کم کاری تیروئید (هیپوتیروئیدی): عبارت است از کاهش فعالیت غده تیروئید که باعث کاهش تولید هورمون های تیروئیدی می شود. غده تیروئید یک غده پروانه ای در جلوی گردن است. تقریباً تمام فرآیندهای متابولیک تحت تأثیر هورمون های تیروئیدی قرار می گیرند. کم کاری تیروئید در هر دو جنس و در هر سنی رخ می دهد، اما در زنان میانسال شایع تر است.
علائم:
- کم کاری تیروئید باعث کند شدن واکنش های شیمیایی در بدن شده و علائم و نشانه های زیر را پدید می آورد:
- کم شدن اشتها
- کندی اعمال مغزی
- بزرگ شدن تیروئید
- احساس تغییر مزه غذاها
- کم شدن تحمل به داروها
- کاهش حجم خون یا کم خونی
- کم شدن میل جنسی و ناباروری
- کلفت یا خشن شدن صدا (قورباغه مانند)
- کندی فوق العاده شدید یا حرکات عضلانی
- بی حالی یا شل بودن یا برعکس، بی قرار بودن
- تجمع مایع در بدن، خصوصاً در اطراف چشم ها
- حالت خمودگی در صورت و پایین افتادگی پلک ها
- پیدایش ظاهری پف کرده به خصوص در ناحیه چشم ها.
- بریده بریده حرف زدن: صدای شما ممکن است خسته و گرفته و صحبت های تان بریده بریده شود.
- نارسایی تعدادی از اعمال تروفیک بدن که شاهد آن کاهش رشد موها و فلسی شدن پوست است.
- خواب آلودگی فوق العاده شدید یا خوابیدن به مدت 15 تا 16 ساعت در روز یا بر عکس، بی خوابی.
- قاعدگی شدید: قاعدگی های شما ممکن است خیلی سخت و شدید شود (در صورتی که هنوز یائسه نشده اید).
- یبوست: همان طور که تمام فعالیت های بدن در کم کاری تیروئید آهسته می شوند، به لحاظ ضعیف شدن دستگاه گوارش ممکن است شما دچار یبوست هم بشوید.
- افزایش وزن یا برعکس، لاغری شدید: اکثر بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید از ۵ تا ۱۰ کیلوگرم اضافه وزن پیدا می کنند، این افراد اشتهایشان افزایش نمی یابد و حتی ممکن است کاهش هم یافته باشد.
- مشکلات روحی روانی: شما ممکن است احساس خستگی کنید و خواب آلوده باشید و از نظر ذهنی کند شده باشید. واکنش های شما آهسته تر می شوند. در بیماران مسن تر ممکن است به غلط تصور شود که دچار زوال عقل شده اند.
- کم شدن تحمل به سرما: بیماران دچار کم کاری تیروئید شدیداً نسبت به سرما حساسیت پیدا می کنند و دوست دارند که چندین لباس گرم پوشیده و کنار بخاری بنشینند این افراد احساس می کنند وقتی که می خواهند سریعاً حرکت کنند، عضلاتشان سفت و دچار گرفتگی می شود، مخصوصاً در هنگام سرما.
- مشکلات قلبی: برخلاف بیماران دچار پرکاری تیروئید، نبض شما ممکن است آهسته تر شده و به حدود ۶۰ ضربان در دقیقه برسد. شما ممکن است فشار خون نیز داشته باشید. بیمار سالخورده ای که مدت های طولانی دچار کم کاری شدید تیروئید بوده است در خطر نارسایی قلبی می باشد. آنژین قلبی می تواند اولین علامت کم کاری تیروئید باشد.
- اختلالات سیستم عصبی: شما ممکن است کمی از شنوایی تان کاسته شود و مشکلاتی در تعادل و توازن خود پیدا کنید. اگر انگشتان شما به خصوص در شب دچار سوزش و گزگز شدند، می توانید با تکان دادن شدید دست های تان باعث تسكين آن شوید.
