پیری زودرس: عبارت است از با بالا رفتن سن و پیر شدن، فرآیندهای داخلی بدن شما از گردش سلولهای پوستی تا بازسازی و بهبودی اندامهای بدن کاهش مییابد و ترمیم یا بهبودی مجدد آنها طولانیتر میگردد. این امر باعث میشود علائم پیری مانند چین و چروک و خستگی ایجاد شود. این تغییرات ممکن است تعجب آور باشد اگر زودتر از زمان انتظار رخ دهد؛ از این رو به این شرایط پیری “زودرس” میگویند. اجتناب از این تغییرات به طور کامل غیرممکن است، اما روشهایی وجود دارد که میتواند نشانههای پیری را در بدن شما کاهش دهد به خصوص اگر قبل از شروع و نزدیک شدن به این وضعیت، این موارد اتفاق بیافتد.
علائم:
- روند پیری در اکثر افراد متفاوت به نظر میرسد، اما علائم خاصی از پیری وجود دارد که اگر قبل از 35 سالگی متوجه آنها شوید، “زودرس” محسوب میشوند.
- لکه های ناشی از تاپش خورشید: لکههای آفتاب، لکههای پیری و کبدی نیز نامیده میشوند. لکههای مسطحی بر روی پوست شما هستند که ناشی از قرار گرفتن مداوم در معرض آفتاب است. این لکههای رنگی پر رنگ ممکن است در صورت، پشت دست یا بازو ایجاد شود. این لکهها در 40 سالگی یا پس از آن ظاهر میشوند. افراد با پوست روشنتر مانند فیتزپاتریک نوع 1 و 2 ممکن است این تحولات لکه خورشیدی را زودتر تجربه کنند.
- دستان چروک و بد فرم: با گذشت زمان، لایههای بالایی پوست نازک میشوند و دارای پروتئینهای ساختاری (مانند کلاژن) کمتری هستند. این کلاژنها وظیفه فرم دادن به پوست را دارند. در نتیجه ممکن است دستان شما پوست نازک با فرم بد و مستعد چین و چروک داشته باشند. برای زمانی که دستها پیرتر به نظر میرسند هیچ معیار عینی وجود ندارد، اما اکثر افراد در اواخر دهه 30 و اوایل 40 سالگی متوجه این موضوع میشوند.
- خشکی یا خارش پوست: خشکی یا خارش پوست (خشکی پوست) ممکن است بیشتر اتفاق بیفتد به این دلیل که پوست نازک شده بیشتر در معرض کمبود آب است.
- چروک یا افتادگی: با ورود به سن 30 سالگی، پوست تولید کلاژن را کاهش میدهد؛ کلاژن پروتئینی است که به پوست فرم میدهد. کلاژن همان چیزی است که به پوست شما کمک میکند حالت ارتجاعی داشته باشد و در خلال چاق و لاغر شدن، تغییرات کمتری بکند. با کمتر شدن کلاژن در پوست، چروک و افتادگی به راحتی اتفاق میافتد. این اتفاق ممکن است بیشتر در نواحی اطراف عضلات پر استفاده مانند پیشانی یا اندامهایی که بیشتر در معرض آفتاب هستند، مشاهده گردد. سنی که افراد برای اولین بار متوجه چین و چروک میشوند متفاوت است و استاندارد کمی برای زمان “زودرس” آن وجود دارد. گاهی این امکان وجود دارد که پیری نقشی در این موضوع نداشته باشد و علت آن کم آبی و خشک شدن پوست باشد.
- ریزش مو: ریزش مو با از بین رفتن سلولهای بنیادی که باعث رشد موهای جدید در فولیکولهای مو میشوند، اتفاق میافتد. تغییرات هورمونی، عوامل محیطی، ژنتیک و رژیم غذایی شما در سرعت این اتفاق نقش دارند، بر اساس 40 درصد از منابع مورد اعتماد، زنان بالای 70 سال ریزش مو دارند. مردان این شرایط را زودتر تجربه میکنند، آنها ریزش مو را بعد از 50 سالگی مشاهده میکنند.
