تیروئید: در طی اسکن تیروئید، یک ایزوتوپ رادیواکتیو در داخل رگ در قسمت داخلی آرنج تزریق میشود. در حالی که یک دوربین ویژه تصویری از تیروئید را بر روی صفحه رایانه تولید میکند، بیمار روی تخت دراز میکشد. بسته به مدت زمان رسیدن ایزوتوپ به غده تیروئید، ممکن است زمان لازم برای این عمل متفاوت باشد. اسکنهای تیروئید اطلاعاتی در مورد ماهیت و اندازه تیروئید ارائه میدهند، اما از آزمایشات سونوگرافی تهاجمیتر، زمانبر و پرهزینهتر هستند.
- بیوپسی: در طی بیوپسی آسپیراسیون فاین نیدل (سوزن ظریف)، از سونوگرافی برای هدایت سوزن به تیروئید استفاده میشود تا یک نمونه بافت یا مایعات برای آزمایش برداشته شود.
درمان طب نوین:
- درمان گواتر بستگی به اندازه گواتر، علائم و علت اصلی آن دارد. پزشک ممکن است این موارد را توصیه کند:
- نظارت: اگر گواتر بیمار کوچک است و مشکلی ایجاد نمیکند و تیروئید به طور عادی کار میکند، پزشک ممکن است روش انتظار و مشاهده نتیجه را پیشنهاد کند.
- دارو: اگر دچار کم کاری تیروئید هستید، جایگزینی هورمون تیروئید با لووتیروکسین (Levoxyl ، Synthroid ، Tirosint) علائم کم کاری تیروئید را برطرف میکند و همچنین باعث آزاد شدن هورمون محرک تیروئید از غده هیپوفیز و اغلب کاهش اندازه گواتر میشود. برای التهاب غده تیروئید، پزشک ممکن است آسپیرین یا داروی کورتیکواستروئید را پیشنهاد کند. اگر گواتر دارید که با پرکاری تیروئید همراه است، احتمالاً برای عادی سازی سطح هورمون به دارو احتیاج خواهید داشت.
- عمل جراحی: برداشتن تمام یا قسمتی از غده تیروئید (تیروئیدکتومی کامل یا جزئی) گزینهای است که در صورت داشتن گواتر بزرگ آزار دهنده یا گواتر ایجاد کننده مشکل تنفسی و بلع انتخاب میشود. همچنین در برخی موارد در صورت وجود گواتر ندولی که باعث پرکاری تیروئید میشود. جراحی درمانی برای سرطان تیروئید نیز است. بسته به میزان برداشت تیروئید، ممکن است بعد از عمل لووتیروکسین مصرف کنید.
- ید رادیواکتیو: در بعضی موارد از ید رادیواکتیو برای درمان پرکاری تیروئید استفاده میشود. ید رادیواکتیو به صورت خوراکی مصرف شده و از طریق جریان خون به غده تیروئید میرسد و سلولهای تیروئید را از بین میبرد. این درمان اندازه گواتر را کاهش میدهد، اما در نهایت ممکن است باعث کم کاری تیروئید شود.
درمان طب سنتی:
- 7 مرحله بادکش تیروئید است که یک شب در میان باید توسط متخصص طب سنتی انجام شود.
- پرهیز کنید از: تخم کتان، بادام زمینی، شلغم، خردل، ارزن، هلو، شفتالو، قهوه، اسفناج، خیار چنبر، سویا، انواع کلم (به خصوص قمری و کلم پیچ)
- افتیمون 25 گرم + کندر 20 گرم + تخم گشنیز 5 گرم + تخم کرفس 50 گرم، همه را نرم ساییده هر 4 ساعت یک قاشق مرباخوری با شربت قند میل نمایید. (بسیار مجرب).
- در صورت مبتلا شدن می توانید برای درمان، پوست پرتقال و پوست لیمو را باهم بکوبید و به صورت خمیر مانندی روی موضع ضماد گذارید و ببندید و هر صبح و شب تکرار کنید.
