گرفتگی و کیپ شدن گوش: عبارت است از گرفتگی و کیپ شدن گوش، عموماً ناشی از تغییرات ارتفاع، صعود به قله ها و ارتفاعات یا اختلال در نظم فشار داخل و خارج گوش است. این اتفاق زمانی رخ می دهد، که میانه گوش تحت فشار جو بیرونی گوش قرار بگیرد. عوامل رایجی که باعث گرفتگی گوش می شود، شامل تفاوت فشار در میانه گوش، سر و مشکلات سینوس که در هر سنی رخ می دهد است، اما بیشتر در میان کودکان بویژه به هنگام سرماخوردگی رایج است علاوه بر آزار دهنده بودن، کاملا دردناک است. مهم است که در ابتدا آن را درمان کنید. درمان های طبیعی بسیاری وجود دارد که می توانید به کار گیرید.
علائم:
- احساس کیپی در گوش
- کاهش ظرفیت شنیداری
- شنیدن صدای باد در گوش
- احساس تجمع مایع درون گوش
علت:
- آلرژی
- فشار جرم گوش: جرم گوش اضافی سبب انسداد کانال گوش می شود.
- گوش هواپیمایی: این مورد زمانی رخ می دهد که گوش در اثر تغییر فشار هوا کیپ می شود. مانند اتفاقی که زمان فرود یا بلند شدن هواپیما رخ می دهد.
- عفونت گوش: وقتی مایع و ویروس و باکتری در گوش جمع شود، باعث گرفتگی گوش می شود. مردم غالباً عفونت گوش یا سایر بیماری هایی که در گوش ایجاد می شود را تجربه می کنند.
- شی خارجی در گوش: گاهی اوقات وسیله های کوچکی که برای پاکسازی گوش استفاده می کنید، مانند پنبه در گوش گیر می کند. کودکان ممکن است اشیای خارجی را درون گوش خود کنند.
- گوش شناگر: وقتی گوش شخصی در معرض آب است و آب در گوش جمع می شود، سبب عفونت می شود، به همین دلیل شناگران اکثراً این را تجربه می کنند. باید گوش خود را خشک و به دور از رطوبت نگه داشت.
پیشگیری:
- سریع حرکت نکنید.
- سرتان را سریعاً تکان ندهید.
- گوش خود را در معرض دمای زیاد قرار ندهید.
- مواد در حال جوش را به گوش خود نزدیک نکنید.
- اشیای تیز مانند ناخن انگشت را داخل گوشتان نکنید.
- الکل و غذاهای نمکی و شور، کافئین و تنباکو مصرف نکنید.
- سرتان را تا جایی که می توانید بالا بگیرید مخصوصاً زمانی که خواب هستید. غالباً گوش خود را تمیز کنید و از پارچه ای نرم و تمیز برای خشک کردن گوش خود پس از حمام استفاده کنید. در محیط معتدل بمانید نه گرم و نه سرد.
درمان طب سنتی:
- استفاده نکردن از غذاهای ممنوع و غذاهای فست فود.
- چکاندن آب پیاز تازه درون گوش شبی یک الی 3 قطره.
- نداشتن یبوست مزاج و عصبی نشدن و حرص نخوردن تا حد امکان.
- در صورت کیپ شدن گوش، هفته ای یک بار به کوه و ارتفاعات بروید تا اختلال از بین برود.
- مصرف روزانه 6 لیوان از مایعات، به ویژه آب تصفیه شده گرم (نیم ساعت قبل و دو نیم ساعت بعد از غذا).
- رعایت بهداشت و نظافت فردی یکی از عوامل بسیار مهم و حیاتی برای رسیدن به نتیجه مطلوب است.
- روزاه 3 حبه سیر خام به صورت ریز خرد شده و هر حبه، دو نیم ساعت بعد از غذا با یک لیوان آب میوه جات همراه با عسل میل شود.
- گلیسیرین: چند قطره گلیسیرین را درون 2/1 آب گرم بریزید، سپس 2 یا 3 قطره از آن را داخل گوشتان کنید. بگذارید 10 دقیقه بماند سپس گوش خود را تخلیه کنید.
- آب گرم: با استفاده از یک سرنگ، آب گرم را داخل گوش خود کنید و سر خود را تکان دهید تا آب خارج شود، 10دقیقه صبر کنید سپس این کار را با گوش دیگر تکرار کنید.