علت:
- حسادت
- پرخوری
- بی تحرکی
- کم آبی بدن
- خوردن آب یخ
- تند غذا خوردن
- مصرف مواد مخدر
- درست نجویدن غذا
- ناراحتی و عصبانیت
- مصرف فست فودها
- غذاهای کنسرو شده
- غذاهای چرب و سرخ کرده
- غذا خوردن هنگام عصبانیت
- مصرف زیاد قهوه و چایی پررنگ
- استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی نامناسب
- سیگار کشیدن: سموم موجود در دود سیگار، پوست شما را در معرض استرس اکسیداتیو “oxidative” قرار میدهد. این امر باعث خشکی، چین و چروک و سایر علائم پیری زودرس میشود.
- قرار گرفتن در معرض آفتاب و برنزه شدن: تختهای سولاریوم و قرار گرفتن در معرض آفتاب با اشعه UV به پوست شما نفوذ میکند. این اشعهها باعث آسیب و چین و چروک در DNA سلولهای پوستی شما میشوند.
- ژن ها: برخی از شرایط بسیار نادر ژنتیکی وجود دارد که میتواند باعث شود شما علائم پیری را در کودکی و اوایل بلوغ تجربه کنید. این شرایط را پروجریه “progeria” مینامند.
- بی خوابی: خواب به بدن شما فرصتی میدهد تا سلولها را تازه و دوباره تولید کند. حداقل یک مطالعه با منبع معتبر نشان داده است که کیفیت پایین خواب با افزایش علائم پیری و کاهش عملکرد پوست ارتباط دارد.
- رژیم غذایی نامناسب: برخی از منابع معتبر نشان میدهد که داشتن رژیم غذایی حاوی قند و کربوهیدرات های تصفیه شده میتواند به مرور زمان به پوست شما آسیب برساند.
- مصرف الکل و کافئین: نوشیدن بیش از حد الکل، بدن را کم آب میکند. با گذشت زمان، این کمبود آب بدن باعث افتادگی و از بین رفتن فرم پوست میشود. کافئین ممکن است تأثیر مشابهی داشته باشد، اگرچه تحقیقات متناقضی در مورد اینکه آیا مصرف روزانه قهوه باعث ایجاد چین و چروک میشود وجود دارد.
- قرار گرفتن در محیط های نامناسب: لکههای رنگدانهای و چین و چروکها میتوانند توسط آلایندههای محیطی ایجاد یا بدتر شوند. از آنجا که پوست شما مستقیماً با محیط اطراف شما تماس میگیرد، منافذ پوستی شما در معرض سموم و آلایندههای موجود در محیط قرار میگیرد.
- اضطراب و استرس: یک سبک زندگی پرتنش میتواند باعث تغییرات التهابی در بدن شما شود همچنین به عادات خواب شما آسیب برساند. با استناد به یک منبع مطمئن هورمونهای استرس و ایجاد التهاب میتوانند بدن شما را سریعتر پیر کنند.
عوامل افزایش دهنده خطر:
- سن
- یبوست
- بی تحرکی
- استرس و اضطراب
- مصرف فرآورده های کارخانه ای
پیشگیری:
- آب بنوشید
- ورزش کنید
- خواب منظم داشته باشید
- از ضد آفتاب استفاده کنید
- استرس خود را کنترل کنید
- سیگار کشیدن را کنار بگذارید
- فقط به صورت خود توجه نکنید
- رژیم غذایی متعادل داشته باشید
- حتماً قبل از خواب تمام آرایش خود را پاک کنید
- محصولات جدید را یکی یکی امتحان کنید و برای دیدن نتیجه ی کار، صبور باشید
تشخیص:
- انجام معاینات بالینی و گرفتن شرح حال از بیمار
درمان طب نوین:
- اخم نکنید.
- خواب منظم داشته باشید.
- از ضد آفتاب استفاده کنید.
- پوست خود را به آرامی بشویید.
- رژیم غذایی متعادل داشته باشید.
- پوست خود را مرطوب نگه دارید.
- به اندازه نیاز آب و مایعات بنوشید.
- از اضطراب و استرس دوری کنید.
- برای برنزه شدن آفتاب مستقیم نگیرید.
- از مصرف سیگار و دخانیات پرهیز کنید.
- از لایه بردارهای پوستی زیاد استفاده نکنید.
- حتماً قبل از خواب تمام آرایش خود را پاک کنید.
- روزانه فعالیت بدنی مناسب مانند ورزش های هوازی انجام دهید.