- اختلال روانی، از جمله افسردگی، روان پریشی یا ضعیف شدن حافظه، شاید برایتان عجیب باشد اما فراموش کردن چیزهای کوچکی مثل اسم افراد یا محتویات لیست خرید یکی از نشانه های کم کاری تیروئید است. بدون هورمون تیروئید، سرعت همه عملکردهای بدن کم میشود.
- مشکلات پوست و مو: پوست شما به احتمال زیاد خشک و خشن می شود و به آسانی پوسته پوسته می گردد، پوست رنگ پریده شده و پلک ها، دست ها و پاها ورم می کنند. بعضی از بیماران ممکن است متوجه شوند که رنگ پوستشان به رنگ زرد لیمویی تغییر یافته است و رگ های خونی که در گونه ها قرار دارند به رنگ ارغوانی درآمده اند. موها خشک و شکننده می شوند و کناره های خارجی ابروها ممکن است بریزد.
علت:
- تیروئید مادرزادی
- پرتو درمانی تیروئید
- درمان با ید رادیواکتیو
- مصرف برخی از داروها
- کم بود ید در رژیم غذایی
- تیروئیدیت یا التهاب تیروئید
- جراحی برای درمان پرکاری تیروئید.
- جراحی و خارج کردن قسمتی یا تمام غده تیروئید
- داروهایی مثل لیتیم که از فعالیت تیروئید می کاهند.
- بیماری هاشیموتو یک اختلال خودایمنی است که میتواند باعث کمکاری تیروئید یا، به ندرت، پرکاری تیروئید شود.
- بیماری های خود ایمنی، که در طی آنها دستگاه ایمنی بدن عملکرد غیر طبیعی دارد و به غده تیروئید حمله می برد.
- کم کاری این غده از نظر طب سنتی ناشی از غلبه بلغم و سردی و سودا، فشار عصبی هم می تواند باعث کمکاری شود.
- کاهش فعالیت غده هیپوفیز، که ترشح کننده هورمون محرک تیروئید است این بیماری هنگامی ایجاد می شود که غده تیروئید نتواند به اندازه نیاز بدن هورمون تولید کند.
- غده تیروئید یکی از غدد درون ریز آدمی است که با اعصاب محیطی کار می کند و این رشته های عصبی هستند که فرمان را از اعصاب مرکزی دریافت می کنند. این غده درون ریز زمانی کار خود را به خوبی انجام می دهد که انسان حالت های روحی و روانی متعادل داشته باشد، در زندگی روزمره حرص نخورد و عصبی نشود، از غذاهایی که خداوند سبحان برای ادامه حیات انسان آفریده است استفاده کند، نه غذاهای مصنوعی و فست فودها، سیستم گوارش سالمی داشته باشد و تحرک و ورزش متعادل داشته باشد. اگر انسان موارد بالا را به درستی انجام ندهد، تعادل روحی و روانی و جسمی خویش را از دست خواهد داد و در نتیجه دچار عدم تعادل یا بهتر بگوییم دچار انواع بیماری خواهد شد که بیماری تیروئید را ایجاد خواهد نمود.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- درمان با اشعه ایکس
- سن بالای 60 سال چاقی
- جراحی برای درمان پر کاری تیروئید.
پیشگیری:
- راه خاصی برای پیشگیری از کم کاری اولیه تیروئید وجو ندارد. پس از جراحی تیروئید یا تخریب تیروئید توسط اشعه درمانی، تا آخر عمر هورمون تیروئید به صورت قرص باید دریافت شود.
عواقب مورد انتظار:
- معمولاً با دادن هورمون تیروئید و تنظیم دقیق مصرف آن قابل درمان است. هورمون درمانی عبارت است از فراهم آوردن تیروئیدی به اندازه کافی برای بدن تا کارایی عملکردهای طبیعی بدن حفظ شود. امکان دارد تا چندین ماه نیاز به ارزیابی پزشکی وجود داشته باشد تا مقدار مناسب هورمون تیروئیدی که باید داده شود معلوم شود، در صورتی که درمان قطع شود، بیماری عود می کند.
عوارض احتمالی:
- ناباروری
- افزایش استعداد ابتلا به عفونت ها
- اغمای میکسدم، که عارضه تهدید کننده جان بیمار است.
