کاربر

درمان گلودرد (فارنژیت)

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

گلودرد (فارنژیت): عبارت است از گلو درد عبارت است از التهاب حاد مخاط حلق که در اکثر اوقات با التهاب مجاری تنفسی همراه است. گلو درد یکی از شایع ترین مشکلاتی است که در پزشکی با آن مواجه هستیم؛ بیماران از این واژه برای بیان هرگونه احساس مشکل در گلو از خشکی گرفته تا درد واقعی استفاده می کنند؛ بنابراین تعیین این که واقعاً بیمار، گلو درد دارد یا نه، مهم است؛ تظاهر اولیه ممکن است فقط درد باشد ولی بر حسب شدت آن باعث اختلال بلع نسبت به جامدات و مایعات و گاهی ریزش بزاق دهان می شود.

علائم:

  1. علائم گلودرد، بسته به علت آن می‌تواند متفاوت باشد. علائم و نشانه‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
  2. خشکی
  3. بلع دشوار
  4. گرفتگی صدا
  5. درد یا احساس خارش در گلو
  6. وجود لکه‌های سفید یا چرک روی لوزه‌ها
  7. سوزش و تورم و قرمزی انتهای حلق (لوزه)
  8. دردی که با بلع یا صحبت کردن بدتر می‌شود
  9. غدد (گره‌های) دردناک و متورم در ناحیه گردن یا فک

علت:

  • فشار عضلانی: فریاد زدن، صحبت کردن با صدای بلند یا برای مدت طولانی بدون استراحت، ماهیچه‌های گلو را تحت‌فشار قرار می‌دهد.
  • معمولاً ویروس‌هایی که عامل سرماخوردگی و آنفلوانزا هستند، باعث گلودرد نیز می‌شوند. در مواردی نیز، عفونت‌های باکتریایی باعث گلودرد می‌شوند.
  • خشکی هوا: هوای خشک باعث آزردگی گلو می‌شود. تنفس از طریق دهان، اغلب به دلیل احتقان (گرفتگی) مزمن بینی نیز می‌تواند باعث خشکی و گلودرد شود.
  • عفونت های باکتریایی: بسیاری از عفونت‌های باکتریایی می‌توانند باعث گلودرد شوند. شایع‌ترین آن‌ها استرپتوکوک پیوژنز (استرپتوکوک گروه A ) است که باعث گلودرد استرپتوکوکی می‌شود.
  • آلودگی‌ها: آلودگی هوا و مواردی مانند دود سیگار یا مواد شیمیایی می‌تواند باعث گلودرد مزمن شوند. جویدن تنباکو، نوشیدن الکل و خوردن غذاهای تند نیز ممکن است باعث تحریک گلو شود.
  • حساسیت یا آلرژی: آلرژی به مو یا پر حیوانات خانگی، گرد و غبار و گرده‌ی گل می‌تواند باعث گلودرد شود. خلط پشت حلق در افراد مبتلا به آلرژی، می‌تواند باعث تحریک و التهاب در ناحیه گلو شود.
  • بیماری ریفلاکس معده (GERD): این بیماری، یک اختلال دستگاه گوارش است که در آن اسید معده به مری (مجرای رابط بین دهان و معده) پس‌زده می‌شود. سایر علائم این اختلال ممکن است شامل سوزش سردل، گرفتگی صدا و احساس توده در گلو باشد.
  • تومورها: تومورهای گلو، زبان یا حنجره نیز می‌توانند باعث گلودرد شوند. سایر علائم این تومورها ممکن است گرفتگی صدا، مشکل در بلع، تنفس پر سر و صدا، لمس توده در گردن و وجود خون در بزاق یا خلط باشد. به ‌ندرت، آبسه (یک توده عفونی) در گلو یا اپی‌گلوتیت (التهاب و تورم غضروف کوچکی که در زمان بلع، نای را می‌پوشاند) می‌توانند باعث گلودرد شوند. هر دو مورد می‌توانند با مسدود کردن راه هوایی سبب یک اورژانس پزشکی شوند.
  • عفونت های ویروسی: شایع‌ترین بیماری‌های ویروسی که باعث گلودرد می‌شوند، عبارت‌اند از: سرماخوردگی، آنفلوانزا، مونو (مونونوکلئوز): بیماری که عامل آن نوعی ویروس (ویروس اپشتین بار) است و از طریق بزاق با استفاده از ظرف غذا یا نوشیدنی مشترک، پخش می‌شود. مونونوکلئوز به‌اندازه برخی عفونت‌ها، مانند سرماخوردگی، مسری نیست، سرخک، آبله ‌مرغان، بیماری کرونا ویروس 2019 (COVID-19)، خروسک (یک بیماری شایع در دوران کودکی که با سرفه‌های شدید مشخص می‌شود).
  • عفونت ویروس نقص سیستم ایمنی (HIV): گلودرد و سایر علائم شبه آنفلوانزا، گاهی به ‌صورت زودرس پس از آلوده شدن فردی به این ویروس بروز پیدا می‌کند. افراد HIV مثبت ممکن است به دلیل عفونت قارچی، برفک دهان یا به دلیل عفونت ویروسی به نام سیتومگالوویروس (CMV)، گلودرد مزمن یا مکرر داشته باشند. سیتومگالوویروس یک ویروس شایع است که در صورت آلوده کردن فرد، تا آخر عمر در بدن باقی می‌ماند. این ویروس به ‌ندرت در افراد سالم باعث بروز علامت یا مشکل می‌شود، اما در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، می‌تواند خطرناک باشد.
  • یکی از اندام هایی که به صورت یک گمرک عمل کرده و از ورود مواد زائد به بدن جلوگیری می کند، لوزه ها هستند. لوزه ها از گره های لنفاوی تشکیل شده اند که هنگام غلبه دم مجبور به فعالیت بیشتر می باشند؛ زیرا مواد غذایی بیشتری وارد بدن شده و بدون نظارت غدد لنفاوی حق ورود به جریان خون را ندارند؛ بنابراین فعالیت زیاد این غدد عاملی است برای ایجاد التهاب و تورم که در قسمت گلو محسوس بوده و افراد حتی می توانند آن را به راحتی مشاهده کنند؛ از نشانه های این عارضه بلع غذا همراه با درد است که با سایر گلودردها اشتباه گرفته می شود و بیمار با یک پرهیز چند ساعته می تواند از شر این بیماری رهایی یابد.