- ناخنک 20 گرم + تخم شنبلیله 30 گرم + گل حلوا (تاج خروس) 20 گرم + تخم کتان 30 گرم + گل پنیرک 20 گرم، همه را نرم کوبیده یک قاشق غذاخوری در شیر حل کرده به صورت ضماد به محل تورم گذارده شود. (بسیار مجرب).
- گشنیز تازه را پس از کوبیدن، با فشار آب بگیرد، یک قطعه سرب ورقه ای نازک را برداشته و آب گشنیز را روی آن بمالید، روی موضع گذاشته و ببندید. هر صبح، ظهر و شب ورقه سرب را باز کرده و صاف کنید، مجدداً آب گشنیز روی آن بمالید و ببندید.
داروها:
- اگر غده تیروئید شما ملتهب باشد ممکن است پزشک به شما بگوید که آسپرین مصرف کنید یا ممکن است کورتیکواستروئید تجویز کند. همچنین اگر کمکاری تیروئید داشته باشید، ممکن است نیاز به مصرف لووتروید یا سینتروید (لووتیروکسین) داشته باشید تا کمبود هورمونها برطرف شود. درصورتیکه به پرکاری تیروئید مبتلا باشید، ممکن است نیاز به مصرف داروهایی داشته باشید تا سطح هورمون تیروئید خود را به حالت عادی برگردانند.
فعالیت:
- در صورت پر کاری تیروئید از انجام هرگونه فعالیت شدید بدنی پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات، غذاهای گرم و سرد بدون مصلح غذایی و همچنین نمک های بازاری پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدسی با کشمش، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ و سیب زمینی، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک لوبیا با قارچ، خوراک لوبیا ساده، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک کشمشی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، آش گندم با حبوبات، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش غلات، آش عدس ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش اسفناج ۱، آش گوجه سبز، حلیم گندم با عدس، حلیم گندم و بادمجان، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم دال عدس، مرصع پلو، شوید باقالی پلو، دم پخت گوجه ۲، عدس پلو ساده، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش شهد فسنجان، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش به و آلو، خورش به، خورش قیمه بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و لوبیا سفید، خورش کدو حلوایی، خورش هویج و به، خورشت قیمه قارچ، سوپ کدو حلوایی، سوپ دال عدس، سوپ لوبیا سبز، سوپ بامیه، کباب تابه گیاهی، کتلت هویج و سیب زمینی، برگر لوبیا سفید، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، کماچ ساده، کماچ سویا، کماچ قارچ، کماچ مخلوط، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
- خوردنی های مضر: خوراک صیفی جات، سوپ گل کلم، سوپ کلسیم، دلمه کلم.
نکته:
- غده تیروئید را گواتر یا غمباد نیز می گویند. تیروئید در قسمت پایین گردن جای دارد. این غده شامل دو لب است یا دو نیم حلقه که طرفین نای قرار گرفته و توسط تنگه ای که از جلوی نای می گذرد، به هم اتصال دارند و این غده در جایی که زیبایی اش آرزوی هر زنی می باشد، قرار گرفته است. هورمون های فعال این غده عبارتند از تایروکسین وترى يدوتایرونین که هر دو حاوی مقادیر بالایی ید می باشند.
- یکی از فعالیت های اصلی این غده نگهداری ید در بدن است. ترشح تایروکسین توسط هورمون محرکه تیروئید مترشحه از لوب قدامی هیپوفیز تنظیم می شود. اعمال این غده عبارتند از: کنترل سوخت و ساز بدن، حفظ سلامت پوست و مو، اثر بر تحریک پذیری سیستم عصبی، همکاری با دیگر غدد درون ریز (بدون مجرا) جهت نگهداری تعادل هورمونی بدن، کنترل رشد بدن و تکامل ذهنی در خردسالی، انباشتن ید در بدن.