- بروز بحران غده فوق کلیوی در اثر درمان شدید کم کاری تیروئید.
- درمان زیاده از حد به مدت طولانی می تواند باعث کاهش تراکم معدنی استخوان شود.
تشخیص:
- پزشک سابقه پزشکی را بررسی و بیمار را معاینه میکند. تشخیص کمکاری تیروئید تنها بر اساس علائم ممکن نیست، زیرا بسیاری از علامتهای آن مشابه علائم سایر بیماریها است. به همین دلیل است که پزشک برای بررسی عملکرد غده تیروئید آزمایش خون و گاهی تصویربرداری برای تأیید تشخیص و یافتن علت درخواست مینماید.
- از آنجایی که کمکاری تیروئید میتواند باعث مشکلات باروری شود، زنانی که مشکل ناباروری دارند اغلب برای رد مشکلات غده تیروئید آزمایش میشوند. توجه داشته باشید چند روز قبل از انجام آزمایش خون برای تیروئید از مصرف ویتامین گروه ب خصوصاً ب کمپلکس ب 12 پرهیز کنید.
درمان طب نوین:
- کمکاری تیروئید با جایگزینی هورمونهایی که تیروئید دیگر قادر به ساخت آنها نیست، درمان میشود. قرص لووتیروکسین، مشابه هورمونی است که غده تیروئید سالم میسازد. پزشک ممکن است مصرف دارو را صبح قبل از صرف صبحانه توصیه کند. پزشک حدود ۶ تا ۸ هفته پس از شروع مصرف دارو، آزمایش خون درخواست نموده و در صورت نیاز دوز دارو را تنظیم میکند. هر بار که دوز تنظیم میشود، آزمایش خون مجدد ضرورت مییابد. پس از رسیدن به دوز مناسب، ارزیابی تیروئید با آزمایش خون هر ۶ ماه و سپس یک بار در سال توصیه میشود. کمکاری تیروئید معمولاً به طور کامل با مصرف داروهای هورمون تیروئید کنترل میشود، البته تا زمانی که دوز توصیه شده را طبق دستورالعمل مصرف کنیم. هرگز نباید بدون مشورت با پزشک خود، مصرف دارو را قطع کنیم. مصرف بیش از حد این داروها بدون مشورت با پزشک میتواند باعث اختلالات جدی، مانند مشکلات قلبی یا پوکی استخوان، شود.
درمان طب سنتی:
- آب دریا
- شاه تره
- صمغ مصطکی
- دمنوش گزنه بخورید.
- طول درمان 8 ماه است.
- شب ها ارده و شیره بخورید.
- جوشانده آویشن صبح و شب
- استشمام عطر گرم در حال خواب.
- غرغره کردن دمنوش آویشن و نمک.
- عرق فراسیون و هوفاریقون میل کنید.
- حتماً از نمک دریا در غذا استفاده کنید.
- از خوردن نمک رایج (ید دار) بپرهیزید.
- تا ۲ هفته، یک روز در میان ماهی میل کنید.
- هر شب با روغن کنجد زیر گلو را ماساژ دهید.
- استشمام عطرهای گرم مثل عطر محمدی خالص
- قبل از هر وعده غذایی یک استان عرق بولاغ اوتی
- خوردن ارده با شیره انگور هفته ای 5 وعده صبحانه.
- ترک و یا کاهش جدی سردی ها، مخصوصاً شبانگاه.
- اسفند، شبی یک قاشق مرباخوری با آب قورت داده شود.
- روغن بابونه و روغن رازیانه را به یک نسبت ترکیب کنید.
- سبزی شاهی صبح بخورید و سبزی مرزه را شب ها میل کنید.
- مصرف ویتامین D و B، A، امگا3، سلینیوم در برنامه غذایی داشته باشید.
- صبح به صبح دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل در یک لیوان شیر و عسل میل کنید.
- دارچین + زنجبیل + زعفران + هل + سعد کوفی را پودر کنید و در کپسول کنید و میل کنید.
