کاربر

درمان وحشت زدگی (حمله پانیک)

بیماری ها ، داروها ، تشخیص ، درمان و ...

وحشت زدگی یا حمله پانیک: عبارت است از پانیک یکی از انواع اختلالات اضطرابی است که در تمام سنین دیده می شود، اما شایعترین سن بین ۲۰ تا ۳۰ سالگی است. پانیک به صورت حملات اضطراب بروز می کند. حملات پانیک منجر به مرگ نمی شود، اما به خصوص در صورت شدید بودن علایم عوارضی دارد که ممکن است در زندگی عادی فرد اختلال ایجاد نماید و حتی در مواردی وی را از انجام کار روزانه باز دارد. این عوارض می تواند شامل ترس از محیط هایی مانند اتوبوس، مترو و سایر مکان های شلوغ. بیمار نگران است در صورت بروز این حملات نتواند از آن مکان ها و پر ازدحام فرار کند. از این رو از محیط های فوق اجتناب می کند. گاهی اوقات این ترس ها به قدری شدید می شوند که بیمار قادر به خروج از منزل به تنهایی نمی باشد و حتماً یک نفر باید وی را همراهی کند. در اینگونه موارد حتی ممکن است بیمار از رفتن به سر کار خودداری کند. مراجعه مکرر به اورژانس در تمام وقت شبانه روز در صورت بروز حمله، مراجعه به پزشکان متعدد و انجام آزمایشات مکرر پزشکی برای اطمینان از سلامت جسمانی.

علائم:

  1. تعریق
  2. بیقراری
  3. لرزش بدن
  4. طبش قلب
  5. گر گرفتگی
  6. درد سینه و قلب
  7. از دست دادن کنترل روانی
  8. ترس از بروز مرگ ناگهانی
  9. احساس سرگیجه و عدم تعادل
  10. احساس خفگی و سنگین شدن تنفس
  11. معمولاً طول مدت حمله حدود 10 تا 30 دقیقه است.
  12. تعداد این حملات از چند بار در هفته تا چند بار در سال متغیر است.
  13. در هر یک از حملات، احساس شدید اضطراب، ترس و نگرانی بروز می کند و در مدت چند دقیقه به اوج خود می رسد.
  14. معمولاً رد بین حملات، هرچند که فرد دچار حمله پانیک نشده است ولی مدام نگران این است که نکند دوباره این حملات تکرار شوند و یا نکند دچار سکته قلبی و یا مغزی شود، نکند عقل و شعور خود را از دست بدهد و این نگرانی ها ممکن است تا حمله بعدی ادامه داشته باشد.

علت:

  • بیخوابی در افراد مستعد
  • مصرف چای و قهوه، سیگار در افراد مستعد.
  • بیماری جسمانی مانند پرکاری تیروئید و دیابت
  • غلبه بلغم در خون و مغز و فقدان صفرای لطیف.
  • ارث، شانس این بیماری را 6 برابر افزایش می دهد.
  • مصرف مواد مخدر مانند حشیش، شیشه و سایر مواد محرک
  • در نگاه طب نوین علت حملات پانیک ناشناخته است. اما تئوری‌های مختلفی در مورد علل بروز آن وجود دارد. عدم تعادل مواد شیمیایی در مغز یا یک میل ژنتیکی از جمله دلایل بروز حمله پانیک در افراد است. حملات پانیک می توانند در اثر شرایط و موقعیت‌های مختلفی از جمله وجود اختلال خلقی مانند اضطراب یاافسردگی ایجاد شوند. استرس شدید طولانی مدت، داشتن مشکل در سلامت جسمی مانند بیماری قلبی، تنفسی یا تیروئید، استفاده بیش از حد از الکل، نیکوتین یا کافئین و عوارض جانبی برخی داروهای پزشکی و مصرف تفریحی برخی مواد ممکن است به بروز حمله پانیک منجر شوند. حملات مکرر به طور کلی نشان دهنده یک اختلال هراس است. حمله پانیک در حالی که فرد خواب است نیز ممکن است رخ دهد و باعث شود که افراد با احساس ترس و وحشت ناگهانی از خواب بیدار شوند. نوجوانان و بزرگسالان جوانی که حملات پانیک دارند، اغلب دارای مشکلات سلامت روان دیگری نیز هستند. این افراد ممکن است در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های دیگر مانند اختلال وسواس، اضطراب، اختلالات خلقی، اختلالات پرخوری یا مصرف مواد نیز باشند.