علت احساس گلودرد هنگام بلند شدن از خواب:

  • پرخوری
  • سیگار کشیدن
  • کم تحرکی و …
  • با عجله غذا خوردن
  • پوشیدن لباس های تنگ
  • نوشیدن مایعات همراه غذا یا بلافاصله بعد غذا
  • مصرف کردن غذاهای چرب و پرادویه (مانند: فلفل زیاد)
  • مصرف غذاهای تحریک کننده اسید معده مانند: (چای و قهوه، کلیه غذاهای سرخ شده، نوشیدنی های گازدار)
  • این بیماران اغلب تصور می کنند که این گلودرد مزمن ناشی از عفونت ویروسی است؛ در حالی که هیچ ربطی به عفونت ندارد. بازگشت اسید به گلو سبب می شود که این ناحیه مدام به وسیله اسید تحریک شده و گلودرد مزمن ایجاد کند. باید توجه داشت که بیشترین بازگشت اسید به گلو در این افراد، هنگام خواب اتفاق می افتد. دلیل اصلی بروز این بیماری، اختلال در عملکرد اسفنکتر تحتانی مری است. این حلقه ماهیچه ای مانع از برگشت محتویات معده به مری می شود.

تشخیص:

  1. پزشک معمولاً با بررسی علائم و سابقه پزشکی و انجام معاینه فیزیکی، شامل موارد زیر، به تشخیص می‌رسد:
  2. گوش دادن به صدای تنفس با گوشی پزشکی
  3. لمس آرام گردن برای بررسی غدد متورم (گره‌های لنفاوی)استفاده از چراغ‌قوه برای نگاه کردن به گلو و احتمالاً معاینه گوش‌ها و مجرای بینی
  4. سواب حلق، در بسیاری از موارد، برای تشخیص عفونت استرپتوکوکی، پزشک با استفاده یک سواب، نمونه‌ای از ترشحات پشت گلو را به آزمایشگاه می‌فرستد. بسیاری از کلینیک‌های مجهز به آزمایشگاه می‌‌تواند در عرض چند دقیقه نتیجه این آزمایش سریع را دریافت کنند.