- اندازه یک حبه دوای جامع امام رضا (ع) را با جوشانده آب مرزنجوش بخورید. (به مدت 2 ماه).
- هر 2 ماه یک مرتبه تست تیروئید بگیرد که اگر تیروئیدش زیاد بود زیر نظر طبیب طب سنتی تیروئیدش را کم کند.
- خوراک مستمر گرمی ها؛ تا حدی که دیگر از گرمی زده شود و در زبان و دهانش احساس خشکی و عطش نماید.
- دمنوش ترکیبی اسطوخدوس هندی + بادرنجبویه به صورت ترکیبی روزی یک تا سه لیوان با عسل شیرین کنید و میل کنید.
- اندازه یک حبه دوای جامع امام رضا (ع) را در عصاره مرزنجوش حل کنید، سپس هر شب، یک قطره در هر سوراخ بینی بریزید.
- قدم اول برای درمان کم کاری تیروئید رفع یبوست و پاکسازی کبد است با اصلاح این دو مورد کم کاری تیروئید برطرف خواهد شد.
- پرهیز کنید از: تخم کتان، بادام زمینی، شلغم، خردل، ارزن، هلو، شفتالو، قهوه، اسفناج، خیار چنبر، سویا، انواع کلم (به خصوص قمری و کلم پیچ)
- درمان اصلی آن 14 مرحله بادکش زیر گلو به مدت 5 دقیقه است (این بادکش، تخصصی است، لذا حتماً باید توسط متخصص طب سنتی گذاشته شود).
- بذر زیره + کرفس + اسطوخدوس به نسبت مساوی آسیاب کنید و دو ساعت بعد از هر وعده غذایی یک قاشق چایخوری را در دهان ریخته و با آب میل کنید.
- تخم شوید + رازیانه + زیره سبز + زیره سیاه + تخم گشنیز + انیسون + تخم کاسنی + تخم هویج + تخم کاهو همه را به یک نسبت مساوی آسیاب و مخلوط کنید یک قاشق مرباخوری صبح و شب قبل از غذا میل کنید.
- 200 اسفند + سرکه سیب در ظرفی ریخته، میزان سرکه به حدی باشد که تا دو بند انگشت بالای اسفند سرکه بگیرد و اجازه دهید 24 ساعت بماند سپس صاف کنید و خشک کنید و در مایتابه به مدت 20 ثانیه حرارت دهید و هر شب 21 عدد از دانه های اسفند ببلعید.
- این بیماران می توانند با رعایت رژیم گیاهی خام 15 روزه، از این بیماری جان سالم به در ببرند. بیماران کم کاری تیروئید می توانند این رژیم را یک ماه انجام دهند. در طول رژیم بهتر است که داروهای مصرفی با پزشک معالج کنترل شود.
- اهداف درمان عبارتند از تجویز هورمون تیروئید و شناسایی علائم برای پیشگری از زیاد بودن یا کم بودن مقدار هورمون تیروئید تجویز شده. اگر موارد اورژانسی رخ دهد مثل اغمای میکسدم (بسیار به ندرت در هوای گرم رخ می دهد، اما در هوای سرد شایع تر است)، امکان دارد نیاز به بستری شدن وجود داشته باشد.
- اسطوخدوس هندی + گل گاوزبان + گل بابونه شیرازی + بهارنارنج + دارچین + گل سرخ + به + سیب به یک نسبت مخلوط کنید، یک قاشق غذاخوری از این ترکیب را دمنوش کنید و روزی 1 الی 3 مرتبه مصرف کنند و پوست نارنج را خلال کنید و به اشکال مختلف با غذا مصرف کنید یک درمان مجرب برای درمان تیروئید کم کار می باشد.
- روغن اسطوخدوس + روغن بابونه (برای آقایان) و روغن بابونه + روغن رازیانه (برای خانم ها) به یک نسبت ترکیب کنید و به مدت 5 دقیقه خوب موضع تیروئید را ماساژ دهید سپس با بادکش های دستی موضع تیروئید را بادکش گذاری کنید تا قرمز شود سپس یک پلاستیک روی موضع قرار داده و با هدبند ترجیحاً پشمی موضع را پوشش دهید تا خوب گرم بماند.
