گلودرد استرپتوکوکی: عبارت است از عفونت و التهاب حلق به وسیله باکتری های استرپتوکوکی. گلودرد استرپتوکوکی، مسری است. معمولاً هر 4 عضو خانواده یک نفر در عرض 7 الی 2 روز بعد از مواجهه مبتلا می شوند. در کودکان شایع تر است. عفونت می تواند در افرادی که علامت ندارند ولی هنوز می تواند میکروب ها را منتشر کنند، وجود داشته باشد (حالت ناقل).
علائم:
- تب
- سردرد
- بی اشتهایی
- شروع سریع گلودرد
- احساس ناخوشی کلی
- درد گوش در هنگام بلع (گاهی اوقات)
- گلو دردی که هنگام بلع شدیدتر است.
- غدد متورم و حساس به لمس در گردن
- لوزه های قرمز و شفاف که ممکن است لکه هایی از چرک داشته باشند.
علت:
- باکتری های استرپتوکوکی. از طریق قطرات بزاق یا ترشحات بینی یا تماس فرد به فرد منتقل می شوند.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- خستگی
- سیگار کشیدن
- مکان های شلوغ
- هوای سرد و مرطوب
- مرکز مراقبت روزانه یا مدرسه
- عفونت استرپتوکوکی اخیر در سایر اعضای خانواده
پیشگیری:
- از تماس با افراد مبتلا خودداری کنید.
عواقب مورد انتظار:
- با درمان آنتی بیوتیکی معمولاً در عرض 12 الی 10 روز قابل درمان است. علائم معمولاً 3 الی 2 روز بعد از درمان بهتر می شوند.
عوارض احتمالی:
- سینوزیت
- عفونت گوش
- تب روماتیسمی
- گلومرولونفریت (التهاب بافت کلیه)
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
- بررسی های آزمایشگاهی مثل کشت گلو و شمارش سلول های خونی باشند. کشت گلو، دقیق ترین راه تشخیص عفونت استرپتوکوکی گلو است.
درمان طب نوین:
- مهم ترین قدم در درمان عفونت گلو، پیشگیری است. حتی با هوشیارانه ترین تلاش ها هم ممکن است این بیماری اتفاق بیفتد. خوشبختانه، بسیاری از عفونت های گلو خود به خود بهبود می یابند و گاها با آنتی بیوتیک های دوره ای مثل آموکسی سلین یا پنی سلین و تب بر ها حل خواهند شد. اگر پزشک به عفونت مشکوک است، به احتمال زیاد کشت گلو تجویز خواهد کرد (برداشتن نمونه خلط برای تحلیل آزمایشگاهی) تا مشخص شود دلیل عفونت چیست. درمان با کمک آنتی بیوتیک اصلی ترین قسمت درمان عفونت باکتریایی بوده و بسیار موثر است. دنبال کردن برنامه درمانی و استفاده به موقع از داروها برای جلوگیری از بازگشت دوباره عفونت بسیار مهم است.
- استفاده از آنتی بیوتیک ها: درمان با آنتی بیوتیک از اصلی ترین روند های درمانی در عفونت های باکتریایی مثل گلو درد استرپتوکوکی است و برای درمان بیماری هایی مثل تب روماتیسمی هم استفاده می شود. آنتی بیوتیک هایی مثل: پنی سلین وی ( وتیپد ها)، آموکسی سلین ( آموکسیل)، مسکّن ها هم برای درمان عفونت گلو، کاهش درد و تب و التهاب گلو تجویز می شوند. مثل: استامینوفن (تایلنول)، ایبوپروفن ( ادویل، موترین)، داروهای بی حس کننده موضعی، قرص های مکیدنی و مایعات غرغره مثل بنزوکائین (سپاکول، تروکائین، ساپلکس) به کاهش درد گلو کمک می کنند.
درمان طب سنتی:
- خوب است.
- خوردن خرما
- پیاز و عسل بخورید.
- خوردن عسل و شربت عسل
- خوردن سیب و آب سیب با عسل
- خوردن پیاز کباب پز و خام و آب پیاز
- اصلا نباید در معرض باد مستقیم باشه
- آویشن(پودر آویشن و دم نوش آویشن)
- خوردن شیر محلی گاو گرم جرعه جرعه
- چرب کردن گلو و سینه با روغن سیاهدانه
- غرغره کردن (آب نمک) نمک دریا + سرکه
- دمنوش آویشن هم غرغره کرده و هم بخورید.
- غرغره آب و نمک شب ها موقع خواب فراموش نشود.
- دود عنبر نساء به گلو بدهید و به مدت 6 ثانیه نگه دارید.
- هر 8 ساعت یک قاشق دوسین (سیاهدانه و عسل) بخورید.
- روغن مالی ملاج سر با روغن سیاهدانه هر شب انجام شود.
- مصرف دوسین، هر 8 ساعت یک قاشق مرباخوری میل کنید.
- حتما اصلاح آب خوردن ها داشته باشید که سرمنشأ عفونته..
- اگر ناشی از ریزش سینوس باشد باید به وسیله روغن سیاهدانه آن را درمان کرد.
- داخل شلغم را خالی کنید و در فضای خالی شده عسل بریزید 3 ساعت بعد، شلغم آب انداخته و معجون حاصل يكي از بهترین و قوی ترین داروهای سرماخوردگی است.
- دود گل ماهور و عنبر نصارا عفونت کش قوی هستند. دود عنبر نصارا اگر یک بار استفاده شود جوشانده نعنا روزی سه بار هر یک ساعت غرغره با آب و نمک و پرهیز از کنید از خوردن ترشی، چربی، شیرینی.