- ترشح بیش از حد هورمون های تیروئید، بیماری تیروئید سمی را ایجاد می کند کـه عموماً با بزرگی غده تیروئید (گواتر) همراه است. علائم این بیماری شامل بیرون زدگی کره چشم، تندی نبض، افزایش تعریق و حالات عصبی می باشد.
- اگرچه فرد در این حال به قدر کافی غذا می خورد اما به علت افزایش سرعت سوخت و ساز غالباً لاغر و ضعیف است. به دلیل اثرات ترشح بیش از حد هورمون های این غده بر روی سایر غدد درون ریز بدن، اختلالاتی در سیکل قاعدگی زنان نیز پدیدار می شود. همچنین کمکاری این غده در بزرگسالان و همچنین عواقب متفاوتی در بر دارد. در بزرگسالان این حالت میکزدم نام دارد و علائم آن درست برعکس پرکاری تیروئید است، که شامل تمایل به افزایش وزن، خشکی و کلفتی پوست و کم پشت شدن موها می باشد. با کاهش سرعت سوخت و ساز، اشکالاتی در گرم نگه داشتن بدن رخ می دهد. در دوران کودکی کم کاری تیروئید کرتینیسم نام دارد که موجبات عقب ماندگی رشد و عدم تکامل ذهنی کودک را به دنبال دارد.
- غالباً مشاهده شده که در دختران جوان در اوایل بلوغ و همچنین خانم های نسبتاً مسن در شروع دوره یائسگی در جلوی گردن برآمدگی مختصری پدیدار می شود. علت این برآمدگی همان غدهی تیروئید می باشد که گواتر یا غمباد نامیده می شود. هورمون های مترشح به وسیله تیروئید تا قبل از بلوغ در رشد اندام و تکامل شعور، نقش مهمی را به عهده دارند. اگر کودکی به علت بیماری یا جراحی یا به طور مادرزادی از هورمون های این غده محروم شود، رشد جنسی و مغزی اش متوقف می شود، پوست، متورم و پرچروک خواهد شد و موها خشک و شکننده می شوند. تیروئید بعد از بلوغ نقش مهمی در تنظیم امور تخمدان ها، باروری و شیر دادن خانم ها دارد. خانم ها باید توجه داشته باشند که خیلی بیشتر از مردان در معرض ابتلا به بیماری تیروئید، مخصوصاً پرکاری آن می باشند. یکی از عواملی که در پیدایش بیماری گواتر تأثیر دارد، تحریکات دائمی اعصاب و ناراحتی های روحی است. معمولاً گواتر اخلاقاً عصبی یا بدبین یا حسود و یا سريع التأثیر و یا گریبان خانم هایی را می گیرد که دارای زندگانی نامرتب، متشنج و غیر عادی هستند و در کل زن زندگی نمی باشند. گرفتار شب نشینی های مکرر، جلسات قمار، مجالس ناروا و غیر اجتماعی و داخل شدن در جماعاتی که از حیث لباس و زر و زیور (طلا و جواهرات) یا منزل، اتومبیل و … به یک دیگر فخر می فروشند و امثال اینگونه مجالس که به روحیه خانم ها بسیار فشار وارد می سازد، خواه ناخواه آنها را به بیماری گواتر مبتلا خواهند ساخت. به طور کلی غده تیروئید در چاقی های مفرط و همچنین در لاغری های بیش از اندازه نقش مهمی را بازی می کنند.ز
- به بزرگ شدن تیروئید، گواتر گفته می شود.
