کاربر

درمان پورپورا (خونریزی زیر پوستی)

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

پورپورا (خونریزی زیر پوستی): عبارت است از در بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین برخی عروق خونی کوچک بدن ملتهب می شود و می تواند منجر به خونریزی در پوست، شکم و کلیه ها شود و انواع پورپورا می سازند. چرا التهاب اولیه ایجاد می شود مشخص نیست، اما ممکن است این التهاب در نتیجه پاسخ نامناسب سیستم ایمنی به برخی محرک ها باشد. تقریباً نیمی از افراد مبتلا به پورپورا هنوخ شوئن لاین بعد از ابتلا به عفونت سیستم تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی به این بیماری دچار می شوند. محرک های عفونی عبارتند از آبله مرغان، تورم بینی، سرخک یا هپاتیت. سایر عوامل محرک عبارتند از داروها، غذاها، نیش حشرات، قرار گرفتن در معرض هوای سرد.

علائم:

  1. علائم گوارشی: خیلی از کودکان مبتلا به پورپورا هنوخ شوئن لاین به علائم گوارشی دچار می شوند علائمی مانند درد شکم، تهوع، استفراغ و مدفوع خونی. این علائم برخی اوقات قبل از پدیدار شدن راش ها اتفاق می افتد.
  2. دخالت کلیه: پورپورا هنوخ شوئن لاین می تواند بر کلیه ها نیز تأثیر بگذارد. در اغلب موارد پروتئین یا خون در ادرار دیده می شود که تنها با انجام تست ادرار مشخص می شود. معمولاً با گذشتبیماری پورپورای هنوخ شائن لاین این علائم از بین می رود، اما در برخی موارد ممکن است بیماری کلیه ایجاد و ادامه یابد.
  3. راش: لکه های قرمز ارغوانی که شبیه به کبودی می باشد از ویژگی های متمایز بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین محسوب می شود. این راش ها عمدتاً روی پاها و باسن ها ایجاد می شود. اما می تواند روی بازوها، صورت و یا تنه نیز ظاهر شود. همچنین در نواحی تحت فشار مانند بخش هایی که خط جوراب یا بند کمربند می افتد نیز احتمال بروز وجود دارد.
  4. تورم و درد مفاصل: افراد مبتلا به بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین اغلب در اطراف مفاصل خود درد و تورم دارند، عمدتاً در زانوها و مچ پا. برخی اوقات درد مفصل یک تا دو هفته زودتر از راش ها اتفاق می افتد. این علائم زمانی کهبیماری هنوخ شوئن لاین پورپورا برطرف شود فروکش می کنند و دیگر آسیبی به جا نمی گذارند.

علت:

  • علت بیماری یک واکنش خود ایمنی است که در عروق خونی کوچک در سراسر بدن رخ می دهد و باعث التهاب و گرفتاری مویرگ ها می شود.

عوامل افزایش دهنده خطر:

  1. جنسیت: بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین در پسران شایع تر از دختران می باشد.
  2. نژاد: کودکان سفید پوست و آسیایی بیشتر مستعد ابتلا به بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین می باشند تا کودکان سیاه پوست.
  3. سن: این بیماری عمدتاً بر اطفال و افراد بالغ جوان تأثیر می گذارد و عمدتاً کودکان دو تا شش سال را تحت تأثیر قرار می دهد.
  4. فصل سال: بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین عمدتاً در پاییز و زمستان و بهار شایع است و به ندرت در تابستان اتفاق می افتد.

عوارض احتمالی:

  1. در اغلب افراد علائم ظرف یک ماه بهبود می یابد و مشکلاتی بر جا نمی گذارد. اما احتمال عود آن نیز نسبتاً شایع است. عوارض مرتبط با بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین عبارت است از.
  2. آسیب کلیوی: آسیب جدی بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین آسیب کلیوی می باشد. این ریسک در افراد بالغ شایع تر از کودکان می باشد. بسته به موقعیت آسیب می تواند به اندازه ای باشد که نیاز به پیوند کلیه و دیالیز وجود داشته باشد.
  3. انسداد روده ای: در موارد نادر بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین می تواند Intussusceptions را در پی داشته باشد؛ شرایطی که در آن بخشی از روده به دور خود می پیچد و مانع از حرکت مواد درون روده می شود. این عارضه در افراد بالغ نادر است.

تشخیص:

  1. پزشک احتمالاً در صورت وجود راش، درد مفصل و علائم گوارشی بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین را تشخیص می دهد. اگر برخی از این علائم وجود نداشته باشد برخی تست های زیر انجام می شود:
  2. تست های آزمایشگاهی: هیچ تست واحدی برای تشخیص بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین وجود ندارد، اما برخی تست ها می تواند به کنار گذاشتن احتمال سایر بیماری های مشابه با پورپورا هنوخ شوئن لاین کمک کند. برخی از این تست ها عبارتند از:
  3. آزمایش خون: اگر تشخیص مشخص نباشد بر اساس علائمی که شما دارید دستور انجام تست خون داده می شود.
  4. آزمایشادرار: در این تست نمونه ادرار شما تست می شود تا شواهدی از خون مشخص شود و بررسی شود آیا کلیه ها به درستی عمل می کنند یا خیر.
  5. بیوپسی: افراد مبتلا به بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین اغلب برخی آنتی بادی ها را روی پوست خود دارند. پزشک نمونه کوچکی از پوست را بر می دارد و زیر میکروسکوپ مشاهده می کند. در موارد شدید که کلیه در بیماری دخالت دارد پزشک انجام بیوپسی کلیه را نیز انجام خواهد داد تا در تصمیم گیری های درمانی مسیر روشن شود.
  6. تست های تصویربرداری: پزشک ممکن است انجام اولتراسوند را برای کنار گذاشتن علت دردهای شکمی و بررسی برخی عوارض احتمالی مانند انسداد روده توصیه کند.

درمان طب نوین:

  • بیماری پورپورای هنوخ شوئن لاینمعمولاً خود به خود ظرف یک ماه از بین می رود و اثری از بیماری بر جا نمی ماند. استراحت، مصرف کافی مایعات و استفاده از مسکن های غیر نسخه ای می تواند کمک کننده باشد.
  • جراحی: اگر بخشی از روده پیچ خورده باشد، ترمیم با استفاده از جراحی ضروری خواهد بود.

درمان طب سنتی:

  • شبی یک لیوان سرکه انگبین بخورید.
  • حجامت عام و انجام زالو درمانی موضعی.
  • بدن را در حمام با سفیداب کیسه بکشید.
  • خوردن سیاهدانه و عسل هر 8 ساعت یک قاشق مرباخوری.

داروها:

  • استفاده از کورتیکواستروئیدهایی مانند پردنیزون در درمان و پیشگیری از عوارض بیماری پورپورا هنوخ شوئن لاین از موضوعات مورد بحث می باشد. این داروها اغلب در مواردی که علائم گوارشی شدیدی وجود داشته باشد استفاده می شود. از آن جایی که این داروها می تواند تأثیرات جدی را در پی داشته باشد و فواید آن ها چندان مشخص نیست، به هنگام استفاده از این داروها باید خطرات و مزایای آن را در نظر داشت.

فعالیت:

  • محدودیتی وجود ندارد.

رژیم غذایی:

  • از مصرف فرآورده های کارخانه ای پرهیز کنید.
error: محتوا محافظت شده می باشد.