- توصیه می شود افرادی که دارای مشکل تیروئید هستند «اعم از پر کاری یا کم کاری غده تیروئید یا افراد به ظاهر سالم» روزانه یکبار به مدت ۵ دقیقه نسبت به مالش موضع غده تیروئید «محدوده ۱۰ سانتی زیر گلو» به صورت محکم اقدام نمایند. درد هنگام مالش طبیعی است و نشانه وجود مشکلی است که با چندسری مالش در طی چند روز رفع خواهد شد. در گذشته ماساژ تیروئید جزو مواضعی بوده است که دلاکان مورد ماساژ قرار می دادند.
داروها:
- لیوتیرونین
- لووتیروکسین
- هورمون تیروئید تجویز خواهد شد. میزان مصرف بر حسب سن، وزن، جنس، ظرفیت عملکرد تیروئید، سایر داروهای مصرفی و عملکرد روده تعیین می شود.
فعالیت:
- محدودیتی برای آن وجود ندارد، تا حدی که می توانید فعالیت خود را حفظ کنید.
رژیم غذایی:
- رژیم خاصی برای کم کاری تیروئید توصیه نمی شود. با خوردن رژیم پر فیبر از بروز یبوست جلوگیری به عمل آورید.
- خوردنی های مفید: خوراک نخود فرنگی با رب انار، خوراک نخود فرنگی و ذرت، خوراک باقلا، خوراک عدسی با کشمش، خوراک کدو خورشتی با سویا، خوراک کدو خورشتی با قارچ، خوراک کدو خورشتی با کرفس، خوراک کدو بادمجان، خوراک کدو حلوایی، خوراک قارچ و لوبیا سبز، خوراک قارچ و فلفل دلمه ای، خوراک قارچ و سیب زمینی، خوراک قارچ با سس، خوراک قارچ طعم دار، خوراک قارچ و ذرت، خوراک قارچ و بامیه، تاس کباب قارچ و سویا، خوراک گل کلم، خوراک لوبیا سبز ۱، خوراک لوبیا سبز ۲، خوراک لوبیا سفید ساده، خوراک لوبیا سفید با جعفری، خوراک لوبیا سفید با سویا، خوراک لوبیا سفید با قارچ، خوراک سویا با سبزیجات، تاس کباب سویا، خوراک لوبیا با قارچ، خوراک لوبیا لعاب دار، لوبیا با سویا، خوراک لوبیا ساده، خوراک بامیه با سویا، خوراک بامیه و لوبیا چشم بلبلی، خوراک تند بامیه، خوراک نخود با قارچ، خوراک نخود با سویا، خوراک نخود با سیب زمینی، خوراک نخود با کدو بادمجان، خوراک دال عدس، خوراک بورانی، خوراک کشمشی، خوراک لوبیا قرمز، خوراک لوبیا چشم بلبلی، خوراک مخلوط، آش گندم با حبوبات، آش گندم با کرفس، آش گندم با سبزیجات، آش گندم با شلغم، آش گندم با تره، آش گندم با سویا، آش باقلا، آش ماش، آش لپه ۱، آش لپه ۲، آش کدو حلوایی، آش کدو خورشتی، آش شله قلمکار، آش صیفی، آش غلات، آش سماق، آش عدس ۱، آش برنج، آش حبوبات و غله ۱، آش حبوبات و غله ۲، آش شوید باقلی، آش جو با لوبیا سبز، آش جو با حبوبات ۱، آش جو با حبوبات ۲، آش کلم قمری با ماش، آش کلم قمری با گندم، آش کلم بروکلی ۲، آش شلغم ۲، آش انار، آش اسفناج ۱، آش اسفناج ۲، آش حبوبات ۱، آش حبوبات ۲، آش گوجه سبز، آش گوجه فرنگی ۲، آش مرزه، آش زرشک، حلیم حبوبات و غلات، حلیم گندم با شیر سویا، حلیم گندم با سویا، حلیم