درمان طب سنتی:
- مصرف دائم و منظم عسل و پودر دارچین مانع پیری زودرس می شود. مخلوطی از 4 قاشق چایخوری عسل، یک قاشق چایخوری پودر دارچین و 3 فنجان آب گرم را با هم بجوشانید. سپس مخلوط به دست آمده را 3 الی 4 بار در روز به مقدار یک چهارم فنجان میل کنید. این مخلوط علاوه بر طراوت بخشیدن و نرم نگه داشتن پوست از پیری زودرس نیز جلوگیری می کند.
- خوراک مداوم گرمی ها
- خوردن ارده و عسل یا ارده و شیره (هفته ای 3 وعده)
- هر روز پیاده روی کنید، وقتی پیاده روی نباشد اخلاط بدن رسوب می کند و پیری زودرس می آورد.
- چند قطره روغن کپسول ویتامین E را در مقداری روغن زیتون مخلوط کنید و به صورت موضعی به پوست خود بمالید.
- اگر پوست صورت در هم رفته و حالت پیری و فرسردگی به خود گرفته است، برای رفع آن باید در فصل گرمک، از گرمک و آب گرمک زیاد استفاده کنید و از مصرف دخانیات، آفتاب، سوز و باد، سرما و تحریکات شبانه، بی خوابی شب و شستشو با آب خیلی گرم و آب آهک دار و صابون های قلیایی پرهیز کنید. و اگر مبتلا نشده اید در صورتی که به دستور فوق عمل کنید چهره تان پیر و فرسوده و در هم برهم نخواهد شد.
- شیره انگور یک قاشق غذاخوری + شیره توت یک قاشق غذاخوری + شیره خرما یک قاشق غذاخوری + شیره انجیر یک قاشق غذاخوری (اگر حساسیت ندارید) + شهد خرما یا عسل خرمایی یک قاشق غذاخوری + روغن نارگیل یک قاشق غذاخوری + ارده یک قاشق غذاخوری ترکیب کنید و بعنوان وعده صبحانه میل کنید.
- روغن زیتون هفته ای یک تا دو مرتبه به بدن ماساژ دهید و در برنامه غذایی خود داشته باشید.
- زردچوبه + کندر + چای سبز + تخم کتان + روغن زیتون + روغن نارگیل + روغن کرچک + روغن بادام شیرین، ترکیبات را پودر و سپس روغن ها را به ترکیب اضافه کنید و درون شیشه ای بریزید و درون قابلمه پر از آب قرار دهید تا به روش بنماری کردن حرارت بیند به مدت 3 ساعت سپس زیر شعله را کم کرده و مجدداً به مدت 2 ساعت حرارت دهید و در ادامه محلول را از صافی مانند پارچه ای رد کرده و درون یخچال نگهداری کنید. روش مصرف می توانید روزی یک تا سه مرتبه به موضع مورد نظر خوب ماساژ دهید و اگر دچار زردی پوست شدید از ترکیب شیر و آبلیمو به صورت موضعی استفاده کنید.
رفع ایجاد چین و چروک در صورت:
- استفاه از ژل آلوئه ورا.
- برا خانم ها، هر شب یک لیوان عرق رازیانه همراه با کمی عسل میل کنید. (به غیر از ایام عادت ماهیانه به مدت 4 ماه)
- رفع خط اخم، موم زنبور عسل + روغن مازو + پودر پوست انار + سقز را با حرارت ملایم حل کنید و روی موضع بزنید.
داروها:
- زینک اکساید
- از مکمل های مجاز زیر نظر متخصص استفاده کنید.
فعالیت:
- روازنه نیم ساعت فعالیت بدنی مناسب داشته باشید.
رژیم غذایی:
- از مصرف فرآورده های کارخانه ای پرهیز کنید.
نکته:
- مواد آرایشی و بهداشتی، عموماً با ایجاد یک سد، مانع رسیدن اکسیژن کافی به پوست می گردند و پیری زودرس پوست به ویژه در دختران نوجوانی که از سنین پایین آرایش می کنند را سبب می شوند.
- فصد و خون دادن های زیاد باعث پیری زودرس می شود.
- پیری یعنی سردی سراسر بدن و لذا هر داروی گرمی درمان پیری است و ریشه این گرمی ها دوسین است و اگر گرمی در بدن زیاد باشد انسان جوان می ماند.