درمان طب نوین:

  • گلودرد ناشی از عفونت ویروسی معمولاً پنج تا هفت روز طول می‌کشد و معمولاً نیازی به مداخله پزشکی ندارد. آنتی‌بیوتیک‌ها کمکی به درمان عفونت‌های ویروسی نمی‌کنند. برای کاهش درد و تب، می‌توانیم با مشورت پزشک یا داروساز از استامینوفن یا سایر مسکن‌ها استفاده کنیم. برای کنترل علائم کودکان می‌توانیم با مشورت پزشک یا داروساز از داروهای مسکن مخصوص کودکان، مانند استامینوفن استفاده کنیم. استفاده از آسپرین برای کودکان یا نوجوانان توصیه نمی‌شود؛ زیرا با بروز سندرم ری مرتبط است. این سندرم یک بیماری نادر اما تهدیدکننده حیات است که باعث التهاب کبد و مغز می‌شود.
  • درصورتی‌که گلودرد، ناشی از عفونت باکتریایی باشد، پزشک برای ما آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند. باید آنتی‌بیوتیک را طبق دستور پزشک به ‌صورت کامل مصرف کنیم، حتی اگر علائم ما از بین رفته باشد. عدم مصرف کامل داروها طبق دستور پزشک ممکن است منجر به تشدید یا گسترش عفونت به سایر قسمت‌های بدن شود. تکمیل نکردن دوره مصرف آنتی‌بیوتیک برای درمان گلودرد استرپتوکوکی، می‌تواند خطر ابتلا به تب روماتیسمی یا التهاب جدی کلیه را افزایش دهد.

درمان طب سنتی:

