کاربر

درمان کیست سباسه (کیست اپیدرمویید)

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

کیست سباسه (کیست اپیدرمویید): عبارت است از یک کیست خوش خیم گنبدی شکل پر شده از ماده نسبتاً سفت (شامل کراتین، چربی و زواید پوستی). این ضایعه معمولاً پوست تنه، صورت، گردن و سر را درگیر می سازد. در همه سنین دیده می شود ولی در بزرگسالان و نوجوانان شایع تر است.

علائم:

  1. دردناکی پوست
  2. گرم شدن ناحیه آلوده
  3. ایجاد برآمدگی در زیر پوست
  4. گاهی اوقات بوی تند و تیزی دارد
  5. کیست سفید رنگ یا همرنگ پوست است.
  6. تولید شدن ماده ای پنیری شکل و بد بو در کیست
  7. اغلب رشد چندانی ندارند و به ندرت بزرگ می شوند.
  8. قطر این کیست ها از 4 الی 1 سانتی متر متغیر است.
  9. اگر کیست دچار عفونت شود به رنگ قرمز روشن درمی آید و دردناک می شود.
  10. اگر کیست دچار جراحت یا عفونت گردد ممکن است به رنگ قرمز روشن در آمده و دردناک شود.
  11. بیشتر در نواحی پرمو دیده می شود و در دراز مدت باعث ریزش مو در ناحیه بالای خود می شود.
  12. کیست دارای کناره های شیب دار بوده یا یک نمای گنبدی شکل گردی داشته و سطح آن صاف و همچنین اکثر موارد به شکل نرم است.
  13. کیست‌های سباسه معمولاً متحرک هستند و ممکن است حاوی بافت‌های فیبری و مایع و ماده چرب (کراتینی) یا مایع چسبنده خونابه‌ای (حاوی چرک و خون) باشند.

علت:

  • آسیب پوست
  • داشتن سابقه آکنه
  • اپیلاسیون و اصلاح
  • انسداد چربی یا غدد چربی
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید
  • تولید بیش از حد هورمون تستسترون
  • کیست های سباسه از مسدود شدن مجاری غدد سباسه فولیکول های موی غیر طبیعی در اثر تجمع مواد زائد ناشی می گردند. این کیست ها ممکن است در اثر تحریک هورمونی یا آسیب دیدگی بزرگ شوند.

پیشگیری:

  • در حال حاضر قابل پیشگیری نیست.

عواقب مورد انتظار:

  • کیست های بدون علامت نیاز به درمان ندارند. کیست هایی که بدنما بوده، عفونی شده یا به طور مکرر دچار آسیب دیدگی می شوند می توان با جراحی برداشت.

عوارض احتمالی:

  • عفونت کیست، آسیب دیدگی کیست که منجر به پارگی یا التهاب آن می شود.

تشخیص:

  • انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار

درمان طب نوین:

  • اغلب کیست سباسه غیر سرطانی است و نیاز به درمان ندارد به همین خاطرجراحی کیست سباسه ضروری نمی باشد، اما اگر بزرگ شود و عفونت کند به روش های زیر می توانید آن را درمان کنید:
  • تحت نظر پزشک آنتی بیوتیک مصرف کنید.
  • جراحی کیست سباسه انجام دهید و از پزشک پوست خود بخواهید با عمل جراحی آن را بردارد.
  • هرگز و تحت هیچ شرایطی کیست سباسه را با فشار پاره نکنید، زیرا این کار ممکن است موجب عفونت بافت های مجاور شود.
  • اگر به هر دلیلی مایل به انجام جراحی نیستید تا ۱۰ روز  (روزی دوبار به مدت ۱۵ دقیقه) یک بالشتک گرم بر روی کیست قرار دهید تا ذوب شود و به صورت مایع بیرون آید. این روش نسبت به جراحی کیست سباسه بهتر است زیرا خطری ندارد و بدون هزینه است.

درمان طب سنتی:

  • اگر یک کیست سباسه هیچ مشکلی ایجاد نکند می توان آن را بدون درمان رها ساخت، با این وجود در صورتی که کیست خیلی بزرگ و دردناک شود می توان تحت بی حسی موضعی آن را برداشت. کیست را معمولاً باید دست نخورده خارج ساخت، زیرا در صورتی که ساک و محتویات آن به طور کامل خارج نشوند می توانند مجدداً عود کنند. اگر کیست عفونی شود احتمال دارد مصرف آنتی بیوتیک های خوراکی یا برش و تخلیه کیست ضرورت پیدا کند.