گندم با عدس، حلیم گندم و بادمجان، حلیم گندم با مغزیجات، حلیم جو، حلیم دال عدس، مرصع پلو، ساطری پلو، شوید باقالی پلو، شوید پلو با لوبیا چشم بلبلی، دم پخت گوجه ۱، دم پخت گوجه ۲، هویج پلو، سبزی پلو، ماش پلو، قیمه پلو، کلم قمری پلو، کلم پلو، کلم پلو با قارچ، کلم پلو با سویا، عدس پلو ساده، عدس پلو با سویا، لوبیا قرمز پلو، لوبیا سبز پلو ۱، لوبیا سبز پلو ۲، لوبیا سبز پلو ۳، نخود فرنگی پلو ۱، نخود فرنگی پلو ۲، پلوی آلو اسفناج، انار پلو، گشنیز پلو با سویا، لبو پلو، بادمجان پلو ۱، بلغور پلو، خورش فسنجان با کدو حلوایی، خورش فسنجان با سویا، خورش شهد فسنجان، خورش فسنجان با اسفناج، خورش قورمه سبزی با قارچ، خورش کرفس ۱، خورش کرفس ۲، خورش آلو اسفناج، خورش به و آلو، خورش به، خورش آلو و قیسی، خورش تره سویا، خورش قیمه بادمجان، خورش قیمه آلو، خورش کدو بادمجان، خورش شوید باقالی، خورش بامیه با سویا ۱، خورش بامیه با سویا ۲، خورش بامیه با دال عدس، خورش بامیه با قارچ، خورش دال عدس با قارچ، خورش دال عدس با تمر هندی، خورش قارچ و آلو، خورش قارچ و لوبیا سفید، خورش لوبیا سبز، خورش کدو حلوایی، خورش کدو خورشتی، خورش هویج و به، خورشت قیمه قارچ، خورشت کنگر، سوپ کدو خورشتی، سوپ کدو حلوایی، سوپ جو ۱، سوپ دال عدس، سوپ اسفناج، سوپ لوبیا سبز، سوپ قارچ ۱، سوپ قارچ ۲، سوپ بامیه، سوپ کدو قلیانی، سوپ بلغور و کرفس، سوپ جو با شیر سویا، سوپ شهد نما، سوپ زرشک با جعفری، سوپ جو و اسفناج، کباب تابه گیاهی، کتلت اسفناج، کتلت هویج و سیب زمینی، کتلت ذرت، کتلت سیب زمینی و حبوبات، کتلت سویا با گندم جوانه زده، برگر کدو خورشتی، برگر لوبیا سفید، برگر لوبیا چشم بلبلی، پن کیک سیب زمینی، فلافل ساده، فلافل تنوری، فلافل با جعفری، سوسیس فانتزی، دلمه فلفل دلمه ای، دلمه کدو خورشتی، دلمه سیب زمینی، دلمه برگ انگور، کماچ گندم و جو، کماچ سویا، کماچ قارچ، کماچ مخلوط، کشک سویا، سس مایونز گیاهی، سس گندم جوانه زده، سس نخود جوانه زده، سس گوجه فرنگی ۲، سس زیتون، سس جعفری، سمنو با گندم و جو، سمنو با رب انار.
- خوردنی های مضر: خوراک کلم بروکلی، سوپ کلم بروکلی ۱، سوپ کلسیم، دلمه کلم و خانواده کلم، بادام زمینی و مشتقاتش، گیاه آویشن و بادرنبجویه.
نکته:
- در پرکاری و نودول های گرم (نودول تیروئید یعنی گره تیروئید) علاوه بر بادکش حتماً باید از حجامت هم استفاده کرد، اما در کم کاری و نودول های سرد فقط بادکش کفایت می کند.
- بادکش در ناحیه تیروئید و کبد باید کمتر از 10 دقیقه طول بکشد چون بافت های این نواحی حفاظ محکمی ندارند.
- اگر بیش از اندازه بر روی تیروئید بادکش گذاشته شود باعث بزرگ شدن آن و مشکلات دیگر می شود.