- هنگام داشتن عفونت از مصرف فرآورده های حیوانی (لبنیات، انواع گوشت، تخم مرغ و مرغ)، قند و شکر و هرچیزی که از این فرآورده داخل آن باشد، سوسیس و کالباس، فست فود، آب یخ، نوشابه، انواع کنسرو، شکلات، کاکائو، پرتقال، نارنگی، خیار، نسکافه، قهوه، شیرینی های قنادی، غذاهای سرخ کرده، غذاهای گوشتی و لبنی (چون این مواد در آزمایشگاه برای کشت میکروب استفاده می شود) پرهیز کنید.
- روش تهیه آنتی بیوتیک طبیعی پنج میوه: برای درمان بیماریهای عفونی می توان در منزل یک آنتی بیوتیک طبیعی تهیه کرد: دو لیوان از مخلوطِ رنده شدهِ: “سیب، به، شلغم، زردک یا هویج، کدو حلوایی ” را با یک استکان آب ۲۵ دقیقه بجوشانید سپس یک قاشق شیره انگور طبیعی اضافه و مخلوط کنید، و این خوراکی را بجای وعده ناهار و شام بخورید. چون در این خوراک هویج وجود دارد بعد از ۲۴ ساعت قابل استفاده نیست.
- برای بزرگسالان یا کودکانی که بتوانند غرغره کنند، از غرغره چای تسکین بخش استفاده کنید. غلظت معمول چای را دو برابر کنید و هروقت که مناسب باشد، از غرغره گرم یا سرد استفاده کنید. برای مرطوب کردن از مرطوب کننده اولتراسونیک بخور سرد استفاده کنید. این کار اساً سفتی و خشکی گلو را تسکین می بخشد. مرطوب کننده را هر روز تمیز کنید. از لوازم مرطوب و گرم برای تسکین درد غدد متورم استفاده کنید. ممکن است لازم باشد به مدت 24 ساعت پس از شروع درمان با آنتی بیوتیک، کودک را قرنطینه کرد.
درمان گلو درد زن باردار:
- همانطور که می دانید زن باردار نباید تا حد امکان داروهای شیمیایی مصرف کند؛ چون برای جنین خطرناک است، برای درمان گلودرد زن باردار این نسخه گیاهی بسیار مجرب و کاملاً بی خطر است:
- خوردن سوپ جو با سبزیجات بسیار مفید است.
- جوشانده مقدار مساوی از مخلوط گل ختمی + پنیرک + بنفشه + ریشه شیرین بیان هر روز یک لیوان.
- برای درمان گلودرد ناشی از سرماخوردگی، غرغره جوشانده مخلوط پونه و آویشن بسیار مفید است.
- دم کرده میوه نسترن که علاوه بر مادر برای جنین هم بسیار مفید است. در صورتی که مادر افت فشار داشته باشد بهتر است که این جوشانده را با عسل بخورد.
- کدو سبز یک عدد + آلو بخارا پنج عدد + سینه مرغ یک تکه + را به همراه چند لیوان آب بصورت آب پز درست کنید تا لعاب دار شود، دو روز صبحانه، ناهار و شام میل کنید.
- صبح ناشتا یک قاشق غذاخوری عسل آویشن یا عسل اسطوخدوس را مخلوط با یک لیوان آب آشامیدنی سالم نموده سپس بصورت مکیدنی بنوشید. عصرانه: آب شلغم بخارپز مخلوط با عسل طبیعی، شب قبل از خواب: آب سیب رسیده شیرین تازه مخلوط با عسل طبیعی، استراحت کافی.
داروها:
- آلتادین
- لیکوفار
- کلرامفنیکل
- آمپی سیلین
- مترونیدازول
- آزیترومایسین
- آموکسی سیلین
- فنوکسی متیل پنی سیلین
- پنی سیلین یا یک آنتی بیوتیک دیگر به صورت خوراکی یا تزریقی، حتی در صورت فروکش کردن علائم در درمان را کامل کنید (به پیشگیری از عوارض یا عود کمک می کند). در صورت لزوم مسکن های بدون نیاز به نسخه مثل استامینوفن.
فعالیت:
- پس از درمان، با بهبود علائم، فعالیت طبیعی را از سر بگیرید. کودکان 5 روز پس از شروع آنتی بیوتیک و قطع تب به مدت 24 ساعت، می توانند به مدرسه برگردند.
رژیم غذایی:
- در هنگام دردناک بودن گلو ممکن است رژیم غذایی مایع لازم باشد، تا می توانید مایعات مانند شیر، آب میوه، سوپ، چای و نوشیدنی های کربنات دار بنوشید. هر نوع و هر مقدار غذای سفت قابل قبول است به شرطی که بتواند بدون درد بلعیده شود.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با پنیر سویا، خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک باقلا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک صیفی جات، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک سویا با سبزیجات، خوراک سویا با رب انار، خوراک پنیر سویا، خوراک بامیه با سویا، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک بورانی، خوراک مخلوط، آش ماش، آش صیفی، آش سماق، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۲، آش شلغم ۱، آش شلغم ۲، آش گوجه فرنگی ۲، حلیم جو، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، خورش قیمه بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با قارچ، خورش لوبیا سبز، خورش کلم بروکلی با سویا، خورش هویج و به، سوپ صیفی جات ۱، سوپ صیفی جات ۲، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ جو ۲، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ شلغم، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کلم بروکلی ۲، سوپ گل کلم، سوپ گشنیز، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ جو و اسفناج، برگر کدو خورشتی، سس گل کلم، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۲، سس مخصوص ۱، سس زیتون، سس جعفری.
- خوردنی های مضر: عدس پلو ساده.