  • گرم نگه داشتن ناحیه گلو.
  • آب نمك ولرم غرغره كنيد.
  • غرغره عرق عناب + آب پیاز
  • هواي منزل را مرطوب نگه‌ داريد.
  • پرهیز از سایر غذاهای سرخ شده و بو داده.
  • مصرف غذاهای آبکی و گرم مانند سوپ و آش
  • غرغره دم کرده پونه + آویشن روزی سه مرتبه
  • سوپ شلغم و آب شلغم پخته شده همراه کمی عسل.
  • هر روز صبح، ظهر و شب با عرق کامفره غرغره کنید.
  • مقداري آب هویج با شیر ناشتا بخورید، بسیار مفید است.
  • اجتناب از هوای آلوده، استعمال دخانیات و مصرف الکل.
  • جامع امام رضا (ع) را با آب عسل یا آب رازیانه میل کنید.
  • استفاده از آب ولرم و پرهیز از مصرف مایعات سرد و تگری.
  • چکاندن روغن بادام شیرین، زیر زبان هر نیم ساعت ۲ قطره
  • مصرف دوسین، هر 8 ساعت یک قاشق مرباخوری میل کنید.
  • مصرف دوسین، هر 8 ساعت یک قاشق مرباخوری میل کنید.
  • به عنوان درمان روزی چند مرتبه آب شلغم را درگلو غرغره کنید.
  • آش جو و سوپ جو همراه با سبزی فراوان بدون سیرداغ و کشک.
  • نیم کیلو به را با دو مثقال انزروت مخلوط کنید و بپذید و میل کنید.
  • برای رفع گلو درد، جوشانده شیرین بیان و شیرین کردن آن با عسل.
  • چرب کردن درون گلو با ترکیبی از مقداری عسل، اسانس نعناع و کره.
  • چند مرتبه در طول روز آب اسفناج خام را بگیرید و در گلو غرغره کنید.
  • آب جوشانده گل خطمی را در طول روز چندین بار در گلو غرغره کنید.
  • یک لیوان شیر طبیعی گاو یا شتر را گرم کنید و جرعه جرعه میل کنید.
  • کاهش جدی مصرف قند و شکر و نبات و سایر مواد غذایی تهیه شده با آن.
  • قرقوروت را در آب حل کنید و با آن آب چند مرتبه در طول روز غرغره کنید.
  • نیم مثقال قایقون را بکوبید و با یک فنجان آب چغندر خام مخلوط و بخورید.
  • اجتناب از فریاد کشیدن و بلند حرف زدن و یا به مدت طولانی صحبت کردن.
  • کشمش را به مدت طولانی در آب گرم خیس کنید و آب آن را چند بار بنوشید.
  • کاهش مصرف گوشت، لبنیات، تخم پرندگان، برنج، عدس، سیب زمینی و نمک.
  • آب یک لیموی تازه را در کمی آب نیم گرم مخلوط و روزی سه بار غرغره کنید.
  • خوردن شلغم پخته و یا آب شلغم پخته کم نمک براي درمان گلو درد مفید است.
  • هر صبح، ظهر و شب بعد از هر غذا یک عدد قرص آلتادین را در دهان بمکید تا تمام شود.
  • لعاب اسفرزه را چندین بار در طول روز غرغره کنید و به جای آب خوردن از آن آب بنوشید.
  • مالیدن ترکیب 60 سی­سی روغن بادام شیرین با 14 قطره اسانس نعناع بر روی گلو و بستن آن.
  • برگ ازگیل را دم کنید و آب آن را تا گرم است در گلو غرغره کنید و روزی سه بار تکرار کنید.
  • یک قاشق سوپ خوری عسل را در یک لیوان آب بجوشانید و چند مرتبه در گلو غرغره کنید.
  • مصرف مايعات را 2 برابر معمول كنيد. مايعات باعث رقيق‌شدن خلط و تسريع خروج آن مي‌شود.
  • جعفری را نیز بپزید و در سرکه بگذارید و تا گرم است روی گلو ضماد گذارید تا درد را تسکین دهد.
  • مقداری مرزه و زیره سیاه را نرم بکوبید و در سرکه بریزید و چند بار در روز مقداری از آن را در دهان بگیرید.
  • دم کرده ترکیب مساوی ختمی + پنیرک + شقایق + بنفشه روزانه سه استکان ۲۰ دقیقه بعد از هر غذا میل کنید.
  • در طول روز ساعتی یک بار پنبه ای را به آب لیمو آغشته کنید و به گلو بمالید و یا در گلو آب لیمو را غرغره کنید.
  • آب هویج خام را گرفته و با آب لیمو مخلوط کنید و بجوشانید، بعد مقداری آب پیاز خام به آن اضافه کرده و بنوشید.
  • آب‌ نبات بمكيد. اين كار به خودي خود آرام بخش نيست، اما با تحريك بزاق موجب شست و شو و تميز‌ شدن حلق مي‌شود.
  • سی گرم برگ توت وحشی را در یک لیتر آب بجوشانید بعد آب آن را صاف و با عسل شیرین کنید و روزی چند مرتبه غرغره کنید.
  • افزایش مصرف مواد غذایی سرشار از پتاسیم مانند: (بادام، کاهو، خیار سبز، انجیر، موز كاملاً رسیده، سیب درختی، مرکبات شیرین و …).