- چگونگی ایجاد ندول یا گره در تیروئید: همانطور که در طبیعت مشاهده می کنیم، با ریختن آب سرد روی چربی باعث انعقاد آن میشویم. در بدن نیز همین اتفاق رخ میدهد، هنگامی که نوشیدنیهای سرد و یخ و بستنی مصرف کنیم در مرحله اول خون جاری در تیروئید منعقد شده و تکرار آن موجب تشکیل گره در تیروئید میگردد و در مرحله بعد موجب سردی معده و کبد چرب خواهد شد. بنابراین جهت جلوگیری از کم کاری تیروئید و به دنبال آن پدید آمدن گره به طور جد از آب و هر چیز سرد و یخی پرهیز کنید. قابل توجه است که بدون پرهیز و اصلاح سبک زندگی امکان درمان قطعی وجود ندارد. و نه جراحی و نه داروهای شیمیایی و نه گیاهی نمیتوانند درمان کننده باشند.
- کم کاری تیروئید یا اصطلاحاً هیپوتیروئیدی، هنگامی رخ می دهد که ترشح هورمون های تیروئیدی T3 و T4 کاهش می یابد. در شایع ترین نوع آن که ۱% جامعه (به خصوص خانم های مسن) را مبتلا می سازد، غده تیروئید کوچک و مچاله می شود و سلول های آن به علت نقصی که در سیستم ایمنی فرد بیمار وجود دارد، از بین می روند. در بعضی موارد با شیوع کمتر، اختلال در سیستم ایمنی نه تنها باعث کم کاری تیروئید می گردد، بلکه سبب بزرگ شدن تیروئید و ایجاد گواتر نیز می شود. هر دو نوع این کم کاری های تیروئیدی همراه را با سایر بیماری های به اصطلاح بیماری خود ایمنی که ذکر خواهد شد، دیده می شوند. گرچه ابتلاء به کم کاری تیروئید شما را نسبت به سایر افراد سالم جامعه در مقابل ابتلاء به بیماری های خود ایمنی مستعد می کند، اما باز هم احتمال مبتلا شدن شما به این بیماری ها خیلی کم می باشد. یکی از دلایلی که فرد دچار کم کاری تیروئید می شود، درمان بیماری گویوز از طریق جراحی یا درمان با ید رادیواکتیو می باشد.
- کم کاری تیروئید، مشکلی نیست که یک شبه ایجاد شود بلکه به آهستگی و در طی چندین ماه ایجاد می گردد و شما یا خانواده تان ممکن است در ابتدا به وجود علائم آن پی نبرید، یا اینکه این علائم را به حساب افزایش سن و پیری بگذارید. امروزه با وجود آزمایشگاه های مجهزی که در سراسر کشور ساخته شده است، انجام آزمایش از عملکرد تیروئید و تشخیص کم کاری تیروئید در مراحل اولیه آن، کار بسیار آسانی است. به کم کاری تیروئید در مراحل پیشرفته گاهی اوقات میگزدم گفته می شود. ایجاد تمام علائم و نشانه های مربوط به کم کاری تیروئید که در اینجا ذکر می شود، در همه بیماران دیده نمی شود مگر اینکه از کم کاری تیروئید چندین سال گذشته و درمانی انجام نشده باشد. شما ابتدا ممکن است به خاطر خستگی یا اضافه شدن وزن تان به پزشک مراجعه کنید، هرچند این علائم می توانند به علل دیگری هم رخ دهند. در این موارد پزشک از شما یک آزمایش تیروئید به عمل خواهد آورد، در صورتی که کم کاری تیروئید وجود داشته باشد T4 کاهش یافته و هورمون TSH افزایش می یابد.
- غده تیروئید برخی از نوزادان، در زمان تولد، به طور کامل رشد نکرده یا به درستی کار نمیکند. در صورت عدم درمان، کمکاری تیروئید مادرزادی میتواند منجر به ناتوانی ذهنی و نارسایی رشد شود، به این معنا که کودک آنطور که انتظار میرود رشد نمیکند. تشخیص و درمان زودهنگام این اختلال میتواند از این مشکلات جلوگیری کند. به همین دلیل است که نوزادان برای کمکاری تیروئید آزمایش میشوند.