- دلایل زیادی برای بزرگ شدن تیروئید وجود دارد که عبارتند از: کمبود ید در رژیم غذایی که بیشتر در مناطق کوهستانی و دور از دریا دیده می شود. علت اکثر گواترهایی که در بریتانیا وجود دارد، مشخص نشده است و چنین گواترهایی را با وجود اینکه دلایل پیچیده ای باعث ایجاد آنها می شوند، گواترهای ساده می نامند. در این موارد گرچه غده تیروئید بزرگ می شود، اما میزان هورمون تیروئید طبیعی باقی میماند و هیچگونه کم کاری یا پرکاری تیروئید دیده نمی شود. در ابتدا، غدهی تیروئید در نوجوانان و جوانان به طور یکنواخت منتشر و بزرگ می شود. در طی ۱۵ تا ۲۵ سال بعد، غده تیروئید دارای ندول ها یا گره هایی می شود و هنگامی که فرد به میانسالی می رسد، و غده تیروئید او از ندول یا گره پر شده که اصطلاحاً به آن گواتر مولتی ندولر گفته می شود.
- گواتر منتشر ساده: اکثر مبتلایان به گواتر منتشر ساده را خانم های ۱۵ تا ۲۵ سال تشکیل می دهند. اگر شما هم یکی از این افراد هستید، توجه خواهید کرد که این گواتر حالت ورم کرده، نرم و قرینه ای در جلوی کردن پیدا کرده است. شما ممکن است این گواتر را به مدت چندین سال داشته باشید، اما فکر می کردید که چربی دور گردن است. وقتی شما چیزی را می بلعید، باعث بالا و پایین رفتن آن خواهد شد با این حال، این گواتر هیچگونه دردی نداشته و معمولاً مشکلی در بلع ایجاد نمی کند. اما ممکن است شما احساس گرفتگی در جلوی گردن کنید. اندازه گواتر ممکن است در زمان های مختلف تغییر کند. در هنگام قاعدگی یا در طی حاملگی، اندازه گواتر بزرگتر می شود. معمولاً این گواترها از نظر زیبایی مشکلی ایجاد نمی کنند حتی بعضی ها عقیده دارند که این گواترها باعث زیبایی هم می شوند. نقاشان بزرگ قرن هفدهم و هجدهم اغلب برای اینکه زیبایی خانم ها را در نقاشی ها بیشتر نشان دهند برای آنها یک گواتر هم می کشیدند. برای درمان گواترهای منتشر ساده هیچ درمانی لازم نیست. سابقاً پزشکان برای اینگونه افراد، (اغلب همراه با شیر) قرص های تیروئیدی تجویز می کردند، اما هیچکدام از آنها مؤثر نیستند. بسیاری از افراد متوجه می شوند که بعد از دو یا سه سال گواتر آنها کوچک شده و یا حتی از بین رفته است.
- گواتر مولتی ندولر ساده: اگر شما در میانسالی به سر می برید، هنگامی که جلوى آينه صورت خود را می شویید یا خود را آرایش می کنید ممکن است متوجه یک ورم یا برآمدگی در جلوی گردن تان شده باشید که آن علامت گواتر می باشد. در واقع این گواتر به مدت چند سال وجود داشته است، اما اکنون اندازه آن طوری است که شما متوجه آن می شوید و یا اینکه گردن شما باریک تر شده و گواتر خود، را بهتر نشان می دهد. این گواتر اغلب در یک طرف گردن بزرگتر است و بهتر دیده می شود. اندازه آن ممکن است به قدری بزرگ باشد که هر کسی به راحتی بتواند آن را ببیند و شما مجبور باشید برای پنهان کردن آن بلوز یقه اسکی بپوشید و یا با شال یا روسری آن را از دید دیگران محفوظ نگه دارید. گاهی اوقات ممکن است به علت خونریزی داخلی در گواتر، تورم آن بیشتر شود و تازه متوجه وجود آن شوید. اگر اندازه گواتر خیلی بزرگ باشد ممکن است در بلع غذاهای خشک و جامد دچار مشکل شوید. اگر نای هم تحت فشار قرار گیرد ممکن است در تنفس اشکال ایجاد شود. خواننده ها ممکن است به خصوص در صدایشان تغییری احساس کنند.