  • زمانی که گلویتان درد می‌گیرد و یا سینه‌تان خشک می‌شود زیر زبانتان هل بگذارید. دمنوش آن به همراه عسل برای رفع گلودرد فوق‌العاده است.
  • مقدار ۶۰ گرم پوست ساقه های جوان بلوط را نرم بکوبید و در یک لیتر آب ۱۲ دقیقه بجوشانید و با آب صاف کرده آن روزی سه مرتبه غرغره کنید.
  • از داروی امام کاظم (ع) استفاده کنید. البته در بهار و تابستان از داروی تابستانه و در پاییز و زمستان از داروی زمستانه امام کاظم (ع) استفاده کنید.
  • پرهیز از مصرف سرخ کردنی ها و ادویه‌جات گرم و خشک از قبیل فلفل، زنجبیل، سیر و همینطور پرهیز از مصرف نوشیدنی های سرد و یخ و بستنی
  • پنجاه گرم اسطوخودوس هندی را به مدت ۱۲ دقیقه در یک لیتر آب جوش دم کنید و قبل از هر غذا یک فنجان از آب آن را با عسل شیرین کنید و بنوشید.
  • پنجاه گرم برگ خشک تمشک را در یک لیتر آب ۵ دقیقه بجوشانید و ۱۰ دقیقه هم آن را دم کنید سپس صاف کرده و روزی سه مرتبه با آب آن غرغره کنید.
  • جهت درمان گلو درد پوست زنجبیل تازه را بگیرید و رنده کنید ۲ قاشق زنجبیل رنده شده را به آب جوش اضافه و ۵ دقیقه بجوشد آن را صاف با عسل میل کنید.
  • بیست گرم برگ بارهنگ را در نیم لیتر آب ۳ دقیقه بجوشانید، به مدت ۱۵ دقیقه هم آن را دم کنید. پس از سرد شدن آب آن را صاف و روزی ۳ مرتبه با آن غرغره کنید.
  • افزایش خوراکی های گیاهی (جو، ماش، هویج، سیب درختی، کدو قلیانی، کدو خورشتی، قارچ، انواع کلم ها، پیاز، گوجه، به، گشنیز، جعفری، زردچوبه، روغن زیتون، کمی نمک).
  • غرغره جوشانده اکالیپتوس: ۲ قاشق از برگ های خشک و آسیاب شده اکالیپتوس را با یک لیوان آب جوش دم کرده بعد از سرد شدن صاف نموده و روزانه چند مرتبه غرغره کنید.
  • دمنوش ترکیب (ختمی + به دانه + عناب + سپستان) با کمی عسل؛ یک قاشق مرباخوری از مواد را با یک لیوان آب جوش دم کرده ولرم که شد صاف نموده با کمی عسل میل نمایید.
  • درمان سرفه و گلودرد: میخک رو بمکید تا نرم بشه، بعد بجوید و یک لیوان آب بخورید، اوژنول موجود در میخک، ضددرد و باکتری است و جویدن میخک باعث آزادسازی آن و بی‌حسی می شود.
  • شصت گرم ساقه های گلدار پونه کوهی را در یک لیتر آب بجوشانید و ۱۵ دقیقه دم کنید. تا گرم است روزی سه مرتبه آن را غرغره کنید و روزی سه مرتبه با آب جوشانده جو که در نسخه قبلی شرح دادم، غرغره کنید.
  • از عسل و ليمو استفاده كنيد. يك قاشق عسل، یک لیوان آب و يك عدد ليموترش را در يك ليوان آب ولرم حل كنيد و سپس آن‌ را جرعه جرعه بنوشيد. عسل درد گلو را تسكين داده و ليمو به كاهش خلط كمك مي‌كند.
  • سرکه سیب: این ماده غذایی سرشار از ویتامین، ضد باکتری و ضد ویروس است و سیستم ایمنی بدن را تحریک می کند و درمان مؤثر و ارزان قیمتی برای گلودرد محسوب می شود (با هر لیوان آب یک قاشق چایخوری سرکه سیب اضافه کرده و میل نمایید).
  • مالیدن روغن (بابونه + گل محمدی): طرز تهیه: ۵ قاشق از ترکیب (بابونه و گل محمدی) را با ۲ لیتر آب جوشانده تا نصف گردد سپس صاف نموده با ۵ قاشق روغن بادام تلخ جوشانده تا اکثر آب تبخیر گردد این معجون را به صورت مرتب روی پوست گلو ماساژ دهید.
  • بیست گرم جو پوست کنده را در ظرفی بریزید و یک لیتر آب سرد به آن اضافه کنید، روی آتش گذاشته و هنگامی که به جوش آمد آب آن را دور بریزید، مجدداً آب سرد روی آن ریخته و به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید سپس آب آن را صاف و روزی ۵ مرتبه در گلو غرغره کنید.
  • افزایش مصرف مایعات: زمانی که گلویتان درد می کند بهترین راه، مرطوب نگه داشتن این ناحیه است؛ البته مصرف دمنوش های مختلف به دلیل گرمتر بودن و خواص درمانی گیاهان مفیدتر هستند. در هر حال تا می توانید مایعات مفید از دمنوش ها گرفته تا آب میوه های طبیعی میل نمایید.