- خمیازه: خمیازه، فشار هوا را از گوش خارج می کند و به فعالیت ماهیچه ها کمک می کند، دهان خود را به آرامی باز کنید تا هوا را استشمام کنید و این کار را مجدداً تکرار کنید.
- غرغره کردن: با آب گرم و نمک غرغره کنید. یک قاشق نمک را در یک لیوان آب گرم بریزید و 15تا 30 ثانیه غرغره کنید. اینکار را تکرار کنید تا از شر گرفتگی گوش خلاص شوید.
- نرم کردن جرم گوش: جرم گوش به طور طبیعی و سخت در گوش جمع می شود. ریختن چند قطره روغن بچه، گلیسیرین، روغن معدنی در حد دو سه قطره در گوش به نرمی جرم گوش و باز شدن آن کمک می کند.
- جویدن آدامس: این کار تیوب گوشتان را باز می کند. فشار اضافی جرم در گوش را تسکین می دهد و سبب باز شدن گوش می شود، اگر پس از این کار احساس درد یا گرفتگی گوش کردید، سریعاً نزد متخصص گوش و حلق و بینی بروید.
- تزریق گوش: سرنگ تزریق گوش را از داروخانه تهیه کرده یا نزد پزشک بروید. پس از 15 تا 30 دقیقه از تزریق گوش، آبی را که به دمای محیط رسیده وارد گوش خود کنید، نباید آب را عمیقاً وارد گوش کنید که به پرده گوش آسیب بزند.
- کمپرس آب گرم: کمپرس آب گرم، درمان طبیعی برای گرفتگی گوش و سینوس است و گرمای آن باعث تسکین درد می شود. پارچه ای را درون آب گرم خیس کنید و آب اضافی آن را بگیرید و آن را به مدت 5 تا 10 دقیقه روی گوش قرار دهید.
- آب اکسیژنه: با استفاده از یک قطره چکان، دو قطره سه درصدی از آب اکسیژنه را درون گوش خود بریزید و ده دقیقه صبر کنید، سپس سر خود را کج کرده تا مواد خارج شود. توجه داشته باشید که مقدار زیاد آب اکسیژنه سبب آسیب رساندن به گوش می شود.
- بخار: آسان ترین روش برای خلاصی از گرفتگی گوش ناشی از سرماست. بخار باعث باز شدن گوش می شود. آب داغ را درون کاسه ای بزرگ بریزید و چند قطره روغن درخت چای یا اسطوخودوس را به آن اضافه کنید، سر خود را با حوله ای بپوشانید و بخار آن را وارد گوش خود کنید، تا باز شود و به مدت 10 دقیقه دوش آب گرم بگیرید.
- خنثی کردن کمبود فشار هوا با باد کردن لپ ها و بینی: شما می توانید بوسیله این کار از شر گرفتگی گوش خلاص شوید، زیرا درد را تسکین می دهد. دهانتان را ببندید و با انگشتتان سوراخ دماغتان را بگیرید و نفس عمیق بکشید اگر بتوانید این کار را درست انجام دهید آن را تکرار کنید. مراقب باشید، بینی را محکم نگیرید که به گوش آسیب میزند.
- روغن درخت چای: روغن درخت چای در درمان عفونت گوش بکار می رود که خاصیت ضد باکتری و ضدالتهابی دارد و بهترین درمان است که علیه عفونت سینوس و سایر مقاومت ها مقابله می کند. در لیوان آب جوش، روغن درخت چای اضافه کنید، سپس سرخود را بر روی لیوان گرفته تا بخار آن وارد گوشتان شود. اینکار باعث تسکین فوری درد می شود.
- بهترین روش پیشگیری توجه به نوع تغذیه و همچنین داشتن اعصاب و روان آرام است، استفاده از سبزیجات و میوه جات تازه فصل، موجب می شود که بدن دچار کمبود یا اختلال در کارکرد اندام ها نشود، در صورت دچار شدن به هر نوع کسالتی، بهتر است که در خوردن غذا امساک شود و بیشتر از مایعات و سبزیجات و میوه جات به صورت تازه و خام استفاده شود.
