گشادی و افتادگی دریچه قلب یا رگورژیتاسیون: که باعث برگشت خون به عقب و به درون قلب می شود. گشاد شدن دریچه قلب زمانی اتفاق می افتد که دریچه کامل بسته نمی شود. بسته نشدن کامل دریچه باعث می شود خون به جای حرکت رو به جلو، به سمت عقب برگشت پیدا کند، برگشت خون اکثر بر اثر پرولاپس یا افتادگی دریچه ایجاد می شود. پرولاپس یا افتادگی دریچه، زمانی ایجاد می شود که لت های دریچه در هنگام بسته شدن بر آمدگی پیدا کند، معمولاً پرولاپس جزء نارسایی دریچه میترال می باشد.
علائم:
- تپش قلب
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- خستگی و ضعف
- ضربان قلب نامنظم
- بالا یا پایین بودن فشار خون
- قلب و انسان و بدن ناتوان است.
- راه رفتن سخت است و درد قلب دارد.
- علائم ناشی از نارسایی قلب مانند تورم مچ پا و پاها
- شنیدن صداهای غیر طبیعی در قلب در معاینات پزشکی
علت:
- حمله قلبی
- تصلب شرائین
- فشار خون بالا
- تب روماتیسمی
- بیماری عروق کرونر
- نقایص مادرزادی قلب
- تغییرات مرتبط با افزایش سن
- آترواسکلروز، سخت شدن شریان ها
- التهاب لایه داخلی قلب (آندوکاردیت)
- این بیماری ناشی از شدت سردی است.
- التهاب آندوکاردیت ناشی از بیماری سفلیس
- آنوریسم آئورت، تورم غیر طبیعی یا انحنای آئورت
عوامل افزایش دهنده خطر:
- افزایش سن
- بیماری های مادرزادی
- تاریخچه انواع خاصی از بیماری قلبی یا حمله قلبی
- تاریخچه عفونت های خاصی که می توانند بر قلب تأثیر بگذارند.
- فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت و سایر عوامل خطر بیماری های قلبی
پیشگیری:
- در صورت وجود بیماری های مانند گلو درد استرپتوکوکی یا تب روماتیسمی که منجر به رماتیسم قلبی می شود، فشار خون بالا، التهاب لایه داخلی قلب و سفلیس که باعث آسیب به دریچه های قلب می شود، باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کرد و روند درمانی را تحت نظر پزشک شروع کرد.
عوارض احتمالی:
- مرگ
- سکته مغزی
- نارسایی قلبی
- لخته شدن خون
- عفونت دریچه ها
- اختلالات ریتم قلب
تشخیص:
- افتادگی دریچه میترال اکثراً طی انجام یک تمرین عادی تشخیص داده میشود. هنگام انجام تمرین ورزشی، متخصص قلب با گوشی طبی به صدای قلب فرد گوش میدهد که لتهای آویخته شده دریچه در حین بسته شدن یک صدای “چیلیک” تولید میکنند. ولی اگر از دریچه میترال خون، به درون دهلیز چپ به عقب نشت کند، احتمالاٌ پزشکتان صدای مورمور قلب یا فشفش میشنود. چون این صداهای غیر طبیعی قلب دائمی نیستند، حتی اگر فرد افتادگی دریچه میترال هم داشته باشد، ممکن است متخصص قلب در زمان آزمایش این صداها را نشنود. به همین علت فرد باید مجدداً آزمایشها و روشهای تشخیصی افتادگی دریچه میترال را انجام دهد.
- اکوکاردیوگرافی: اکو کاردیوگرافی بهترین آزمایش برای شناسایی افتادگی دریچه میترال است. در این آزمایش که دردی هم ندارد از امواج صوتی برای برای گرفتن تصویر حرکت قلب استفاده میشود.
- داپلر اولتراسوند: یک داپلر اولتراسوند بخشی از آزمایش اکو است. داپلر اولتراسوند، سرعت و جهت جریان خون را، از طریق دریچه میترال نشان میدهد.
- آزمایش اشعه ایکس قفسه سینه: از این آزمایش برای نشان دادن مایع درون ریهها یا بزرگ شدگی قلب استفاده میشود.
- الکتروکاردیوگرام: آزمایشی ساده است که فعالیتهای الکترونیکی قلب شما را ضبط میکند. این آزمایش میتواند سرعت تپش قلب را نشان داده و یکنواخت بودن یا نامرتب بودن ضربآهنگ آن را مشخص سازد. همچنین در این آزمایش هنگامی که سیگنالهای الکتریکی از میان قلب عبور میکنند، زمانبندی و میزان قدرت آنها ضبط میشود.
درمان طب نوین:
- اگر جراح به بیمار پیشنهاد جراحی بدهد، احتمالاً جراحی بهصورت ترمیم یا جایگزینی دریچهی میترال خواهد بود. این جراحیها با روشهای کم تهاجم جراحی یا جراحی قلب باز انجام میشوند. در روشهای کم تهاجمی جراحی، برشها و خونریزیهای کمتری وجود دارد و سرعت بهبودی پس از عمل هم بیشتر است.
- ترمیم دریچه میترال قلب: در این روش که بیشتر افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال آن را به روشهای دیگر ترجیح میدهند، دریچهی میترال ترمیم میشود و هدف آن محافظت از این دریچه است. دریچهی میترال قلب از ۲ بافت مثلثی موسوم به لَت تشکیل شده است. لَتها یا لنگههای دریچه میترال از طریق حلقهای به نام آنولوس به ماهیچهی قلب متصل میشوند. جراحان میتوانند با ایجاد اصلاحاتی در دریچه، مانع از بازگشت رو به عقب خون به قلب شوند. اصلاح و ترمیم دریچهی میترال نیز از طریق اتصال مجدد لتها (با برداشتن بافتهای اضافی آن برای بسته شدن کامل دریچه) صورت میگیرد. در برخی از موارد نیز باید آنالوس تنگ یا جابهجا شود. به این عمل آنولوپلاستی گفته میشود.
درمان طب سنتی:
- طول درمان 4 ماه می باشد.
- مرکب 6 مقل ازرق مصرف شود.
- خرما 7 عدد در طول روز میل شود.
- شربت عسل روزی 2 لیوان میل شود.
- فسنجان بادام هفته ای 3 وعده میل شود.
- بادکش کتف یک شب در میان به مدت 21 شب.
- عسل + زعفران + آب گرم هر 8 ساعت میل شود.
- دوسین هر 6 ساعت یک قاشق چایخوری میل شود.
- صبحانه 5 وعده ارده شیره و 2 وعده عسل میل شود.
- شبی یک قاشق مرباخوری اسفند به مدت 40 شب با آب ببلعید.
- اصلاح تغذیه و ترک جدی سردیجات و مواد کارخانه ای انجام شود.
- زیتون 7 عدد صبحگاه و انجیر خیس خورده در آب 7 عدد شامگاه میل شود.
- درمان بیماری های دریچه های قلب بستگی به وضعیت و شرایط و شدت بیماری دارد. بسیاری از افراد که به بیماری های دریچه ای قلب مبتلا هستند، برای مدت زمان طولانی به زندگی خود ادامه می دهند و هرگز نیازمند انجام عمل جراحی نمی شوند، اما در صورتی که بیماری دریچه ای قلب، در قابلیت پمپاژ کردن خون تأثیر منفی بگذارد به احتمال زیاد نیازمند ترمیم یا تعویض با علم جراحی است.
فعالیت:
- از انجام هرگونه فعالیت شدید بدنی پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای و همچنین لبنیات بدون مصلح پرهیز کنید.