  • هنگامی که از گلو درد رنج می برید چای مریم گلی می تواند درد را به سرعت تسکین دهد و همچنین، سوزش و التهاب را در گلو کاهش دهد، ویژگی های ضد میکروبی چای مریم گلی به مبارزه با سرماخوردگی و همچنین تسکین درد و سوزش در گلو به واسطه کند کردن رشد باکتری های مضر در این قسمت کمک می کند.
  • اگر گلو درد همراه با سوزش باشد، دو علت دارد، رفلکس معده: معده اسید تولید می کند و اسید سبب سوزش و زخم در گلو می شود. درمانش عبارت است از: مرکب۳ و هاضوم، عفونت شدید: عفونت از گلو شروع می شود و به مری و دهان سرایت می کند و باعث سوزش می شود: خوردن عسل با جامع امام رضا علیه السلام بصورت ریز ریز است.
  • اگر به گلو درد مبتلا شده اید باید از خوردن گردو، خرما، فلفل، ادویه جات، شیرینی های قنادی، غذاهای سرخ کرده، فلافل و تمام خوراکی هایی که طبیعتشان گرم است پرهیز کنید و از خوراکی هایی مانند سیر، پیاز، شاه توت، شیرگاو، عناب، نخود، ماش، آبلیمو، آب اسفناج، شلغم پخته، مربای شلغم، شربت شلغم، شربت توت، مربای بابونه، آب دم کرده گل زوفا، آب دم کرده گل و برگ و ریشه خطمی استفاده کنید.
  • گل نیلوفر، گل بنفشه، گل پنیرک، تخم گشنیز، علف مخلصه، خارخاسک، مغز ناخنک، بادرنجبویه، تاجریزی، مرزنجوش، ریشه کاسنی و گل بابونه شیرازی از هر کدام ۳ مثقال مخلوط و نیم کوب کنید. آن را به ۱۰ قسمت مساوی تقسیم و هر قسمت را شب در آب جوش خیس کنید و صبح در همان آب بجوشانید. آب آن را صاف و شیرین کرده، بنوشید و تفاله آن را مجدداً خیس و شب باز هم بجوشانید و آب آن را مصرف کنید.
  • مریم گلی: این گیاه برای درمان گلودرد مؤثر عمل می کند؛ دهان شویه ای که از دم کرده گیاه مریم گلی تهیه شده است به دلیل خواص ضد التهابی و ضد عفونی برای تسکین گلودرد مناسب می باشد. روش استفاده: ۱ قاشق غذاخوری برگ خشک مریم گلی را در یک لیوان بزرگ آب جوش ریخته و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد سپس صاف کرده و روزانه ۵ مرتبه با این محلول غرغره کنید (گیاه مریم گلی برای زنان باردار، شیرده، کودکان زیر ۱۸ ماه و افرادی که دچار سرطان سینه و صرع هستند مورد منع مصرف دارد).
  • غرغره کردن راهکاری ساده و بسیار موثر برای نابودن کردن میکروب‌ها و تسکین گلو درد است. این بار اگر به دنبال تسکین گلو دردتان بودید شیوه‌های خانگی زیر را به کار ببرید. آب و نمک، آب و آبلیمو، زنجبیل + عسل + آبلیمو + آب، سس تند و آب، مریم گُلی و آب، زرچوبه و آب، عصاره گندم جوانه زده، چای میخک، آب گوجه فرنگی، چای سبز، سرکه سیب و نمک، اکیناسه (سرخارگل) و آب، مُر (گیاه مرمکی) و آب، شیرین بیان و آب، چای تمشک سیاه، برای هربار پس از درست کردن محلول های بیان شده و غرغره کردن مابقی آن را دور بریزید زیرا ممکن است آلوده به ویروس شده باشد.
  • اگر شما هم در شروع سرماخوردگی بجای آبریزش فقط مبتلا به گلودرد می شوید باید بدانید که دچار غلبه سردی شده اید، با این حساب درمان چیست، از هرچه که موجب سرد شدن دما و یا مزاج بدن می گردد دوری نموده و بالعکس با گرم کردن کامل بدن مخصوصاً کلیه ها، پاها تا زانو و پوشش کامل سر و گلو به سرعت به سمت بهبودی بروید؛ همچنین از مصرف خوراکی های سرد مزاج مثل مرغ، برنج، رب، سیب زمینی و … پرهیز کنید. در پوشاندن سر دقت داشته باشید که شقیقه‌ها، پیشانی (سینوس‌ها) و گردن کامل پوشیده و گرم باشد. نکته بسیار مهم که عامل بیش از ۹۰ درصد سرماخوردگی هاست، خنک شدن بدنِ خیس یا عرق کرده که شدیداً خطرناک است، می‌باشد. پس بلافاصله پس از عرق کردن، عرق خود را خشک نموده و لباس گرم و خشک بپوشید و از خنک شدن سر و بدن در حالیکه عرق دارید اکیداً بپرهیزید. ضمناً استفاده از دمنوش های گرم مثل بابونه و آویشن و همچنین چکاندن دو قطره روغن سیاهدانه هر دو ساعت یکبار زیر زبان در رفع گلودرد بسیار مجرب هستند.