تشخیص:

  • اگر شما نیز جزو افرادی هستید که احساس می‌کنید علائم حمله وحشت را تجربه کرده‌اید، بهتر است به دنبال مراقبت های پزشکی فوری باشید. بیشتر افرادی که برای اولین بار دچار حمله وحشت می شوند، احساس می‌کنند که دچار حمله قلبی شده‌اند. اگر هنگام بروز حملات پانیک به اورژانس مراجعه کنید، پزشک اورژانس آزمایش‌های مختلفی را انجام می‌دهد تا ببیند علائم شما در اثر حمله قلبی ایجاد شده است یا خیر. پزشک ممکن است برای رد سایر شرایطی که می‌توانند علائم مشابه ایجاد کنند، نوار قلبی (ECG) برای بررسی عملکرد قلب یا آزمایش خون انجام دهد. در صورتی که شرایط قلبی بیمار نرمال بوده و هیچ گونه مشکل جدی شناسایی نشود، بیمار به پزشک عمومی ارجاع داده شده تا مراقبت های اولیه انجام شود. پزشک عمومی ممکن است یک معاینه بهداشت و روان انجام داده و از فرد در مورد علائمش شرح حال نورولوژی تهیه کند. در صورتی که پزشک با شرح حالی که بیمار به او ارائه می‌دهد، بعلاوه یافته‌های بالینی، به بیماری پانیک مشکوک شود اقدامات درمانی اولیه را آغاز می‌کند.

درمان طب نوین:

  • افرادی که به طور مکرر اختلال پانیک را تجربه می کنند، اغلب تغییراتی را هم در سبک زندگی خود ایجاد می کنند. جلوگیری از وقوع اتفاقات و شرایطی که احتمال بروز علائم در آنها وجود دارد، یکی از مهم‌ترین این تغییرات هستند. متأسفانه حمله پانیک می تواند این افراد را به هراس‌های خاصی مانند آگورافوبیا (ترس از حضور در اجتماع) سوق دهد. ترس از بروز حمله پانیک، فرد را از حضور فرد در موقعیت‌های اجتماعی منزوی می‌کند. درمان شناختی، رفتاری می‌تواند به تغییر نحوه تفکر و واکنش به موقعیت هایی که باعث ایجاد ترس می شوند، کمک کننده باشد. تمرینات آرامش و آگاهی ذهن، مانند تنفس عمیق،مدیتیشن، یوگا، ماساژ، تصاویر هدایت شونده و ریلکس کردن پیش‌رونده ماهیچه ها، می توانند به کاهش اضطراب و استرس منجر به پانیک کمک کنند. داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب نیز می توانند در کنترل علائم پانیک موثر باشد.

درمان طب سنتی:

  • برای رفع حمله های عصبی می توانید دو تکه پیاز را جلوی دو سوراخ بینی گرفته و چند نفس عميق بکشید.
  • سی گرم گل و برگ سیب زمینی را در آب بجوشانید و آب آن را بنوشید. ضمناً از خوردن این خوراکی ها پرهیز کنید: چای، قهوه، سرکه، سوپ، آب گوشت، سماق، دخانیات، همچنین پرهیز کنید از پرخوری زیاد، گرسنگی شدید، نور شدید، تاریکی شدید، سر و صدا، عصبانیت.
  • برای درمان این بیماری می بایست مصرف خوراکی های گرم و لطیف که صفرای لطیف در بدن ایجاد می کند نظیر عسل، خرما، سوپ گندم، زیتون و … را افزایش داد و ولی به هیچ عنوان از گرماهای با طبیعت بسیار گرم و خشک نظیر گزنه، زنجبیل، فلفل استفاده نکنید چون احتمال دارد این بیماری از بلغم خشک شده پدید آمده باشد و شما با این کار بیشتر بلغم را به سمت خشکی و مزمن شدن میبرید.

داروها:

  • کلونازپام
  • آلپرازولام
  • سیتالوپرام

فعالیت:

  • روزی نیم ساعت فعالیت مناسب بدنی داشته باشید.

رژیم غذایی:

  • از مصرف فرآورده های کارخانه ای، لبنیات پاستوریزه و همچنین غذاهای سرد پرهیز کنید.

نکته:

  • عروق را یک لوله فرض کنید که در لوله یک جریانی هست به نام خون که بخشیش بلغم و بخشیش خون همینطوری که می رود هرگاه این ترکیب که حرکت می کند مغز را تغذیه می کند و بلغم و صفرا و دم معتدل داشته باشد بدن سرحال است و هرگاه صفرا بیشتر شد شخص سرحال میشینه و هرگاه بلغم بیشتر شود شخص دچار سستی و رخوت می شود و هرگاه صفرا کلاً قطع بشه شخص میره در حالت نیم غش و یه حمله بهش دست میده و مدت زمان این حمله و غش بستگی داره به مدت زمان قطع صفرا و مدت زمان این حالت بستگی به میزان بلغم و صفرا موجود در خون دارد پس برای درمان این حالت باید میزان صفرای لطیف را در بدن بالا ببریم تا میزان حمله ها کاهش پیدا کند و یه نکته که خیلی مهمه ما در درمان این نوع بیماران نیاز به صفرای لطیف داریم نه صفرای بسیار خشک پس بهتره طول درمان را بیشتر در نظر بگیریم و از صفرای لطیف مثل عسل، خرما، زیتون، سوپ گندم و … بیشتر استفاده کنیم.
error: محتوا محافظت شده می باشد.