- هنگام داشتن عفونت از مصرف فرآورده های حیوانی (لبنیات، انواع گوشت، تخم مرغ و مرغ)، قند و شکر و هرچیزی که از این فرآورده داخل آن باشد، سوسیس و کالباس، فست فود، آب یخ، نوشابه، انواع کنسرو، شکلات، کاکائو، پرتقال، نارنگی، خیار، نسکافه، قهوه، شیرینی های قنادی، غذاهای سرخ کرده، غذاهای گوشتی و لبنی (چون این مواد در آزمایشگاه برای کشت میکروب استفاده می شود) پرهیز کنید.
- برگ ریحان: برگ ریحان دارای خاصیت ضد باکتری است و به تسکین گرفتگی گوش در اثر عفونت سینوس کمک می کند، درد را تسکین داده و حس خنکی می دهد. 5 تا 6 عدد برگ ریحان را خرد کرده و آب آن را بگیرید و پنبه را آغشته به آب آن کنید سپس آن را به گوش خود بزنید، اما مراقب باشید که آب ریحان را به پرده گوش خود نزدیک نکنید، زیرا به آن صدمه می زند و 2 بار در روز اینکار را تکرار کنید.
- روغن زیتون: اگر جرم درون گوش جمع شده است، از روغن زیتون استفاده کنید که به نرمی جرم گوش و رفع آن کمک می کند. برای این کار به آرامی مقداری روغن زیتون را گرم کنید، از یک قطره چکان برای ریختن روغن درون گوش استفاده کنید برای نرم شدن جرم گوش بگذارید 10 دقیقه بماند و سپس سر خود را به طرفین خم کرده تا روغن به همراه جرم از گوشتان خارج شود. این کار را به آرامی انجام دهید تا به اندام بدن آسیب نزند.
- الکل + سرکه سیب: برای نابودی هر نوع عفونت باکتری که سبب گرفتگی گوش می شود، از ترکیب الکل و سرکه سیب استفاده کنید. میزان معینی از الکل و سرکه سیب را با هم ترکیب کنید، بر یک سمت دراز بکشید و از قطره چکان برای ریختن مواد درون گوش استفاده کنید. برای اینکه مواد نریزد یک پنبه را درون گوش قرار داده و سر خود را بلند نکنید بگذارید 5 تا10 دقیقه باقی بماند، سپس آن را خارج کنید؛ اگر گوش دیگر هم کیپ شده، همین کار را با آن تکرار کنید.
- روغن سیر: سیر برای درمان عفونت گوش از قرن ها پیش بکار می رود و خاصیت ضد باکتری دارد که به گرفتگی و فشار گوش که در اثر جرم اضافی ایجاد شده، کمک می کند، برای اینکار دو حبه سیرله شده را با روغن زیتون روی حرارت گرم کنید و اجازه دهید تا خنک شود سپس 2 تا 3 قطره از آن را درون گوش خود بریزید، پس از 1 دقیقه گوش خود را تخلیه کنید. برای نتیجه بهتر، پوست 4 الی 7 حبه سیر را گرفته، آن را له کرده و درون لیوان آب بیاندازید و به مدت 15دقیقه روی حرارت بگذارید سپس نمک را به آن اضافه کنید بعد از آن پارچه ای تمیز را آغشته به آن کنید و به صورت کمپرس در مقابل گوشتان برای چند دقیقه قرار دهید 2 یا 3 بار در روز اینکار را تکرار کنید.
داروها:
- پسودوافدرین
فعالیت:
- تا زمان بهبودی، از انجام هرگونه فعالیت های شدید بدنی پرهیز کنید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه پرهیز کنید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با کدو، خوراک باقلا، خوراک عدسی با صیفی جات، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو بادمجان، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، یتیمچه، خوراک بادمجان و عدس، بورانی گوجه بادمجان، خوراک بادمجان و غوره، خوراک پنیر سویا، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با شوید، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک مخلوط، آش سماق، آش جو با حبوبات ۱، آش گوجه فرنگی ۱، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، بادمجان پلو ۱، خورش قیمه بادمجان، خورش بادمجان، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش کدو خورشتی، خورش قیمه بادمجان، سوپ جو ۱، سوپ کدو قلیانی، کشک سویا، سس گوجه فرنگی ۱، سس گوجه فرنگی ۲، سس معطر، سس مخصوص ۱، سس مخصوص ۲.
نکته:
- جرم گوش دارای خاصیت چربی اسیدی است و سبب نرمی پرده گوش می شود، علاوه بر این ترشحات مانع از رشد باکتری و قارچ درون گوش می شود، لذا هیچ گونه نیازی به پاک کردن کامل آن نیست.