داروها:

  • معمولاً این اختلال به دارویی نیاز ندارد، در صورتی که کیست عفونی گردد، ممکن است آنتی بیوتیک تجویز شود.

فعالیت:

  • پس از بهبود علائم هرچه سریعتر فعالیت های طبیعی خود را از سر بگیرید.

رژیم غذایی:

  • رژیم خاصی نیاز نیست.

نکته:

  • راه های پیشگیری از بیماری های چشمی: اگر مایلید همیشه سلامت چشم خود را حفظ کنید به نکات زیر با دقت توجه فرمایید. ۱. به هرچه که بسیار سفید یا شفاف است نگاه نکنید. ۲. به نورهای شدید مانند نور خورشید یا نور پراژکتور و لامپ های گازی و نورهای متصاعد شده از جوشکاری ها نگاه نکنید. ۳. به برف هایی که روی آن را نور آفتاب فراگرفته است نگاه نکنید. ۴. از نگاه کردن به خطوط ریز نقشه های خیلی دقیق یا خط های بسیار ریز که احتیاج به نوردهی بیشتری دارد خودداری کنید. ۵. تلویزیون را از فاصله خیلی کم تماشا نکنید. ۶. عینک دیگران را به چشم نزنید. ۷. با دست آلوده یا دستمال و اشیاء آلوده چشم را پاک نکنید. 8. از گرد و غبار پرهیز کنید. ۹. زیاد از حد گریه نکنید. ۱۰. مقابل آتش خیلی شدید و گرم ننشینید. ۱۱. هنگام موتورسواری یا سوار شدن بر اتومبیل های بدون سقف و … مواظب باشید که سوز و باد قوی، میکروب ها و گرد و غبار با چشم برخورد نکند. ۱۲. به هیچ جسمی به مدت زیاد و به طور قائم نظر نیفکنید. ۱۳. از ورود دود به چشم دوری گزینید. ۱۴. از هوای بسیار گرم یا بسیار سرد دوری کنید. 15. از دیدن اشیاء خیلی روشن و درخشان که به چشم آزار می رساند مانند آینه ای که مقابل آفتاب گرفته شده و نور آفتاب را به چشم منتقل می کند پرهیز کنید. ۱۶. از زیاد بر پشت خوابیدن پرهیز شود. ۱۷. مواظب باشید که از خوابیدن با شکم پر یعنی فورا پس از صرف غذا و همچنین پس از خوردن غذاهای غلیظ و دیر هضم و پس از مصرف خوراکی هایی که طبیعت آن خیلی گرم است مانند سیر و پیاز و … پرهیز کنید. چون موجب زیان رساندن به چشم می گردد. ۱۸. بیش از اندازه نمک یا غذاهای شور مصرف نکنید. ۱۹. از پرخوری در شب یا هنگام بیدار شدن در نیمه شب پرهیز کنید. ۲۰. از بی خوابی های زیاد و بیدار ماندن بیش از حد بپرهیزید. ۲۱. اگر شکم هر روز کار نمی کند یا یبوست و خشکی مزاج دارید آن را برطرف سازید. ۲۲. به اشیایی که به سرعت می چرخند یا به سرعت از جلوی چشم عبور می کنند نگاه نکنید.
  • اعمالی که برای سلامت چشم مفید است: ۱. هرچند روز یک بار صورت را در آب صاف و پاک فرو برید و چشم را در آن باز نگه دارید. ۲. گاهی سرمه و توتیا را با آب بادیان و آب مرزنجوش مخلوط کنید و در چشم بکشید. ۳. به علت اینکه چشم از اعضای مرطوب است و اکثراً رطوبت و سردی باعث ضعف آن مى شود، لذا بایستی گاهی از سرمه خشک و جلا دهنده چشم استفاده کرد تا چشم سالم بماند. ۴. در هر ماه دو تا سه مرتبه چشم را با آب خضض بشویید. ۵. رعایت حفظ محیط چشم، یعنی مزاج چشم را به حالت طبیعی نگهداشتن. برای این کار اگر مزاج چشم خشک باشد گاهی روغن بادام شیرین یا روغن بنفشه یا روغن بنفشه بادام یا روغن کدو در بینی بچکانید. همچنین می توانید در چشم سرمه مناسبی نیز به کار برید.
error: محتوا محافظت شده می باشد.