درمان احساس گلودرد هنگام بلند شدن از خواب:

  • رعایت آداب غذا خوردن.
  • مصرف کمی نمک قبل و بعد غذا.
  • حفظ آرامش و نداشتن استرس، اضطراب، عصبانیت و …
  • مصرف آویشن یا زیره، ما بین یا بعد از وعده های غذایی (به اندازه نصف قاشق چایخوری).

درمان گلو درد کهنه:

  • چند عدد انجیر را در مقداری شیر بجوشانید و آن شیر را روزی چند مرتبه در گلو غرغره کنید.
  • برای درمان گلو دردی که کهنه و مزمن شده است، مقداری سرکه را رقیق کنید و بعد کمی نمک به آن بزنید و روزی چند مرتبه در گلو غرغره کنید.

درمان گلو درد زن باردار:

  • همانطور که می دانید زن باردار نباید تا حد امکان داروهای شیمیایی مصرف کند؛ چون برای جنین خطرناک است، برای درمان گلودرد زن باردار این نسخه گیاهی بسیار مجرب و کاملاً بی خطر است:
  • خوردن سوپ جو با سبزیجات بسیار مفید است.
  • جوشانده مقدار مساوی از مخلوط گل ختمی + پنیرک + بنفشه + ریشه شیرین بیان هر روز یک لیوان.
  • برای درمان گلودرد ناشی از سرماخوردگی، غرغره جوشانده مخلوط پونه و آویشن بسیار مفید است.
  • دم کرده میوه نسترن که علاوه بر مادر برای جنین هم بسیار مفید است. در صورتی که مادر افت فشار داشته باشد بهتر است که این جوشانده را با عسل بخورد.
  • کدو سبز یک عدد + آلو بخارا پنج عدد + سینه مرغ یک تکه + را به همراه چند لیوان آب بصورت آب پز درست کنید تا لعاب دار شود، دو روز صبحانه، ناهار و شام میل کنید.
  • صبح ‌ناشتا یک‌ قاشق غذاخوری عسل آویشن یا عسل اسطوخدوس را مخلوط با یک‌ لیوان آب آشامیدنی‌ سالم نموده سپس بصورت مکیدنی بنوشید. عصرانه: آب شلغم بخارپز مخلوط با عسل طبیعی، شب قبل از خواب: آب سیب رسیده شیرین تازه مخلوط با عسل طبیعی، استراحت کافی.

داروها:

  • لیکوفار
  • منتازین
  • سفرادین
  • ب. ب. کلد
  • سفپودوکسیم
  • دیکلوگزاسیلین
  • فلوکلوگزاسیلین

فعالیت:

  • تا زمان بهبودی کامل از انجام هرگونه فعالیت شدید بدنی پرهیز کنید.

رژیم غذایی:

  • از مصرف فرآورد های کارخانه ای، سرخ کردنی و همچنین لبنیات و غذاهای سرد و گرم بدون مصلح پرهیز کنید.
  • خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک باقلا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با رب انار، خوراک پنیر سویا، خوراک بامیه با سویا، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک بورانی، خوراک مخلوط، آش ماش، آش صیفی، آش سماق، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش گوجه فرنگی ۲، حلیم جو، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، خورش قیمه بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با قارچ، خورش لوبیا سبز، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش هویج و به، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ جو و اسفناج، برگر کدو خورشتی، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۲، سس مخصوص ۱، سس زیتون، سس جعفری، عسل تمشک.
  • خوردنی های مضر: عدس پلو ساده.

نکته:

  • تفاوت گلودرد عفونی با گلو درد دموی: گلو درد عفونی دارای نشانه هایی مانند: (احساس ناخوشی کلی، بی اشتهایی، سردرد، تب و لرزه سرفه، عطسه، آبریزش بینی، حالت تهوع، درد گوش در هنگام بلع (گاهی اوقات)، غدد متورم و حساس به لمس در گردن، لوزه های قرمز و شفاف که ممکن است لکه هایی از چرک داشته باشند) می باشد که با گلودردهای دموی کاملاً متفاوت می باشد.
error: محتوا محافظت شده می باشد.